Direktlänk till inlägg 16 juni 2009

SKOGENS LJUVASTE HEMLIGHET

Av Anita - 16 juni 2009 07:33

Vi människor tar de enklaste vägarna när vi går i skogen. Stigar, över ängar och myrar, i fin barrskog.

Därför vet inte så många att dom finns, att det ibland finns hela ängar gömda bland slysnår och blöthål där myggen surrar som galningar.


Vi som vet var vi ska leta kan känna doften på långt håll... en så speciell doft att liljekonvalj, rosor och syrener kan kasta sig i väggen.

Där står dom skogens vackraste och mest exotiska blomma. Där man minst av allt väntar sig att något vackert ska växa.


GUCKUSKON eller som vi säger här i Jämtland GÖKSKON. Blomman ser ut som en liten toffla lagom att passa till fötterna på en gök.

Min farmor berättade sägnen om gökskon och kanske någon gång ska jag berätta den för dig.


Jag vet minst 8 ställen och det bästa är att jag har dom på mina ägor långt inne i de otillgängligaste snår.


När man känner den doften och ser ljuset sila in och lysa i det klart gröna bladverket och den vackert gula blomman undrar jag om man kan se något vackrare. En hel lysande äng med gökskor. Dessutom vet man att nu är det midsommar och att solen aldrig går ner utan lyser hela natten.

Alldeles i närheten av vättarna underjordiska bäck blommar dom.


Vilken gåta. Varför blommar dom där som de vackraste trädgårdsblommor?

Vilka ska dom glädja? Förutom en skogsvandrare som jag och en och annan humla.


 Är dom förtrollade prinsessor från sagans värld? Eller är dom verkligen gökens skor. Jag för min del har aldrig sett en gök fast jag hör den nästan varje dag så jag kan inte säga om dom far omkring med gökskons blommor på fötterna. Vet du?


Nåväl nu är det snart midsommar och jag ska njuta av att gå till vättarnas bäck och till guckuskoängen och vara glad för att det är snöfritt och bli myggbiten så in i norden för myggen dom är guckuskons väktare.


Dagens ord får bli ett hemgjort:

På de mest oväntade ställen kan man finna en vacker och oväntad skatt om man bara håller sinnet öppet.


 
ANNONS
 
Skatan

Skatan

16 juni 2009 08:47

"På de mest oväntade ställen kan man finna en vacker och oväntad skatt om man bara håller sinnet öppet."

Göran "Djupingen" Bength har fotograferat en guckosko också i dagarna... en "ljuglimt" ...
Gå in på hans blogg http://goranbength.blogspot.com och titta får du se...
Sammanträffande !

Kram!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Ingen bild

isewan

16 juni 2009 09:27

Så otroligt vackra.Det finns mycket gömt i skogen,som vi människor inte har en susning om.I en dunge bakom vårat hus,växer en sorts fridlysta orkideér(hm....kommer inte på namnet)som i stort sett,bara jag och kossorna vet om.
Kram Ewan

 
Ingrid

Ingrid

16 juni 2009 09:33

Jag gillar verkligen ditt dagens ord!! Och guckoskon skulle jag vilja se, undrar om de finns på Gotland? Fast här kanske inte finns tillräckligt med myggvakter.

Kram och ha en fin dag!/Ingrid

http://blog.stenstugu.com

 
nellina

nellina

16 juni 2009 17:43

alltför ofta är våra sinnen alltför stängt, tyvärr! Kram nellina

http://nellina.blogdog.se

 
Sundinska

Sundinska

17 juni 2009 10:48

Drömtydningssajten är "inbakad" här:
http://overnaturligt.ifokus.se/

Ganska intressant sida, är här och läser väldigt mycket.

http://solagast.blogspot.com

 
Göran

Göran

17 juni 2009 21:51

Fin text - och vackra blommor!

http://goranbength.blogspot.com

 
Staffan H

Staffan H

28 juni 2009 23:21

Vackra blommor må jag säga. Du har dina små skatter i omgivningarna. Vacker text var det också.

http://staffanhuss.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se