Direktlänk till inlägg 4 oktober 2009

ÖDEMARK, STORM, SNÖ.ÄPPLEN

Av Anita - 4 oktober 2009 10:49

  

Jag vill inte släppa resan riktigt ännu. En sista glimt kommer nu.

Vi bodde hos AMV:s dotter Jennie utanför Uppsala. Den andra dotter jobbar på en herrgård som heter Krusenberg och dit åkte vi en kväll.



Spännande att få en vandring i det gamla och häftiga huset men bäst av allt. En äppelträdgård med 131 olika sorters äpplen. Lyssna på det här: 'Grågyllen. Hawthornden, Åkerö, Gubbäpple, Sävstaholm Astrakan, Signe Tillisch och mycket mycket mer.


Där fick vi plocka äpplen så mycket vi ville. Det är sånt en stackars fruktutsvulten norrländska kan få nästan fruktnoja. Så helt underbart att få en massa äpplen med sig hem och få smaka sorter som man aldrig ens hört talas om. Sedan åkte vi hem och så var sagan slut.



En arbetsvecka utan större ljuspunkter och bara blåst och kyla

Fredags kväll efter jobbet kom Pappersbeda och hämtade mig och vi drog till en liten gård som heter Nynäs nästan 2 mil från byn.

  

Lite skillnad mot herrgården va.


Där mötte Marjatta upp och jag fick vissa minnesbilder när jag kom in i det huset. Hennes mans mormor bodde här uppe och när jag var liten följde jag med pappa hit för att sko hästar. Det finns ett piano i finrummet och en kakelugn. Där satt sig tanten och spelade för oss och det minns jag så väl.


Huset var så fint och såg ut som att komma in i 60-tal. Tapeter möbler till och med papeljottpåsen i badrummet kände jag igen. Så mysigt hus.

  


Vi tre tjejer hade så mycket opratat och oätet och odrucket också för den delen så vi ägnade fredagkvällen till det.


Lördagen drog vi till Sundsvall och snurrade runt utan att köpa så mycket egentligen. Det var en klar och vacker dag peppar peppar och neröver indalsleden var löven kvar  och lyste som guld.

Vi fick stanna på vägen för kor skulle förflyttas. Kor är en bristvara här numera. Förr var det kossor överallt nu måste man nästan ta kort om man ser en.


  


När vi kom tillbaka till gården Nynäs började vi äta igen och sedan blev det lite spa-behandling. Pappersbeda hade fått en grej man skulle mixtra med på huvudet och en ring man skulle dra över fingret och Marjatta hade en spikmatta. Hua, så friska och energiska vi ska bli!


Så tilltog stormen, telefonen slutade fungera, mobilerna gick naturligtvis inte där och det var bara att gå och lägga sig.


"Döden döden"; sa Marjatta när vi vaknade.

 Snö tjock lager med blötsnö. Varningar på radion. Det var bara att försöka komma därifrån så fort som möjligt medan det gick att köra.


Hemma i mitt iskalla hus sitter jag nu och eldar och tittar ut på snön som vräker ner och tänker på allt som är ogjort.


Bryggan som ligger i vattnet. Båten som inte är uppdragen. Alla blomkrukor och grejor som skulle ha tagits in Vinterdäck som skulle sätta på. Min takstege som fanskapet till handverkare skulle satt upp för flera månader sedan.

 Känner mig lite låg faktiskt.

Oktober ska vara en månad med hög luft, lysande löv och soliga dagar inte som nu.


Ibland undrar jag om jag valt fel liv.

När jag är tillsammans med andra kvinnor och förstår vilken hjälp dom trots allt har av sina män och vilken himmelsvid ekonomi dom har jämfört med mig som alltid måste tänka: Kan jag leva utan det här så måste jag.

 När jag ser kläder jag vill ha (vilket händer väldigt sällan) och vet att jag inte kan köpa  och när jag måste göra allting själv så kan man undra om friheten är värd allt detta.


Fast ibland kan jag också när jag ser par tänka att : Gud vilken tur att man slipper den där mannen att passa upp och ha att göra med.


Jag vet inte. Nu är det ju som det är och jag kan nog inte ändra mig heller. Jag har levt i frihet för länge nu och blivit alltför "egen" som min mamma skulle sagt.


Slut på söndagens funderingar. Nu ska jag ta och göra lite äppeldricka. Jag har fullt med äpplen i ringar ovanför spisen som ska torkas och stoppas i burk. Äpplen är HÄRLIGT

Får väl hoppas att snön går bort för

DET SOM GÖMTS I SNÖ KOMMER FRAM VID TÖ

 
 
sara

sara

4 oktober 2009 11:25

Kanelbullens dag idag, och jag har redan klantat mig på den fronten. "firar" du? Du får gärna titta in hos mig och berätta :)

http://saralingon.blogg.se

 
Gitte

Gitte

4 oktober 2009 12:08

Det är såå underbart att komma in i miljöer där man bevarat det gamla. Som om tiden stått still!

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Brittmarie

Brittmarie

4 oktober 2009 15:20

Har inte tänkt på att det inte växer så mycket äpplen uppe i Jämtland....Alltså skall man ta med sig det när man åker upp.

http://www.hertabloggen.blogg.se

 
Ann

Ann

4 oktober 2009 16:20

Hej Anita! Jag har enkla äppelrecept...En supergod äppeljuice och världens enklaste äppelpaj...vill Du ha dem?
Ha det så gott! Så hörs vi! Kram Ann

http://dansann.blogg.se

 
Skatan

Skatan

4 oktober 2009 17:19

Det är bara början av oktober. Spåtanten i mig (jag har nog en liten en i alla fall) säger att snön säkert försvinner ett tag så du hinner med allt det där eländiga som du inte hunnit. Och en sak till. Fast jag i år har varit gift i 40 år med samma man och ihop i 46 ... så kan jag faktiskt avundas dig ibland. Din frihet. Även om man nuförtiden ju inte direkt är livegen är det i alla fall en till som man alltid måste ta hänsyn till. Fast jag förstår ju att det måste kännas tungt vissa gånger. Som nu. Och när kroppen säger ifrån ...
Men det är krut i dig Skogsnuvan så värna du din frihet och låt karlarna komma ... och kanske stanna ett tag eller att ni träffas ändå och sedan kanske ... gå. Kramar!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Soldansare

Soldansare

4 oktober 2009 18:41

Ja det finns för- och nackdelar med både två- och ensamheten. Man äger ju inte sin tid på samma sätt om man är två. Fast jobbar man heltid gör man ju inte det ändå, för all del. Och tänk att det redan börjar mörkna och hösta till sig. Det var ju inte länge sedan vi skrev om att det äntligen blivit vår och ljus! Kram på dig i höstrusket!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Widenskan

Widenskan

5 oktober 2009 20:14

Hejsan Vännen!
Nu är jag tillbaka efter ett lååångt uppehåll i Cyber.
Jag var farligt nära den berömda väggen men nu så.. Nya tag.
Tog ett tag innan jag hittade tillbaka till dig, vill gärna följa din blogg .. men nu så :-)
Hoppas att allt är bra
Stora kramar
Widénskan

http://widenskan.blogspot.com

 
billan

billan

5 oktober 2009 21:27

Tack för besöket hos mig:)
Trevlig läsning här hos dig. Härligt med alla äpplen...
Känner mycket väl igen kossa-övergången. Vi har vårt torp 12 mil västerut härifrån Sundsvall, passerar kossorna på vägen dit. Ofta är det nån som slitit sig och parkerat på vägen till och med... puckon:) Hoppas att det eländiga vita på marken hos dig försvinner fort som attan.
Må så gott!

http://auroraborealis-1.blogspot.com

 
zaq

zaq

6 oktober 2009 06:38

Ja du, snö redan i början av oktober, det är inte kul, precis som du säger vill man ha de där höga klara höstdagarna, svampen finns ju kvar i skogen än och stackars träd som inte hunnit fälla sina löv!

Friheten är värdefull, ensam tvåsamhet kan man vara utan, en tvåsamhet där en hävdar sina krafter hela tiden är totalt meningslös och en tvåsamhet där den ene är mer eller mindre frånvarande men ändå ska visas hänsyn...
Nä, lagom är bäst...
Steget till Sambo från Särbo är långt känns det som... Gusjevars så har jag betänketid, lovat min son att icke flytta ihop med någon så länge som han bor "hemma", för man behöver inte få någon "styvfarsa" när man är så gammal som han är...

Kram som väremr---

http://zaq.blogg.se

 
skogsnuvan själv

skogsnuvan själv

6 oktober 2009 15:56

Billan 12 mil västerut från Sundsvall. Där bor ju jag! Kan du ha stuga i närheten tro?

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards