Alla inlägg under oktober 2009

Av Anita - 19 oktober 2009 17:43

Så vaknar man en måndagsmorgon i oktober och upptäcker att det är 15 cm blötsnö. Den av skit bruna bilen ser nu ut som en jättestor chocosboll.


 Katten Oskar tittar bara upp och kryper in under täcket. Jag min stackare måste ut med bilen i det här vädret.

Jag minns med fasa en alldeles likadon dag för några år sedan när en lastbil fick sladd på släpet och skar av min backspegel precis inne vid plåten där jag satt. Så nära döden har jag nog aldrig varit.Rädd för lastbilar har jag alltid varit och nu är det än värre.


Inte blir dagen bättre av att jag ska till tandläkaren och att alla åkare fått sina avräkningar och ska börja ringa och gnälla just idag.


 Stel i kroppen börjar jag bli också. Jag studsar minsann inte ner för trappan. Halvsovande och långsamt tar jag mig ner. Inte är jag snygg att se på heller.

 Gammal, sliten och trött och livrädd ger jag mig ut för att stångas med den här blåsvedda helvetsdagen.


Framme på¨jobbet fällde jag kommentaren som alla skrattade åt. " En sån här morgon önskar man att man skulle vakna och vara död". Vad det kul ääää.....


   


Sommar vart tog du vägen.

Du sprang iväg så fort. Hann inte fatta att du kommit förrän du vände om.

Nu redan höstmörkret kommit och  luften luktar snö.

Fåglarna har tystnat och allt stannat upp.

Jag hann inte med dig sommar men älskar dig likafullt.

Myggens surr. Blommornas doft. Nakna barn och bruna ben.

Regn i mitt hår. Årtag på vattnet.

Å sommar jag saknar dig så.


     

Dagens ord: Livet ska vara som en fjäril en varm sommardag. Lätt att leva.  

ANNONS
Av Anita - 18 oktober 2009 13:39

  


 Söndag och allt är tyst och grått. Sjön ligger matt och stilla. Det enda som hörs i tystnaden är en hund som verkar ha ståndskall på älg. I flera timmar har han skällt men inget skott har hörts.


Jag rensar i trädgården. En ganska behaglig sysselsättning en sån här dag.

Grannen vill att jag ska handla åt honom imorgon och vi går in och skriver handlarnota och dricker kaffe.


Jag pratar i telefon med pappas gamla kusin en lång stund.


Det har kommit en ny tv-kanal SF kanalen. Dom visar bara svensk film och nu hoppas jag på att dom visar Åsa- Nisse och andra gamla galna svensk filmer. Söndagseftermiddag med en sån film och allt är lugnt är en höjdare för mig. Kanske kommer någon matfriare. Det vet man aldrig.


Igår var det mycket annorlunda. Mitt i den grå hösten kommer en gnistrande solig höstdag som en gåva till oss alla.

En härlig dag nere vid sjön med släkt och bekanta. En dag med korvgrillning och småprat.  Sånt ljuvligt väder  Om man blundade med ansiktet mot solen och lyssnade på vågorna kunde man tro att det var sommar igen.


Broder B med familj och barnbarnet Liam min favoritkille nr ett. Hans glada skratt kan få vem som helt att dra på munnen.

SnickarMagnus är här för att fixa i sitt nya hus och dyker upp med lite korv och annat.

 AMV kommer från Bräcke med en stor burk med hemgjorda kakor.

Sedan kommer bröderna O och DataFias man. Till och med datafias svärmor dyker upp.


Lekkamraten kommer också full av entusiasm för att få elda. Han älskar att elda och eldar vid grillelden och tänder i min kamin. Han åker till Arlanda och hämtar sin nya fru till veckan och det ska bli spännande att träffa henne.


AMV har med sig lite mera kort från Sardinien och jag faller i drömmar. Bara jag ser dom minns jag solens värme, vågorna brus och doften av pinjeskog. Jag måste visa er ett kort därifrån. Inget kan vara mer olikt Fisksjön.


Nåja Fisksjön kan väl vara ett paradis på sitt vis. Vi pratar om julen och alla kommer upp då. Vi ska fira ju här hos mig och jag hoppas bara att Sonen och SnyggEmma kommer också.


Ja så satt vi där nere och grillade. Det är alltid enkelt och trevligt när vi träffas. Plocka ihop lite mat och sitta nere vid sjön. Avslutade med äppelkaka och vaniljvisp i mitt kök.  


Nu är det söndags eftermiddag som sagt och som vanligt funderar man över att helgerna går så fort och är så trevliga jämfört med veckorna.


Känner på lukten ute att snön snart kommer. Det finns en särskilt tystnad och lukt innan snön och dessutom har domherrarna kommit till fågelbordet och det brukar vara ett säkert tecken.


Dagens ord får bli: I mitt det grå kommer ibland en varm solstråle så ge aldrig upp hoppet.

  

ANNONS
Av Anita - 17 oktober 2009 08:40

 


  Som jag berättat förut så njuter jag av lediga mornar. Sprak från vedspisen, sitta vid köksbordet och se ljuset sakta komma. Titta på småfåglarna i fågelshuset. göra en god macka och dricka kok-kaffe.


Det blåster inte så mycket och solen börjar komma fram. Det är bara någon minusgrader så det ser ut att bli en fin dag. Jag väntar på att broder B med familj ska komma och snickarMagnus och AMV och Datafias familj och  Lekkamraten. Förmodligen kommer det några fler också. Vi har bestämt att vi ska grilla nere vid sjön idag.


Jag var väldigt skeptisk när vi bestämde det för då snöade det och stormade så innesysslor var det enda som gällde men makterna är tydligen med mig för idag blir en TOPPENDAG.


Veckan har föresten varit rätt bra. Jag har ju fått upp takstegen till slut. Pä jobbet har det varit rätt ok. Det känns väldigt bra att vi fått vår nya tjej och hon hoppade in i jobbet som om hon inte gjort annat. Hon är både duktig och trevlig så det är en klar framgång.

Jag har tagit hem solrosfrö så nu behöver inte småfåglara kasta sig över mig med ilskan rop så snart jag kommer ut.

Det känns lite lugnt nu när allt som måste ordnas ute är klart och vinterdäcken är på. Jag ska väl klara en vinter till . Danskursen har börjat och den fyller mig med glädje.


Just den här morgonen känns allt rätt ok och jag ska inte reta mig på någonting. Jo kanske på mina omöjligheter att odla. Det är är det första tomaterna som mognat och massor med gröna har jag på plantan. Hela krukan står inne i vardagsrummet och har gjort så i flera veckor.

Frost alltför tidigt. Växthus alltför skuggigt. Klimatet helt fel.

Nåja man får väl vara glad att det inte snöar.  


Så här får början på dagen bli:

Morgonen mjuk och solen har inte gått upp ännu. Glasklar och kall luft, himlen aprikos. Kaffe i en kopp, mina händer kupade om koppen. Katten spinner i mitt knä. Musik på radion. Knaster i spis. Ljus på bordet.

Förväntan inför en nya och ledig dag utan tvång och stress. Bara vara jag. 

                                                   Av Anita - 15 oktober 2009 18:24

                                                  


                                                  


Som jag berättat så har jag bestämt mig för att gå i pension när jag fyllt 62 år.

Det går en massa rykten om att man ska ta ut den vid 62 år och en månad, eller 62 och 2 mån och lite annat.


När facket inbjörd till info om pensioner i Östersund for jag dit trots rädsla för halka.


Tror ni att jag blev klokare? ....Mitt motto: Livet ska vara lätt att leva gäller då inte för att få pension i förväg.

Vanliga pensionen från försäkringskassan var väl rätt enkelt men resten :

ITP 1 ITP 2 ITPT SPV! Alla med olika regler och pengarna är tydligen placerade på olika banken och försäkringsbolag.


Gula kuvert och röda kuvert och faan och hans mormor! Collectum och Allecta.

För att man ska få ut pensionen ska man ansöka hos dom olika bolagen och inte fasen vet jag vart jag hör och inte har jag kvar en massa gamla brev heller.


Jag river mitt hår och vrider mina händer. Måste hem och rota i gamla papper.


Får snart ändra mitt motto till: Det är kompicerat att leva och snart kan det kvitta.

 Byråkratin i det här landet är otroligt. Varför kan man inte söka alltsammans hos Allecta när dom ändå vet? Borde finnas någon som kunde hjälpa till att söka reda på och hjälpa en hitta det man har rätt till.'


Facket lyckades ju bara göra det ändå mer virrigt i huvudknoppen.

Nåja, det är bra många månader kvar.

 Juli nästa år då väntar fattigdomen och friheten på mig bakom knuten.  


Annars har det här varit en väldigt bra dag. Faanskapet har satt upp min takstege! Jo det är sant. Jag har ju bara väntat sedan i april och nu var det gjort på en halvtimme. Hurra hurra. Nu behöver jag inte gruva mig för att sotarn ska komma och att jag inte ska få sotat och att huset ska brinna upp och att jag inte ska få tillbaka något på försäkringen. Eftersom jag är en sån inbiten pessimist så har jag ju målat upp det värsta senariet framför mig.


Dessutom är det plusgrader idag och snön är borta överallt utom på Fisksjövägen där den blivit is istället.

Det har frusit på sjön men nu har det börjat blåsa så det kvittar och plingar och låter när isen går sönder och kommer in mot land.


Dagens ord får nog bli två stycken och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Frihet får jag när jag slutar att jobba men har man inga pengar kan man inte göra så mycket med friheten.


 Eller hur man än vänder sig har man ändan bak.


Det enda pengar ger dig är friheten att inte behöva oroa dig för pengar.


Att leva är inte nog. Solsken, frihet och en liten blomma måsta man också ha.   


                                                  


       

                                                  


              Av Anita - 14 oktober 2009 09:55
  


Vissa saker i mitt liv har alltid funnits. Badstrandsrundan är en sådan. Där har vi alltid gått nästan alla dagar när det varit snöfritt.


När man behövt lite luft. När man gått för att sola vid sandstranden. När man gått för att grilla korv i fina sommarkvällar. När man vill gå en liten tur med hunden eller katten. När man varit ledsen och ville vara i fred. Så många tårar har fallit på den här stigen. Så många glada skratt har klingat.


Där har vi haft tipsrundor Där har vi letat efter tomten. Dom gamla som inte orkar gå så långt har i alla fall orkat gå badstrandrundan.


Katten Oskar och jag har vår egen lilla procedur nästan varje kväll.

Ner för backen och ner till bryggan. Iväg mot badstranden efter stigen på strandkanten. Oskar rusar före och klättrar upp i en tall. Hoppar ner på mig när jag kommer förbi och jamar allt han kan. Då ska jag bli rädd och säga: Oj oj så rädd jag blir. Iväg upp i nästa tall och samma sak igen. Vid det laget är vi framme vid sandstranden och jag korpar i myggdiket och Oskar skiter i sanden.


Så går vi på en stig bort från sjön. Vänster sida myggdiket med paddor, kopparorm och sländor. På höger sida ett kalhygge där vi ibland kan se älgar rådjur och tranor. Ny attack av Oskar och vi är uppe vid häbret och landsvägen och har bara en liten bit hem.


Den här rundan tar inte lång stund men det finns många skatter att finna efter vägen. Skatter och roliga lekar. Att pinka ikapp på pinkstenen och se hur långt man når ute i vattnet var en vanligt förkommande lek. (obs jag deltog inte i den)


Plocka Hjorttron. Blåbär, kråkbär (utmärkta att färga garn med)och hundbollar (odon på svenska) Dom är rika på pektin och kan med fördel blandas i blaskig sylt eller gele


 På hösten kan man plocka lingon. Ljung finns det som man kan göra fina kransar av  till gravarna. Björklöv till bastukvistar förstås. Enbär till julens prydnader och bären till älgkött. Vackra linneor att lukta på. Kråkblomter att torka till eterneller.

 Drivved att göra grejor av. Vackra stenar. Jag vad allt ger inte modern natur till mig på bara min lilla bit av världen.


En liten badstrandsrunda. Ganska fantastiskt tycker ni inte eller är det jag som begär lite av livet.


Nu när det helt plötsligt blivit så kallt så man gruvar sig att gå ut väntar katten Oskar innanför dörren och ger sig inte förrän vi har gjort vår vanliga runda. I viss mån är han precis som en hund.

Ok vi går väl då. Häng med vet jag.


                                                    

Av Anita - 13 oktober 2009 17:42

  


Ja iår har det nästan varit som man skämtat om. Det har inte varit någon idé att ställa undan sparken. Så fort och så lite har man kunnat sitta ute.


Nåja idag fyller grannen år och bjöd på smörgåstårta.


Jag har stängt av utevatten och satt upp sladdar och stök till motorvärmaren. Nu ska det minsann inte bli några obehagliga överaskningar-


Jag tror inte att jag är dummare än folk i allmänhet men en sak klarar jag inte av. De där klockorna som man ställer tiden så att motorvärmaren slår igång någon timme innan man ska använda bilen.

Jag knappar och tänker och funderar men det blir alltid fel och inte som jag tänkt. Nåja jag får väl krypa till korset och be brorsan fixa det när han kommer till helgen. Lite skamlig känner jag mig som inte klara en sån sak.


Som min bloggkompis sa så får man försöka tänka på saker som gör en glad en sån här mörk kväll och jag sitter här och tänker och bara kastar ur mig tankarna lika fort som dom kommer.


Det som gör mig glad är:

Krispiga tulpaner som ger förbud om våren.

Spinnande katt i knät.

Fjärilar som sitter på mina armar.

Bastubad med kompisar och katt och doft av björklöv.


Doften av såpskurade trasmattor som hänger på tork nere vid sjön.

Simma ut i vattnet på natten och simma rakt ut i månstrimman. Om någon tjusig man väntar på stranden gör inte saken sämre.

Lägereld i skogen med doft av kaffe kokande i en gammal plåtburk.

Att oväntat hitta en myr överfull med guldgula hjortron.


Glada lekar med barn.

Levande ljus

Skumbad med italiensk musik och kanske en liten plastanka eller rosblad som flyter omkring.

Fester med glada vänner och släktingar.

Doft av ros och syren.


Åka spark i månskenet på väg till kyrkan på julnatten.

Italien, italien, italiensk mat, italiensk musik, italienska män.

Bada i havet.

Ligga i solen i Italien och höra vågorna slå mot land och känna doften av pinjeskogen.

Prata jättelänge i telefon med min faster.


Se humlor  o fjärilar fladdra i kryddgården.

Smultron på strå.

Att känna att man hjälpt någon.

Bugg med glada vänner.

Sommardanserna


Lugna mornar med fika på altanen.

Att insvept i en varm filt dricka mjölchoklad och titta på ÅsaNisse på tv.

Gå rakt ut i skogen och se vart jag hamnar.

Tova ull med varm såpa.

Äta plankstek med min brorsdotter Sofie och se någon romantiskt film tillsammans.


Så till sist

Dansa sista dansen i sommarnatten med min favoritdansare.


Så där ja...... Det blev ju trots allt en massa saker som gör mig glad. Det finns en hel del som gör mig sur också men varför räkna upp det. Det gör en bara ännu mer sur.


Det gäller att leta det positiva i den mörka hösten eller man kan nog säga vintern-

Så kära vänner dagens ord får bli i det postivas tecken även om det  tar emot.


OPTIMISTEN HAR LIKA OFTA FEL SOM PESSIMISTEN. MEN HAN HAR MYCKET ROLIGAREGlad  Av Anita - 12 oktober 2009 18:21

  


Det goda humöret gick fort över när jag vaknade i morse till snöglopp och elände.


Söndagen på Sollefteå marknad var trevlig fast det var kallt..

Det fanns mycket roligt att titta på och kul att gå runt och prata med knallarna. En del kände jag sedan jag själv stod på marknad och knallar är ett glatt och lättsamt folk.'

Jag hade sällskap av Lekkamraten och hans syster och dom var lite förvånade över att jag träffade och kände så många människor.

Jag gillar den här marknaden för man säljer så många användbara och bra saker och inte en massa krafs.Sedan åkte vi hem till Lekkamraten och jag blev bjuden på en väldigt god middag.

När jag kom hem fick jag en trevlig och oväntad överraskning. Någon (troligen bror O) hade tagit upp bryggan ur vattnet så nu har jag ett mindre bekymmer att fundera över.


Jag slog mig ner framför tvn och tittade på "Ensam mamma söker". Funderade som vanligt över varför så snygga och trevliga tjejer behöver få hjälp av tvn för att hitta en man. Eller är det bara för att få vara med på tv???


Smakade av mina marknadsfynd. Rökt skinka och fetaost från Åsbergets getgård och så en lakristrem med häxvrålfyllning. (passar väl mig precis)


Den njutningfyllda stunden stördes av ett telefonsamtal från en olycklig kvinna som jag inte kan hjälpa på annat sätt än att lyssna.


Som sagt snön bara vräker ner och faanskapet som skulle sätta upp min takstege skulle komma ikväll och titta men än har jag då inte sett till honom och nu är det ju redan mörkt. Pust och stön. Ja se karlar.


Däremot har jag haft besöka av två karlar som är broder B:s jobbarkompisar och gått runt och visat dom B:s stuga och runt omkring. Druckit kaffe och ätit äppelkaka. Så även den här kvällen blev det lite besök.


Vi pratade om vintern på jobbet och det är bara jag som hatar vintern intensivt.

Dom, ser fram mot skoterkörning, skidåkning och andra hemska vintersysselsättning och jag ser bara instängdhet och snöskottning och ett evigt frysande.

Jag måste vara född på fel plats. Inte ens när jag var barn gillade jag vintern.


Bloggaren "Tandgnisslur" försöker muntra upp sig med att skriva  " En övning i glädje" och i denna hemska tid ska jag också försöka mig på att leta efter det positiva men det är för mycket begärt av en vinterpessimist som jag att det ska ske idag. Imorgon kanske.

Dagens visdomsord får bli:

    


NÄR MAN KOMMER IN FRÅN KYLAN VÄRMER VEDSPISEN DUBBELT SÅ SKÖNT 

Av Anita - 11 oktober 2009 08:19

Idag ska jag med lekkamraten och hans syrra på Sollefteå höstmarknad och jag trodde inte mina ögon när jag tittade på termometern

   


10 grader kallt!!!!


Mitten av oktober. Jag som blev så glad för att snön gick bort. Ser ni hur ödsligt kallt och eländigt det ser ut utanför mitt fönster. Småfåglarna är jättesur och sitter och hackar på fönsterbläcket. Tro jag det att dom vill ha mat men jag har inte köpt hem frö ännu.


Annars har det varit en bra helg på sitt vis. Egentligen är alla helger bra. Jag kliver upp sent, kokar kaffe på vedspisen. Den sprakar fint. Oskar sitter på stolen och tigger mat.


Det ljusnar och jag tänker att idag ska jag städa. Oj det tog flera timmar. Det tog så gott som hela dagen. Det var stökigt och skitigt hos mig. Jag har ju varit borta på helgerna.


Det var en lugn dag. Bara grannen och en gubbe till kom in ett tag. Telefonerna ringde nog bara en 6-7 gånger.

Mina planer på att jobba ute blev det inget av. Det blåste en isande vind från sjön så jag bestämde mig för att jobba inne istället.


En av mina bloggkompisar berättade om att hon gjorde en liten fin höstdekoration och jag var snabb att ta efter mossa och äpplen och nypon har jag ju gott om-


Jag gjorde en äppelkaka som jag fått recept av Dansann.

Den mest lättsamma jag gjort. Det blev inte ens disk.


Köp ett paket snabbmix mjuk pepparkaka.

Skala och skiva äpplen och lägg i en smörad form.

Strö över en 1/3-dje del av mixen.

Hyvla smör och lägg ovanpå och täck helt.

In i ugnen Jag körde på 200 grader och det gick fint.


Lätt som en plätt och jättegott.

Nej nu måste jag dra. Fick ta fram vinterkläder i ett nafs.

 Båtar o bryggor ligger i vattnet. Sommarvattnet är inte avstängt och jag har inte burit in ved. Skit Skit Oktober SKA vara höstmånad inte nån jävla vinter.


JAG PROTESTERAD (som om det skulle hjälpa)

       

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se