Direktlänk till inlägg 6 december 2009

BÄVERPINNAR

Av Anita - 6 december 2009 14:52

 


Farbror bävers bäverpinnar som han gnagt så fint är bra till mycket. Inte nog att man kan använda dom till blompinnar, ramar på drömfångare. Idag har dom haft tjänst som pinnar till ljusstöpning.


Det var hur länge som helst sedan jag var med och stöpte ljus, ända sedan granntanten Rut levde.

Nu bestämde min nya jobbarkopis I-M att vi skulle göra ett försök.

Det ska vara lämplig värme på vattnet och på ljusmassan och det verkade ju vara rätt så svårt men vad då man måste ju försöka.


Vilken mysig dag vi haft. Druckit lite glögg, eldat i vedspisen, spelat julmusik och som sagt stöpt ljus. Sakta och försiktigt ska man doppa på. Inget jäkt och inget stress.

Vi åt lite paj och drack lite kaffe och doppad och doppade. Int var det så svårt inte. Ljusen blev jättefina och vi känner oss helt nöjda.


  

Bestämde ganska fort att vi skulle göra det nästa år igen och försöka med både färgade och kanske såna ljus som är tregrenade.


Jag gillar sånt här julpyssel som man kan göra tillsammans. Nu har jag då stekt köttbullar med DataFia och bakat pepparkakshus och tunnbröd med PappersBeda och så nu stöpt ljus med I-M


Det är kanske det här som är det trevliga med julen. Allt man gör innan. Eftersom jag är av den ullen att jag bara gör det jag vill och inte har en massa som jag måste göra av gammal hävd.

Som tex har vi inte så stort amp med julklappar och inte behöver jag baka och städa så särskilt heller. Jag kan njuta av allt som ska göras innan helgen.


Jag kan tycka synd om de stackare som ska handla en massa dyra saker till barnen och där allt ska vara perfekt in i minsta detalj. Som har en massa ställen att vara på och det ska åkas och jäktas och stås i.


Visst är vi människor konstiga. Vi gör oss en massa arbete och bekymmer i onödan och glömmer lätt glädjen.


Som vanligt söndags eftermiddag är det en del telefonsamtal. Idag var det stockholmsKarin, den söta gamla tanten som brukar bo i Fisksjön under somrarna. Hon lät pigg och glad som vanligt och är man 87 år som hon så är det väldigt fantastiskt.


Nu är det dags att gå upp och ta reda på en massa tvätt för jag ska sätta mig framför tv-n sedan och se på reprisen av Dansbandstävlingen.Så mina vänner njut av en härlig söndagseftermiddag, skaka på julkulan om ni har någon och se när snön faller ni som ingen har. Jag för min del är nöjd med det tunna snölager som finns. Det är en vecka in i December och jag har inte skottat ett spadtag ännu. Hurra!            

 
ANNONS
 
Ann

Ann

6 december 2009 18:48

Ååååh Vilka fina ljus ni stöpt....Min lilla mamma har också stöpt sina ljus den här helgen...hon har provat att stöpa blåa ljus i år för första gången...Å vilken läcker färg det blev...
Det är klart att julen handlar om att man gör det man vill göra....Sen är ju gemenskapen det viktigaste, både före och under julen....

http://dansann.blogg.se

 
zaq

zaq

6 december 2009 21:20

I många år när jag växte upp hade vi ljusstöpardagar, den traditionen tog jag med mig och njöt av, -tills det började kännas som just det du nämnde, ett tvång...
Det är nog därför jag har blivit lite försiktig med det som "hör julen till" när det där goda man bakade för att glädja dem man älskar, blev till ett måste "för det gjorde du ju förra året" tillslut är det så mycket som "ska" göras och inget kan tas bort istället för...

Jag sa på slutet -JAG HATAR JULEN!!!

Det är kul med klappar som överraskar, men inte de av "tvång" och så är det med det mesta här i livet...

Ha så gott i stugan!

http://zaq.blogg.se

 
Ingen bild

anette

7 december 2009 08:04

Så mysigt o vilka fina ljus ni har stöpt. Har gjort det en gång för många år sedan o skulle gärna vulja prova igen.
Önskar dig en bra dag!
Kram Anette

 
Liliann

Liliann

7 december 2009 09:00

Det där skulle jag vilja lära mig, har ingen tradition med ljusstöpning....hemstöpta ljus håller ju en kvalité som köpta inte ens kommer nära.
Fina bilder från dina omgivningar ute igår också
Liliann

http://livetefantastiskt.bloggagratis.se

 
storabh

storabh

7 december 2009 09:13

Nä, inge skottår i år inte!

http://storabh.wordpress.com

 
Soldansare

Soldansare

7 december 2009 09:57

Du är så klok. Visst är det konstigt vad vi människor skapar oss en massa konstiga tvång. Det räcker inte med detta att vi måste jobba ett visst antal timmar för att ha mat på bordet, när vi är lediga och kan bestämma själva över vår tid då ska vi nödvändigt måla in oss i hörn. Fram för friheten.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Skatan

Skatan

7 december 2009 12:20

Ja, det var längesen jag stöpte ljus jag också. Ända sen jag var liten och mamma stöpte. Men jag kommer ihåg stämningen runt omkring ljusstöpningen.

Min jul skall bli kravlös ... har jag lovat mig själv och min omgivning. Och gör man saker "självmant" är det ju kul och kan bli en "kul jul" istället för en som man ser fram emot med stirrig blick och med en "kula" i mellangärdet ...

Kramar!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Ingrid

Ingrid

7 december 2009 22:12

Vilka fina ljus ni har stöpt. Visst är det mysigt att göra sånt som hör julen till. Som vuxen har jag nog aldrig varit med om det, men mamma och mina fastrar gjorde det.

Så skönt att du sluppit undan snöskottningen så här långt fram på vintern!

Kram Ingrid

http://stenstugu.com

 
Staffan H

Staffan H

8 december 2009 00:16

Vilka fina ljus det blev. Smart drag att ta vara på det som farbror Bäver gav. Sedan har du så rätt i att det inte bara ska vara en fråga om en massa arbete och tvång. Minst lika viktigt är att få tid till att umgås, koppla av och ha trevligt.

http://staffanhuss.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Söndag 5 april 09:47

  Dubbelvikt kämpar jag mig över gårdsplanen. Jag blåser nästan omkull när byarna tar fart och haglet smäller som små vassa isbitar i ansiktet. På väg till Kinabror för att äta lördagsmiddag. Tur att han bor på samma gård.   En dm snö och kans...

Av Anita - Onsdag 1 april 14:31

I går låg jag på soffan och lyssnade till vinden som vrålade utanför. Brasan sprakade och jag mumsade på en bit brieost och några druvor. Såg ett trädgårdsprogram som är riktigt bra och jag känner hur det kliar i fingrarna att börja med odlandet men ...

Av Anita - Måndag 30 mars 09:52

  Igår föll snön i stora blöta flingor men nu skiner solen och jag skulle tro att det mesta tinar bort under dagen- Kinabror står på sin bro och skakar mattor. hunden Jack har varit in och fått en bit korv. Katten Morris har gått ut en liten...

Av Anita - Fredag 27 mars 09:12

  igår morse började det snöa igen men sedan blev det tö och takdropp och äntligen började man kunna känna andra dofter än doften av snö.   Jag och hunden Jack vandrar bort i skogen och strax innan man kommer fram på stedesbacken finns en lite...

Av Anita - Tisdag 24 mars 13:45

Jag har kommit på att jag styrs av ljuset och nu vaknar jag vid 7-tiden istället för vid 8-tiden. Då blir det en timme innan jag kommer mig upp. Jag tittar ut på ljuset och läser i en bok och låter kroppen sakta vakna. Så masar jag mig upp för att tä...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7
8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25 26 27
28 29 30
31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se