Direktlänk till inlägg 9 mars 2010

EN GAMMAL SVART BOK

Av Anita - 9 mars 2010 17:15

  

En gammal svart anteckningsbok i en byrålåda. Min farmor Annas receptbok.

Det är så mycket mer än en receptbok. Den är full av goda råd och kluriga tankar.

Hon var född i slutet av 1800-talet och som många kvinnor på den tiden kunde hon väldigt mycket som var bra att kunna. Skillnaden var att de flesta tog med sina kunskaper i graven utan att skriva ner dom.


Här sitter jag nu med den här skatten i min hand och den är alldeles för bra för att jag ska ha den för mig själv.

Därför tänker jag ge er lite ur den boken lite då och då. Vi börjar idag. Lämpligt en sån här stormig dag då snön yr utanför.


Den börjar så här:

Låt aldrig någon gäst gå utan att fått något till livs så kommer du aldrig att behöva gå hungrig.


HASTBULLAR


1 ägg

1 kopp socker

1 kopp vetemjöl

1 kopp grädde

vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

Grädda i plättlaggen


I dessa torra och kalla tider förmodar jag att du som jag har ett elektriskt och torrt och livlöst hår. Farmor Anna vet råd.


Blanda 1 dl olja med 2 äggulor och saft av en citron. Linda en varm handuk om 1 15 minuter. Tvätta och skölj som vanligt. Bra att skölja håret i regnvatten eller sjövatten gärna med lite citron i. Sista sköljningen i kallt vatten.


Det var de första sidorna i hennes fina lilla bok.

  



På tal om kvinnor så såg jag på en film igår kväll på tv som handlade om författarinnan Beatrix Potter. Det är hon som gjorde barnböckerna med kaniner och allehanda fina små djur med kläder på. Jag tror nog att alla har sett dom böckerna någon gång. När man ser med vilket förakt hon behandlades med för att hon var kvinna. Att hon vann över alla och blev både berömd och rik kändes väldigt, väldigt bra. Världen har ju faktiskt gått lite framåt sedan dess.


Jag har varit på ombesikning idag för mitt blodtryck och idag var det bra och det känns ju fint att jag inte behöver börja laborera med byte av mediciner och mer mediciner.


Slutar dagen med att visa ett fint litet pärlbroderi som är från farmors tid. Visst är det vackert.


Dagens ord: Kvinnan är starkare genom sin känsla än mannen är genom sin styrka.


    

  

 
 
Ingrid

Ingrid

9 mars 2010 19:47

Vet du jag har också en sån där gammal svart anteckningsbok. Vi hade en gammal släkting som var apotekare och i hennes efterlämnade ägodelar fanns den här boken med en massa recept på olika preparat som hon "kokade ihop" på apoteket.

Så trevligt att du delger oss en del från din gamla fina anteckningsbok.

Jag såg också filmen om Beatrix Potter, tänk så hon blev behandlad. Då var kvinnorna inte mycket värda!

Så skönt att ditt blodtryck ligger bra, det är alltid jobbigt när man behöver ändra medicineringen.

Kram Ingrid

http://blog.stenstugu.com

 
Skatan

Skatan

9 mars 2010 20:02

Oj, vilken skatt du har hittat. Tänk vilken omsorg man la ner förr i tiden på saker och ting ... Skall bli kul att då och då får vara med om vad du "hittar" i den svarta boken.
Jag såg också filmen om Beatrix Potter och vi har väl några av barnböckerna (min mamma bodde sina första 7 år i England) på engelska med sina fantastiska målningar av de här kaninerna och de andra djuren ... igelkottarna och ... Visst har det gått framåt för oss kvinnor ... sedan dess. Och det skall väl gå framåt ytterligare på vårt eget sätt. Vi behöööver ju inte härma männen tycker jag.

Vad skönt att ditt blodtryck har blivit bättre och att du slipper krångla med nya mediciner och sånt.

Kram på dig, Skogsnuvan!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Lilla Blå

Lilla Blå

10 mars 2010 11:21

Vilka tips. Tack! Ser fram emot fortsättningen. :)

http://www.lillabla.wordpress.com

 
Liliann

Liliann

10 mars 2010 12:05

Vilken skatt att ha en sådan bok....Du vet kanske hur man gör hastbullar när man saknar plättlagg???
Såg filmen bitvis den var bra gillar dessutom skådespelerskan(Bridget Jones..). Det har alltid funnits starka självständiga kvinnor...
KRAM

http://livetefantastiskt.bloggagratis.se

 
Boppan

Boppan

10 mars 2010 12:29

WOW!! en sån fin bok. Den borde ligga i ett bankfack. Ska läsa alla tips som du lägger ut med stort intresse. Kramar Lena

http://boppan.wordpress.com

 
billan

billan

10 mars 2010 13:32

Vilken lycka för oss att du vill dela med dig av din fina skatt! Tur för er att inte farmor Anna tog med sig sina kunskaper i graven. Min döda mor gjorde någon sådan där typ av hastbullar som hon klickade på en vanlig plåt, de blev ganska platta med en lite upphöjning på mitten. Hon kallade dem för "pruppar", men nått recept har jag inte. Skriver ner ditt och kommer att göra dem till helgen när vi skall till torpet.
Va bra att du klarade ombesiktningen, det har säkert varit bra för blodtrycket att snöskottningen och vedbärandet minskat på sista tiden.
Må så gott!

http://auroraborealis-1.blogspot.com

 
storabh

storabh

10 mars 2010 16:15

Spar bloggen, Skogis!

http://storabh.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 23 april 10:24

  Det går sakta med våren här i Fisksjön. Visserligen har alen gula hängen som gör att jag går omkring och nyser fast jag äter allergimedicin.  Kallt på nätterna så snön tinar inte trots att solen skiner på dagarna.  Vägen är visserligen bar m...

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8 9 10 11
12
13 14
15
16 17
18
19 20 21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards