Alla inlägg under april 2010

Av Anita - 18 april 2010 15:25

  


Jag har fått gåvan att ha en bäck på min mark och varje vår när jag hör bäcken börja porla blir jag bäckgalen!

Jag måste kolla den, rensa ur pinnar som ligger ivägen, kolla älvornas äng och den underjordiska bäcken där vättarna bor.


När det blir försommar ska jag ta er med till älvornas äng. Mitt i granskogen alldeles vid bäcken ligger den. Den är helt rund och överfylld med blåsippor först och sedan midssommarblomster. Sedan växer det orkideer av olika sorter där.


Men nu tillbaka till där vi var.

Längst ner mot sjön går bäcken i vindlingar hit och dit och för ut i sjön i ett litet minivattenfall.


   

Idag blev det inte den trevliga vandring jag tänkt mig.

Det stormar alldeles förfärligt. Solen skiner och rätt som det är haglar det.

Snön vill inte gå bort. Det är för kallt på nätterna.

   

Det första jag ser är att bäcken svämmat över och gjort en ny fåra rakt över gräsmattan och in under den nybyggda lilla stugan som sommarfolket bor i.


Jag skyndar hem och ringer till ägarna och går tillbaka med fyllhammarn för att försöka hacka hål på isen och få vattnet ner i bäcken och i rätt fåra igen. Det går inte.

Tar ändå en liten tur neråt bäcken.

   


Ser att älgarna har haft sitt sov och skitställe i ängskanten förmodligen hela vintern av all skit att döma.  

 Myrorna har vaknat och springer som galningar kors och tvärs förmodlingen för att laga vinterns skador på stacken.

   

Skogen är skrämmande idag. Vinden dånar nerifrån sjön. I skogen skriker ett djur. Fåglarna kvittar inte utan visslar och skriker och rätt som det är blåser en stor gran ner med ett våldsamt brak.

Nu inser jag att det är en dag då man inte ska vara här. Det är lika bra att gå hem och stänga dörren om sig.


Inte en människa har varit hit idag. Jo det är klart. Grannen har varit in och pratat om att vi ska sätta hans potatisland och slutade resonemanget med att släppa en riktig brakskit, sedan gick han ut utan att ta med sig lukten.


Jag har tagit fram sommardäcken och städat i växthuset.


DataFia och jag gjorde Qigong igår kväll och nu minns jag varför det varit så gruvsamt att komma igång med det. Har man ont i axlar och armar som vi kontorister har så är det jättejobbigt första gångerna och man får jätteont. Hade glömt det.


Mitt upp i skrivandet kom jag på det. Isborren. Klart man borrar hål med isborren och då kommer vattnet ner under isen.


Måste sluta och skynda mig iväg genast. Hej då.

    

ANNONS
Av Anita - 17 april 2010 17:46

Man kan verkligen prata om aprilväder idag. Ena stunden lugnt och fint och nästa regn, snöbyar och tokblåst.


Egentligen skulle jag ha ägnat en stund med att stuva in mina julgrejor i spökskrubben. En liten löjlig syssla som jag gruvat mig för länge fast jag vet att det kanske bara tar en halvtimme. Vet inte varför jag alltid känner sådan motvilja mot en sån bagatell.


Istället blev det som det blev den här dagen. Sofiepropp kom vid 10-tiden och vi gjorde väl ingenting särskilt.For iväg och handlade lite mat. Var ner i jordkällaren och kollade mina blomkrukor som snart ska få komma ut i växthuset. Satt en stund på altanen. Pratade och pratade som vi alltid gör.


Sedan kom broder O och vi gjorde en liten sallad till lunch. Lite Italienskt stuk med parmaskinka och mosarellaost. Rätt ok.   


Katten Oskar börjar jaga sorkar nu och det verkar finnas en del.

  


Så kom vägbasen och det blev lite skriva på papper och dricka lite kaffe och surra en stund.


När dom åkt och jag var själv skulle jag mata fåglarna. Stack ner plastskopan i säcken med fågelfrö och då hördes ett skrik och tummen var väldigt nära att bli biten men som tur var så var det plastskopan som fick ett jack.

Det satt en ekorre i fågelfrösäcken och vem som blev mest rädd vet inte jag.

Vi skrek ungefär lika högt båda två.


Ja, det var väl det mest spännande som hände idag.

DataFia och jag tog en promenad med hunden Bibi och det var skönt och fint när vi gick men innan vi var hemma var vi blåfrusna för vinden tog i och precis när vi kom fram till huset vräkte regnet ner.

  

Storfiskarn kom hem med ett fint byte. Han och en annan kille hade dragit upp 69 fiskar och en rejäl gädda.


Så bjöd DataFia på mat. Potatisgratäng och fläskkotletter. Det var gott och skönt att slippa laga mat idag. Aldrig fel.


Nu är jag hemma igen och har tänt i braskaminen för det är trots allt väldigt råkallt utomhus och snart kommer DataFia hit och vi ska göra ett pass Qigong.


Som jag sagt förut så känner jag mig väldigt stel och har lite ont överallt och vi har bestämt att vi ska börja träna med det här lite grann för att få upp mjukheten i kroppen. Är man två så går det bättre och då kanske det blir av.


Mer spännande kommer knappast att hända i Fisksjön en blåsig dag i April.

Nu ska jag ta mig i kragen och gå upp och städa undan julgrejorna. Jag menar inte att jag har dom framme men dom står i kartonger i sonens rum.


Dagens ord får bli: Stoppa inte ner händerna i påsen utan att se vad som är inuti. Du kan bli biten i tummen av någon som sitter där.  

ANNONS
Av Anita - 16 april 2010 12:09

Inser att jag måste börja hejda mig i mina planer. Jag håller banne mig på att bli som en pensionär redan innan jag kommit dit. Så mycket att göra att tiden inte räcker till. Agendan är redan fulltecknad varenda helg hela sommaren och då finns det bara det jag bestämt mig för.


Nu är det bara roliga saker. Danser, fester och tillställningar. Dagarna kommer inte att räcka till.


Dansgala i Härnösand. Onsdagsdanser på Hällesjö. Kurs i Andlighet. Fest när jag kastar mina klockor i sjön.

  

Vår stora grej:" Fångarna i skogen" (ungefär som fångarna på fortet om ni minns det.

Klassträff med några tjejer från Håsjö.

Jobba på sommarcafe

Se "En midsommarnattsdröm" på vridläktaren på Döda Fallet.

Gå på "kakalaset i Böle.

Äta kams på hembygdsgård.Dessutom är det flera födelsedagskalas iår.

 Plantera en trädgård åt StockholmsKarin

  

Det här var bara lite av allt jag ska ta mig till framöver. Jag ska ju åka till Skåne en sväng också fast det blir i juni.

När jag börjar fundera kommer jag på att jag nog får lägga det där med loppisen på is isommar och hoppas att jag får leva och hälsan nästa sommar.


  

Planera frön och fixa i trädgården vill jag också göra och då kommer vi in på en helt annan sak.


Jag funderade på prydlighet. Snåklippta gräsmattor. Död åt mossan. Raka grusgångar och välansade rabatter där tagetesen står i militäriska rader.


Sånt tycker jag inte om. Naturen målar med färger, blandar hejvilt och det blir så vackert så. Vi människor behöver inte ha kontroll på allt.


Tur att jag har den inställningen annars skulle jag jobba ijäl mig i min trädgård för skogen omfamnar den från alla håll och skickar in ormbunkar. blåbärsris och linneor i kanterna och där mossan är mjuk under mina bara fötter. Som att gå på den finaste silkesmatta.  Det kan väl inte bli bättre.


Vi behöver inte vara perfekta och inte våra trädgårdar heller. Vilket blånylle har hittat på ordet "perfekt". Nej, vildvuxet och lummigt är min modell.


När jag tittar ut på den döda marken så har man svårt att tro att om ett par månader ser det ut så här. Naturen är underbar. Den ska man hålla sig vän med.

  

Från det ena till det andra så min första blogg var på något som heter blogdog och jag läste lite där en dag. Såg att jag har kvar samma läsare utom tre stycken som försvunnit. En var "dansmannen" som jag inte vet vem han var. Borta är han ialla fall och det grämer mig att jag aldrig fick veta vem han var.

Annars var det "lekkamraten" och "misterP". Tydligen är dom inte intresserade av vad som händer längre sedan dom skaffat kvinnor. Så det kan bli.


Nej nu får det vara bra för idag. Titta på bilden! Längst fram har midssommarblomstret nästlat sig in i rabatten och jag låter den stå kvar för den är fin mot det gula.


Så kom ihåg: Ogräs är bara blommor som hamnat på fel ställe och ibland kan dom vara minst  lika vackra.


  

Av Anita - 15 april 2010 08:09

  

Morgontrötta jag vaknar minsann inte i gryningen i vanliga fall men jag drömde att jag klättrade i ett halvfruset vattenfall där jag fick ducka för stora isklumpar hela tiden och fötterna gled undan hela tiden.  Precis när jag halkade och föll vaknade jag med ett ryck och såg att klockan var 4 på morgonen.


Det började redan ljusna! Blå gryning. Hjärtat dunkade i kroppen som det gör när man vaknat ur en mardröm. Kliver upp och går ut på balkongen. Orrarna har redan börjat sin morgonkör ute på sjön. Kryper ner och somnar om.


Utanför väggen på jobbet blommar 4 tussilago. Sätter dom i en äggkopp på fikabordet. De små hoppfulla solarna.


När jag går upp till byn hör jag att gubbarna har börjat kapa ved. Vårtecken om något.


Nu går vi till farmor Annas receptbok igen och eftersom man alltid följde årstiden så får dagens recept handla om björksav. Här är det alldeles för tidigt men längre ner i landet kanske det är dags. Saven ur björkar ska man ta när det är musöron på björken alltså här i maj-början av juni.


Enklaste sättet att tappa björk är att kapa av en gren och hänga en burk under eller trä på en flaska. Mest kraft har saven om man tar den när månen är på uppgång mot fullmåne och fullmånedygnet är speciellt bra.


Man kan dricka saven som den är och ev sätta till lite citron. Det är rena vitaminkuren.


Man kan använda den till ansiktsvatten och det minns jag att man gjorde under vårtiden när jag var barn.


Här kommer farmors recept på

BJÖRKSAVSDRICKA


5 l björksav

8 hg socker

50 gr jäst


Ställ drickan i varmt vattenbad tills den är 30 grader.

Rör ner jästen och låt stå i rumsteperatur 2-3 dygn.

Varning: Kan innehålla alkohol.


Ni har kanske hört att man gör champange av björksav här uppe i Jämtland. Jag har inte smakat den men det kan kanske vara något.


Vi tar ett litet råd till när vi ändå är på gång.

När vårens första duggregn kommer

bär ut de vårtrötta blommorna och låt dom få en dusch.

Dom blir som unga på nytt.

  

Ställ dig i regnet själv också och låt duggregnet

tvätta bort allt gammalt grått ur ansikte och hår.

Fast jag hör att sotmolnet från vulkanutbrottet på Island är på väg hitåt så vi får nog spara till en annan dag.


Igår kväll dök broder O upp och kapade av rönnen. Tala om att jag blev förvånad men nu är det gjort i alla fall. Rönner sägs skydda för trollen men en liten bit har jag sparat så jag hoppas jag klarat mig. Man kan ju leka med tanken att ett litet troll med svans skulle komma kutande över gårdsplanen med en påk i högsta hugg. Jag ska tala om för er när det händer.


PappersBeda och jag var ner på Håsjögården och åt middag. Alla som jobbar på sommarcafe i somras blir bjuden på middag. Det var en väldigt god laxsoppa med gott bröd till. Sedan åkte vi hem och PappersBeda klippte mitt hår. Hon är en allsidig kvinna minsann.


Jag har svårt att komma på något finurligt dagens ord idag.

Får bli en fundering i anledning av vad som hände imorse.

Varför går alltid jeansen sönder precis när dom blivit som skönast?

Av Anita - 13 april 2010 16:39

  


Nu när snön börjar gå bort kan man se tydliga spår efter vinterns förödelse.

Stegen har trillat ner från taket. Mina blomsterbågar har säckat ihop under snötyngden.

   

Buskarna ligger med avbrutna grenar och hagen lutar och allt runt hänger åt fel håll och vickar. Perennerna ligger som svart slem på marken. Storsjöodjursdammen har tappat sin mossa. Här finns det minsann att göra.

  


Lika illa åtgången som min trädgård är jag.

Vi satt i solen på altanen DansBritt och jag. Såg till vår fasa att vi hade skrynkligt skinn till och med på knäna. Inte hade vi det ifjol inte? Jo det är sant, pattarna har trillat ytterligare en bit neråt och jag har fått ännu fler åderbråck.

Solen visar med all tydlighet att till och med händerna har blivit rynkiga och gamla.

Hualigen vilken förödelse!!!


Åldern har inte bekymrat mig förut men faan som man börjar känna sig. Stel och orörlig och för första gången måste jag sätta mig ner för att dra på gummistövlarna. Värken i kroppen har börjat ge sig nu men det knakar och knirkar i knäna.


Jag blir anfådd när jag klättrar i berg även om det är ett litet ett som rävberget som jag knallat uppför. Jag som har så många berg att utforska. Hur ska det gå?


Nåja, bara det blir lite mer bart tar jag itu med min trädgård, rätar upp och snyggar till.

Då blir det lite träning för den gamla kroppen och förhoppningsvis mjuknar jag till och får bättre form och även om skrynklorna inte rätar till sig så kan man kanske bli lite bättre.


Med lite sol på kroppen syns inte skavankerna så väl. Ett par kilo mindre i vikt, en ny bikini som håller pattarna på plats. Då blir det nog så bra det kan bli. Resten får man väl lära sig leva med.


Jag har i alla fall fina fötter och tjockt hår. Det kunde vara värre.


Ni unga människor (för jag förmodar att dom flesta som läser är yngre än jag) glöm inte att glädja er över ert släta skinn och fasta kropp medan ni har den för så småningom stundar andra tider var så säker.


Och ni..... som har en man som ser er som den vackraste i världen hur gamla ni än blir gläds åt det också för kärleken är blind som tur är.


Dagens ord:

Gläds åt din ungdom så länge du har den. Gläds åt din gammeldom så länge du tar dig ur sängen.

    


Av Anita - 11 april 2010 19:40

Det är något särskilt med allt som man gör för första gången på våren.

Den här söndagen möter mig med strålande sol och fågelkvitter.

DataFia och jag bestämmer att vi ska börja dagen med en promenad med hunden Bibi.


För första gång iår tar jag fram mina ljusblå gummistövlar och börjar gå neråt byn. Vägen är snöfri. Det rinner och porlar i alla diken och är fullt med leriga vattenlokar på vägen. Inte kan man annat än trampa i den och göra små¨rännor så vattnet rinner av vägen. Visst gör väl alla så eller......

   

Sedan for vi hem till mig och nu har altanen tinat av och vi tog fram stolar och bord och satt oss till rätta i solskenen. DansBritt kom också och vi satt där och gosade oss i solen och fikade lite grann.

   

Den här attans DansBritt har ju varit i Karibien och kan göra oss gröna av avund för sina bruna ben. Solen gassade mer och mer och till slut så hade vi tagit av oss i trosor och topp och satt där i solen.


 Nu måste jag snart måla tånaglarna för det gör man när det det blir vår. Rosa tånaglar ska jag ha om jag så blir 100 år. Lite kvinnlighet finns det i mig i alla fall.


För första gång i år kom bofinkarna farande och satte sig i stora flockar på snön och letade något att äta.


Vi för vår del tog fram en engångsgrill och grillade ytterfile av gris. Första gången med grillningen iår och det kändes och smakade helt underbart.   

Vad gör man då när man sitter så här i solen. Man pratar och pratar och så tittade vi i Halens katalog. Hittade lite fina kläder till sommaren och funderade över bh-storlekar på baddräkter. Det är tur att man nu kan köpa bikinibyxor för sig för ofta har man olika storlek. Liten ända och stora bröst eller tvärt om.


När det började närma sig kväll kom DataBritt och jag på att vi skulle göra ett stortag.


I två års tid nu har jag tänkt ta ner en gammal rönn på gården. Jag har bett flera av mina manliga bekanta att ta motorsågen och ta ner dom men som vanligt så händer ju ingenting när det gäller karlar. Sedan eller också är det besvärligt .


Så vad gör man. Ingen av oss kan hantera en motorsåg så vi tog en vanlig såg och började så smått försöka såga ner den. Det var hårt som fasen och besvärlig men vi har i alla fall lyckats få ner halva trädet nu.

   


Hälften är kvar men det får bli en annan dag. Har det dröjt två år så kan det väl dröja några dagar till. Synd att jag är så feg med grejor som brummar för det skulle säkert ta bara en liten stund om jag vågade ge mig på trädet med motorsågen men som sagt. Jag är för feg för allt som brummar.


Nu är det slut på den här fina dagen men det skulle bli lika fint imorgon. Om det hade varit som vanligt skulle jag vara avundsjuk på dom som var lediga och fick njuta av det men nu kan jag unna alla som är lediga att njuta för snart är det min tur att vara ledig. Tänk att få vara ute hela sommaren. Vilken lycka.


Dagens ord: Glädje är att se livet genom en solstråle.      

Av Anita - 10 april 2010 19:02

  

Katten Oskar och jag sitter på förstukvisten. Solen strålar och jag smuttar på en kopp kaffe. Det är första kvällen som jag kan sitta ute för iår och det är alltid en njutning. Sitta här i solen och lyssna till duvornas kutter i granskogen och alla småfåglar som flyger omrkring och fyller luften med ett härligt kvitter.


Det är en härlig tid nu.

   

Himlen är så otroligt blå och det smälter och smälter. Det tjocka snölagret riktigt faller ihop för varje dag.


DansBritt och jag badade bastu igår kväll och vi blev lika förvånade båda två när vi kom underfund om att vi suttit i bastun i flera timmar. Man pratar så bra i bastun.


Idag har altanen tinat fram och jag har suttit där och läst och njutit av solen. DansBritt kom och vi gick ner till sjön och vandrade en stund på isen. Den håller faktiskt fortfarande. Vi stannade en stund borta efter stranden och pratade med ett par grannar och så kom en till farande på skoter över sjön.


Egentligen var det meningen att det skulle bli dansresa till Strömsund ikväll men det blev för få som ville med så det blev inget av. Jag längtar efter att dansa nu men det blir väl så småningom.


   

Titta så mycket snön har smält. Härligt härligt. Nu stundar bättre tider.

Känner mig rätt nöjd med att sitta på bron och dricka kaffe med en katt i knät och lyssna till fåglarna och känna att det luktar vår.


Dagens ord: Det enkla här i livet kan ofta vara det bästa. Vad kan man mer önska. En god kopp kaffe på en solig förstukvist en härlig vårkväll.   

Av Anita - 9 april 2010 07:17

  


Trots att det är tidig morgon och jag är trött som ett tok känns jag lycklig och glad. För första gången iår hör jag orrarna spela på sjön. Det optimala vårtecknet! Står på bron och se små svarta prickar ute på isen. Orrarna har parningsfest.

Min solöga-sten har börjat tina fram ur snön och det  regnar, fint ljummet regn.


Det har varit 2 trevliga kvällar som ligger bakom mig. I förrgår kväll var det viscafe nere på Håsjögården. Jag hade inte stor förväntningar på det men ibland misstar man sig. Visor, det hör man sällan nu för tiden.


En man med gitarr satt sig ner och spelade och sjöng. Fast han tydligen försörjt sig som vissångare hela livet har jag aldrig hört tala om honom men jesses så bra han var. Vilken röst, vilken gitarrspel och vilken utstrålning och glädje han spridde omkring sig. Han sjöng "Taube, Nils Ferlin, Dan Andersson och en massa andra visor som man ju kände igen. Vilken glädjespridare.


Han såg ut att älska det han gjorde och tänk att få arbeta med det man tycker om att göra. Det är minsann få förunnat. Skulle tro att dom flesta är precis som jag. Jobbar bara för att få åt sig pengar till brödfödan.


Skulle jag skaffa mig en ny karl så skulle det vara en duktig och glad snickare eller möjligen en trubadur. Det optimala vore en snickare som kunde spela och sjunga. Dock växer dom inte på träd så jag får väl klara mig ändå.


Igår kväll åkte jag till Sofiepropp och såg på "Alice i underlandet". Trodde att det skulle vara en film i min smak men jag blev lite besviken. Den var stundtals lite rörig tyckte jag.


Största behållningen var att Sofies mamma hade gjort så god mat. Tortilini med

en sagolik sås med räkor och en massa annat gott i. Till det italienskt bröd som var jättegott. Vilken tur jag har.


Det är ljust på kvällarna nu så när jag kom hem gjorde jag mig en liten tripp ner till ån för att försöka få en liten glimt av farbror bäver.

  

Han hade gått och lagt sig att sova men trolltuvorna tittade på mig med pigga ögon. Jag har alltid intresserat mig för trolltuvor ända sedan jag var liten. Dom är så häftiga och jag vågar än idag inte lyfta bort håret och titta.

   

Klart att jag har målat av dom i flera olika varianter genom året. Kanske, kanske ska jag börja måla igen när jag blir fri. Inspirationen kanske kommer tillbaka när inte min hjärna är överbelastad av måsten och hjärnan fullproppad med siffror och kösedlar och  onödigt kunnande.


Ska sluta med att berätta en alldeles sann sak som om något talar om hur en del av dom norrländska männen tänker.


I tidningen stod det om en man som gett sig på en annan gubbe och nästan slagit honom sönder och samman med en påk.

Kommentarer av två män: " Hadde han pippat kärringa hans"? " Nej, han hade väl sagt att älghunden hans var värdelös". "Ja då kan man ju förstå att han klippte till"


Som sagt. Jag ser med förväntan fram mot den här dagen. Det är fredag. Det är vår. DansBritt och jag ska bada bastu ikväll. Det ska bli varmt i helgen.

Nu längtar jag till att få sitta på altanen. Ta fram grillen, grilla kött och äta potatissallad, lyssna på fåglarna, se humlorna börja surra på söderväggen och se nässelfjärilarna fladdra.


Dagens ord: Håll ansiktet i solen så ser du inte skuggan.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15 16 17 18
19
20 21 22 23
24
25
26 27 28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se