Direktlänk till inlägg 14 maj 2010

VÄSTERGÖK ÄR BÄSTERGÖK

Av Anita - 14 maj 2010 12:37

Igår morse när jag släppte ut katten Oskar stannade jag på farstukvisten och lyssnade till göken som gol i väst. Då tänkte jag på farmor Annas ord:

Västergök är bästergök

Östergök är tröstergök

Södergök är dödergök

Norrgök är nödgök


Bådar gott inför sommaren.

Kastade mig ut i trädgården och började laga mina rosenbågar. Visst kan man köpa nya i järn men dels är dom dyra och så ska jag till Sundsvall för att få tag i sådanan.

Skogen är full med vide och andra bra träd som är som gjorda att bygga bågar av så det var bara att sätta igång. 

Helt plötsligt har värmen kommit, 15-16 grader fast det är mulet.


Lekkamraten ringde och ville bjuda på lunch. Han hade en hel hög av sina iranska släktingar hos sig som gärna ville träffa mig.

Det var en hel hög från minsta lilla sötnosen på ett år till vuxna människor. Jag tror vi var så där 12 st.


Det blev hela eftermiddagen. Full av fördomar är vi människor. Man blir verkligen väl behandlad i den här hopen av människor.

Männen, ja ni hörde rätt, männen lagade mat och vi kvinnor satt ute och tittade till barnen och pratade. På tv-n spelades fin iransk musik och vi hade jättetrevligt.


När vi trängdes runt matbordet och åt grillat kött och massor av god mat förstår jag hur lekkamratens Leila känner sig när hon är hos oss och vi är 20 personer som pratar svenska.


Här pratade alla i mun på varandra på persiska och jag förstod inte ett dugg men min tallrik fylldes på hela tiden.  En sak fick jag smaka som jag aldrig druckit förut. Det var youghurt utblandat med vatten med lite salt och mynta i.

Låter hemskt men var rätt läskande faktiskt.


Efter maten gick kvinnor och barn och lade sig och männen tog reda på disken och gick sedan att fiska och jag åkte hem. En trevlig och givande eftermiddag.

Hos mig har det då aldrig hänt att karlarna skött om att laga mat. Bara grillat men det gills inte.


Kvällen gick jag runt och tittade på fåglarna som finns i sjön. Lade mig en stund i strandstugan och lyssnade till alla ljuden.

  


Idag regnar det lite från och till men är så varmt och skönt.

Jag stökar ute och planerar frö och nu ska jag äta potatis och matjesill. Blev så sugen på det.


Dagens ord: Att umgås med andra kulturer ger en båda insikt och glädje.

 
 
The Secret Garden

The Secret Garden

14 maj 2010 13:56

Det låter som om det var ett trevligt sällskap. Härliga människor!
...till skillnad från stenpelarmarodören... jag har lugnat mig litet idag, men när jag går ut så hör jag hur han bollar runt med stenarna (med hjälp av sin stora traktor) som han tog till sin trädgård...så jag kan faktiskt inte vara ute och höra på det. Blir sååå arg!

Önskar dig en trevlig helg!

http://hemligatradgarden.blogspot.com

 
Ingrid

Ingrid

14 maj 2010 16:13

Hejsan!
Jag har en syster som är gift med en tunisier och vi har varit gäster hos deras arabiska vänner flera gånger, så jag förstår precis hur du hade det. Det är trevligt, men man blir nästan lite snurrig i huvudet att hela tiden anstränga sig och försöka förstå vad som diskuteras.

Här säger vi alltid att "norrgök är en torr och tråkig gök", undrar vad det kommer ifrån.

Ha en fin fortsättning på helgen!
Kram Ingridf

http://blog.stenstugu.com

 
Skatan

Skatan

14 maj 2010 17:27

Ja visst är det härligt att få "vara med" och uppleva andra kulturer och folk och smaka annorlunda mat. Men ibland när jag var ute i byn hos Pas mamma och farmor och mostrar och kusiner och alla satt och snackade i mun på varandra och jag inte fattade ett dugg blev man ganska trött. Jag har en thailändsk språkkurs som jag väl skall börja lyssna på och lära mig men det är ett jättesvårt språk så vi vår väl se. Pa blir ju också bättre och bättre på svenska och sååå ofta kommer jag väl inte resa till Thailand. Inte än på nåt år i alla fall.

Apropå dina rosenbågar. Visst är det bra mycket vackrare med bågar "från naturen" än i smide tycker då jag åtminstone. Du kan ju sånt där du, Skogsnuvan.

Kramar!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Liliann

Liliann

14 maj 2010 17:33

Låter som en härlig eftermiddag.....
Önskar att den värmen du har i Fisksjön kommer till oss oxå, här är det som du sett spöregn och fram till i eftermiddag 5 grader.....
KRAM

http://livetefantastiskt.bloggagratis.se

 
av irja

av irja

15 maj 2010 00:34

Kära Anita !!!
Din egen händige skapelse av rosenbågen,av naturens virke blir nog bäst,och det bästa av allt,ingen annan har en likadan,egen designa och produkt,där fantasin och kreativiteten har fått råda,,, lycka till....Visst är det trevligt med andra kulturer, jag önska att man kunnde fler språk,min släkt består från många länder, och det fanns säkert mer och fler som jag inte känner till...Även igår en skön solvarm försommardag +22-23 grader varmt, ofattbart.....HA det bäst vännen,,, KRAM IA.....

http://40-talistenbloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Av Anita - Onsdag 27 mars 07:54

  Det har varit en hel del sista veckan Lördagen var det årsmöte nere i byn och vår nya ordförande hade fixat att dom som ville kunde komma och underhålla. Dessutom hade hon lagat en massa god mat. Faktiskt hade det kommit mer folk än det brukar o...

Av Anita - Torsdag 21 mars 14:58

  Det flyger tre svanar över sjön. Borta vid åmynningen hör jag en strömstare kvittra och kastar sig i vattnet med ett plask. Är inte det vårtecken om något?   Kinabror är ute på sjön och drar upp en gädda som är mer lik en krokodil. Ett j...

Av Anita - Onsdag 20 mars 10:21

  Nu samlar jag på vårtecken. Jag har tre perioder av mitt sovliv. Sommaren naken i  sängen. Hösten den kinapyjamasen men iår blev det så kallt redan i oktober så det blev flanellpyjamas som kom på direkt och så har det varit hela vintern Vi...

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14 15 16
17
18 19 20
21
22 23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards