Alla inlägg under maj 2010

Av Anita - 19 maj 2010 19:27

Som ingen har undgått att höra så är jag rent sjukt trött på mornarna. 4 väckarklockor dånar och ringer och jag vill INTE kliva upp.


Imorse då jag vaknade till efter första ringningen undrade jag varför min hemska knöliga säng är mjuk som sammet den här tiden, inte för varm inte för kall, bara rent underbar. Ingenstans har jag ont. kroppen är hur behaglig som helst.



Varför blir jag väckt ur de mest underbara drömmar precis den här tiden på mornarna? Katten Oskar är aldrig så mjuk och god och spinner så sömngivande som just när jag ska tvinga mig upp.

45 år på det här viset dag ut och dag in. Kan ni förstå att jag ser fram emot min ledighet och frihet.?


  

Annars sprutar grönskan upp även om det blivit lite svalare nu. Igår var en sån där dag som kommer alltför sällan. då liksom saker och ting trillar på plats enkelt och lätt.

1 Jag fick tag i vedkillen och beställde ved så jag ska slippa frysa i vinter.

2 Fick äntligen tag i 2 av dom jag sökt i flera veckor. Den ene kom och gick på vägen där han inte ens bor!

3 For och köpte plantor till gravarna och planerade så nu är det också fixat.

4 Vägbasen kom med fyrhjulingen och lagade hålen i vägen så nu är det gjort också och jag slipper få skäll för att det inte är gjort.


   


Vi har en ny hund på jobbet. Han heter Jansson och är både vacker och snäll men fiser väldigt illa. Jag gillar hundar och igår när jag var till broder O kom hans 3 hundar och var väldigt intresserade av min nya hundlukt. Tänk att ha sån näsa som en hund. Tur är väl det föresten.


Hängde ut tvätt för första gången iår och den blev torr över dagen. Även utan en hunds luktsinne kan man sniffa på den rena tvätten som torkat ute och konstatera att det luktar väldigt gott.


Fixade lite med mina jordbänningar

Kinesbyn                          Surgubbebyn                    Fisksjöbyn

        

och till slut Vallbyn

  

Ja ja jag vet att jag är lite knäpp men dagens ord får bli:


Den som behåller barnasinnet har aldrig någonsin tråkigt  och så en fundering till

Morgonen kommer alltid när jag är trött 

Av Anita - 18 maj 2010 12:38

  

Utmanad av "solagast" att visa 10-de fotot i arkivet  och då får det väl bli så.

Det här är en lite märklig blomma egentligen. Den heter Pestskåp och växer i diken i fukten. Samma tid som kabelekan och gullpudrans blomningstid. Så småningom får den jätteblad. Den doftar gott men starkt, lite som bittermandel och fransk tantparfym.


Så kommer nästa utmaning. Det är Ingrid på Gotland som visar månadens bild som ska höra till ordet STARK. Hade tänkt att jag skulle få se björnen och få till det som "stark som en björn" men inte.

Tar det här istället.  

När jag fyllde 60 blev jag bjuden på en mysig resa av mina kompisar bla till ett ställe där det var 100-tals snickrade figurer. En som drar en hel gris måste väl vara STARK.


Annars känns det lite lesset idag. En av de godaste och gulligaste gubbar man kan tänka sig har hastigt dött.

Han var en sådan som alltid funnits med sin dans, sitt glada skratt och sitt härliga musicerande. Såna tror man alltid ska finna och det blir ett stort tomt hål efter dom, men som hans dotter tänkte: Änglarna får i alla fall livat nu när han kommit.

  


Annars har värmen försvunnit nu och det är lite mulet och grått. Har varit iväg och köpt lite blommor till gravarna idag så nu ska det bli planterande ikväll.


Dagens ord: Inget är för evigt. 

Av Anita - 16 maj 2010 22:08

En perfekt dag för VÅRSKRIKET. Varmt och lite regnskurar då och då. Tänk att inte behöva frysa längre. Härligt.


Jag började min dag med att göra två drömfångare. Det är så länge sedan jag höll på med det nu men jag hade en beställning och när jag ändå skulle till så blev det två stycken.

 Det var riktigt roligt när jag väl kom igång. Att sitta på altanen i solen och pyssla gjorde väl sitt till. När jag blir ledig kommer nog lusten att måla,tova och en massa annat att komma tillbaka.

   

Så kom dansBritt och vi gav oss iväg för att söka oss upp på ett nytt berg.

Fördelen med att bo så här är att man kan gå upp och skrika sitt vårskrik och inte bli tagen för förargelseväckande beteende.


Naturligtvis hade vi med oss lite kaffe och var sin tunnbrödmacka. Att sitta högt uppe på ett berg i maj månad och fika och titta på utsikten och det är så varmt att man inte behöver ens jackan på är helt otroligt.

   

Så samlade jag luft och skrek ett vårskrik som ekade över sjön. Kan riktigt tänka mig hur björnar och älgar tittar upp och sprang åt olika håll. Känns faktiskt skönt att riktigt få skrika för en gång skull. DansBritt gjorde också ett häftigt skrik.

Nu vet ni. Det är vår!

  



Vi hann en hel del den här söndagen. När vi kom hem åt vi resterna av den italienska buffen och sedan kom vi på att vi skulle bada bastu. Det går snabbt att få varmt i min lilla bastu och det är så skönt at sitta där och mjukna till och blir riktigt genomvarm i hela kroppen.


Så slutade vi dagen med en promenad. Ikväll såg vi inga djur men vi kunde väl inte hålla oss tysta. Oskar som är en väldigt lat katt gillade att åka på Britts axel.

   

Vilken helg dat har varit. Känner mig helt nöjd. Hunnit med en hel del av det jag tänkt och haft massor med kul. Om alla helger vore som den här så vore livet helt underbart men...... vad är det som säger att det inte blir så.


Dagens ord till er: Livet kan bara levas på två sätt. Det ena är som om ingenting var ett mirakel. Det andra är som om allting var det. 

Av Anita - 15 maj 2010 21:42

Som genom ett under kommer värmen. 27 grader varmt idag och till och med nu när skymningen börjar falla är det 17 grader varmt. Så härligt.


Dörren öppen för sol och ljus.

Flugsnapparna kom men var är svalan Iris?

Första fjärilen som landar på min hand.

   

En dag som gjord för en vitamininjektion.

Nässelsoppa.

  

Här kommer farmor Annas recept.


Plocka 2 liter späda nässlor (ha handskar på)

Förväll och hacka fint.

Koka nässlorna med buljong en liten stund.

Tillsätt rejält med hackad gräslök och ev en liten gräddskvätt.

Lägg i lite kokta potatisar i tärningar och prinskorv.

Serveras med ägghalvor och ett gott bröd.


Eftersom inte alla äter såna nyttigheter och inte ens vågar smaka så fixade jag en italiensk buffe.

Huset doftar av basilika, vitlök, rosmarin. timjan och tomat.

  

Småpizzor. parmaskinka med melon,tortilini, grillspett med kyckling och lite annat smått och gott och till det ett glas vin.


Så satt vi då här DataFia med familj och jag. Italiensk musik förstås och sol och värme ute på altanen. Nästan så man kunde vara i Italien och så var det bara paradiset Fisksjön men det är inte illa det heller.


Lagomt till kaffe och glassen kom gamla svägerskan och stannade en stund.


Sundsvallsborna i sportstugan fick ett kort besök av mig. Där brinner det alltid en en eld på gården och det är rätt mysigt att sitta där och se ut över sjön.


Kvällens promenad gick "väst i gårdarna". På Gubbflon stod tre älgar och längre bort 2 rådjur.På bara ett par dagar har det blivit grönt på marken och det doftar så gott ute.

  

Jag har gjort vår på förstukvisten. Nu sitter jag på min favoritplats och ser solen gå ner bakom gamladugården och hör fåglarnas sång. En morkulla sträcker över huset. Det är också ett vårtecken. Katten Oskar gör mig sällskap och kokkaffet luktar gott.


Myggen har inte kommit ännu och mig fattas absolut ingenting.

Jag känner mig fullständigt lycklig.


Det är sådana här dagar som gör att jag står ut att bo här och glömmer bort vinterns alla våndor.


Titta visst är det väl fint. Sitta här och njuta av allt och ha den här utsikten framför sig.

  

Dagens ord: Våren tid har nya överaskningar att bjuda på varje dag. Njut. 

Av Anita - 14 maj 2010 12:37

Igår morse när jag släppte ut katten Oskar stannade jag på farstukvisten och lyssnade till göken som gol i väst. Då tänkte jag på farmor Annas ord:

Västergök är bästergök

Östergök är tröstergök

Södergök är dödergök

Norrgök är nödgök


Bådar gott inför sommaren.

Kastade mig ut i trädgården och började laga mina rosenbågar. Visst kan man köpa nya i järn men dels är dom dyra och så ska jag till Sundsvall för att få tag i sådanan.

Skogen är full med vide och andra bra träd som är som gjorda att bygga bågar av så det var bara att sätta igång. 

Helt plötsligt har värmen kommit, 15-16 grader fast det är mulet.


Lekkamraten ringde och ville bjuda på lunch. Han hade en hel hög av sina iranska släktingar hos sig som gärna ville träffa mig.

Det var en hel hög från minsta lilla sötnosen på ett år till vuxna människor. Jag tror vi var så där 12 st.


Det blev hela eftermiddagen. Full av fördomar är vi människor. Man blir verkligen väl behandlad i den här hopen av människor.

Männen, ja ni hörde rätt, männen lagade mat och vi kvinnor satt ute och tittade till barnen och pratade. På tv-n spelades fin iransk musik och vi hade jättetrevligt.


När vi trängdes runt matbordet och åt grillat kött och massor av god mat förstår jag hur lekkamratens Leila känner sig när hon är hos oss och vi är 20 personer som pratar svenska.


Här pratade alla i mun på varandra på persiska och jag förstod inte ett dugg men min tallrik fylldes på hela tiden.  En sak fick jag smaka som jag aldrig druckit förut. Det var youghurt utblandat med vatten med lite salt och mynta i.

Låter hemskt men var rätt läskande faktiskt.


Efter maten gick kvinnor och barn och lade sig och männen tog reda på disken och gick sedan att fiska och jag åkte hem. En trevlig och givande eftermiddag.

Hos mig har det då aldrig hänt att karlarna skött om att laga mat. Bara grillat men det gills inte.


Kvällen gick jag runt och tittade på fåglarna som finns i sjön. Lade mig en stund i strandstugan och lyssnade till alla ljuden.

  


Idag regnar det lite från och till men är så varmt och skönt.

Jag stökar ute och planerar frö och nu ska jag äta potatis och matjesill. Blev så sugen på det.


Dagens ord: Att umgås med andra kulturer ger en båda insikt och glädje.

Av Anita - 12 maj 2010 22:02

  

Förstår inte varför jag känns så trött när jag kommer hem. Idag var halvdag så det borde inte vara så. Jag plockade fram dynor och bord till altanen och som ni ser är min hamock ganska blekt och sliten fast jag faktiskt bytt tyg en gång.

Jag fick den när jag fyllde 45 så det är kanske inte så konstigt.


Lade mig i solen och somnade ett par timmar faktiskt. Underbart att ligga där i hammocken och somna. Det var precis vad jag behövde. Efter en kopp kaffe drog jag igång med att dra bort en massa ris och det tog hela eftermiddagen.


Pratade med dansBritt och vi kom överens om att vi skulle ge oss upp på ett berg och skrika VÅRSKRIKET i helgen. Jag vet ett bra berg att skrika ifrån.

  

Tänkte som vanligt gå badstrandsrundan. Jag gick på tysta fötter för att inte skrämma alla sjöfåglar som lagt sig till ro för kvällen.

Strandollen (nån form av bekasin kom och skrek som ett tok ovanför mitt huvud.)

Så många olika fåglar var det Skäggdopping, knipor, gräsänder och några helsvarta saker och en and med runt och sött huvud. Jag är lite dålig på sjöfåglar faktiskt. Smög tillbaka försiktigt för att inte skrämmass.


Nu vill man vara ute ända tills det mörknar och nu är den över 10 och det är bara halvmörkt ute. Sjön ser ut som silver i skymningen och 2 tranor spatserar nere vid sjön.

Ledig i flera dagar. Härligt. Trevlig helg på er.

  

Dagens ord: Bakom molnen är himlen alltid blå.


Av Anita - 11 maj 2010 22:02

  


Nu har älgtittarna kommit lös. Fisksjövägen där det är ovanligt att det går någon bil på kvällen är livligt trafikerad i skymningen. Varje kväll far dom för att titta på älgar fast dom väl sett hur många som helst förut. Vissa saker har jag svårt att förstå. Det har alltid varit så. Både mina bröder och min pappa var också ÄLGTITTARE. Nog skulle man tycka att dom sett nog mycket älg


Älgkorna stöter bort fjolårskalvarna och föder nya kalvar borta på stedesbacken. De vilsna fjolårskalvarna virrar omkring helt förvirrade.

 Igår stod det en och grät i min blomrabatt och ropade på mamma. Det är lite sorgligt men jag kan tänka mig att många föräldrar bland oss människor skulle må bra av att putta  

ut sina vuxna barn och låta dom klara sig själva. Djur är ibland klokare än människor.


Jag har känt mig lite energilös ett par kvällar men tvingade mig att kratta klart ikväll.

Grannen varit in och tjatat om potatissättningen.

Snöhögar ligger kvar efter fisksjövägen. Våren är seg iår.


Plockade den första blombuketten ikväll. Det är alltid lika njutningsfullt att få sätta sig ner på huk och plocka de första blommorna.


En rent förfärande sak fick mig att fundera och grubbla ikväll.

Jag såg på "det okända" och mediet såg en kvinna och sa: "Känns som lukten av en äldre kvinna. En i 60-årsåldern ungefär".

Förskräckt blev jag. Luktar jag gammal kvinna???? jag som är allergisk mot parfym så jag kan inte dölja lukten heller.

Måste fråga på jobbet om jag luktar "gammal kvinna". Ja, jag ska inte fråga karlarna förstås för då får dom sig ett gott skratt.


Nu har jag bara 28 arbetsdagar kvar. Nu har jag ledigt några dagar och hoppas att jag känner mig lite piggare.


Dagens ord: På tal om en söt liten blombukett. Det är dom små små detaljerna som gör det.

Av Anita - 9 maj 2010 17:28

  

Det är faktiskt sant. Igår kväll när DataFia och jag bastade kastade hon sig med huvudet före i vattnet och isen gick upp i förrgår så jag förstod att det var rätt kallt.

Det var en fin avslutning på en härlig lördag. Första fina vädret med sol och faktiskt rätt varmt frampå dagen.


DataFia och jag åkte till Bispgården för att gå på Qvinnspiration.

Man kunde prova på olika danser, hantverk som luffarslöjd och rotslöjd, gå tipsrundor och naturligtvis handla en massa bra saker och nyttiga grejor. Framför allt träffade man många bekanta och så åt vi en jättegod lunch. Där träffade vi Sam och hans Lelja och vi åt lunch tillsammans.


Det två timmar vi tänkt vara bort blev till mycket mer.

  

DataFias barn har kaniner som får springa lösa på gården och dom håller sig konstigt nog hemma. Söta så in i norden är dom.


Jag har ju oräfsat och grannen har tjatat länge att han ska hjälpa mig att räfsa HANS gräsmatta.

Jag drog igång med det genast när jag kom hem och grannen gick in och stängde sin dörr och kom inte ut något mer igår kväll.


Jag pratade med StockholmsKarin. Hon kommer den 10-de juni. Det var den 87-åriga tanten som jag skulle hämta ifjol och det blev något strul. Jag hämtade vid tåget och hon åkte buss hi hi. Iår kommer hon med bil tack och lov.


Hjälpte faster med facebook per telefon och som sagt räfsade och räfsade. Det går väl ann men att frakta lövet är så trist tycker jag.

 Sedan blev det bastu och jag gick och lade mig helt utmattad och med träningsvärk överallt.


   

Idag ännu en strålande dag- Det är så härligt att vakna och se sjön utan is.

Grannen kom in och sa att han somnat tidigt (vid 5????) igår och att annars skulle han hjälpt mig kratta SIN gräsmatta. Man blir så matt.


Dagen har bestått i att räfsa och bära bort och rätta till pinnar och planera krukor och sätta ny mossa på mitt storsjöodjur.


DataFia kom en liten stund och lagomt till att jag skulle äta middag kom Gamle Anders. Då fick jag sällskap till maten och hjälp att bära upp hammocken.


Nu kände jag för en lite rast för jag har mycket kvar att göra.


Vet ni vad som är livet. Sitta på trappan i solen. Bre sig en spisbrödmacka med riktigt smör och gräslök som precis kommit upp och har den mest fina smak man kan tänka sig. Ett stort glas kall mjölk därtill. Ibland vet ni kan det enklaste vara det godaste.


En sån här dag känns det att man lever inte bara med en värkande kropp utan med alla sinnen. Sol, vind och fåglasång och allt jag gör ute får mig att känna mig så otroligt bra.


Det är väl såna här dagar det kunde vara bra att vara två. Dels gick det dubbelt så fort och så vore det dubbelt så trevligt men skull jag med mitt dåliga omdöme skaffa en karl så blev det väl en sån som inte gjorde ett handtag hemma i alla fall så det är inte nåt att gräma sig för. 


Själv är bäste dräng kunde dagens ordspråk bli men vi tar ett annan i anledningen av grannens smarta drag.


Dagens ord: Allting är lätt  och enkelt för den som slipper göra det. 


Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14 15 16
17
18 19 20
21
22 23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards