Direktlänk till inlägg 19 november 2010

MITT HUS-ETT MYSTERIUM

Av Anita - 19 november 2010 09:32

  

 Fuktigheten i luften får träden att bli klädda med lurvigt luddigt kallt vitt.

Det var ju inte det jag skulle prata om idag.


Läste "Vi i villa" och där skrev en kåsör om att henne villa är ett mysterium och då började jag tänka till.


Alla hus är kanske ett mysterium och man känner genast när man kommer in i ett hus om det är trevligt eller hur det är. Det sitter liksom i väggarna.


Mitt hus är verkligen min vän. Även om det är iskallt så beror det mest på att jag inte ha råd att ha på elementen. Skulle jag ha på dom som man kunde förut när elen var billig skulle jag ha hur varmt och skönt som helst för timmerväggar och brädfodring gör ju huset välisolerat även om det är gammalt.


Det är ett mysterium att det snälla gamla huset fungerar så som det gör för allt är gammalt.

Vinden har jag inte varit upp på länge. Det är en lucka i taket och man klängde ju upp där i ungdomens dar för att titta på jättestora getingdillor och på alla fladdermöss som hängde som små påsar i taket. Grejor finns det säkert där uppe också.


Som ni hörde hittade jag ett par högklackade skor när jag var upp i klädkammaren (kallas spökkammaren) för att dörren gnekar väldigt och en stor gammal spegel med matt yta ser väldigt mysko ut. Nåväl. Där finns det grejor. Varje gång man letar efter något hittar man något man glömt eller inte visste fanns där. Stora träkistor fulla med gamla kläder, vackra dukar och annat.


Så har jag då "brakskitarnas dal", mitt gamla flickrum och sonens rum (därav namnen). Det är fullproppat med lådor med grejor, dom flesta inte mina. Skulle jag börja rota där så kan man hitta både det ena och det andra.


Vet att man ska röja. Det är ju det nya. Allt ska vara iordning och inte så mycket prylar men visst är det väl spännande att gå på upptäcksfärd i sitt eget hus.


Eftersom jag är lite (mycket) svag för julgrejor hittade jag 8 (jättestora) lådor med julgrejor. Många saker är från tiden då jag var liten och ännu äldre. Det finns saker jag och mina bröder gjort av "mors julbrev" som man alltid fick före jul. Det finns grejor som min son gjort. Varje liten pryl har sin historia.


Så kan man hitta något gammalt syskrin med gamla spetsar och fina broderier.


Någon dag då jag har lite lust till något kreativt arbete ska jag gå på upptäcksfärd i mitt mystiska hus. Jag ska städa mitt grisskåp och se vad som finns längst inne.


Jag känner mitt hus så bra nu. Jag känner igen alla knäppande och knoppande ljud. Jag vet vilket trappsteg som gnekar, vilka ljud katten gör och vilka ljud som  kommer utifrån och vilka små mjuka tassanden som kommer från andra.


Idag blir det inte. Först ska DansBritt och jag plocka ihop grejor till marknaden och sedan kommer PappersBeda och vi ska äta fiskgryta och ge oss iväg till luffarslöjdskursen. 


Dagens ord: Hemtrevnad sitter inte i tjusiga nya prylar. Hemtrevnad sitter i väggarna och sprids av dom som lever där och har levt där.  

 
ANNONS
 
Ingen bild

Titti

19 november 2010 10:29

Så spännande det låter med alla gömda och glömda överraskningar!
Och lite jobbigt också...

Vad gott det lät med fiskgryta!

Allt gott önskar jag dig inför helgen!

 
Skatan

Skatan

19 november 2010 11:37

Du har verkligen ett härligt hus ... mystiskt med saker och ting att titta på överallt. Och verkligen hemtrevligt.

Lycka till nu på marknaden och hälsa alla! Kram!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Sundinska

Sundinska

19 november 2010 12:01

Den där dyra elen ställer till det.
Det skulle nog vara varmt och alldeles underbart skönt här hemma om vi hade råd att elementen på också. Men nu har vi inte de pengarna och då får man elda sur ved istället.
Vill passa på och tacka för alla rara och tänkvärda ord du skriver till mina inlägg också. För mig är de guld värda och det ska du ha stort tack för!

http://solagast.blogspot.com

 
Ingrid

Ingrid

19 november 2010 12:36

Så är det med gamla hus!
De döljer massor av hemligheter. Bakom skorstensstocken på vår vind hittade jag en hel bunt brev häromåret. Brev som Åke fått från en ungdomskärlek - blev jag svartsjuk? - nej, absolut inte. Det var riktigt gulligt faktiskt.

Vi eldar just nu med bergvärme och det innebär givetvis elkostnader. Så det är ett fasligt kollande på elementen. I de rummen vi inte använder är de avstängda, men blir det kallt måste man ju ha på dem en aning så att det inte fryser i ledningarna. Pensionärspyssel kanske man kan kalla det ;)

Ha en fin fredag!
Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ingen bild

Herta

21 november 2010 21:36

Inte skall man röja allting inte. Då finns det ingen själ i hemmet och det vill vi väl ha.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Fredag 14 aug 17:53

  Härom dagen skulle jag bjuda på middag. Den sista älgfärsen ur frysen blev till biff med lök. Att gräva upp nypotatisen och se att den är tunnskalig och slät som ett barnarsle, 20 stycken under en enda planta. Hurra vad jag blev glad. Dill...

Av Anita - Onsdag 12 aug 08:37

  Nu börjar nätterna bli kalla, härom natten bara några grader. Det är dagg i gräset och en annan ton i luften. Som vanligt hade jag planer för dagen som det inte blev något av.   Plockade rödvinbär och gjorde en massa gele. Då blev det till a...

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

  Mulet och varmt. Morgonfika hos AMV och Gubben. Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan. Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav. Vattna blommor och gå ner till sjön. AMV och jag sitter på strandstugeveranda...

Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

  Tre dagar med full fart.  I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffa...

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se