Direktlänk till inlägg 9 december 2010

ÄNTLIGEN VARM

Av Anita - 9 december 2010 17:48

I två dagar har jag stått och gräddat tunnbröd.

Först med brorsdottern J och sedan med PappersBeda.

I bakstugan blir det varmt och härligt.

  

Det finns mycket myter och fjask om tunnbrödbakning. Det ska vara så svårt så man måste baka många år för att lära sig. Pytt, PappersBeda och jag tog oss till utan att någonsin gjord det förut och det gick så bra såååå.

Ett bra recept på deg är naturligtvis a och o. Vi har både grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl i vårt recept.

En bra ide är att spänna fast ett lakan på bakbordet för då behöver man inte skrapa bordet. Bara att dra bort och stoppa i tvättmaskin.


Mycket kornmjöl ska det vara på bordet när man kavlar ut. Man måste sopa noga och använda kruskaveln så det inte blir blåsor.

  

När det har varit kallt så länge tar det lång tid att få upp värmen i ugnen, men idag hade den inte kallnat sedan igår och då går det fortare.

  

Nu är det klart att kasta in första kakan.

  

Lätt som en plätt. Vi gör nte så våldsamt stora kakor. Bättre med flera små tycker vi.


Både J och PappersBeda är duktiga att kavla och jag är duktig på att grädda för jag älskar att stå i värmen och nästan bli svedd.


Aldrig har jag några besvär med värmen. Det är kylan som är min fiende.

Så pratar man så bra när man står här i värmen.


Brorsdotterna J kom redan på tisdagskvällen och låg över. 

Nu ska ni få höra på faaaaan.


Katten Oskar den gullige och mysiga katten som alltid brukar ligga hos mig på nätterna han svek mig totalt och låg hos J hela natten.

Han är precis som andra karlar fast han är kastrerad.

Dras till yngre kvinnor. Attans.


Nu var det så att J och jag hade lite problem med degen. Vi förstod inte varför den blev så väldigt lös. Vi hade våra tankar om kallt mjöl och allt möjligt. Sent om sider kom jag på att vi hade använt 5 liter mjölk istället för 4.


Det blev en lång dag för vi fick till närmare 100 kakor men gott blev det i alla fall och det var huvudsaken.


Som vanligt är kommer det in folk när man bakar och sitta där med kaffe och varmt tunnbröd med messmör på är en av livets ljuspunkter, det måste till och med pessimistiska jag erkänna.


Idag har det varit bara 10 grader kallt och naturligtvis snöade det då. Efter två dagars tunnbrödbak var jag ganska mör i ryggen och inte blev det bättre av att få kasta sig direkt på snöskottning när jag kom hem. Jag är fortfarande svag efter harpesten och har väldigt dålig matlust och ork. 


Jag har fått en av elräkningarna idag (har en för fast avg och en för det jag gör av med).


Känner mig på så pass dåligt humör så jag tänker inte öppna den idag. Det är väl själva faaan att man bor så nära kraftverket och ändå behöva betala en sådant hutlöst elpris.


Hörde att bensinpriset gått upp till rekordpriser också. Jag börjar känna snaran dras åt om halsen. Det enda som inte går upp är inkomsterna.


Ska det verkligen vara så att man måste välja mellan pest (den har jag ju redan haft som ni vet) och kolera. Antingen skaffa sig en karl som kan dela ens uppgifter eller frysa och ha dåligt  rent allmänt.

 Hur vet man att man får hjälp med försörjning och sysslor? Man kan lika gärna få en som på alla vis försöker att utnyttja en utan att ge något tillbaka.Sen kan man ju råka på en riktig lathusnd också.

 Inte kan man då skicka efter en på internet i alla fall. Det måste ju verkligen vara som köpa grisen i säcken.


Med dessa visdomsord från en surgroda kan ju inte dagens ord bli annat än:

Akta er för att köpa grisen i säcken. Köp en bra skinka istället.    

 
 
Kristina

Kristina

9 december 2010 18:46

Jag har ochså hört att det ska vara så svårt att kavla!
då kanske jag vågar pröva nån gång!
kram1

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

 
Skatan

Skatan

9 december 2010 20:30

Vad härligt det ser ut ... men jag skulle då aldrig kunna få till det. Jag kan ju knappast baka en sockerkaka utan att den blir döbakt. Och vad skönt för dig att få stå vid en varm bakugn och baka 100 kakor !!! Ska ni sälja av en del på någon marknad? Jag köpte två kakor på marknaden här ... som jag har fryst och skall äta på julafton hade jag tänkt.

Kram ...

PS Oskar låg hos dig när jag var i Fisksjön ... och jag är äldst ... så det kanske ligger nåt i det där med "yngre kvinnor" och karlar, människo-karlar som katt-karlar.

Kram!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Ingen bild

Ewan

9 december 2010 21:56

Skaffa karl....fniss.....akta dig Anita!
Är inte Ewan ett levande exempel,på "ensamhet i tvåsamhet"....jag som trodde livet skulle bli lite enklare,med en man i huset(nja...ibland är han ju i huset)istället fick jag mera slit o jobb.
Ewan sköter marktjänsten,medan han är till sjöss!

 
Ingrid

Ingrid

10 december 2010 09:30

Så härliga bilder från ert tunnbrödsbak!
Jag förstår att det inte var några problem att hålla värmen då.
Elräkningen vill jag helst inte tänka på, vi kör ju bergvärme så det kommer säkert att bli en hög avgift den här gången eftersom det varit så kallt. Ja, kallt och kallt - inte om man jämför med hur ni har det - men enligt gotländska förhållanden så. Men vi har i alla fall avtalspris, så vi är inte oroade av hur elpriset stiger och stiger just nu.

Hoppas att du får en fin fredag!
Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ann

Ann

10 december 2010 15:01

Hej! Det är ju så kul att baka tunnbröd, jag hade ju aldrig gjort det innan jag träffade Ulf, men han har det ju i "blodet" han, så han fixar degen och är mitt stora stöd. Sen kavlar jag, det går bra ...men jag kan bara inte grädda, jag har försökt flera gånger, men kakan hamnar som ett dragspel längst in...Däremot är Ulf en hejare på det, dessutom har han svårt med kavlingen genom sin rygg, så snacka om att vi kompletterar varan....Men nu är det länge sen vi var och bakade fast vi pratar om de, att vi vill iväg...
Ha en skön 3:e advent med mys och tända ljus...Kram! Ann

http://dansann.blogg.se

 
Margit

Margit

12 december 2010 22:40

Hej Anita!!
Sitter och bläddrar och tittar in hos dej!!!
Så trevliga bilder du visar från "baket"" i bagarstugan! Väcker minnen från bardomen.
Min mamma och granntanten..dom bakade alltid tunnbröd, hjälpte varandra...några gånger varje år. Och så roligt att få se alla kavlar och sopen du visar, och elden i ugnen.vilka MINNEN det väcker!! Precis som mammas...
Du skriver om att skaffa en man..på nätet..att det inte skulle va så lyckat!!??
Nloggebn jag skrev i dag..besökeb av mina "gamla vänninor"...Jag kom till Eskisltuna 1980...och har under åren..snart 30...och vi är så många som varit ensammamoch umgåtts som singlar..och NU...så äer FLWERA STYCKENN av oss..som träffat våra män..genom "nätet"..elelr kontaktannons... å an kan hitat dom där...
Av oss 4 kvinnor..som vi var i går hos oss..så har 3 av oss..träfafrt våra nän..just så..ocg den 4:e är änka..och hon blev tillsmmans med en änkeman... Och det är så roligt att vi NU kan träffas som par och det funkar så bra med männen också...tillsammmans!!! Så vi har haft "TUR"..och fåt tag i bra män....
Kram till dej min kära vän!!!/Margit.

http://margitholm.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 23 april 10:24

  Det går sakta med våren här i Fisksjön. Visserligen har alen gula hängen som gör att jag går omkring och nyser fast jag äter allergimedicin.  Kallt på nätterna så snön tinar inte trots att solen skiner på dagarna.  Vägen är visserligen bar m...

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards