Alla inlägg under februari 2011

Av Anita - 14 februari 2011 10:02

  

Alla hjärtans dag och jag skickar varma tankar till er alla min bloggkompisar runt om i Sverige och önskar att ni kommer att få ett fint och trevligt år.

Jag önskar faktiskt det av hela mitt hjärta för trots mitt dåliga humör och min negativitet så tycker jag mycket om er alla och önskar er det bästa av livet.


Nu är det slut med det positiva för idag. Vaknar till -30 graders kyla och inser snabbt att idag blir det inte att åka till jobbet eller att åka på sparktur. Solen värmer men i den här kylan får man vara glad om det blir -20 när det är som varmast mitt på dan.


Plan nr två. Jag låg och tänkte på i varma sängen att jag kanske skulle ta och marmorera om mitt köksbord, något jag länge tänkt göra. Det är så roligt att marmorera men kylan fullkomligt förstenar mig så jag drar på kläder, småhuttrar och mina händer är kalla som is. Plan 2 läggs på sidan.


Går och hämtar posten och ger fåglarna mat. En isande vind kommer från sjön. Inte nog med att det är kallt det blåser också. Går in till grannen och lämnar posten. En av fåglarna skiter på min mössa, ett straff för att dom inte fick mat i tid skulle jag tro. På min nya mössa!!!!!


Affirmationer.

 Hoppas  att jag stavat rätt.

Jag har ju gått på kurs för att bli en positivare vintermänniska men jag är förmodligen ett hopplöst fall.


Det är allmänt känt att både idrottsmän och andra använder sig av tankekraft för att komma dit dom vill.

Det går till så att man upprepar och ser framför sig målet man vill nå och då blir det så. Det har skrivits otaliga böcker och hållits otaliga föredrag om det.


Så Vi gjorde en tavla som representerade det vi vill ha och så ska man upprepa för sig själv varje dag det man vill ska hända.


Så gjorde ock jag men jag måste vara felprogrammerad.

Hör bara här:


Jag är frisk.

Har aldrig varit så mycket sjuk som den här vintern. Förkylningar, harpest, blåskatarr, magsjuka.


Jag är vacker.

Jag har aldrig varit så ful. Håret torrt och fnöskigt och omöjligt att kamma. Allt hänger och rynkorna är fler än någonsin. Att undvika spegeln är enda metoden att slippa se eländet.


Jag är full av energi.

Pytt i pannan, trött och orkeslös och ganska energilös faktiskt, mer än vanligt.


Jag har gott om pengar och kan unna mig allt.

Jag har aldrig varit så fattig sedan jag var tonåring och utgifter i form av trasiga bilar, trasiga grejor, vansinniga elräkningar bara rasar över mig som konfetti.


Då säger en av mina kompisar att jag inte har nog mycket tro.

Då går jag i taket för såna grejor har jag hört förut när frireligiösa tokgubbar stått och sagt till dom som har haft det för jäkligt. Det är ditt eget fel för att du tror inte nog mycket. 


Som jag försökt. Eftersom jag är den sorten som inte kan tänka att jag blir lyckligare av att andra har det sämre så är det en del dagar svårt att hitta

5 positiva saker att glädjas åt. Visst finns det ibland. Jag har inte så stora krav.

Jag kan glädjas av ett trevligt samtal med en god vän.

Jag kan glädjas åt att slippa kliva upp när jag är trött.

Jag kan glädjas åt att katten Oskar alltid värmer mig när jag fryser.

Att jag trots allt har massor med goda vänner som är styrkan i mitt liv.

Att inte riktigt alla krukväxter har dött.


Se så ja. Jag lyckades krysta ut några grejor idag också. men..... undrar när jag ska slippa frysa, kanske inte förrän jag hamnar i helvetet om jag nu kommer dit, om det ens finns något helvete.

Jag hatar att frysa, att händer och fötter är som is, att det skär som knivar i bröstet när jag drar vedkärran  upp för backen och näsan är iskall.


Grannen han kliver inte upp när det är över 20 grader och påstår att dom som gör det är helt vridna. Det är klart. Han har ju någon annan som bär ved och

hämtar post och kommer med maten, men strängt taget har han rätt.


Vad ska vi hitta på för dagens ord idag då:

Hur man än vänder sig så har man rumpan bak.

    

Av Anita - 13 februari 2011 09:46

  

Kinabror tror minsann att jag inte får plats uppe i varma spiselhörnan utan bränner aslehalvan på spisen så då var jag väl tvungen att gå upp till bevis.

Som ni förstår så har jag det varmt och skönt men jag hoppar inte lika smidigt ner och upp som jag gjorde som liten stumpa.


För att återgå till rubriken.

Igår var en rent otroligt trevlig dag. Började med ett samtal från DansBritt och ett från Spökjägarn.


Sedan ringde min bästa vän AMV och talade om att hon tänkte komma och hälsa på.


Hon dök upp lastad med tulpaner, kaffepaket, fisksoppa, gott bröd och parmaskinka och kokosbollar till fikat.

   

Som alltid har vi såå mycket att prata om och vi kom ganska snabbt fram till att vi växte upp under den allra bästa tiden.


I skolan var skolagan borta men vi hade så bra lärare och vi behövde inte gå till skolan utan fick åka taxi.


Alla hade ungefär lika fattigt och ärvda kläder så jag minns aldrig att någon blev retad för kläder. Inga krav där.


Maten lagades på skolan av de snälla mattanterna och var på råvaror från byn och var till och med godare än maten man fick hemma.


Vi cyklade och åkte spark när vi skulle på byn och det fanns 3 affären och en biograf som visade filmer varje vecka.


Det gick bra att ta sig till samhällen utför. Rälsbussen gick flera gånger om dagen och annars kunde man ta mjölkbilen som hade plats för passagerare.


När man var 16 var man vuxen och då fick man jobb, kanske inte precis det jobb man drömt om men arbetslös blev man aldrig.


Det var inte farligt att lifta eftersom man kände dom flesta och alla stannade och tog upp en.


Sedan kom p-piller och den annorlunda synen på sex. På bio visade gladporr för att avdramatisera. Vi levde i frihet.


Dåligt med pengar var det men blev bättre och bättre för varje år och AMV och jag hade råd att dra till Italien ett flertag gånger och hade med oss massor med snygga kläder och skor hem.


I Italien vimlade det av vackra och snygga killar som man bara behövde ge en blick så for dom runt en som vackra fjärilar och det var bara att välja och vraka.


Så gick våra tankar.

Nu är allt borta. Inga affärer, inga förbindelser från den här byn, ungdomarna flyttar till stan vid 16 och kommer inte tillbaka mer. Arbetslösheten bland ungdomar är stor och lifta vågar ingen längre. Sex kan medföra inte bara att man blir med barn men att man får könssjukdomar och om man har riktig otur Aids.


Rätt var det var som kom DataFia vandrande nerifrån byn med hunden Bibi.

  

 Den hunden är så otroligt kelig men släpper så mycket hår så man blir som en jämthund hela människan. Tur att det finns klisterrullar, en förnämlig uppfinning.


Sedan dök ytterligare tre vänner upp, den ena med en verktygslåda och han försökte laga mitt element men det var bara varmt en stund sedan blev det iskallt igen. Dessutom hade dom med mat till mig.


 Ni hör ju. Säger det igen och har sagt det förut. Det finns ingenting så värdefullt som goda vänner. Dom är värda sin vikt i guld.


AMV och jag tog en liten sparktur också och när hon for hem åkte jag med ner till DataFia som lovat oss lite efterrätt och kaffe.

Jag blev kvar där och såg på utttagningen till eurovisionsclagern och så var då dagen slut.


En allt igenom jättetrevlig dag och frampå dagen blev det lite varmare så vi frös i alla fall inte inomhus.


Dagens ord: Det VAR bättre förr.

Av Anita - 11 februari 2011 14:31

Igår var det snöstorm och imorse fick jag knappt upp dörren för all snö på bron. Dessutom var det-20 grader kallt. Varför är det alltid kallare här än någon annan stans.


Ingen ved inne och snö upp till knäna på vägen ner till vedboden. Omöjligt att dra vagnen eller sparken. Bara att bära ved i famnen.


Allt jag skulle göra blev det inget av. Jag tappar sugen när kylan slår till. Tar på mig armmuddarna och tjockkalsongerna men händer och fötter är som is.


Då gör jag ett försök trots min ålder och trots min storlek. När jag var liten satt jag alltid i spisbrån högt uppe vid spisen. Där kunde man sitta med ryggen mot muren som var varm och läsa böcker.


Eftersom jag är ensam klättrar jag upp där och jag får faktiskt plats där fortfarande. Börjar läsa en bok av Maria Gripe. Dricker varmt te.


Skulle tagit reda på tvätten i badrummet men upptäcker att elementet är trasig och att det känns både kallt och fuktigt i badrummet. Naturligtvis. Sånt händer alltid när det är kallt.


men badvattnet är hett och det är ibland det enda som kan få min kropp att få tillbaka värmen.


När jag hämtade posten till grannen sa han att han ringt och bett en man med traktor att komma och skotta och med det beskedet struntade jag i skottningen. Jag hatar att skotta när det är över 15 grader kallt så även om jag inte litar på att skottarn kommer så går jag in och stänger o mig.


Skulle åka till en kompis ikväll men när jag ser hur bilen ser ut ids jag inte.

Vintern får mig att tappa sugen och jag hatar att frysa. 


Dagens ord: Livet är hårt men orättvist.  

Av Anita - 10 februari 2011 11:30

  

Igår började dagen med besikning av min krangliga kropp och jag var rät ok och behövde i alla fall inte mer medicin.


Såg här på bloggen att jag var på samma koll ifjol och och då hade jag väldig värk i min arm och axel och blev erbjuden cortisonspruta men jag ville avvakta.

Klart som krovspat att man får ont när man ska sitta över 8 timmar varje vardag och bara knappa på datorn. Fullständigt hälsovådligt .


Stackars människor som är unga och ska sitta så fram till pension som man då har höjt till hur gammal som helst .


Det är inte kul att se hur man blir äldre och äldre och fulare och fulare men jag är ändå glad att jag slipper utsätta mig för sån skit. Nu har jag inte ett dugg ont i mina armar och axlar. Dom är som nya. Konstigt va.


  

Nu till meditationen.

Igår kväll skulle vi börja. 8 tjejer (kärringar) skulle träffas hos mig.

På dagen lyssnade jag på radion och en kvinna som körde meditationer.

 Hon berättade att det numera var bevisat att meditation förändrade ens sätt att tänka och framför allt blev man mindre irriterad och stresståligare. Brydde sig mindre om att irritera sig på trafiken, höga ljud och att stå i kö. Mer harmonisk skulle man också bli så ........vad har man att förlora.


Det finns så många olika sorters meditation. För ett par år sedan gick DansBritt och jag på meditation med en thailänds munk. Då skulle man sitta dryp still i en timme och upprepa ett mantra gång på gång. Det var rätt jobbigt och inte helt lustfyllt kan jag säga.


Den meditation vi kör är lustfyllt. En röst som man följer och som tar en med på en härlig fantasiresa. Känns mer passande som avkoppling. Det kändes bra med dom här kvinnorna så det blir roligt att fortsätta med det här.


På tal om irritation.

Vad blir ni irriterade på?

Köer gör inte mig ett dugg. Det är för det mesta inga köer här och får man vänta kan man stå och prata med någon för man känner ju så gott som alla. Det är en av fördelarna med att bo på glesbygden.


Däremot blir jag väldigt irriterade på bilar som ligger för nära och lastbilar som kommer i flock så man blir helt blind av snörök och inte vet vart man ska ta vägen.


Ljud gör mig inte ett dugg men hårdrock när jag kör bil klarar jag inte.

Vintern gör mig irriterad.

Elräkningen gör mig mycket irriterad och att man höjer och höjer.

Orättvisor gör mig irriterad. Sjuka människor som inte får sin ersättning för att politikerna sitter och bestämmer saker dom inte begriper.

Dom har ju sitt på det torra, makt och livstids 10 ggr så höga pensioner som andra stackare som också jobbat hela sitt liv. Förbannat vad jag blir irriterad på sånt.

Höjda skatter

Betala skatt på skatt

Myndigheter och firmor som det inte går att få prata med någon som vet något.

Bli kopplad hit och dit och få trycka på knappar och till slut bli bortkopplad.


Samtidigt vet ni ju hur jag är. Tror att vi kan ha rätt att vara förbannade och irriterad på vissa saker. Vore vi lite mer så kunde vi kanske påverka mer.


Positiv och flat. Foten i kläm jajamän. Glad ändå. Det kunde vara värre eller????

Som ni ser så blev jag inte förändrad av en meditation. Det får nog vara mer till.

Tror att om jag vann några miljoner kanske jag skulle bli en positiv människa eller?????


Känns i alla fall bra att jag drog igån den här gruppen. Kan det hjälpa någon är allt bra. Då har jag gjort någon nytta i alla fall.


Summa sumarum: Det var trevligt och vi skrattade en hel del och skratt är nyttigt.


Största nyttan med mig är kanske att jag är ett avskräckande exempel som gör att andra kan känna sig som postiva och harmoniska människor eller..... hi hi


  

Av Anita - 8 februari 2011 17:52

  

Hörde på radion idag att regeringen tänker höja pensionsåldern.

Kortsiktigt för att slippa betala pension som alla utslitna 40 och 50-talister jobbat ihop. Inte nog med att dom blåste en på ATP-n.


Stackars stackars dom som tänkt att snart, snart är jag fri och så får dom den här kallduchen.

  

Många över 60 är slitna och har diverse krämpor men nu är det ju näst intill omöjligt att bli sjukskriven så hur ska det bli.


Igår hörde jag att vi hade nordens högsta ungdomsarbetslöshet. Värre lär det bli om man höjer pensionsåldern. 


För en vanlig människa som jag med vanligt bonnförnuft så är det självklart att det är ungdomarna som ska jobba och tjäna in pension, kunna skaffa bostad och familj och försörja sig själv.


Det måste verklligen vara fel att dom ska studera halva livet för att det inte finns jobb (det har ju pensionärerna om man får göra som man vill) Många måste bo hemma hos föräldrarna och leva på dom tills dom är vuxna.


Om man tänkte lite längre än vad näsan räcker skulle man kanske inse  att friska, pensionärer kanske har råd att göra lite grejor som att köpa hus. fixa med olika grejor och på så sätt betala skatt en gång till medan ungdomar inte har pengar att spendera.


Men......det är klart att ska man betala massor med pengar till dom som redan har och till politikerna så måste man ta till kortsiktiga grejor och vad bryr sig en politiker om hur det blir sedan. Då har han sitt på det torra redan.


  

Så kan man också undra hur dom tänkt göra med oss som redan har tagit ut vår pension. Ska den dras in då? Står jag här utan jobb, utan a-kassa, utan pension.

Låter otroligt men man kan aldrig veta. Det skiter man väl i och det är bara att gå och dränka sig i närmaste sjö. Bra det för då får man ju behålla lite skattepengar.


Det är undomarna som ska ha jobb, inte tvinga gamla slitna människor jobba för det gynnar ingen i det långa loppet.


Dagens ord: Vi låter överheten styra hur dumt det än är. Varför är vi sådana?

Av Anita - 6 februari 2011 19:08

  

Igår åkte jag till PappersBeda i Höglunda för att ligga över till idag.

Vi skulle ut på byaresa. På de mest undanskymda byarna kan man finna de vackraste diamanter helt oväntat. Jämtland är i sannerligen en vacker trakt.


Egentligen hade vi ett ärende. Vi skulle beöska vår luffarslöjdslärare Ove för att köpa träng.


Vilket hus, vilken trädgård,vilket läge vid den milslånga sjön. Framför allt en altelje med blyinfattade fönster. en kamin fär varmen och massor med härliga grejor.

   

Massor av fåglar. ljuskronor. tovad ull och träsaker.

   

En ljuskrona dekorerad med älgskit!

   

En takkrona med krossat glas som skimrar i solljuset. Så häftigt.

Vilken inspiration den mannen är och fy sjutton så avundsjuk jag blir.


Jag vill också ha en atelje!


Vi fick rådet av honom att åka runt sjön och titta på alla vakcra gamla hus.

Då gjorde vi det. Vilket landskap, böljande kullar. varierat landskap. Måste vara en fröjd att bo här under sommaren.


Så får jag se något jag känner igen. Huset i bloggen "Den hemliga trädgården". Ni som sett den vet att hon gör de mest fantastiska bilder. Så roligt att se det huset i verkligheten.


Så vidare och överallt ligger vackra gamla trähus med snickarglädje och glasverandor,tyvärr många av dom obebodda. Gamla timmerhus som säkert är över 100 år gamla. Alla hus utspridda med fin utsikt över sjön.

Vi passerar en gammal ful kyrka i sten och så är vi tillbaka där vi började och far tillbaka till Höglunda hårt kaffesugna.


Jag känner att jag måste åka tillbaka när det blir sommar för det var länge sedan jag så så vackra ställen. Nu har vi i alla fall sträng så vi kan börja slöjda.


Dagens ord: Ibland hittar man skatter där man minst anar det.

Av Anita - 5 februari 2011 09:45

  

Ja förstå mig rätt. Jag har inte fastnat med kroppen utan med själen. Jag anade att det skulle bli ett långvarigt göra att städa och rensa ur bokhyllan allt gammalt skräp som samlats genom åren.


Jag har så svårt att slänga och jag hittade så mycket och mitt i alltihopa började en ÅsaNissefilm och en sådan missar jag minsann inte.


   

Hittade lite foton och en mapp med grejor sedan jag var tonåring.

Upptäckte att jag redan då började fundera på att skriva en bok. Jag har början men vet inte om det inte blev mer. Den hette i allafall "Äventyrens tjärn" och jag har inget som helst minne av vad det blev av den boken???


Trodde kanske att mitt intensiva hat mot vintern var något som kommit med åren men jag hittade en dikt som ni ska få början av. Den var så många verser men började så här.


Snö,snö. Varför bara snö?

Snö i öra. snö i mun, snö i skorna,

tö om en stund.

Snö på träden. snö i kläder

bara snö snö snö


Förändras gör man från tonåring till gammal tant men visst känner jag igen mig i mycket.

   

Vad gör er lyckliga för en stund?

16-åriga Anita alias Skogsnuvan blev lycklig av följande.


Humlesurr och fjärilsfladder

Doften av multnande vass

Doften av daggvåt äng.

Doften av rök.

Doften av tjära.

Doften av rökt fisk

Doften av hö nyligen inlagd i ladan.

En varm fågelkropp i min hand

Vårens första blåsippa

Vågen mot min fot

Solen mot min kropp

Sommarvinden som rufsar om mitt hår

Ljummet vårregn i ansiktet

Daggvått gräs under fötterna

Värme som dallrar i luften


Att gå i mjuk sand med bara fötter

En hand som rufsar en i håret

Smaken av pallade äpplen

Friskt kallt vatten ur bäcken när man är törstig

Varm choklad en kall dag

Vass skäggstubb mot kinden

Ugglans hoande

Fårens bräkande

Ett hackspett en tidig morgon

Månens vackra skuggor

Soluppgång

En blick, ett leende från någon man tycker om.


En knastrande brasa

Gitarrklink

När man hör koskällor långt bort ( nu förstår man att det är i en annan tid. Koskällornas tid är för länge sedan förbi och koskällan hänger tyst på min vävstol)

Fiskmåsars skrik

Musik från en dansbana

Regnets smatter på taket

Orrspel

Klamp av springade hästar

En motorbåt långt borta

Rasp av skridskor på is


Ett ömt ord i örat

Stenar under vatten

Strand med snäckor och doftande tång

Sång i kör sista skoldagen

Dan Andersson visor framför lägerelden


Ja ni. Jag måste ha varit en lycklig ung tjej så mycket som gladde mig då men konstigt nog minns jag inte att jag var någon glad och livad fyr mer en lite funderande och tänkande tjej som såg på livet med förundrade ögon.

men.....trots allt kan jag känna igen mig i mycket men allt blir liksom lite avtrubbat med åren och man sätter kanske inte så stort värde på det som då var viktigt.


Kanske kan man tänka till och på så sätt hitta det positiva och fina i det lilla. Om någon skulle fråga mig vad jag såg som negativt skulle jag nog kunna göra en lika lång lista med sånt jag tycker är skit men varför göra det.


Kom igen mina bloggvänner. Ge mig prov på minst 10 saker som ger dig en liten stund av lycka.

   

Dagens ord: Bakom molnen är himlen alltid blå. 

Av Anita - 4 februari 2011 09:57

  

Dagarna går både sakta och fort. Vintern kan kännas oändlig och sommarens soliga dagar rusar förbi som ett snabbtåg (dålig liknelse föresten. Snabbtågen verkar mest stå still trasiga nu för tiden)


Pratade med min älskade faster härom dagen när hon fyllde 83 år. Det kan inte vara sant och inte heller att jag blir 63 år till våren. Vart tog alla åren vägen. Borta, borta fort som en höna skiter.


Nu i mitt eviga sommarlov (trevligare beteckning på pension) har jag så mycket tid men dagarna går så fort och det blir inte så mycket gjort som jag trodde. De sysslor jag fixade på ett par timmar verkar ta mest hela dagen.


Som igår. For iväg tidigt för jag skulle på läkarmottagningen och ta prover inför min årliga läkarkontroll.

Jobbade några timmar.

Handlade lite mat och träffade några gubbar där som jag pratade med en lång stund.

Åt lunch på hoteller och satt där och sällskapade och surrade en bra stund.

Innan jag ens hunnit tänka så hade nästan hela dagen gått.


Åkte hem plockade in maten.

 Hämtade ved.

 Tände i spisarna och slog mig ner för att titta på Wife Swap. Jag ser på det varje dag för det är så spännande att se hur det går när kvinnor byter familj för två veckor.

De flesta karlarna är glada när dom får hem sina gamla fruar och förhoppningsvis uppskattar dom bättre. En del kvinnor kommer på vilken skithög till karl dom har och sätter ner foten när dom kommer hem.


Vilka manlösa gubbskrällen det finns. Man blir helt matt och jag tänker:

"Gud så bra att jag inte har någon som försöker bestämma över mig och förändra mig. Visst kan man ibland längta efter att bli ompysslad och få hjälp med det tunga i livet men jag är klar över att de få männen som är sådanan är upptagna för länge sedan och dom sista gentlemännen är utdöda för länge sedan. 

  

Förlåt, nu halkade jag på avvägar igen. Tiden var det ju vi skulle fundera över idag.


Framöver kvällen tog DataFia och jag en promenad och så var den dagen slut.

Dagen innan var jag ute i solen hela dagen och på kvällen var jag på Norrkogs Skogsträff på Håsjögården. Den dagen bara borta borta.


Läsa bloggar och skriva nya tar också sin lilla tid, för att inte prata om all tid det tar att bära ved, elda, bära ut aska, skotta snö och mata fåglar.


Dubbelbottnat. Man vill att tiden ska gå fort så vintern tar slut någon gång men man vill inte att tiden bara rusar iväg och man  blir äldre och äldre utan att ha hunnit med att göra allt det där man velat göra.


Nu på den här tiden har jag slutat att putsa speglarna. Jag undviker att titta i dom men kastar man en hastig blick så ser man bättre ut i en suddig spegel. Ett litet tips till alla kvinnor som känner att nu börjar allt på kroppen falla neråt med en väldig fart. Kanske skulle man se bättre ut om man stod på huvudet. hi hi

  

Som ni ser har jag slutat med vinterbilder och plockar fram längtans blommor från en bättre tid.


Idag har jag en plan. Det har jag alla dagar men för det mesta blir det något annat och så är livet.


Jag ska skotta snö men sedan ska jag städa bokhyllan i datarummet och det kommer att ta hela dagen för jag vet att när jag ska rensa ur pärmar kommer säkert saker upp som jag måste läsa. Flera års gamla pärmar och papper som jag tänkt rensa i i flera år.


Slutar nu för idag och föresten dagens ord såg jag på läkarmottagningen och det var så passande för en pessimist som jag.


Dagens ord: Le och var glad, det hade kunnat vara värre

och jag log och var glad och det blev värre.


Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards