Direktlänk till inlägg 18 juni 2011

ATT VÄXTFÄRGA GARN

Av Anita - 18 juni 2011 18:18

  Tänk så lätt saker går att jobba med när man gör det för att det är roligt och intressant.

Det var så länge sedan jag färgade garn nu men i vintras njöt jag av att ha en pläd som min moster vävt av hemfärgat garn. Så mjuk, så gosig och luktade så gott. Den räddade min frusna kropp den här hemska vintern.


PappersBeda och jag kom på att vi skulle väva plädar. Jag har aldrig gjort det men det är klart att PappersBeda kunde så då vill jag också försöka.


Jag har ju sagt att man alltid ska göra något nytt varje år så nu blir det så.


Då börjar man med att gå ner till sjön en fin dag när vattnet ligger spegelblankt och älgkon med kalv vandrar omkring i vattnet nere vid badstranden.

  Så sitter man en lång stund och knyter för härvorna så dom inte ska bli flökiga i alla vattenbad. Fy sjutton så gammal jag börjar bli. Det är konstigt att när man ser sig på kort så ser man hur man ser ut och förskräcks varje gång.

Skit i det och se vad jag gör istället!



Så eldar vi i alla tre kokare för att få vatten till att tvätta garnet så man får bort en del av ullfettet.


Sedan ska garnet betas. Det värms upp med alun till 90 grader och får vara i en timme. Det här gör man för att färgen ska fastna i garnet. Med så mycket garn tar det flera timmar för man får inte ha för full i kokarna


Så tar man sig en kaffepaus och går upp till huset för att göra iordning lite grillat tills PappersBedas familj dyker upp för att äta. Jag är jättedålig på att grilla men har faktiskt köpt en sån där elektrisk pryl som man hettar upp kolen med istället för att använda tändvätska. Funkar jättebra.


Så lägger vi lökskal i vatten som får dra över natten.

Så går vi ut i skogen och repar björkblad, 4 fulla icakassar lyckades vi få ihop trots att myggen började bitas ordentligt.

Så tar vi de fina skotten av granar och lägger i den tredje kokaren.


  Nu är det sena kvällen och klockan är över elva men det är ljust som mitt på dagen. Det är lite av tjusningen här i Jämtland. De härliga sommarnätterna. Ser ni att solen fortfarande lyser lite grann.


Så en ny dag. PappersBeda har legat över och hon kliver som vanligt upp jättetidigt och går ner till sjön och tänder upp i kokarna för nu ska löven,granbarren och löken kokas i minst en timme helst mer så man får en fin och färgstark soppa.

  Sedan är det dags att sila ur och lägga ner garnet. Det ska ligga i ca 90 graders värme i minst en timme. Eftersom vi har vitt, grått och mörkare grått garn blir det tre olika nyanser bara av det.


Vi ska ha gula, gröna bruna färger hade vi tänkt.

Granbarren blev det ingen färg på hur vi än kokade så vi bestämde oss för att prova lägga i en massa brännässla också.


  Så kommer moster Britta och hälsar på och har med sig vinerbröd så det smakade gott med lite fika medan kokarna bubblar och förvandlar vitt och grått garn till lysande färger.


  Så är det dags att skölja och låta härvorna ligge en stund i vatten med ättika i för att bli klara och hålla färgen.

  För att reda ut härvorna och få dom att torka fortare så står man och snurrar dom så vattnet stänker åt alla håll.

  Efter många timmars arbete som gått lätt som en dans har vi massor med garner.

Första är lök, andra efterbad lök. tredje efterbad lök. Sedan björk och allra sist brännäsle o grantoppsfärgen som bara blev svagt aprikos.

Så har vi vitt och grått förstås som vi inte färgat  så nu återstår det en massa annat.

Vi tog naturligtvis ett bastubad efteråt och givetvis grillade vi lite korv också.


PappersBeda och jag jobbar så bra tillsammans. Det har vi alltid gjort.

Vi fixade en provisorisk grej för att få ut bryggan en bit.

PappersBeda sågade och spikade lite och lagade min trasiga brygga dessutom så vi hann mer på de här två dagarna.


Att växtfärga är så roligt fast en del kanske kan tycka att det är mycket arbete när man kan köpa en billig pläd på IKEA. men att utnyttja det som naturen ger en och se att även brännässla kan vara bra till massor med grejor ger en viss känsla.


Känslan av att vara i ett med naturen. Att få vara utomhus hela dagarna. Njuta av lukten av gran och löv och se hur saker förvandlas inför ens ögon.


Återkommer med filtarna någon gång framöver vintern.


 
 
Herta

Herta

18 juni 2011 19:25

Men vilken bra beskrivning på hur Ni gjorde.

http://www.hertabloggen.blogg.se

 
Ingrid

Ingrid

18 juni 2011 21:45

Vilket arbete ni lagt ner på garnfärgningen! Det kommer säkert att bli enormt fina plädar.
Och vilken bra beskrivning du har gjort av hela förloppet, det var riktigt intressant att läsa.

Ha en fin fortsättning på helgen!
Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ingen bild

Lise-Lotte

19 juni 2011 09:51

Växtfärgade garn i min ungdom tillsammans med en kompis, men jag har inget minne av att det var sååå omständigt. Men det kanske det var!?

 
mimio

mimio

19 juni 2011 11:48

Åhh vilka vackra färger ni fick till. Det ser så härligt ut att få vara ute sådär hela dagarna, då mår man gott. garnet som ser blått ut, vad är det färgat av? det som hänger under de andra.
Anita, rätt vad det är står jag på din trappa. Se upp! =)

http://mimio.blogg.se

 
Kristina

Kristina

19 juni 2011 16:58

Tack snälla för att du visar hur det går till att färga garn det var jätteintresant.
Ha det så gott och kram på dig!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

 
Margit

Margit

19 juni 2011 19:41

Tack Anita för dina bilder och noggranna beskiningar om HUR växtfärgning gårtill... Vilket "hästjobb"...men ni har fxat det!!! Ni är beundransvärda!!!!
Så gulligt att ni fick fika och besök av motser Britta!!
Skönt att få besök och ta fikapaus!!
kram till dej min vän Anita!!!
önskar dej en ny fin vecka..och med midsommar till helgen!!!!

http://margiholm.blogg.se

 
zaq

zaq

19 juni 2011 22:07

Underbara färger och doften som finns i dessa garner, jag har en tröjja stickad i växtfärgat och sen vävde jag en hel del band, men har även flera nystan kvar, någon gång ska det bli något fint av dem, men lukta på dem gör jag ibland ;-) Ja det var tider det, med mycket hantverk...

Ha en finfin midsommar, jag blev ju ledig och ska försöka ta tillvara det!
kram!

http://zaq.blogg.se

 
Skatan

Skatan

20 juni 2011 04:27

Du pånminner mig hur det kändes att västfärga och se färgerna komma fram ... inte alls alltid som man trott att de skulle se ut. Härligt liv du har ... och det där att man skall göra något nytt varje år skall jag skriva upp. Deeet är en bra "regel" att hålla sig till. Jag måste skriva upp den så jag inte glömmer den. Mitt minne är inte alltid som det varit ... men kanske blir bättre när jag gör något nytt varje år. Kram!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Ingen bild

Alfi

21 januari 2014 13:17

Får man säga först och främst tack för en himla fin beskrivning (och vilka fina bilder!) och sedan att om man ser ut som du när man blir lite äldre är det väl ingen fara på taket!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Av Anita - Tisdag 5 mars 13:00

  Nästan lika lat som katten har jag varit sista veckan. Kinabror och jag har tittat på skidskytte och det har varit mycket sånt. Jag gillar ju inte sport men just skidskytte och Vasaloppet vill jag titta på.   Vasaloppet föresten är ju något ...

Av Anita - Tisdag 27 feb 10:01

  Nu har jag inte skrivit på ett tag för nu har den tid kommit som kallas för vårvinter Det är nu det är kallt på nätterna och solen börjar värma. Det är nu vi börjar ha folk som kommer hit. Det är då jag har mycket att göra.   Det är nu vi...

Av Anita - Torsdag 22 feb 08:31

  När man nästan gett upp hoppet så kommer en sådan sagolik dag som man glömt att det kan bli fast det är vinter. Bara någon grad kallt. Solsken hela dagen. Fågelkvitter    Måndagen var det tovningskurs och vi har gjort ganska många fåglar....

Av Anita - Söndag 18 feb 09:27

  Nu kommer Kinabrors son med familj, frun, tre barn och två hundar. Kinabror har eldat i sommarstugan. Det lyser välkomnande i alla fönster. Vägen och gårdsplanen är skottad. Vattnet fungerar och brasan är tänd. Älggrytan och potatisen puttra...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards