Alla inlägg under juni 2011

Av Anita - 14 juni 2011 10:11

  När jag åker mot Alnön en fredagsmorgon en varm och härlig försommarmorgon kan man inte annat än fröjdas åt att sommaren är här. Överallt är älvdalen överöst med blommor, doften av syren och nyslaget hö tränger in i bilen samtidigt med gul pollen som tränger in överallt.


  Kommer till Faster Gunhild. I hennes hyrshuslägenhet är det varmt, närmare 40 grader skulle jag tro, men vi far iväg till kusin C för att sitta i hennes fina trädgård och äta surströmming. En maträtt som passar bra en sådan dag, salt och gott i värmen.


Carina  och hennes man har det vackraste hus man kan tänka sig.

Känns som att titta in i det finaste hemmahosrepotage. Allt är genomtänkt och vackert.   Vi avslutar lunchen med att bada bubbelpol utomhus för att svalka oss i värmen.

Sedan tar vi med hunden och tar en långpromenad i skogarna på Alnön. Under träden är det svalt och skönt och doftar underbart. Vi har alltid mycket att prata om.

  När vi kommer tillbaka har hennes man gjort iordning i god mat och sedan tog vi en promenad till deras dotter. Varmt som i utlandet. Sällan man kan gå ute mitt i natten med barärmat och bara tycka att det är skönt.


  Efter en svettig natt var det dags för mig att bli hämtad av en före detta arbetskamrat.

Ut till det lilla fiskeläget Spikarna och där var det lite svalare. Vilken härlig dag det blev och så roligt att träffa henne igen. Hennes man som jag inte känner alls var också en väldigt trevlig man.


Ingen mygg, en härlig fläkt från havet, god mat på altanen. Sonen hade nyss tagit studenten och det fanns massor med mat kvar till oss. Av det förstår jag att min jobbarkompis är lika som jag. Rädd att maten inte ska räcka så man tar till i överkant. Vilken tur för mig!

  Så gulliga hus det är där ute och till och med en liten näpen kyrka finns det här.

  En härlig båtuflykt fick vi och det var så skönt att komma ut på havet.

Den varmaste dagen iår och man kunde inte befinna sig på bättre plats än just här och just nu.

Utanför altanen blommade kaprifolen och spred sin väldoft över allithop.

  Vilket underbart ställe att ha en liten stuga på.


Det blev sena kvällen innan jag kom hem till faster G igen och som sagt. Där var det stekett.

Vi  drog täcken ur påslakan och låg med bara lakanen på oss. Vi vred och vände oss och pratade om livet, gamla minnen och löste alla världsproblemen.

 Vid halv 3 hade vi inte somnat och ni vet hur det är när man ligger så här. Man blir både pinknödig och hungrig så vi klev upp igen. Åt mackor och svalkade oss på balkongen. Det var 23 grader varmt ute och det kändes kyligt så hur varmt det var inne har jag inte en aning om men varmt i alla fall.


Söndag var det komfirmation hos Carina och vi var där och åt smörgåstårta och blev sittande där hela dagen. Till slut gav jag mig iväg hemåt.


Då hade vädret slagit om. På trappan satt katten Oskar och var sur.

 Det stod en kruka med en bonnsyren på trappan som jag fått av "Sundsvallsborna". Jag har önskat mig en sådan i många år och nu har jag en Hurra.


Mindre glad blev jag när jag kom inte och fick se att trots mina försöka att skydda datorn med extra dosa som man slår av så hade åskan tagit datorn igen. Det är min tredje nu. Plockade fram AMVs gamla som jag får låna men kunde inte få till internet så troligen är den dosan trasig också. Jäklar nu blir det till att fara runt och låna datorer igen för att åka 25 mil för att köpa nya grejor känns inte så kul just nu och utan pengar är jag ju också.


Igår fick jag ialla fall hjälp med att sätta upp takstegen ordentligt så nu är den bultad genom taket och ska väl inte behöva ramla ner.


Om det blir lång mellan bloggarna nu så vet ni vad det beror på.


Dagens ord: Aldrig får man vara riktigt glad. Nåt skit ska alltid vara på gång.

ANNONS
Av Anita - 9 juni 2011 16:53

  

Gräset måste ju klippas och jag klev upp tidigt för att göra det innan det blev för varmt. Redan vid 7-tiden var det 20 grader varmt. Innan jag var klar var det ännu varmare. Det tar 2 timmar att klippa gräset hos mig.

Om man har backar och halkiga ytor så måste man ha stövlarna och det blev ganska varmt om fötterna.


Jag har ju sagt förut att jag hatar blåst men en sådan här dag kan man vara glad för att det fläktar. Vinden är varm och skön, precis som det brukar vara i Italien.

  I den här värmen slår blommorna ut med rekordfart. Midsommarblomster och smörbollar är redan utslagna och min vita syren börjar redan visa tecken på att slå ut och det är massor med blommor på den iår.


Jag kan säga som så. Det går hårt på kaffe nu. Det kommer folk hela tiden och visst förstår man det.

Vem vill inte komma till paradiset.


Äntligen har jag fått tag i en hantverkare som ska sätta upp min stege. Han kom hit idag och tittade och ska fixa det på måndag. Så sa han ialla fall.

Vi blev sittande i skuggan på min farstukvist och drack kaffe och pratade.


Det är faktiskt skönt att sitta här nu för det är skugga och inte ens jag tål hur mycket brännande sol som helst.


För att komma tillbaka till Italien.

DataFia kom och vi åt lunch tillsammans, naturligtvis sallad och rökt skinka. Kall mat är gott en sådan här dag.


Siesta kan man ju ta när man varit uppe tidigt och det är varmt. Ni ska veta att jag brukar klaga på att det är kallt i mitt hus men nu är det skönt. Gamla timmerhus håller sig svala länge om man inte öppnar dörrar och fönster så det är skönt att lägga sig på soffan och ta en liten siesta mitt på dagen.


  Utomhus kan man söka sig till skuggan inne i skogen. Det är bara att gå igenom bågen så är man där bland skogsstjärnor och kattfot och förgätmigej. Icke att förglömma blommande blåbär och lingon och åkerbär.


Jag har tagit på mig min turkosa svala klänning för första gången och går omkring barfota. Jag har målat mina tånaglar rosa och laskat omkring i vattnet nere vid sjön men det är bara 16 grader så lite för kallt för att bada. Däremot har jag tvättat håret i sjövatten. Ingenting gör håret så mjukt och glänsande. Rena trolleriet på min ära.


En sak till. Jag börjar bli lite glömsk och är inte så skärpt längre, kanske för att jag inte behöver anstränga mig.

Jag har aldrig löst korsord men nu började jag ta ett enkelt korsord och attan, jag klarade av det lätt som en plätt. Kanske är jag inte lika dum som jag tror.


  Nu kommer jag inte att skriva på några dagar för imorgon bitti drar jag till Alnön för att hälsa på min faster, kusin och en jobbarkompis som jag inte träffat på länge. Det ska bli kul fast det är klart att nu när det är så fint väder har man ju kunnat stanna hemma och njutit nere vid sjön.


Så trevlig helg på er alla och hoppas att ni njuter av finvädret lika mycket som jag gör.


Dagens ord: Solens värme kostar intet.


ANNONS
Av Anita - 8 juni 2011 08:05

  Efter ett dygn med dundrande åska och häftiga störtskurar vaknar jag till en morgon som är rentvättad och doftar underbart. Står på trappan och drar in dofterna, ser svanarna simma på sjön, ser att ängen är full av maskrosor och svalorna pilar runt i luften.

  Trädgården är grön grön grön och visst kunde man bekymra sig för att gräsmattan är oklippt men det gäller att lära sig att inte se annat än det vackra.

  Som med ormbäret som giftigt men som har en väldigt speciell liten söt blomma innan det blir ett bär.

  Någon vecka till så blommar min trädgård i de vackraste färger och jag går runt bland svalor, fjärilar och doftande blommor och bara njuter.


I år ska jag inte bekymra mig för att hinna med att rensa och klippa gräs och sköta om. Jag har ju TID Jag har ju FRIHET Jag är i sanningen en LYCKLIG människa.


Allt blir så mycket bättre när man inte behöver skynda sig, inte stressa utan kan ta dagen som den kommer.


Egentligen, vad gör det att maskrosorna sprider sig i gräsmattan, att svalorna skiter ner i uthuset, att ogräset växer i rabatterna. Ogräs kan också vara vackert. Det är blommor som kommit på fel ställe.

 Brännässlan är nyttig på många sätt. Att vattna med, att strö på filen och få vitaminer och blomfröna är fulla av östrogen som kan bota de besvärligaste övergångsåldersbesvär.


Så nu måste jag stänga av igen för åskan börjar mullra.

Dagens ord: Att lära sig njuta av livet är att släppa kontrollen en liten aning och njuta av allt som finns runt omkring oss.


ps fy sjutton nu börjar jag bli positiv också. Snart är jag väl lika fjantig som Susanne Lanefält. hi h. I så fall får ni ryta till så jag får tillbaka min vanliga negativa livssyn igen. 

Av Anita - 6 juni 2011 16:32

Vad det är svårt att fatta sig kort och veta i vilken ände man ska börja. Börjar med att visa jordgubbspyramiden nu när den är klar eftersom en bloggare ville det.

  Sen tar vi väl fredagen då. Vi åt grillat nere hos snickarMagnus hela gänget och sedan låg brorsdottern Jennie och lille Liam över hos mig.


Planerna för lördagen var många. Vi skulle sitta i lilla kojan och fika men ingenting blir någonsin som man tror.

Vaknade till en hiskelig storm nu igen.

  Han gick in för att prova den men sedan gick vi in.


Så började det droppa in folk. Det var brorsdotter Sofiepropp med mamma, det var brorsonen Andreas.


Från Östersund kom stadsHelen för att ligga över hos mig.

Vi skulle ha lite tjejträff och jag hade som sagt planer på skogspromenad och bastubad m m.

Skit. Vi fick vara inne. Vad gör man då utöver att äta laxpaj med romsås och parmaskinka, morsarellaost och oliver. Till det lite moschato.


Det var PappersBeda, StadsHelen, Jennie, Sofiepropp, lille Liam och jag och så förstås hunden Vilma. Gott var det.


  Så dök killarna upp och vi blev sittande och pilla med luffarslöjd allihopa. Det blev ljusstakar och förnstersmycken, ringar och fjärilar och till och med en liten cykel.

 Det är roligt med luffarslöjd för man kan sitta och prata och sällskapa under tiden man pysslar.

 Killarna tog motorsågen och for iväg och kapade av ett träd som blåst över vägen.

Föresten Jag glömde säga att strömmen gick flera gånger pga stormen så jag fick tända i spisen för att koka kaffe och laga mat. Varmt som attan blev det inomhus. Men vem är jag att klaga på det. Värre när man fryser.


Nåväl då sov Sofiepropp och StadsHelen över och på söndagen fick jag en behandling med zonterapi av Helen. Hon lärde oss att dricka te av lingonris för att stärka njurarna och något med brännässla som jag redan glömt. StadsHelen är en klok kvinna och man lär sig alltid något nytt av henne.   Stormen hade mojnat lite så lille Liam fiskade från bryggan och fick upp två mörtar som katten Oskar åt upp i ett nafs.


Så kom broderO med fjälla för att hämta tillbaka både Sofie och hunden Vilma. Det var svårt att skiljas från henne men Oskar var glad och höll sig nära mig hela kvällen, låg i min famn hela natten.


På kvällen kom PappersBeda och hunden Bob och resten av gänget ner från byn också. Vi gick ner till sjön och satt på bryggan och drack kaffe. Jag eldade i bastun och tog ett bastubad. Första gången man med nöje kunde sitta nere vid stranden utan att frysa. Sitta med sina vänner nere på bryggan och fika en härlig försommarkväll är väl vad man kan önska sig av livet.


Nåväl, idag är det riktigt varmt så varmt att jag går barfota för första gången iår.

Började dagen med att sätta potatis åt grannen. Det tog några timmar för det var så mycket rötter och stenar i marken. Skulle tro att tranorna kommer och äter upp dom men vad då, dom  ska väl också leva.


Skatan i björken har fått ungar och idag har jag hört dom hela dagen för jag har varit ute. Vet att järnnätterna är nu så jag kanske skulle väntat med att planta ut mina blommor men jag tar risken. Nu är det gjort.


Ett litet uppehåll när Sundsvallborna drack kaffe med mig och senare kom Vägbasen och vi satt och pratade och fikade ett tag.


Annars har det varit lugnt idag och jag har uträttat en del. Att gräva i jorden, att plantera och vara ute i solen med bara fötter. Man kan inte begära mer av livet som det känns idag. Dessutom fick jag en öring av pappersBeda som jag med stor njutning har satt i mig. Gottigottgott. 


Svalorna flyger runt huvudet och kvittrar. Fjärilarna har börjat komma i stora hopar. Skogsstjärnorna har slagit ut och lyser som små stjärnor på marken överallt. Det doftar så gott av allt det gröna och solen värmer så skönt på mina bara fula åderbråcksben. Fötterna är svarta efter att ha gått i jorden i potatislandet och under naglarna är jag alldeles svart. Underbart. Underbart.


Dagens ord: Tänk om man kunde flyga lätt och elegant som en svala.

Av Anita - 3 juni 2011 16:28

  Vissa dagar ska man inte ens kliva ur sängen. Katten Oskar och hunden Vilma låg kvar i morse när dom hörde hur vinden rev och slet i träd och buskar. Djuren är ibland klokare än människor.


Jag klev upp glad i hågen och skulle baka muffins. Öppnade ett överfullt skåp och alla grejor ramlade ut, slog sönder ett av mina finaste vinglas och spred glasbitar överallt.


Muffina blev dessutom misslyckade. Torra och sega och inte ett dugg goda. Föresten heter det muffina? Vad skulle det annars heta?


For och handlade och höll på att köra på en älg som kom rakt ut i vägen framför mig.

Resten av dagen har jag varit inomhus. Skulle ta och renovera några av mina jordbänningar som tappat ögon och färg under vintern.


Spiller ut en burk med färg över mina byxor! Tänk så mycket färg det kan finnas i en liten liten burk. Suck.


Tvättat håret och somnade i badkaret och tappade i min bok så den blev jätteblöt . Tänk så tjock en bok kan bli när den blir blöt!


Frampå eftermiddagen mojnade det något och katten och hunden och jag beslöt oss för att ta en promenad bort mot Stedesbacken.

  På vägen till stora granskogen gick vi förbi trastboet borta vid gamla ladugården och både katten, hunden och jag blev bombad med trastskit. Jag fick i mitt nytvättade hår och dom andra på ryggen.


Inne i grannens granskog är det så lugnt och fint och en fågelsång som är otrolig. Där bland de gamla tjocka granarna trivs fåglarna och det är säkert bo i varje träd.


Marken är täckt av blommande harsyra och små söta violer och en massa lysande gröna små ormbunkar. Bäcken porlar och vi går där och känner oss lite mindre sura än förut under dagen.


  Rätt vad det är så får vi höra ett hiskeligt vrål och där kommer älgkon rusande i full fart. Jag vet ju att hon har nyfödd kalv och det är klart att hon vill skydda den.

Tidigare när jag mött henne har jag varit ensam och inget hot men nu var det en hund med. Hunden Vilma blev jätterädd. Hon vågade inte ens skälla så vi tog till schappen och sprang tillbaka ner på ängen för att möta nästa sura gäng.


Sex tranor som inte alls gillade att vi kom. Dom är stora när dom kommer nära och dom skriker förfärligt fult.


Nu är vi hemma igen. Vilma har krupit in under sängen och jag får nog till att tvätta håret igen. Faaan vad det blev renligt i det här huset plötsligt.


Brorsdottern Jennie och lille Liam kommer hit ikväll och ska ligga över och vi är bortbjudna på grillning (om man kan hitta någonstans där det är lä) vilket man kan betvivla.


Hörde att en ny båtolycka har hänt några mil härifrån. 5 st som åkt i vattnet och 2 som man inte har hittat. Så otäckt men som sagt den här jäkla stormen tar ju knäcken på en.


Ja, ja jag ska inte klaga. Det är värre när det är 40 grader kallt och man får gå omkring påklädd som en rysskärring för att inte frysa ijäl.

 Det är i alla fall grönt, maskrosorna lyser som små solar och nere i Hammarstrand hade syrenerna slagit ut.


Det är bara 2 mil dit men nära älven är det en växtzon bättre och det skiljer två veckor mellan här och där. Här har knappt häggen börjat blomma.


Äsch fy fasen. Humöret är inte på topp så jag tror att jag slutar nu med dagens hoppfulla ord.


Samma väder varar icke månaden ut, en envis vind har också ett slut.  
Av Anita - 2 juni 2011 13:57

Iår har svalan Iris tagit med sig alla sina kompisar och barn hit till mig. Luften svirrar av snabba fågelvingar. I vattenloken på gården landar dom och hämtar lera för att bygga sina bon och stackars Oskar får panik när dom tvärdyker på honom.

Jag blir så glad av deras fina kvitter och dom får gärna skita ner hela mitt uthus bara dom finns här och tänk så många myggor dom ska ta livet av. Älskar svalor.

 Tranorna har inte varit nära trädgårdslandet men sundsvallsborna som bor alldeles i skogskanten hade 6 st alldeles nära igår morse.

   

Dom har verkligen lagt ner lite kraft på att få ha sina trädgårdsodlingar ifred och gjort en helhäftig fågelskrämma.

Det är roligt att dom är mycket vid stugan nu för då går hunden Wilma och jag dit och får kaffe och nybakta bullar när vi är på väg till vår skogsvandring.


Igår började jag dagen med att åka och köpa en ny bärbar telefon. Undrar hur länge den håller? Det är ju bara början på sommaren och åskan lär väl komma tillbaka många gånger ännu.


Hunden Wilma följer gärna med överallt och sitter så snällt i bilen och väntar.

Igår var det fint väder och jag stökade lite ute och tog en tur ner till Snickar

Magnus och fick lite rabarber.


Jag skulle ju ha lite folk på middag och rabarberpaj med hemgjord vaniljsås är inte dumt. Röda nya spröda rabarber är gott.


Sallad med lite harsyra på toppen och pasta med italiensk skinksås. Nu har mina örter vuxit till sig och det var bara att plocka lite

Timjan, Mejram, Oregano och Basilika och klippa ner i såsen som naturligtvis gjordes på grädde.


Vi var 5 men åt upp alltihop och det var säkert mat för 10 egentligen men det finns god aptit hos mina vänner, ingen kan säga annat.


Vi satt på trappen i solen och åt efterätten och drack kaffe. En härlig kväll och än har inte myggen kommit.


Idag har jag tagit på mig målarkläderna och började måla kryddgården och jordgubbspyramiden i vitt. Hade hoppats att  jag skulle hinna måla en gång till men det kommer regnskurar från och till.


Rensat lite rabatter och stökat lite i växthuset. Gått till Sundsvallsborna och druckit kaffe och surrat en stund.


Jag tror att det blir problem för broder O att få tillbaka hunden Wilma. Det är den trevligaste och behändigaste hund jag någonsin varit hundvakt till, en riktig goding. Skäller inte, klok och hör vad man säger och kommer överens med Oskar.

Sådanan hundar finns det inte mycket av.


Nej nu ska jag ut. Såg att luktärtor och sockerärtor började komma upp så jag ska börja linda in dom i min hydda. Imorgon kommer lilla gullige Liam och då ska vi fika i vår lilla hydda.


Dagens ord: Det som ska bli vackert måste man sköta om så nu går jag ut och sköter om min trädgård.

    Av Anita - 1 juni 2011 09:01

   

Så har maj gått och det har varit både sorg och glädje, både sol och regn men framför allt storm.


Efter drunkningsolyckan i helgen har det rått förstämning runt sjön. Fotografer och journalister och artiklar i tidningarna och tv. Inte nog med det, en släkting har dött oförhappandens, ett par andra släktingar är rejält sjuka. Det har inte varit några kul dagar sista veckan.

men........ hunden Vilma (som jag ser efter) är hur underbar som helst och hon och katten Oskar samsas väldigt bra.


Gräset växer och allt är så härligt grönt. Gräsklippningen blir det si och så med för det regnar varje dag. Stormen har gett sig men som sagt det regnar och åskar. Jag har inte vågat ha på datorn i två dagar vis att förra året och året innan då jag fick 2 datorer förstörda.


Igår kväll var det skapligt lugnt med åskan och jag satt framför tvn. Då kom en knall och strömmen försvann och bärbara telefonen bara brann upp. Kanske är det den 5-te som går sönder. Jag köper de billigaste som finns bara för det. Rena förbrukningsvarorna.

  Som jag sa förut plockar jag alltid blommor och nu har en av mina favoritblommor börjat blomma, eller två sorter föresten. Förgätmigej och styvmorsviol.

Den härliga blå färgen.


Förrgår jobbade jag förmiddagen och sedan lagade jag mat hela eftermiddagen.

DataFia har älgkött och jag har tid så jag gjorde mat till dom. Gryta, biff och stek.

 Nu när jag är ledig tycker jag mycket om att stå i köket och laga mat men som vanligt vill jag laga mycket mat, inte bara lite fjask åt mig själv. En regnig dag kan man stå vid grytorna, hyva i kryddor och fixa god mat. Får man jobba med härliga råvaror som älgkött och egna kryddor så är lyckan gjort.


Igår var jag iväg till Hällesjö och köpte blommor till mina blomlådor. Klippte lite gräs. Sedan blev det inte så mycket. Gick en promenad med Oskar och Vilma och hälsade på Sundsvallsborna en sväng men sedan kom åskan och regnet.


Kände mig lite låg och har gjort det i några dagar nu. Idag ser jag att det börjat skina upp lite grann men då börjar det blåsa igen förstås. Känner mig lite seg. Tydligen gör hunden Vilma det också för hon har gått upp och lagt sig igen och Oskar har inte ens vaknat.


Jag har folk på middag idag så jag ska väl ta och göra en rabarberpaj till efterrätt och så ska jag åka till radioaffären och köpa en ny telefon. Suck, det är bara utgifter men jag kan inte vara utan bärbar telefon nu när jag är ute mest hela tiden.


Dagens ord: När åskan Tor slår med hammaren bävar människan.  


Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

51 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se