Alla inlägg under augusti 2011

Av Anita - 12 augusti 2011 20:12

Moster B och jag

har haft en fin bärplockardag.


Alldeles lagomt varmt och med en lite vind som torkade upp blåbären efter regnet.

Jag tror att det finns inom människan sedan urminnestider att man vill samla på sig sånt som går att äta. Kanske därför det känns så väldigt bra när man plockar bär.


Blåbär fanns det gott om, stora. söta fina. Det tog inte lång stund att plocka en 10-litershink.


Vi gick hem och åt lunch och kom på att vi skulle fara och leta hallon också.

  Vi far på en smal väg som går uppåt, uppåt så högt man kan komma. Där uppe ser man ut över tre sjöar och blånande berg.


Jag vill inte gärna fara dit ensam för det är en märklig plats. Det är så otroligt tyst och ändå känner man sig iaktagen hela tiden. Moster B kände likadant så vi pratade på medan vi plockade.

  Hallon är mina favoritbär men det fanns inte så mycket. Det mesta var för gammalt men vi tog fram termosen och bullarna och satt och fikade medan vi tittade på utsikten.

  När vi for hem mötte vi unga herr älg. Han har inte lärt sig att människor är farliga så han stod och tittade på oss. Att jag öppnade fönstret och pratade med mig brydde han sig inte om utan tittade på oss med stora förvånade ögon.

  Hemma igen gick vi ner till bryggan och satt där en stund i solen och pratade. Katten Oskar har ju som vanligt fått följa med till skogen men när vi tog bilen fick han stanna hemma så nu var han extra kelsjuk.

  När moster åkt hem satt jag mig och rensade och frös in bären. Klart att jag var tvungen att kasta in lite ved också. Denna vedervärdiga sysselsättning som jag försöker poppa till genom att räkna veden till 100 eller sjunga en stump (fast faan ved om hjälper).


  Fredagkväll plockar jag alltid in nya blommor och nu finns det inte så mycket att välja på men slåtterblomstern har slagit ut. Det är en av mina favoritblommor. Den är så söt och dom ser ut som en liten marsipantårta inuti. Föresten, se vad min gotlandsvas är fin. Passar så bra till vita blommor.


En sån här fin fredagskväll är det förstås bastu som gäller. Inte nog med det. Det är dags att använda min magiska trumma. Basta, sitta på bryggan och trumma, dricka en lättöl och se till att katten Oskar får sin ölkorv.


Det har varit en konstig sak med mitt trummande. Det är andra gången som sädesärlorna kommer och sätter sig i rad och tittar på när jag spelar. Trodde att den musiken snarare skulle skrämma dom.

 Svalorna har gett sig iväg. Den här gången kom inte svalan Iris och sa adjö. Trist. Kanske dom inte gillade mitt trumspel.

  Solen går ner tidigt nu men gräset växer som sjutton fortfarande. Lupinernas ärtskidor har börjat poppa sönder nu och det låter som om man poppar popkorn ute på rabatten. Föresten Visst var det någon som sa att lupiner var så fula när dom blommat ut?

  Satan i gatan. Jag har försökt att vända på dom här bilderna men det går inte bra men ni ser väl i alla fall att dom lyser som ludna silvergrejor i kvällsljuset.

Rätt läckert kan jag tycka.


Då kan jag i alla fall tänka att idag blev det ungefär som jag tänkt mig fast mycket bättre. Jag kan inte säga annat än att jag är en priviligerad människa.

Bär i skogen, fisk i sjön, en fin trädgård och massor med trevliga vänner och framför allt Jag har FRIHETEN.


Vem kan sitta på sin egen brygga och spela på trumma utan att någon säger att man är knäpp, bada bastu tillsammans med sin katt och kasta sig i sjön för att svalka av sig (17 grader nu).


Dagens ord: Bakfram och avig och upp och ner, allt beror på hur man ser.

ANNONS
Av Anita - 11 augusti 2011 19:50

För er som inte dansar kanske jag måste förklara vad "gnussa" är för något.

Det är en dansstil som Sundsvallarna hittat på. Medan man dansar som vanligt med benen sätter man pannorna mot varandra och snurrar huvudet fram och tillbaka.


Jag brukar alltid undvika gnussare. Ska jag gnussa ska jag nog vara ordentligt kär.

Nu föll det sig så att jag hade kaffekokning i skallen och tankarna. Jag hade nämligen kokat över kaffet strax innan vi drog iväg till dansen. Som ni kanske har märkt så är jag lite förvirrad ibland.

Jag har till och med fått en liten lapp att sätta på dörren

JAG VET ATT JAG ÄR I MIN EGEN VÄRLD dET ÄR OK, DOM KÄNNER MIG HÄR.


Nåväl Jag dansade med en kille. En fin mjuk låt och plötsligt tittar han på mig och frågar: "Får jag låna din panna". Mitt svar kom omedebart. "Kaffepannan"??????


Han såg på mig som om jag inte var riktigt klok och jag förstod i det ögonblicket

att det var "gnussa" han ville göra.

Det blev ett nervöst fnitter och vi skrattade oss igenom hela dansen och det var inte ett dugg romantiskt. Skulle knappast tro att den killen dansar med mig någon fler gång.


Kvällen fortsatt i fnittret och skrattets tecken och vi dansade och hade det väldigt kul. Hemresan var bara ett stor gapflabb. Tänk att man kan ha så roligt


Det enda negativa bortsett från mitt idiotbeteende var att det var så hemskt kallt. 4 grader när jag kom hem och jag var riktigt frusen.


  Jag har i alla fall plockat blåbär idag. Katten Oskar följer med mig överallt nu när vi blivit ensamma så han var med till skogen och satt på en stubbe och väntade.


Jag har plockat lite potatis till grannen och jag har kastat in lite ved så det har inte varit bara lata sig hela dagen.


Sundsvallsborna kom till sin stuga ikväll och jag har inte träffat dom på länge så jag gjorde mig en promenad dit. Blev bjuden på grillat minsann. Visst har jag en otrolig tur.


   Från det ena till det andra så är min skräphög full med blommande vildbalasminer just nu. Hur mycket som helst blommar det .


Jag har kollat badvattnet och nu är det bara 16 grader. Slut på dom långa simturerna alltså.


  Här bor mina vänner hackspetten. Samsas bra i varsin holk verkar dom göra. Tyvärr hann jag inte fotografera dom när dom stack ut skallen.


Vad mera ska man tala om idag. Kanske blir det en danskväll till, kanske inte. Vi får se nästa onsdag. Det känns synd om det tar slut. Dansen  är min glädje och nu har jag dansat en sommar till. Jag är tacksam för det.


Jag har planer för morgondagen men jag vet av erfarenhet att det blir något annat än vad jag tänkt så jag säger ingenting, jag bara glider med i det som händer och låter det vara så. Jag måste lära mig att släppa kontrollen.


Dagens ord: I varje vuxen finns ett barn som frågar " Vad var det som hände"

ANNONS
Av Anita - 10 augusti 2011 19:12

 

Så där ja. Fikakorgen packad, dansskorna sitter på fötterna och jag har försökt att snofsa till mig så gott som det går.


Det är klart att när jag ser på kortet inser jag att jag inte är den unga snygga tjejen jag en gång var men vad fasen jag måste väl få leva ändå och förhoppningsvis också dansa utav bara sjutton.


Imorse for kinabror tillbaka söderut och med honom sommaren. Jag har fått stänga fönstret i sovrummet och fick ta på mig sockar idag. Dessutom eldade jag i kaminen i går kväll.


Svalorna nere på byn har samlat sig för flytt, ovanligt tidigt vad jag kan förstå. På sjön går det vitvågor och vattentemperaturen har gått ner till 17 grader. Suck.


  DataFia och jag hade bestämt oss för att sitta nere vid sjön och pyssla med våra trummor men det var så kallt så vi fick slå oss ner i vardagsrummet istället.


Var tog augustis mörka ljumma nätter vägen.

Var tog augustis alla fjärilar vägen. Det enda som stämmer är att jag hade en fladdermus inne i natt. Den kom in genom öppenspisen och ni kan väl tänka er hur det blir om den fastnar i håret. Det var att gripa första kuddvar och snurra in skallen i innan jag öppnade balkongdörren och släppte ut den.


Nåväl idag blir det ett kort inlägg. När som helst kommer DansBritt och hämtar mig. Jag har tänt lamporna i fönstren så det ser trevligt ut när jag kommer hem men nu är det bara katten Oskar som väntar på mig och det känns lite ensamt.


Dagens ord: Åldern är inte viktig om du inte är ett vin eller en ost.  (faan trot men börjar jag inte se ut som en ost i ansiktet) 

Av Anita - 8 augusti 2011 22:22

 

Som ni väl inte har kunnat undgå att höra så gillar jag inte alls att hålla på med ved men......ska jag överleva vintern så får jag väl ta att göra ett krafttag och slänga in den i vedboden nu.

Smart som jag är gör jag det när Kinabror är här  för då får jag hjälp.

Jag vet att en del män gillar att hålla på med veden men jag tror att dom gillar det bara för att dom ska slippa vara inne med frun och hjälpa till med städning och disk. Tror jag alltså..... Det känns orimligt för mig att någon kan gilla nåt så vedervärdig. Hörde ni bara ordet VED.ervärdigt


Annars har det varit en regnig dag, skur på skur.

Jag satt mig i myggpaveljonen och började göra nystan av det växtfärgade garnet, ett göra som kommer att ta lång tid men som tilltalar mig betydligt mer än att kasta ved.

  Som tur är så har jag både nystkrona och en liten grej som gör fina nystan bara det inte är trassligt i garnet. PappersBeda och jag ska ju väva plädar framöver men man får ta ett steg i taget.

  Sitta i myggpaveljonen medan regnet strilar utanför är inte helt fel. Man kan i alla fall vara ute och än är det inte kallt.


Så kommer vi till FASA

Bestämde mig för att ringa Telia och be att få byta mitt bredband till ett mobilt för nu är jag less på åsknedslag i bredbandsmodem och datorer och telefoner.


Ringer och får höra att väntetiden är 42 minuter! 42 minuter ni hör rätt. Vilket jävla skitföretag. Dom som har telefoner borde väl se till att ha folk som kan svara i telefon. Eller.....kan det vara så illa att man gör det med vilje för att få in extra mycket pengar på telefonräkningen.   Man tror inte sina öron 42 minuter???? Jag blir alldeles matt. Kastade på luren. Inte faaan ska jag sitta och betala telefonsamtal på så mycket tid bara för att sitta och vänta. 


Vad annars en sådan här dag. Kinabror och jag har ätit en superb middag. Stekta abborrfileer med  räkröra, citron, sallad och nuupptagna potatisar ur landet.

Jättegott. Det går ingen nöd på oss vad det gäller maten. Det som inte finns i sjön finns i jorden. 


Så har vi varit till BroderO en sväng för att dricka kvällskaffe och prata lite.

När vi åkte hem såg vi två älgar. KinaBror påstår att han aldrig ser älgar men som sagt. Ikväll var dom där. Jag skiter ju i vilket bara dom inte hoppar på bilen.


Igår var vi lite trötta efter kalaset dagen innan så det blev inte mycket gjort. DataFia och jag var iväg på en loppis och sedan åt vi tårta på hembygdsgården i Pålgård. Inget planerat. Det blev bara så.


Inatt har jag sovit oroligt troligen på grund av att det regnat och låtit väldigt. Katten Oskar har legat i sängen och murrat hela natten och jag har drömt att jag såg mig i spegeln och hade skägg i hela ansiktet och inte nog med det jag gick omkring och hade ett lejon i hundband och var rädd att den skulle anfalla någon. Inte undra på att man sover dåligt då. Skägg i ansiktet vilken fasa


  Dagens ord: Inte gör det något att det regnar om bara har tak över huvudet och regn är bra för hyn och potatisen, glöm inte det.Av Anita - 7 augusti 2011 13:04

 

nåja något månsken har man inte kunnat se sista dagarna men desto mer regn.

Torsdag var sista dagen då solen visade sig och då vi satt nere på strandstugealtanen och hörde åskan mullra.

  Fredag morgon upptäckte jag att åskan hade slagit ner i telefonen och sladden var uppbrunnen, elementet nedanför hade svarta spår och där telefonen stått var det alldeles svart.

Åskans härjningar hittills har varit en dator,ett bredbandsmodem, en bärbar telefon och nu den riktiga telefonen. Nu får det jäklar i mig räcka. Eftersom jag bara äger gamla grejor så får jag inget på försäkringen heller. Egentligen är försäkring bortkastad på en sån som jag. Allt jag har är värdelöst men det kostar mig pengar att köpa nytt. Suck och ve.


Men nu går vi till trevligare saker. Fredagen var det städdag. Hualigen vad skitigt det var i mitt hus men som jag sagt förut. Ett skitigt hus är ju tacksamt att städa för då märks det ju skillnad.


Sedan åkte Kinabror och jag till Hammarstrand för att handla. besöka mammas grav och i väntan på att DansBritt skulle komma hem gjorde vi en tur upp i skogen och vi körde och körde och kom till slut till en sjö som heter Hammarsjön. Eftersom det regnat hela dagen blev KinaBrors nya svarta bil skitigare än en gris.

KinaBror bjöd DansBritt och mig på middag och så åkte vi hem och DataFia kom för att bada bastu med mig. Vattnet hade blivit lite kallare men ändå 20 grader och väldigt skönt.


Lördag skulle det ske. Vi skulle på DansAnns mans 50-årskalas. Eftersom det var jakt och fisketema skulle vi vara klädda därefter. Jag tog fram mina mockabyxor som jag inte använt förut och mina gamla indianmockasiner och så drog vi iväg.


Lagomt till kalaset hade regnet upphört och det kändes skönt.

Ett tecken på att det varit en rolig fest är nog att man glömmer att ta några bilder så det finns inte mycket att visa men destom mer att minnas.

  Över 100 personer och det var en fantastisk fest.


Maten var det godast jag ätit sedan DansAnn fyllde år för ett par år sedan. Det var en buffe med enbart jämtländska delikatesser. Efter som födelsedagsbarnet är jägare och fiskare var det älg, rådjur, ädelfisk i alla dess former och nu känns det dumt att vi glömde att ta kort på maten. Alla var alldeles tysta och bara åt och åt och drack också för all del.


Vilka fantastiska människor DansAnn och hennes man och resten av familjen är. Vilket jobb att göra allt detta för sina vänner och släktingar. All heder åt dom.


  Massor av precenter fick han förstås men den mest specielle var nog den här lille blyge kalkonen som med stora ögon såg på uppståndelsen.


Det var tal, det var sång och det var dans och fast festen började redan klockan 5 så var KinaBror och jag inte hemma förrän efter 3 på morgonen. Då började det ljusna.


DansAnn som missat flera danser är en beundrandsvärd kvinna. Jag vet ingen som tar livet och allt som händer med sån stor positivitet. Säger att det var tur att det gick som det gick och att det gått bra i alla fall.


Jag för min del skulle vara jättesur och svära ve och fasa över att missa sommarens nöjen. Jag har ju gått kurser för att lära mig bli mer positiv men nej inte hjälper det alltid för min del.


Nå tillbaka till augusti och mina funderingar och tankar. Det är nu det är de sista danserna. Det är nu kinaBror far hem och alla människor börjar arbeta och allt stannar liksom upp


men......det är också en magisk tid då allt kan hända. Det är nu allt mognar och visar sin bästa sida.

Det är nu allt kan hända. På något sätt är det en både magisk och spännande tid.

Ser fram mot onsdagens sista dans på Hällesjö.


Vardagen tar vid och man kan inte längre skjuta upp allt som ska göras.

Som att slänga in veden i vedboden. klyva ved. Få spisen lagad och ringa runt och ordna en massa saker som man skjutit framför sig nu i semestertiden.


Vilken underbar sommar jag har haft och som sagt. Den är inte slut än men har ändrat ansikte. Det är nu det är tid att träffa andra vänner, ordna andra saker.


Katten Oskar satt med oss i bastun och åt stark ölkorv och nu har han börjat ligga inne på nätterna och är väldigt kelsjuk och sällskaplig nu när det inte är så mycket hundar och människor här.

 


Dagens ord: Även mörka nätter kan skimra som guld om sällskaper är det rätta.

Av Anita - 4 augusti 2011 17:55

  

Det finns små ljuvliga ställen lite överallt runt min fina sjö.

En vik med glasklarat vatten så man ser bottnen långt långt ut.. Där finns de mest vackra och skimrande stenar man någonsin sett och fina träbitar slipade av den gyllengula sanden. Om det växte palmer skulle man tro att man var i en fin vik på söderhavet, det är faktiskt sant.


I förrgår var SnickarMagnus med frus sista dag i Jämtland innan man åkte tillbaka till Skåne.

KinaBror och jag bestämde att vi skulle ta dom med på en utflykt till den här öde och vackra stranden. Det behövs båt för att komma dit så man får garanterat vara ensam där (vilket man utnyttjat på olika sätt genom tiderna).

Vi badade i det ljumma vattnet, fikade letade stenar och träbitar och tiden bara for iväg.


Bortom sandstranden är det stora stenar efter strandkanten. Som barn var det ett nöje att hoppa där och finna bästa vägen och de bästa stenarna att hoppa på.

Nu när man är rädd för sina gamla ben kliver man försiktigt men om man inte tänker kommer fötterna fortfarande ihåg de bästa vägarna att gå. Konstigt.


Killarna åkte ut en sväng och SnickarMagnus fick sommarens största gädda.

  När vi kom hem kom broder O, sambon och hundarna för att ta ett bad och så var dagen över.

Igår jobbade jag en stund och sedan följde min jobbkompis med hem för att ta ett lunchbad. Låter det inte skönt att åka och bada på lunchen så säg?


Kinabror slår vass och jag plockar upp vassen och forstätter plocka sten.

Sedan kom ovädret och åskan och jag kurar i strandstugan med en bok.


men....lagomt till kvällen och dansdags skiner solen igen och DansBritt hämtar oss för en danskväll i Hällesjö.


Trevlig kväll och vi hade roligt även om det blev ett abrupt slut när strömmen försvann och det var 20 minuter kvar av kvällen.


Det är mörkt nu på kvällarna.

Augusti är verkligen här.

  Tistlarna blommar på ängen och sprider en sötaktig god doft över hela trädgården. Visserligen ogräs men vackra ändå.


Idag har det regnat och åskat från och till men min jobbkompis och jag hann ta ett lunchbad innan åskan kom för nära.


DataFia kom för att tvätta mattor och KinaBror och DataFias man kom också ner och vi satt på altanen till strandstugan och såg ¨åskvädret komma närmare och närmare.


Jag spelade på min magiska trumma och den den ekande fint till åskans bakgrudsbrum.


När alla hade gått blev jag kvar i strandstugan och snart kom nästa gäst och vi blev sittande rätt länge i lilla strandstugan i väntan på bättre väder.

Vad gör det när man sitter torrt och varmt i ett mysigt litet hus.

  Vallmon blommar nu för fullt med sina röda vackra blommor och nätterna är fortfarande varma och milda som smekningar.


Nu är det kväll och det ser regnigt och lite mulet ut och det blir nog en innekväll.

Nu är det bara KinaBror kvar av alla i mitt stora härliga gäng och det känns lite vemodigt men än finns det mycket härligt att göra.


Det här har nog varit den härligaste veckan på många år. Jag känner mig helt i harmoni med jorden där jag simmar, går barfota, slipper ha mycket kläder och kan andas en härlig doftande luft. Skit samma om det regnar. Det är varmt och inte ens myggor och bromsar plågar mig.


Dagens ord: Gräset är grönt där man är om man bara vattnar det. 


Av Anita - 1 augusti 2011 19:13

Tre dagar av sol och värme. Tänk er 24-gradigt vatten och inte en enda broms eller mygga. Tänk er att flyta omkring på rygg och titta på molen och känna sig omlindad av ett vatten som känns som det mjukaste siden och ta långa simturer. men......vi börjar från början med i förrgår.


  Trädgården behöver ju lite omvårdnad nu när jag varit borta. Krassen har börjat blomma. Jag har tryckt ner frön lite överallt och nu sticker det upp lysande blommor överallt.

  Grönsakerna har fått flytta ut ur växthuset och står på soligaste altanen och verkar trivas bättre där.


Broder B har klivit ur sin stålmannenuniform och började göra sig klar för att åka tillbaka till Skåne. Lille gullige Liam och hans pappa for hem och jag kommer att sakna den härliga gullklimpen.  Klart att hela gänget tillbringade sista dagen här med att bada och mysa nere vid stranden.


Bärbuskarna har mogna bär. Tänkte göra vinbärsgele men var för sent ute. Dom är för mogna för att gelea sig.


Nåväl juli är den missade månaden. Så är det alltid. Gör man det ena så missar man det andra. Aldrig är valen så oändliga. Jag har missat hjortronen och en massa dans och kamsätanet och  en massa annan men har fått en massa annat istället. Gotland och trumkurs och besöka av massor av trevliga människor och några nya som jag inte kännt förut. Det är svårt det där med att välja.


På tal om trevliga människor. I förrgår kväll kom DansBritt och vi gick i vattnet bort till badstranden och plockade snäckor och fint slipade träbitar precis som man gjorde när man var liten.


  Så blev vi överraskad av ett våldsamt regnväder och fick rädda oss in i strandstugan. Där satt vi i flera timmar och det gjorde ingenting för vi hade så mycket opratat.


Efter regn kommer sol och med det en fantastisk regnbåge.

  En dag som igår tillbringde jag ner på bryggan. Jag plockade sten, badade och bara njöt. KinaBror fiskade. Nu blir det snart rökt abborre på spisbrödmacka. Han misslyckas aldrig.


Så hörde jag en skånsk stämma borta på badstranden. Det var SnickarMagnus med fru och DataFia med man. Hennes man har inte badat på 12 år men det gjorde han nu och sa till och med att det var varmt. Eftersom det är 24 grader vid min brygga är det minst 27 vid långgrunda sandstranden. Kan ni förstå.


Jag sam dit och fick kaffe och fika. Skåningarna är lite förvånad över att man kan få ha en hel badstrand helt för sig själv. Det är dom inte vana minsann.


En annan bra sak med den här sommaren är att min bästa vän AMV varit i stugan väldigt länge så vi har haft tid att prata. Sitta nere vid badstranden på kvällen och känna den allras sista värmen från solen och den uppvärmda sanden.

Igår tog vi en lång simtur. Det blev mycket simma för mig igår, mer än på flera år minsann.


Det är massor av vackra trollsländor nere vid sjön som seglar omkring på genomskinliga vingar. Naturen visar sin allra bästa sida just nu.


Frampå kvällen kom broder O med sambo och hundar och det blev mer bada och sedan kaffe i AMV:s sportstuga.


Idag klev jag upp tidigt för att klippa gräs. Det måste man om man ska orka i värmen. Nu är det gjort och det blev så fint. Det tog mest halva dagen och klockan halv 12 var det dags för lunch   Surströmming den här gången hos grannen. Det har blivit många surströmmingsätningar iår och fler lär det väl bli.


Resten av dagen har både brorsan och jag tillbringat nere vid sjön. Han har fixat med båtar och bara gjort uppehåll för att gå upp och röka fisk så nu har jag ätit rökt abbore på spisbröd en delikatess lika god som surströmming faktiskt.


När man ligger på bryggan och har bestämt sig för att ta en lat dag flyger tankarna omkring.

Känner att jag har det otroligt bra. Igår fick jag ta upp mina nypärer och dom var stora och fina Jag har sockerärtor och jordgubbar och skogen full av bär. Jag har en doftande trädgård och en mysig katt och så många trevliga vänner. Känner mig kry och pigg och ser frisk och solbränd ut. Mer kan man väl inte begära av livet. Nu har jag dessutom en magisk trumma som kommer att ge mig mycket glädje.


Jag sover med öppet fönster. Jag går barfota hela dagarna så att jag kan känna närheten till moder jord. Jag kan bada hur mycket jag vill och jag är fri och ledig att göra vad jag vill som inte kostar pengar förstås. men....... kanske uppskattar jag livet mer än många som har hur mycket pengar som helst.


Dagens ord: Blunda och känn, lyssna och hör. Det är livet som är just här.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se