Direktlänk till inlägg 26 september 2011

SOM RUBINER

Av Anita - 26 september 2011 09:44

  Efter regn kommer sol och så kom det en härligt solig söndag utan en vindpust, en sån dag jag unnar alla stackars jobbarmänniskor.


Skogen lockar mig och ingen älgjakt är det idag, inga hundskall, inga bilar som kör förbi.

Tystnad, men en flock bofinkar på våg söderut landar på gårdsplanen och jag smular upp lite bröd till dom.


Stoppar en påse i fickan för jag hoppas fortfarande på att hitta trattkantareller.

Vill ni följa med? Det är alltid kul att ha sällskap. Oskar vill också följa med och han anar oråd så jag kan inte få in honom i huset men kvinnans list övergår inte bara mannens förstånd utan även kattens så vi börjar med att gå badstrandsrundan.

  Han springer före och när vi kommit hem får han gå in men vi fortsätter bort mot stedesbacken.

  Vid sundsvallbornas stuga blommar fortfarande några blå nävor, himmelsblå och genomskinligt lysande.

  Utsiken är som ni ser rent himmelsk den också.

  Vi går en runda till och nu lockar de gamla okända stigarna. Nu när löven har fallit och gräset torkat kan man hitta någon gammal stig. Jag tror vi fann den gamla fäbostigen som kommer nerifrån byn. Efter ett tag tappar vi den igen men det gör ingenting för solen skiner och det är bara att gå mot solen så kommer vi rätt även om vi är långt borta från vägen nu. Var inte rädd, jag hittar.


Så kommer vi fram till myren bortom Husmyran.

Då när vi korsar den glittrar det till i mossan av rubinfärgade bär.

Det är tranbär. Så oansenliga och lika svåra att se som trattkantarellerna men ser man en så hittar man strax fler.

  Man kan göra gele och dricka och det är ett nyttigt bär som är bra mot urinvägsinfektion och har messor med vitaminer i sig. Det doftar gott på myren en alldeles speciell doft som man inte riktigt kan beskriva bara uppleva.

  Vidare i skogen. På bergskanten finns massor med fårtickor men dom vill vi inte ha. Dom blir beska när dom är så här gamla.

Här bor det nog både vättar och troll och vi skrämmer upp både tjäder och orrar. Det är mycket skogsfågel iår som håller till i storskogens skugga.

 

Så blir vi borta några timmar och ångrar att vi inte tog med kaffe. Det blir alltid längre promenad än vad vi tänkt. Jag är sådan att jag bara vill gå längre och längre och längre.

Vi avslutar med att gå ner till sjön.

  Vi skrämmer farbror bäver och han slår med svansen och dyker ner och försvinner innan vi rikigt hann se honom.

  Jag plockar det sista krasseblommorna och sätter dom i min blommiga kopp mitt på köksbordet.

  Fryser in tranbären för att ta till när vinter plågar oss.


Jag samlar de sista kryddörterna och hänger dom till tork ovanför vedspisen.

Citronmeliss och mynta lägger jag i hett vatten för att dra och sedan tömma i badkaret för ett härligt doftande bad.


Hungrig och kaffesugen är jag och köttfärslimpan från igår smakar bra.


Så har en helt fantastisk söndag gått. Tack för sällskapet. Roligt att ni ville vara med i en vandring i den vackraste av världar (tycker jag i alla fall) Vet att det kommer dagar då jag inte alls fattar varför jag bor kvar så gott som ensam i hela byn.


Min länk Mimio har skrivit sin upplevelse av Fisksjön. Titta där får ni höra hur en skånska upplever sin vecka i Paradiset Fisksjön


Dagens ord: Hungern är bästa kryddan.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lise-Lotte

26 september 2011 10:18

Tack för att jag fick vara med på vandringen!!

 
Skatan

Skatan

26 september 2011 10:40

Tack för att jag fick följa med på din utflykt ... det är så vackert så jag förstår verkligen att Oscar inte vill stanna inomhus utan "hänga på".

Kram!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Selma

Selma

26 september 2011 13:27

Jag tror aldrig jag sett ett vilt tranbär.

http://frunatmaken.wordpress.com

 
Sundinska

Sundinska

26 september 2011 13:50

Det var en härlig promenad, den behövde jag idag.

http://solagast.blogspot.com

 
Karin

Karin

26 september 2011 16:43

Tack för promenaden bland vättar och troll, för jag såg att några tittade fram bland granarna.
Jag VET hur trattkantareller ser ut, men hittar aldrig några i vår skog. Jag VET att det ska finnas, men ser inga. Har jag inte sådana ögon???
Kram Karin

http://pixelmojan.se

 
margareta.warenius@gmail.com

margareta.warenius@gmail.com

26 september 2011 19:51

Tranbär så vackert, vilken lycka att ha tranbär runt knuten. Går alldeles utmärkt att frysa in.
För att inte tala om en sån fin fin spis du har vid sjön. Jag är riktig avundsjuk på dej.

Jodå Vättern finns , här tittar hon in till dej från cyberrymden

Margareta

http://margaretawareniusblogspot.com

 
Lena

Lena

26 september 2011 20:50

Tack för att jag fick följa med på din skogspromenad. Underbart och vackert i din hembygd! Har aldrig sett tranbär så där.

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

 
Kristina

Kristina

26 september 2011 22:02

Tack snälla för den underbara promenaden.
Vilka härliga marker du har att vandra på.
Tranbär tror jag finns härmed. tack för tipset jag får gå ut och titta efter om jag inte kan hitta tranbär jag med.
ha en god kram!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

 
The Secret Garden

The Secret Garden

26 september 2011 22:24

Vilka härliga bilder!! Riktigt känner skogen andas. Och det förra inlägget, underbar känsla i bilderna! :) Man känner sig som hemma liksom.

http://hemligatradgarden.blogspot.com

 
Ingrid

Ingrid

27 september 2011 12:25

Så härligt att få följa med på din promenad, nu när jag inte vågar ge mig iväg på några längre utflykter själv.

Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Anita F

Anita F

27 september 2011 20:27

Att hungern är bästa kryddan har du alldeles rätt i. Avundsjuk blev jag på dina fina krasseblommor ... Ser så hemtrevligt ut. Tranbär är bra mot mycket ... Bra att du fryser in till vinterperioden. Fina bilder du visar vännen !!!
Stor kram till dig !!!

http://minplats.bloggplatsen.se

 
Janne

Janne

28 september 2011 10:06

Hej! Vad härligt att bara gå och vandra och njuta av naturen. Ha en fin dag !

http://badbollen.blogspot.com

 
Soldansare

Soldansare

29 september 2011 19:50

Tack för promenaden! Vilken tur att du är en bättre fotograf än jag :) Jag flyttas tillbaka till min barndomspromenader i tivedsskogarna och kan riktigt känna den friska luften, suset i granarna och doften av fuktiga mossa.
Kram!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
zaq

zaq

8 oktober 2011 17:57

Vilken underbar tur i skogen, jag önskar jag kunde bo så att jag kunde ha min kära katta lös sådär som du har Oscar... Den absolut härligaste doft jag vet, det är den där mustiga, varma fuktiga myrens blandning! Inget slår den även om det finns andra dofter som får mig knäsvag så är ingen som den, då stannar jag till och bara a n d a s! Ha en finfin helg, kram...

http://zaq.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se