Direktlänk till inlägg 23 november 2011

BO I GLESBYGD. SKYLL DIG SJÄLV?

Av Anita - 23 november 2011 11:52

 


På radio Jämtland pratar man idag om glesbygden och för och mot och hur det är.


Då blev jag ju lite eld och lågor förstås eftersom jag tror att dom söderöver har en massa fördomar om att vi lever på bidrag och bara är en belastning för resten av landet. Ta er i häcken. Så här är det.


Vi kan börja med skatten. Vi har näst högsta skatten i hela landet och får minst tillbaka för det vi betalar.


Här finns inga förbindelser så vi måste ta bilen om vi ska någonstan och man höjer och höjer skatten på bensin för att vi inte ska använda bilen fast vi måste. Ska man ha någonting större har man 20 mil att åka och ska du på affären så har du några mil dit också.


De flesta familjer måste ha 2 bilar för att man jobbar på olika ställen och vid olika tider. Jag vet många som kör 15 mil varje dag för att komma till och från jobbet


Så kan vi ta elen. Jag kommer inte ihåg hur många krafverk i har i  det här området men det är säkert ca 7 stycken kanske fler. Inte får vi någon billigare kraft för det inte men........


vi har dyrare mat bevars för att den fraktas så långt.


Vi har massor med kalhyggen för virket skickas ju söderöver. Timmerbilarna far i skytteltrafik och förstör vägarna men man har inte råd att renovera och laga vägar. De pengarna ska gå till rondeller i städerna eller annat pjosk.


Ska man unna sig att åka utomlands måste man först ta sig till Arlanda och det blir lika dyrt som själva utlandsresan.


Jag tycker att det är orättvist att skatten ska vara olika hög. Det borde väl vara samma i hela landet kan man känna.


Det där med bidrag vet jag inget om. Jag vet då inte att jag fått något bidrag utöver barnbidrag men det får ni väl där söderöver också.


Tur att vi är så jävla tjuriga, annars vore det totalt folktomt här men.......vi har allt emot oss. Den saken är klar.   Vi har ju frisk luft och rent vatten (nej visst nej ifjol var ju storsjön förgiftad och folk hade magsjuka i veckotal)


Att det är långt till affären gör att man inte far så ofta och inte gör av med en massa pengar i onödan.


Friheten är väl det man kan säga att vi har.

 En del riktigt finurliga män säger att det är frihet att kunna gå ut och pissa morgon på sin egen gård. Jag för min del kan inte känna att det skulle kännas vidare fritt att gå ut och pissa på gården, men grannen gör det ju förstås.


Man behöver ju inte vara rädd att bli överafallen och rånad i alla fall, bara träffas av något vådaskott från jägarna möjligen, det händer ju lite då och då.


Ja ja det finns massor av positivt att säga om att bo så här också men ni ska inte tro att det är guld och gröna skogar enbart, det är verkligen jobbigt och dyrt.


Nu släpper vi det här tråkiga ämnet och går in på vad som hänt sedan sist.

I går var det jobbarförmiddag och sedan var DansBritt och jag ut och åt i Hammarstrand och så fick jag massage på mina åderbråcksben av henne och det var ljuvligt skönt.


Senare på kvällen kom gammsvägerskan och hälsade på en sväng och idag vaknade jag till en gråmulen och blåsig dag.


Packat min resväska för imorgon drar PappersBeda och jag iväg mot okänd ort. Just nu önskade jag kanske att det vore till något varmare ställe men nu är det som det är. Det kan bli bra ändå.


Jag har betalas mina räkningar, fixat att katten Oskar har sällskap så det är bara att åka.


Det kommer att bli tyst från mig några dagar men jag lovar att berätta när jag kommer hem.


Dagens ord kommer här:

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

margareta wårenius

23 november 2011 15:43

Inte bara vägarna timmarbilarna förstör, dessutom skogen! man kaan inte klars av att komma in i skogen då dom har kört sönder hyggen.

margareta

 
Skatan

Skatan

23 november 2011 16:54

Jag har "tagit mig i häcken" många gånger om och har ALDRIG trott att ni är en landsända som lever på bidrag och VET att ni har det tufft. Jag glömmer aldrig när du var sjuk och vi var bjudna på middag till din lekkamrat och jag frågade om det var långt dit och du sa ... nej, det är alldeles i närheten och så åkte vi minst 10 miiil och sen 10 miiil tillbaka. Ja och så är det hela tiden. Jag beundrar din seghet ... och envishet. Ha så kul på den där resan ... Nyfiken blir jag förstås ... som bara den.

Kram!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
ANITA

ANITA

23 november 2011 17:42

hoppas ni får det trevligt jodå de tror jag säkert att ni får.vare sig det är varmt eller kallt .får väl information när du kommit hem ..sköt om dej o ha de bra hälsa reskamraten:) kram

http://trollmorslillalya.bloggplatsen.se

 
Kristina

Kristina

23 november 2011 18:08

Jag är i norrland ibland närmare bestämt Själevad där jag har en god vän. En gång tyckte hon att vi skulle åka på marknad, det var nästan 20 mil.
jag har alltid tyckt att norrlänningar är trevliga, min dotter är gift med en från Piteå.
Ha det så gott och hoppas att du har det bra där du är.

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

 
Ingrid

Ingrid

23 november 2011 18:53

Ja, du det är inte lätt att bo i glesbygd och mycket av de du beskriver känner jag igen, vi är väl lite glesbygd vi också. Tänk när vi ska ta oss någonstans ut i världen och måste åka upp dagen för och övernatta på Arlanda, tala om att det blir dyrt!!

Nu vill jag i alla fall önska er en riktigt trevlig resa och resmålet (jag vet inte om jag får avslöja vart ni ska?)kommer säkert att bli en riktigt upplevelse.

Och GRATTIS, GRATTIS till PappersBeda från Åke och mig!
Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Soldansare

Soldansare

23 november 2011 19:09

Jag är ju själv uppväxt i glesbygd i Tivedsskogarna och min pappa var fantastisk med att skjutsa och skjutsa och skjutsa utan att knota. Ändå fick jag nog vid 18 års ålder och flyttade till mer tätbebygda trakter. Du är tuff som biter i.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Karin

Karin

23 november 2011 22:27

Hoppas att du och P-Beda får trevliga dagar och mycket prat och skratt!
Kram Karin

http://pixelmojan.se

 
Ingen bild

DansBritt

24 november 2011 01:26

Antalet kraftverk i våran kommun är inte mindre än 9 st. 10% av Sveriges elförbrukning kommer härifrån, och trots det så går inte ett enda öre tillbaka hit. Fan tro´t men även fastighetsskatten på våra kraftverk går till Stockholm. Schysst va - eller ?????

 
Janne

Janne

24 november 2011 09:15

Hej! Jag tycker det är trevligt att bo på landet men det medför ju vissa problem när man ska till Läkare Vårdcentralen eller Tandläkaren. Om inte Lilly kan skjutsa mig så får jag ta bussen 3 mil. Ha en fin dag !

http://skogsduvorna.blogspot.com

 
Ingen bild

Titti (oxå lantis)

24 november 2011 10:08

Det finns fördelar och nackdelar med allt, man får liksom ta det goda med det onda.
Jag ska också ut och åka. Till "Fjollträsk" gu´bevars!
Ser fram emot att läsa om dina och PappersBedas äventyr när ni kommit åter!
kramen

 
Lena

Lena

24 november 2011 21:45

Jag är uppvuxen på riktiga landsbygden och i tonåren var väl det ingen hit. Nu bor jag också på landet, i ett norrlandssamhälle. Ju äldre jag blir, ju mer längtar jag dock ut i riktiga landsbygden igen. Därför älskar jag min stuga. Där finns det mest stjärnor i hela världen och inte en gatlampa.

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

 
ANITA

ANITA

27 november 2011 11:21

Kikar in för att önska en härlig första advent..ha det bra hela dan..kram P.S tillhör nog dom lekande barnen högst opp på skylten :)

http://trollmorslillalya.bloggplatsen.se

 
Selma

Selma

27 november 2011 15:27

Det är den enda fördelen jag riktigt kan komma på med att bo där jag bor (idag är jag extra anti, regn på 1:a advent ...) det är närmare till Arlanda.

http://frunatmaken.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Onsdag 12 aug 08:37

  Nu börjar nätterna bli kalla, härom natten bara några grader. Det är dagg i gräset och en annan ton i luften. Som vanligt hade jag planer för dagen som det inte blev något av.   Plockade rödvinbär och gjorde en massa gele. Då blev det till a...

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

  Mulet och varmt. Morgonfika hos AMV och Gubben. Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan. Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav. Vattna blommor och gå ner till sjön. AMV och jag sitter på strandstugeveranda...

Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

  Tre dagar med full fart.  I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffa...

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se