Direktlänk till inlägg 13 december 2011

LUCIA

Av Anita - 13 december 2011 13:02

 

Luciamorgon vaknade jag precis till klockan var 7 och jag gick ner och satt mig framför tvn och lyssnade på alla fina sånger och såg på alla vackra flickor.


Till min lättnad snöade det inte idag men igår vräkte det ner så jag vet att när det ljusnar så är det bara att ta på sig overallen och gå ut och börja det förhatliga snöröjningen igen. Det är 3-de dagen nu som jag ägnat timmar åt snön Fy sjutton säger jag bara.

 

Jag kan inte hjälpa att jag blir lite nostalgisk en sådan här morgon.

Jag har alltid lussat och när sonen var liten så gick vi omkring i byn och lussade och bjöd på lussebullar och pepparkakor.


Först gick vi till gammelpojken längst bort i byn. Sonen gillade honom och påstod alltid att hans mjölk och hans Milda margarin var godare än det han fick hemma.

Vi fick oss alltid en berättelse om tomten till livs. Han berättade om diverse äventyr som tomten hade varit ute för, hur han fastnat med foten i ett hål i isen och tippat med släden och en massa annat roligt och sonen såg på honom med stora ögon.


Såg var det det guliga rara paret S o R som bodde en bit bort. Dom blev alltid så glada när vi kom.


Grannen hade på den tiden sina föräldrar i livet och det är klart att vi gick dit också.

 

Klart att vi fikade hemma också. Det var så roligt.

Även sedan sonen blev stor fortsatt jag att lussa för mina män.

Jag var nog aldrig lucia i skolan men förmodligen var jag med bland tärnorna men jag har inga speciella minnen från det.

Nu är alla döda i byn utom grannen. Sonen har hunnit bli 35 år och bor 100 mil bort. Det känns lite sorgligt och vemodigt. Det är bara jag och katten Oskar. Så det kan bli. 

 

1997 lussade jag på jobbet. Vi mer eller mindre tvingade killen på macken att följa med och sjunga och vi åkte runt till flera ställen. Tror knappast att någon gör det nu för tiden.


Nu sitter jag ju här och lussar inte för någon. Katten Oskar och jag kurar i soffan och tittar på tvn. Vet att några tråkiga timmar ligger framför mig. Planen var att jag skulle sätta upp lite julbonader och städa lite men jag vet vad det blir Snörörjning snöröjning.


Om man nu ska göra ett försök att vara positiv kan man säga att det är tur att det inte är 27 grader kallt som det var ifjol den här tiden.


Man kan också känna att det går inte några pengar när man inte ger sig iväg på byn.

 Det är ganska tomt i kylskåpet men jag tror att jag kan få ihop till några pannkakor. Det är evigheter sedan jag stekte pannkakor. Minns att sonen och jag gjorde det förut. Vi rullade  ihop dom mes sylt emellan och kallade dom för pannkaksnäsor.

Nu har jag dåligt med sylt men man kan ju ta lite blåbär och hallon och äta till och det har jag gott om i frysen.


 

När det ljusnar är det dags att gå ut och jag önskar er en fin luciadag och jag hoppas att ni har någon som lussar för er eller att ni själv lussar för någon.


Tänk på att det är en tillgång att ha någon människa i närheten som behöver er. Det är en gåva i juletider.


Dagens ord: Ät några pepperkakor så blir du snäll, men ta inte för många för då kan du bli menlös.

 
ANNONS
 
Ingen bild

margareta wårenius

13 december 2011 13:59

Anita, så trevliga kort med dina kära och pojken, som du fixade och ordnade med.
Vi sitter oxå framför TV,n och försöker få lite Luciastämning. Med lussebulle å kaffe och tända ljus.

MEN ikväll så blir det Luciafirande i skolan, som alltid har lärarna varit oerhörd ambitösa. Ser framemot då Maja sjunger med sin fina Alt-röst!

 
Ingrid

Ingrid

13 december 2011 14:50

Såna härliga lusseminnen du har Anita!
Visst var det roligt när barnen var små och vi lussade för farmor och farfar och för Åke förstås, men så är det, vi får glädja oss åt våra minnen.
Annars var det ju ett väldigt fint lussande i tv tycker jag!
Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Karin

Karin

13 december 2011 21:40

Jadu, du får i varje fall motion, och arm-muskler i synnerhet!
Vilket fint kort på dig och din son, när ni sitter i soffan.
Kram Karin

http://pixelmojan.se

 
Ann

Ann

14 december 2011 07:16

Hej Lucia-Anita! Vilken vacker Lucia och gullig liten stjärngosse!!! Lucian Anita sprider ljus och värme, till så många!!!Alla minnen vi har från ens barndomstid som ljusbärare, med sång och pepparkakor och då vi var runt till äldre och ensamma....och från barnens alla luciatåg, med allt trevligt det innebar...Jag var igår till Himlavalvets dagis, där Melissa är...Kan Du tänka Dej ca 70-75 barn från 1-5 år, det var lucior, tärnor och massor av tomtar, gusseligen vilken värme man kände inombords, de var så glada ...coh såååå söta....

http://dansann.blogg.se

 
Lena

Lena

14 december 2011 21:32

Klev upp tidigt och skulle se Lucia på TV. Det var inget vidare i år trots att de var i kungens stall. På jobbet var det en mycket finare liten LUcia

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Dansbritt

15 december 2011 00:35

Tror du det finns så många pepparkakor att jag kan bli menlös ??

 
Skatan

Skatan

15 december 2011 10:48

Alla tog sig tid förr att fira lusse. I stan och på landet och vi som är lite äldre har alla minnen, oftast fina. Det är verkligen synd att alla hjul bara rullar fortare och fortare och att inget hinns med ... och att alla sitter för sig själva i sina gårdar och ser på TV-Lucia istället för att gå till varandra eller få besök av en "riktig". Så sent som på 90-talet lussade vi på jobbet i alla fall.

Vad vackert det ändå är men tungt ... så in i bomben tungt det måste vara att skotta all den där snön. :-(

Kram!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Janne

Janne

15 december 2011 18:51

Hej! Denna bild var helt suverän ! Grattis !! ha en fin dag !

http://skogsduvorna.blogspot.com

 
Sundinska

Sundinska

15 december 2011 22:11

Vilka fina bilder! Roligt att få se lite gamla kort också :)
Har ni verkligen så mycket snö som på bilderna? Och här bara reganr det och allt är grönt... :/

http://solagast.blogspot.com

 
ANITA

ANITA

16 december 2011 13:10

Jag var iväg till kyrkan igårkväll mitt barnbarn 9år Bellan hade avslutning för året i kyrkans barnkör dom hade luciatåg o sjöng så vackert jag hade min svärdotter från brasilien med mej hon hade aldrig sett något så vakert sa hon ..hon var alldeles tagen jadå jag med tjuter alltid´ när jag är på avslutningar..man får passa på medans dom e små barnbarnen för sen ere försent jag har ju som tur en liten som blir 1 år den 20dec...så det e ju oxo nåt att se fram emot hennes mamma e från Thailand men hon bor här nu ..härligt..när jag var liten ja de var nog likadant överallt då fick jag o mina 4 syskon ställa oss en bit ifrån granen på julaftonsmorronen för då tändes dom levande ljusen så där stog man med tindrande ögon o sen släktes dom o vi satt runt granen o öppnade våra mjuka paket o var glada..o vilka vackra bilder du har underbara skulle vilja ha dom på väggen ..jag är ju inte heller förtjust i snön ok på julafton men sen ska den bort jag törs inte åka ute med min elmoppe i snön men jag lär mej välan får välan tänka på barnen o snögrottor o snöänglarna man gjorde ..ha det så skönt du kan ta en påse praliner o kisse o kryp ner i värmen ..kram ..jag e känd för att inte kunna hålla truten så du får stå ut med att jag hoppar runt lite från ämne till ämne ibland här kommer en extrakram.

http://trollmorslillalya.bloggplatsen.se

 
Selma

Selma

16 december 2011 15:57

Det är härligt med Lucia och snö men snön ska komma färdigskottad.

http://frunatmaken.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se