Direktlänk till inlägg 1 mars 2012

DET OBEGRIPLIGA VARGHATET

Av Anita - 1 mars 2012 08:53

 

Förmodligen kommer jag att bli mordhotad och nerskälld men jag måste ändå säga vad jag tycker för jag blir både ledsen och förbannad.


Mina vänner vi börjar med något trevligt. Trevligt är att vakna vid 8-tiden på morgonen av att domherren sjunger utanför, ihållande och starkt. Här är det första vårtecknet. Han är den första som börjar kvittra på våren men följs av talgoxar och tetor. Hör hur det droppar från taket och ser att det är ännu en dag med tö. Visserligen blåser det men det är plusgrader och det var länge sedan.

 

När katten Oskar och jag går en liten runda ser vi en söt liten järpe som sitter och noppar av albuskarnas hängen.


Ibland undrar jag om vi som bor på landet känner av naturens ändringar mycket mer än dom i stan. Vi är ju mer beroende av dom också. Vad vi än ska göra så måste vi ut. Finns inga gallerior eller lokaler man kan vara i. Man måste ut på ont och gott.

 Kanske känner man då mer än stadsbor bindningen till jorden och naturen.

Det är kanske därför man blir som man blir. Vi är ett tufft och hårt folk, vi som måste leva och anpassa oss till allt vi inte kan rå på.


 

Nu kommer jag till det här med vargarna, något jag vet jag skrivit om förut.

Det finns en varghona som man fraktat med flyg 3 ggr bort ifrån området jämtland-västernorrland. Man söver henne och försöker flytta henne. Att hon fått leva beror på att hon har nytt blod som kan vara bra för vargstammen.


Den lilla livrädda (för hon måste undra vad som händer henne) vandrar gång på gång tillbaka hit ungefär som mina bröder (fast dom kan ju åka bil förstås).


Lika lite som jag förstår varför så gör hon det i alla fall. Nu har hon inte längre peilapparat på sig och det är väl bara en tidsfråga innan hon blir tjuvskjuten.


En massiv våg av hat kommer från varghatande män. Män som inte ens har sett en varg, kanske inte ens ett spår.

Dom är rädd att hon ska ta samernas renar, älgar och hundar.


Dom är inte rädda att bilar och tåg ska ta död på djuren fast det händer varje dag. Vad är det för skillnad. Samerna får väl ersättning för både bildödat och vargdödat vad jag kan förstå.


Det kryllar av bilar och tåg men en ensam varghona som blir jagad från alla håll. Skulle inte bli förvånad om hon blir jagad med skoter och dödad och männen bara hånler och tycker att alla vargar ska utrotas. Jag mår riktigt illa när jag hör det massiva hatet och förstår det inte.


Hur kan man hata något man inte ens har sett. Det måste vara stenåldersgenerna som poppar upp och tänder denna ilska och hat. Det finns rovdjur. Det har alltid funnits rovdjur och det allra värsta rovdjuret är faktiskt vi människor.

Vi dödar för nöjes skull inte för att få mat.

 

Jag önskar att den lilla fina vargtiken ska få frid någon gång och inte jagas som en brottsling runt omkring i landet.

Avslutar med en bild av solnedgången och ett citat ur "Indianernas visdomsord Djuren språk"


Vargens visdom är enkel. " Det du ger är det du får tillbaka". Rädsla för vargar: Tron på bestraffning och vedergällning/rädsla för att få tillbaka det man själv gett till världen. Fundera över det Varghatare.

   

 
 
Linda

Linda

1 mars 2012 09:34

Håller helt med dig förstår inte heller varför man ska jaga vargen

http://lindageorgsson.bloggplatsen.se

 
Skatan

Skatan

1 mars 2012 10:21

Vargens visdom är Buddhas visdom och för den delen alla religioners visdom. Vad man sår får man skörda ... så är det. Jag förstår inte heller denna hets mot varg. Och en sak till. Visst är det så att människor som bor på landet lever mer i ett med naturen och dess växlingar och blir inte sån´a veklingar som vi stadsbor :-) ... och ändå kan dessa karlar hata ett djur så till den milda grad. Konstigt och ofattbart.

Kram!

http://skatanstankar.com

 
Selma

Selma

1 mars 2012 17:48

Jag håller med dig jag. Långt fler jakthundar skadeskjuts till döds av jägare än vad som blir rovdjursdödade. Jag älskar min jycke men moraliskt sett har jag svårt att motivera varför han skulle ha ett större existensberättigande än en varg eller björn. Därför ser jag till att han håller sig vid mig när vi är ute och att jag för lite lagom med oväsen så att vi skrämmer eventuella andra djur. Jag brukar sjunga för björnarna och så har jag heller aldrig mött någon.

http://frunatmaken.wordpress.com

 
Karin

Karin

1 mars 2012 19:00

Har du järpar? Avis! Har aldrig sett en sådan!
Du har stavat rätt till äntligen, men det har inte jag:-)):-))
Kram Karin

http://pixelmojan.se

 
Margit

Margit

2 mars 2012 23:53

Så fina domherrar du har hemmma hos dej!!
Dom ser man inte så ofta nu på vintrarna. åtminstone inte här ring Lasses hus!!!
Vi har varg inte långt härifrån. nån vecka sedan så hitatde dom ett älgkadaver...vargen hade dödat och ätit.
Var lite orolig då när våra katter går ut...att vargen ska ta dom... me hoppas att dom öker sTORA djur och låter katterna vara...
Underbar dag vi haft idag. Varmt och soligt!
Skön årstis vi går tillmötes.
Kram!!!!

http://margitholm.blogg.se

 
Janne

Janne

3 mars 2012 11:24

Hej! Vi tycker tt alla djur har lika rätt att få leva och finnas till.

http://skogsduvorna.blogspot.com

 
Soldansare

Soldansare

3 mars 2012 11:59

Det är klart att man lever mer i och i händerna på naturen när man lever på landet än när man lever staden. När jag går till jobbet har vår vaktmästare redan skottat upp en väg åt mig och man har sandat på gatorna, osv osv. Det är väl också därför som det är ganska lätt för mig att vara positiv till vargen...kanske. Människans största fiende är trots allt människan, tror jag.
Här nere i gnällbältet skiner solen, fåglarna ylar och jag har sett snödroppar idag!! Det är på väg upp till dig!
Kram!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
The Secret Garden

The Secret Garden

3 mars 2012 15:54

Det här med den Galna Varghysterin kan ta knäcken på den modigaste! Jag är mer rädd för obekant folk jag möter än jag är för en varg! Brukar skriva kommentarer så fort ÖP och LT har vargrelaterat material för det är såna otäcka människor som kommenterar. De vill bara utrota och ha ihjäl och jag blir så förbannad över dessa helsjuka åsikter!!
Det är skrämmande att många folk är så elaka och trögtänkta...egentligen skulle DE samlas ihop och köras iväg nånstans...på hjärntvätt kanske, en snäll hjärntvätt, som fick dem att bli som folk igen!! :)
Sunt förnuft kommer man långt med.

Så fort en varg tar ett byte så är det folk där och jagar iväg den, den har inte en chans att äta klart av tex renen. Inte konstigt då att den måste ta byte efter byte...den får ju inte vara ifred!
Och renarna...spelar det nån roll om det är människor eller varg som äter upp dem?? Samerna får ju ekonomisk ersättning för rovdjurstagna renar, låt vargen smaska!!! Som det en gång var tänkt i naturen!

Och jagar man med löshund där det finns varg...så har man sig själv att skylla.

Trevlig helg

//Boije

http://hemligatradgarden.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 23 april 10:24

  Det går sakta med våren här i Fisksjön. Visserligen har alen gula hängen som gör att jag går omkring och nyser fast jag äter allergimedicin.  Kallt på nätterna så snön tinar inte trots att solen skiner på dagarna.  Vägen är visserligen bar m...

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards