Direktlänk till inlägg 21 maj 2012

TILL SLUT MÅSTE MAN RYMMA

Av Anita - 21 maj 2012 09:09

Efter veckor av kyla,storm,regn och till och med snö måste man helt enkelt rymma från alltihop och dra iväg.

Skåne, sonen, bröder o brorsbarn och andra vänner. Nu kommer jag.


Klart att det var både regnigt och kallt även där men det var i alla fall GRÖNT

 

Jag älskar bokskogen. Ingenting är så grönt och skirt, som flor och spetsar och genomlyst grönska.Sonen bor alldeles intill Pålsjö skog där man kan gå ända till Sofiero i den mest skimrande skog.


Jag älskar rapsfälten. Ingenting, inte ens solen kan lysa så gult.

 

Det var en väldigt kort tid vi har där, bara tre dagar men vi hann ändå en hel del kan jag tycka.

Jag hann träffa sonen förstås, och mina bröder med familj och brorsbarn.


En kväll åkte sonen och jag och hälsade på min gamla svägerska som jag inte träffat på 18 år. Hon och hennes familja, hästar, höns och tama ekorrar bodde i snappebygden uppe i skogarna. Nog för att jag bor öde till men det här var nog ett snäpp värre. Den krokigaste backigaste och smala väg jag någonsin sett i en hel mil in i ödemarken. Man tror liksom inte att det finns sånt i Skåne men asfalterad var den lilla vägen. Roligt att ses efter så lång tid och jättegod mat fick vi.


Vi hann med Kullen, vi hann med Sofiero, Ale Stenar och Österlen och att vara ute på kvällarna och äta gott.


På tal om att äta gott.

Tänk vilken lycka att kliva upp på morgonen och traska iväg ett kvarter och köpa bröd från bageri, doftande nybakat bröd. DET ni kallar jag LYX.


Tänk vilken lycka att köpa nyrökt makrill eller sik. Gå in i en fiskaffär och se fisken ligga där nyfångand (inga djupfrysta klumpar här inte)

En dag satt vi ute och åt den godaste plattfisk jag någonsin smakat.


En kväll var vi på ett mysigt ställe och åt tapas, massa smårätter som alla smakade jättegott.

Gamla mamma följde till och med ut på en pub även om jag inte dricker. Numera kan man ju gå ut överallt utan att behöva gå ut och sitta och dra efter andan på trappan.


Förr innan rökförbudet kom kunde jag inte ens gå in på ett sådant ställe och jag minns med fasa mina kvällar på kalla trappor när alla rökt inomhus och min allergi slagit till. Nu känns det så skönt (ursäkta rökare, Jag vet att ni känner er förföljda).  Verkar nog som om folk går på puben i alla fall och tänk så mycket pengar man sparar när man inte sitter en hel kväll med cigaretten i mun.


Nåväl

Jag älskar rododendrondalen på Sofiero även om det var lite tidigt för alla blommor hade inte slagit ut.

 

Otaliga sorter finns att njuta av.

 

 

Den här aprikosa är en av mina favoriter.


Även jag har vissa mål i livet. Ett har varit att en gång få uppleva Ale Stenar och trakten runt där.

Med broder B som guide drog vi iväg mot Ystad och Ale Stenar.


Å, redan när vi kom dit såg jag det annorlunda ljuset som finns på Österlen. Int kan jag beskriva det. Det finns bara där som ett skimmer i luften.

 

Där låg dom stenarna. Jag gick runt och kände på alla, funderade och kände efter.

Vad gör att människor bygger en sådan här grej högt upp på en backe ut mot havet. Ett mysterium. Läste en sak jag inte hört förut på ett plakat.

Man hade hittat en uggla av bärnsten här. Bärnsten finns det ju mycket. Skulle velat se den ugglan? Är den på museum?

 

Utsikten ut över havet var jättefin och sonen och jag satt en stund på kanten och såg vågorna fräsa mot land.

Jag älskar havet, åtminstone när det inte stormar.


Simrishamn, Kivik och Brösarps Backar. Äppelträden hade inte hunnit slå ut men så vacker det är och som sagt ljuset.


Så var det dags att skiljas åt. Sonen och bröderna drog tillbaka till Helsingborg och vi for norröver upp till Jämtland igen.


Ju längre upp ju regnigare. När man började komma ovanför Gävle började  det som är så trist. Nerlagda bilmacker, nerlagda affärer, rasade lador och halvrasade hus, kalhyggen och rent allmänt en del av sverige som håller på att dö.


Vägen mellan Sundsvall och Hammarstrand var den första som var jättedålig, full med hålor och skador.

Inte ens häggen hade slagit ut och vi hörde att det regnat hela veckan vi varit borta.

Fisksjövägen var lersmet och gropar och träd som ramlat ner och låg på telefonledningen. Björkarna hade inte ens slagit ut och tji grönt gräs här.


Hörde av sonen att precis när vi åkt blev det sommar och varmt och skönt där nere.

Var lika när jag var till Island. Ingen snö på 10 år men när jag kom blev det.

Jag börjar tro att jag har ett helt moln med styggväder omkring mig som följer mig vart jag går. Låter fint det va?

Oväderskärringen är ute på vift,se upp?


Nu ska jag vara hemma så ni som bor där ni kan njuta. Njut av att kunna äta färskt nybakat bröd och köpa färsk fin fisk och njuta av värmen. Jag missunnar er inte (jo kanske lite om jag ska vara ärlig)


Katten Oskar var glad att jag kom hem i alla fall. Jag börjar med att bära ut blommor till växthus innan regnet kommer.


Dagens ord Det man har uppskattar man inte så ni som kan köpa färskt bröd och nyfångad fisk. Njut av det.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Bror G

21 maj 2012 10:23

Skönt att resan hem gick bra. När man inte har tillgång till röktfisk från Fisksjön så måste man ju köpa makrillfile, men det smakar inte lika bra.

 
Ingrid

Ingrid

21 maj 2012 10:35

Vilka underbara bilder du visar från din Skåneresa och så mycket du hann med på de tre dagarna. Dem utnyttjade ni verkligen till max.

När du var på Gotland var det väl i alla fall ganska fint väder har jag för mig. Det blev sämre sedan när du åkte hem!!

Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Skatan

Skatan

21 maj 2012 16:20

Ja man ser ju direkt på de fantastiska bilderna hur härligt du haft det i Skåneland och vad du hann med!!! Visst ääär det vackert. Du var inte långt från Karins trakter och vår, sommar, höst skulle jag gärna bo där ... men vintern är för det mesta förskräcklig med blåst blåst blåst och regn och dimma och grått. Då ääär det faktiskt bättre med snö (fast kanske inte snöstormar förstås eller meterhöga drivor) ... Snart kommer sommaren till dig i Fisksjön också och visst har du vackert däruppe du med fast du är "hemmablind" . Kram på dig!

http://skatanstankar.com

 
Lena

Lena

21 maj 2012 17:42

Då var det dig jag mötte på Storgatan i Simrishamn i lördags vid 14-tiden ungefär!!!! Vi gick gatan ner för att hitta ett ställe att fika på sedan vi varit på loppis i Suckarnas gång. Tyckte jag kände igen dig men tyckte det var alldeles för otroligt. Var i Brantevik och hälsade på min syster. Otroligt! Lena

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

 
Karin

Karin

21 maj 2012 21:33

I fredags satt jag vid samma hav som du och njöt!
Jag var i Brösarp-Kivik tors-fred.
Kram Karin

http://pixelmojan.se

 
margareta wårenius

margareta wårenius

22 maj 2012 19:50

Ju Anita det finns ett bärnstensmuseum i Kämpinge. Dit MÅSTE du fara vid nästa besök i Skåne. Är privat.

margareta

http://margaretawarenius.blogspot.com

 
zaq

zaq

23 maj 2012 07:22

Tack för Gratulationerna!
Ja, det kommer många "tröstens ord" som "ålder är bara en siffra, det är hur man är som gäller" osv.osv Men oavsett så fattar jag att tiden för att hinna det jag önskar börjar rinna ut, 10-20 år går fort även om man får vara frisk...

Åh, nu har du visat något som också jag vill uppleva, Ale stenar och Sofiero, jag håller med om att den aprikosa var underbar!
Resa vill jag ju och man ska inte förakta det som finns inom Sverige ty även där kan man njuta av nybakt bröd om morgonen coh nyfångad fisk, bara man befinner sig på "rätt" plats ;-)
Kramar, från en som oxå verkar ta fulväre med sig!

http://zaq.blogg.se

 
Soldansare

Soldansare

23 maj 2012 20:39

Fantastiska bilder som vanligt och som vanligt känner man att man får följa med på din resa.
Välkommen hem igen!

http://soldansarenssida.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se