Direktlänk till inlägg 28 juli 2012

GAMMALT, SLITET OCH FULLSTÄNDIGT UNDERBART

Av Anita - 28 juli 2012 08:58

 

Idag ska det handla om en gammal sliten bänk och det låter väl väldigt tråkigt. Inte nog med tråkigt. Sonen utbrast förskräckt: Ska du släpa in det där gamla skrället. men......

för mig är det inte bara en gammal bänk. För mig är det minnen.


Farfar hade en bror som föddes i ladugården som yngst av 9 barn. Han var dövstum och harmynt. Kanske inte stum men han kunde inte prata så man förstod riktigt.

Han var en väldig tillgång på gården. Han var den som skötte djuren, drog mjölkkärran ända ner till byn, skottade snö, hämtade vatten och fixade ved. Jag minns honom alltid rensande i trädgårdsland och blomrabatter.


Han bodde på kammarn i andra huset och där stod nu den här bänken. Med så många människor så behövde skor lagas och i den här bänken stod skomakarmaskinen och hjulet stack ut på ena sidan. Jag minns inte om han gjorde skor eller om han bara lagade.


Han hade också ett mikroskåp och man kunde med skräckblandad förtjusning få titta i det. Böcker hade han också så det var för sin tid en speciell man.


Dessutom fixade han med sina jordgubbar och hade ett lite provland i skogskanten där han korsade smultron och jordgubbar. Dom har jag fortfarande kvar och vårdar dom ömt. Små jordgubbar som är sååååå söta.


 

Så småningom gick han ur tiden och bänken hamnade som snickarbänk i ladugården.

Korna försvann och ladugården skulle rivas. Då fick jag ta bänken till min loppis och där har den stått.


Jag har skurat och skurat och skurat och tvingat killarna att bära in den till mig. Det var fullt med gammal koskit på baksidan efter vistelsen i ladugården men vad då. Gammal koskit som är snart 50 år luktar inte ens.


Jag har oljat den och gjort allt vad jag kunnat för att den skulle återfå lite av sin gamla stolthet och fast alla andra rynkar på näsan så tycker jag att den är så fin och den ger mig sådana minnen från barndomen.


Dessutom finns det jättemycket plats i den och där ska jag ha mitt porslin, det man bara använder till jul och så.

 

Farmors gamla duk och en skoläst i trä får pryda den.


 

Det har varit skapligt väder nu några dagar och igår var det riktigt varmt och skönt. Lille gullige Liam och jag gick till skogen och plockade dom första blåbären. Lite blåbär och lite jordgubbar och sitta på förstukvisten och äta. Det är också svensk sommar och äntligen är det lite varmt som sagt.

 

Gubbarna sitter också på förstukvisten och gonar sig och slår ijäl broms som kom i massor när värmen kom.


Det blev en bastukväll med ett dopp efteråt men det var inte varmt i vattnet precis så det blev bara ett snabbt dopp.


Imorgon åker sonen och broder B med familj tillbaka till Skåne och dom har haft en semester med dåligt väder så gott som hela tiden.


Vi åt plankstek för det är något som sonen och jag alltid gör när han är här uppe och då blev man mätt minsann.

Efter att ha badat bastu så skulle vi se på OS-invigningen men jag somnade på soffan efter en stund. Det tar på att vara ledig minsann.


Dagens ord: Äre inte myggen så är det knotten och är det inte knotten så är det bromsen.

 
ANNONS
 
Skatan

Skatan

28 juli 2012 09:46

Ja det var den finaste snickarbänk jag har sett ... även utan dina fina minnen. Och med de där minnena ... Själv skulle jag ha tagit in den för längesen. Förstår verkligen inte att någon kan "rynka på näsan" åt den. Idag ska jag på något sorts loppmarknad som ordnas i ena ändan av storgatan i Nyköping ... Du vet vad jag håller utkik efter, eller hur?

Ha det fint i sommaren trots myggen, knotten, bromsen, getingarna och allt annat otyg som följer med ...

Kram!

http://skatanstankar.com

 
Herta

Herta

28 juli 2012 10:30

Vilken fin bänk. Klart du skall ha den innw. Det finns så mycket fint i olika skrymslen och bodar. Att blanda gammalt med lite nyare blir fint och trevligt ihop. Idag får man också betala för sånt så inte är dt bara skräp inte.

http://www.hertaloggen,blogg.se

 
margareta wårenius

margareta wårenius

28 juli 2012 11:01

Fin fin, skulle väl ha tagit in den för längesedan. Och så den fantastisk fina virkade duken!
Ser att du OXÅ har en gammal järngrytta utanför verandan. Trevliga att ha blommor i

margareta

http://margaretawarenius.blogspot.com

 
Anki

Anki

28 juli 2012 13:48

Så bra att du tog hand om den fina gamla bänken... gillar den mycket!
Här är en salig blandning på gammalt och nytt - mest gammalt då...
Jordgubbar och blåbär - mmm... det är gott det... och plankstek också!
Inte mycket varken mygg eller knott här, men broms... fy sjutton, tillhör inte favoriterna :)
Ha det gott!

http://ankistankar.blogspot.se

 
Lena

Lena

28 juli 2012 19:16

Vilken snygg bänk!!! Jag älskar gamla saker och speciellt de med historia. Vilken berättelse!

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

 
Ingrid

Ingrid

28 juli 2012 23:54

Så vacker bänken är och vilken tur att du kunde ta hand om den. Din historia om den är hur värdefull som helst. Jag hoppas att du skriver upp den och sätter en lapp i bänke för kommande generationer. Det där med proveniens är ju så viktigt. Det har jag lärt mig på Antikrunden.

När Åke och jag var nygifta bodde det en gammal farbror till Åke på Stenstugu och han var lite samma typ som din farfars bror. Han hette Gustav och han hade också en skomakarutrustning. På vinden stod en skomakarsymaskin och Gustavs lådor låg det läster och sylar och pliggar och allt möjligt konstigt. Han var otroligt snäll och en duktig arbetskarl, men en aning annorlunda. Gustav gick bort 1964.

Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Margit

Margit

29 juli 2012 00:15

Det var ju en mycket vacker sliten bänk det!! Så roligt att ha den kvar och med så många härliga minen!!!
Kram till dej vännen!!!!

http://margitholm.blogg.se

 
Selma

Selma

29 juli 2012 11:16

Den var ju precis hur fin som helst!

http://frunatmaken.wordpress.com

 
Staffan H

Staffan H

30 juli 2012 00:26

Det är en vackert sliten bänk med fin patina du tagit in och, som andra sagt, skriv ner dess historia och dina minnen av den till kommande generationer. Då förstås och uppskattas dess fulla värde helt och fullt.

Jag tycker den ser fin ut med den vackra duken och de fina sakerna du ställt på den. Rätt saker på rätt plats gör underverk.

http://staffanhuss.wordpress.com

 
Janne

Janne

30 juli 2012 07:33

Hej! man ska vara rädd om gamla saker och minnen. Vi ska åka en tur till Tiveden och Karlsborg i helgen då Lilly har dom två sista semesterveckorna. Ha en fin dag !

http://yngareviken.blogspot.se

 
zaq

zaq

1 augusti 2012 15:59

Men "Snuvan"! Det är ju det som är grejjen, med gamla grejjer ;-) Där andra ser något slitet och (fult) ser vi år av nötning och minnena som sitter i skavankerna!

Jag vägrar tillexempel att avluta mitt bord och min skänk, vill ha de där minnena kvar.

Och du har så rätt om kameror, det är kompositionen som "gör det" och tillfällena, de där tillfällena!

http://zaq.blogg.se

 
The Secret Garden

The Secret Garden

1 augusti 2012 23:34

Underbar bild med solen och vattnet! Känsla i den bilden.
Bänken likaså. Jag rynkar inte på näsan åt den. Det är såna möbler som både har själ och är vackra, med sin historia väl bevarad. (du borde skriva ner den och häfta fast bakpå)

Här, (du har ju varit här) på gården och i trädgården finns inga mygg, och inte heller knott, broms eller småsväda. Vi kan tillochmed ha sovrumsfönstret öppet på natten...inga mygg. Det är faktiskt riktigt konstigt det här för grannarna har mygg!!
Det var likadant på förra stället jag bodde. Hyrde ett torp och där var det inte heller några åt, mygg knott etc.
Härligt att det är på det sättet, men jag har börjat fundera på varför det är på det sättet.

//Boije

http://hemligatradgarden.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 24 april 14:09

Jo då nog kan man undra. Sommardäcken på igår och så vaknar man till att det har snöat och är vitt överallt. Jag vill inte ha mer snö. Jag vägrar kliva upp och ligger till halv nio och läser i en bok. Katten Morris kom inte heller och väckte mig. Han...

Av Anita - Lördag 21 april 10:47

  Ena dagen skiner solen och nästa regnar det och så idag blåser det isvindar.   Men.....vårtecknen kommer lite undan för undan. Igår kunde jag ta på mig lågskorna när vi for iväg till Hammarstrand. Här hemma på gården är det fortfarande vin...

Av Anita - Torsdag 19 april 07:50

Igår regnade det och det är härligt för nu ska väl farbror snö få på moppo. Nog vet man att det finns mycket under dom stora snöhögarna men jag hade glömt tomten.   Rätt vad det är så kommer det upp en röd luva ur snön.   Det har varit lit...

Av Anita - Måndag 16 april 09:56

Måndag morgon men det skiter jag i. Inte behöver jag kliva upp och ge mig iväg till jobbet. För en pensionär så kan det vara vilken dag som helst faktiskt. Jag tittar på rosen som står i fönstret när jag sitter här med min kaffekopp.   Efterso...

Av Anita - Lördag 14 april 08:51

Flugor på sommaren är ju lite äckliga men när jag sitter i solen bakom min snöhög och en fluga kommer och landar på mitt knä, glatt surrande, så blir jag glad. Ett vårtecken om något.   Jag sitter och lyssnar till fågelkvitter och spelar upp ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

51 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se