Direktlänk till inlägg 26 augusti 2012

ROSA MINNEN

Av Anita - 26 augusti 2012 17:26

 

Har ni tänkt på hur vissa saker kan väcka gamla minnen som man inte visste att man hade kvar. Det kan vara en färg, en lukt, en melodi och plötsligt är minnet där klart och tydligt.


Skogsmarodörerna gör ju kalhyggen överallt nu. Var man tittar är det bara kalt kalt kalt men moder jord gör sitt bästa för att läka såren. Det är då det först blir mjölkört (här kallas den almäck) och senare på hösten det långa rosa gräset som får kalhyggena att lysa.


Minns att när jag var en liten unge gick farmor och jag och plockade det rosa gräset. Jag satt i gräset och tyckte att jag satt mitt inne i klappgröt eller rosa moln. Det var en härlig doft från det gräset och här och var lyste lingonen röda.


Farmor gjorde vackra korgar av det gräset och jag önskar att jag lärt mig hur man gjorde för dom var så fina.Är det någon som vet hur man gör? En gammal glömd kunskap kanske.


 

Från det ena till det andra så har det varit en underlig sommar. Nu när den nästan är slut så slår det mig att det har varit väldigt lite fjärilar. Jag saknar dom glänsande små blå fjärilarna som det brukar vara överfullt av.

Saknar sädesärlorna som det brukar vara många av. Björktrasten har redan försvunnit och det har nästan inte funnits någon sjöfågel och det är ovanligt.

Tranor och svalor har redan gett sig iväg för flera veckor sedan. Det är tyst tyst tyst.


Just därför har jag försökt att inte vara hemma så mycket. Huset är så tomt utan katten Oskar. Som tur är har jag haft många som hälsat på.

I torsdags kom min moster och vi plockade blåbär. Efter ett tag kom Pappersbeda och vi tre åt lunch tillsammans och pratade lite.


Sedan kom hela meditationsgänget och vi hade en trevlig kväll. Eftersom vi har haft uppehåll så hade vi så mycket att berätta för varandra.


Fredagen var jag ner till DataFia som kommit hem från skolan och sedan drog jag iväg till Bräcke för att gratta AMV som fyllde år. Det var en strålande solig dag och vi åkte ut till Stavre för att fira tillsammans med AMV:s man som är kapten på Ammeröfärgan.

 

Tala om att ha vacker arbetsplats. Vi satt där och åt tårta ett bra tag innan vi for tillbaka. Då åkte vi efter stranden och tittade på massor av små fina byar som jag inte ens visste att dom fanns. Jämtland är vackert!


Jag låg över och på lördagen gick vi på marknad och det var vad jag kallar en riktig marknad. Närproducerad mat och hantverk. Jag köpte honung och björksavslimpa och gurka. Sedan åt vi kams på hembygdsgården.


Nåja, man får väl ta sig hem och göra någon nytta. Det har blivit dåligt med det sista veckan så jag kastade mig över gräsklippningen.

Ett litet besök hann jag få av "gamsvägerskan" med make och så gick den dagen också sin väg.


 

Idag var jag först ner till byn och tog en promenad med DataFia och hunden och sedan var det dags att åka till DansBritt. Hon fyller år idag och jag grattade henne med en av mina växfärgade pläder.


Idag regnar det och det känns lite kulet och rått inomhus så jag har tänt i kaminen och ska sätta mig och fånglo lite på tv. Finns väl att göra men jag är inte i slag för några stordåd idag.

 

Vi kan väl fortsätta på det rosa temat. Mina canadensiska älggräs står i full blom. Dom gillar fukt så dom är praktfullare än någonsin till skillnaden av andra blommor.


Jag ska nog försöka göra en korg av rosa gräs en annan dag när jag är på hugget.


Dagens ord: Märkligt att det som nyss låg framför oss nu ligger bakom oss.

 
ANNONS
 
Margit

Margit

26 augusti 2012 18:17

Så trevligt att läsa..och "höra" vad du gör/gjort!!! Oh alla minnenna...sedan förr..och de vackra bilderna...
Kram!!!

http://margitholm.blogg.se

 
Ingrid

Ingrid

26 augusti 2012 18:58

Så enormt vackert det där rosa älggräset är, alltid är det någon glädje med regnandet.
Lyckliga DansBritt som fick en av dina fina plädar!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
margareta wårenius

margareta wårenius

26 augusti 2012 20:09

Fantastisk så vackert älggräset är! tänk om du kunde binda korgr av älggräset!
margareta

http://margaretawarenius.blogspot.com

 
Janne

Janne

27 augusti 2012 06:28

Hej! Ja varje sak gammal som ung ger sitt minne och jag har många saker i mina gömmor. Anita det är kul att plocka fram minnen ur gömmorna ibland. Ha en fin vecka !

http://radiogubben.blogspot.se

 
Kristina

Kristina

27 augusti 2012 08:55

Så mycket att läsa idag.
Jag skulle så gärna velat vara med när ni trummade, så fantastikt det måste ha varit. Jag riktigt ryser över hela kroppen och känner alla era goda energier som ni frambringade. Jag har ingen trumma men jag känner att jag måste gå en kurs och göra en. Det kommer en kompis hit imorgon med trumma.
Att få en hemvävd pläd är ganska stort.
Rosa gräs har jag aldrig tänkt på om det finns här nere, ska kolla detta. Rosa älggräs har jag aldrig sett.
Tack snälla för allt det intresanta du skriver om.
Goa kramar till dig!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

 
Soldansare

Soldansare

27 augusti 2012 18:34

Ja, tänk vad mycket man borde ha frågat den äldre generationen om. Till exempel vilka alla dessa människor som ryms på våra familjefoton egentligen är. Inte lärde jag mig väva heller medan mamma fortfarande hade vävstolen kvar. Det kommer jag nog att ångra en dag. Förhoppningsvis finns studieförbunden kvar och har kvällskurser när detta inträffar.
Kram!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Anki

Anki

28 augusti 2012 19:36

Visst är luktminnet väldigt starkt... doften av Åkeröäpplen får mig alltid att tänka på min farmors föräldrahem... och tänk så mycket kunskap som gått förlorat med generationer som är borta sedan länge...
Ditt älggräs är väldigt vackert... jag har ett också, men här kallas det sibiriskt, men jag tror det är samma sort :)
Tänk att du växtfärgar... har du testat att färga med svamp också? Ger väldigt fina färger :)
Ha det gott!
Kram

http://ankistankar.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Onsdag 12 aug 08:37

  Nu börjar nätterna bli kalla, härom natten bara några grader. Det är dagg i gräset och en annan ton i luften. Som vanligt hade jag planer för dagen som det inte blev något av.   Plockade rödvinbär och gjorde en massa gele. Då blev det till a...

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

  Mulet och varmt. Morgonfika hos AMV och Gubben. Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan. Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav. Vattna blommor och gå ner till sjön. AMV och jag sitter på strandstugeveranda...

Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

  Tre dagar med full fart.  I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffa...

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se