Direktlänk till inlägg 29 september 2012

HEN????

Av Anita - 29 september 2012 14:18

Hen...????? Vad är det för jäkla fjask. Vilken tullskruv har hittat på något så dumt och varför i fridens namn då. Antingen är man väl hon eller han och vad ska det vara att skämmas för då?


Fast i ärlighetens namn kan man väl känna sig som en hen ibland, fullkomligt könlös.


Härom kvällen när jag traskade min vanliga runda råkade jag se hur jag var klädd. Rosa byxor och knallgul jacka och lila stövlar och okammat hår och med en häcksax över axeln. Speciellt kvinnlig känner man sig ju inte men även jag kan vara kvinnlig någon enstaka gång. Som danskvällar och någon gång annars.

 

En gång i tiden var jag kvinnlig fast jag inte tänkte speciellt mycket på det då heller men hen......fy så hemskt löjligt.


Ni hör att mitt humör inte är på topp idag.

Kanske det beror på att jag inte har sovit i natt. Eftersom jag stod nästan hela dagen och klöv ved och sedan kom PappersBeda med familj och åt middag hos mig. Hon och jag badade bastu och sedan blev det en sen kväll så jag borde ha sovit som en stock.


Nu är det ju en sådan natt som är före fullmånen så det var väl det.

Jag klev upp och diskade och gick ut en liten sväng för att sällskapa med månen och höra ugglan hoa från björken.

Somnade väl vid fyratiden efter att ha läst fortsättningen på min dagbok. Kanske var det det som kändes lite. Nått till slutet på min första kärlekshistoria och det väckte fortfarande lite sorg hos mig fast det är så länge sedan.


 

Läste också om Kolbjännsjön och kom på att jag faktiskt skrev mycket bättre och mera målande när jag var 16 år.

Tänkte ge er en bit av min berättelse om hur jag kände för det lilla magiska stället mitt i skogen.

Så här skrev jag:

O,vilken plats Det går inte att förstå om man aldrig varit dit. Det är som att komma in i en drömvärld.

 

Man tror inte att det är sant. så vackert är det.

Man går genom en doftande. grön hage, där blommorna lyser med egendomligt klara färger. Luften är fylld av doft från hägg. och hela naturen lever. Fåglarna kvittrar och humlorna surrar.

Så ser man sjön skymta genom björkarna. Vattnet är så spegelblankt att man nästan kan tro att man kan gå på det.

 

Platsen är underlig, trolsk. Jag önskar att du kunde komma dit. Man vågar nästan inte tala. man viskar. Tystnaden är så djup att man inte vill riva sönder den genom att säga något.

Ekot kastas tillbaka från vättarna berg från två håll. Minsta ljud blir förstorat. På kvällen dansar dimmorna över sjön och ger en magisk känsla.


Tänk att man har så starka känslor när man är ung och att känslan liksom blir svagare och svagare. Lite synd är det fast skönt också. Det tar på att känna så starkt för så mycket. Jag minns hur det var.


Idag hade jag som vanligt en plan som blev omkullkastad. Det var att klyva klar veden. Sedan skulle jag koka mig en kopp kaffe och äta något onyttigt för att fira.


Pytt skit i pannkakan. Inte blev det så inte. Hann bara med ett par kabbar så började regnet pissa ner så det var bara att gå in.


Nåja, jag har börjat med min hönstavla istället och pratat i telefon och nu då skrivit blogg.


Förmodar att det är min sista blombukett som jag plockat nu för man kan inte komma ifrån att nu är det bara en tidsfråga innan allt är borta. Fy sjutton vad jag gruvar mig.

 


Dagens ord: Gläds åt att det regnar. Det hade kunnat snöa istället och då hade man kunnat gnälla.

 
ANNONS
 
margareta wårenius

margareta wårenius

29 september 2012 15:39

ja oj så målande du skrev i din ungdom, kantänkas att du idag har mer självkritik. Tänker innan.......! Och det är ju synd. Hos mej är det precis tvärtom, på gamla dar har jag fått väldans lätt att få ner mina tankar på pränt, om jag får var för mej själv och ingenting annat stör.

Skulle plocka lingon idag , men ett ihärdigt regn. Åkte i ren ilska och köpte bär hos jämtläningen som står med lastbil varje lördag vid Preem. Stora och mycket fina och 30:-

Trevlig att se din blombukett, då regnet har dragit iväg ska jag plocka en bukett på väg till brevlådan.

margareta

http://margaretawarenius.blogspot.com

 
Ingen bild

Liliann

29 september 2012 20:35

Håller med "hen" nå så urbota dumt undrar vem som kommit på det....

 
Ingrid

Ingrid

29 september 2012 22:34

Vilken härlig bild av dig Anita, rena fotomodellen! Att du aldrig tänkte på den banan? Så vacker du var!

Tänk att jag kan faktiskt tänka mig hen som ett komplement. Hur många gånger har man inte skrivit hon/han när man inte kunnat precisera könet. Så behändigt med det lilla hen i stället.

Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
zaq

zaq

30 september 2012 00:16

Snabbar mig hit en sväng inna jag ska stupa isäng!
Det bär iväg till Kroatien, till Makarska Rivieran, har hört så mycket gott och fick tips av en man på dans att åka ut til öarna, bla. Brac så det ser jag fram emot. sol och bad och äventyr, god mat har jag hört att det ska vara också. ja nu längtas jag nå´t enormt och snart är det över ;-) Ses snart Vakcra du!
Kram!

http://zaq.blogg.se

 
Ingen bild

margaretawarenius.blogspot.com

30 september 2012 03:10

du skriver första kärleken; Längtan efter. De verkliga kyssarna, de som mankänner med alla sina sinnen, dem glömmer man aldrig. Vi kan minnas dem med en liten strimma avsmärta, den första gång.......
margareta

 
Soldansare

Soldansare

30 september 2012 21:16

Jag tycker "hen" är ett ganska smart påhitt. Tänk vad knöligt det är att alltid skriva "han eller hon" när man bara vill skriva om en person. Sedan finns det ju de facto de som inte känner sig hemma vare sig som han eller hon och de har ju inte haft något ord innan. Jag blir ju inte mindre kvinna för att ordet "hen" finns.

För övrigt tycker jag att du skriver fint och stämningsskapande nu också.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Lena

Lena

30 september 2012 21:22

Tänk vad otroligt bra du kunde uttrycka dig redan då. Så bra beskrivet! Jag kan se bilden framför mig.

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Janne

1 oktober 2012 06:41

Ja HEN är ett märkligt uttryck som någon pappskalle kommit på. Ha det bra !

 
Anki

Anki

1 oktober 2012 06:46

Vilken fin bild på dig! Och så fint du beskrev den magiska platsen...
Hen är ett konstigt ord, men kan behövas ibland när man är osäker på om det är en han eller en hon...
Glöm inte tulpanlökarna!
Ha det gott!

http://ankistankar.blogspot.se

 
Ingen bild

T

1 oktober 2012 11:19

Jag förstår faktiskt inte ståhejet kring "hen" och varför folk har så mkt emot det. Ingen klagar ju för att man skriver hon/han, "personen", "vederbörande" eller "den" i fall där något kan gälla båda könen eller där könen inte spelar nån roll.

"hen" finns inte till för att avköna folk, som många verkar tro. Fall där "hen" kan användas:
/henom
- T.ex I en informationstext där man riktar sig till alla, som hur man inom vården tar hand om en patient. Patienten är antingen en hon eller en han = hen. Om man läser vårdtexter skrivna år 2006 står det ofta per automatik "han" eller "honom" och halva mänskligheten raderas. Det är väl betydligt dummare!

- I fall där man kanske skriver/säger nåt känsligt och inte vill avslöja för mkt om personen. "En klient uttryckte att..." Då är det bra med "hen".

- I exempelvis böcker för barn, för att motverka könsroller. Att med "hen" visa att det är ointressant om det är en hon eller en han som klättrar i träd, skitar ner sig i lera eller bakar. För att gå emot bakåtsträvande normer om könen.

Jag gillar uttrycket "hen" och tyck att det är jättetråkigt att folk så totalt har missförstått det. (Jag är tvärtom trött på att ständigt och jämt könas in i ett fack. Det handlar inte om att skämmas, utan om att det begränsar mig, om en massa fördomar och förväntningar om hur man. "borde" vara.)

Tack för en fin blogg. :)

 
Ingen bild

T

1 oktober 2012 11:31

Ja, och som Soldansare så fint beskrev också, att det också finns de som inte känner sig som hon eller han. :)

 
Skatan

Skatan

1 oktober 2012 20:24

Ja-a du Kunde verkligen skriva redan då i din ungdom ... och så vacker du var/är ... också idag ... fast på ett mognare sätt förstås. Jag gillar också hen ... eller rättare sagt ... börjar vänja mig vid ordet och förstå det. Det finns människor som inte vill avgränsa sig i han eller hon och då passar ju hen ... men framför allt när man skriver om någon som man inte känner till könet på ... då är hen jättebra tycker jag. Sen får jag se om jag själv kommer att använda det. Man är ju vanemänniska.

Kram!

http://skatanstankar.com

 
Beppan

Beppan

1 oktober 2012 21:58

En vacker beskrivning av en fantastisk plats! Kul att du har sparat det du skrev!
Hen - har inte bestämt mig för om det är OK.
Smakar lite höns.... Kanske bättre ändå än att skriva hon/han - eller enbart det ena när man menar båda könen...

http://beppansallehanda.blogspot.com

 
Ann

Ann

2 oktober 2012 07:08

Hej ! på sätt och vis känns det som om jag alltid känt Dej....Å ändå minns jag som igår när jag beundrade Dej på avstånd, i tidigt 70-tal...i dina läckra senapsgula "Alla stjärtarsbyxor", då Du spatserade "på byn"....Kan sen tänka mej att det var kring den tiden den fina bilden är tagen, som vi lärde känna varandra? Kan det vara så? Va fina svampar Ni hittat, förresten! Finfint att ha i "vinterskafferiet"!! Kram! Ann

http://dansann.blogg.se

 
Margit

Margit

3 oktober 2012 22:50

Vilka vackra bilder du visar oss, både av dej själv som ung och de vackra naturbiderna! Trevlig läsning också!!!
Kram!!!

http://margiholm.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Söndag 5 april 09:47

  Dubbelvikt kämpar jag mig över gårdsplanen. Jag blåser nästan omkull när byarna tar fart och haglet smäller som små vassa isbitar i ansiktet. På väg till Kinabror för att äta lördagsmiddag. Tur att han bor på samma gård.   En dm snö och kans...

Av Anita - Onsdag 1 april 14:31

I går låg jag på soffan och lyssnade till vinden som vrålade utanför. Brasan sprakade och jag mumsade på en bit brieost och några druvor. Såg ett trädgårdsprogram som är riktigt bra och jag känner hur det kliar i fingrarna att börja med odlandet men ...

Av Anita - Måndag 30 mars 09:52

  Igår föll snön i stora blöta flingor men nu skiner solen och jag skulle tro att det mesta tinar bort under dagen- Kinabror står på sin bro och skakar mattor. hunden Jack har varit in och fått en bit korv. Katten Morris har gått ut en liten...

Av Anita - Fredag 27 mars 09:12

  igår morse började det snöa igen men sedan blev det tö och takdropp och äntligen började man kunna känna andra dofter än doften av snö.   Jag och hunden Jack vandrar bort i skogen och strax innan man kommer fram på stedesbacken finns en lite...

Av Anita - Tisdag 24 mars 13:45

Jag har kommit på att jag styrs av ljuset och nu vaknar jag vid 7-tiden istället för vid 8-tiden. Då blir det en timme innan jag kommer mig upp. Jag tittar ut på ljuset och läser i en bok och låter kroppen sakta vakna. Så masar jag mig upp för att tä...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se