Direktlänk till inlägg 4 november 2012

FÖR ATT VILJA VARA HEMMA MÅSTE MAN ÅKA BORT DÅ OCH DÅ

Av Anita - 4 november 2012 08:47

Med skogsmaskinerna surrande runt huset och snön krypande allt närmare min själ så ville jag inte vara hemma. Hade lust att rymma från alltsammans och just då dök möjligheten upp. En liten bussresa till ett ställe jag aldrig varit på.


Sveriges mitt, i närheteten av Hassela i Hälsingland. Där högt uppe på en ås långt inne i skogen finns en gammal gård från 1700-talet som heter Ersk-Matsgården. Julmarknad men det var av mindre betydelse. Gården intresserade mig.

DansBritt och jag följde med.


 

Det kallar jag en riktig gammaldags julmarknad och husen var rent otroliga. Jag hade kunnat stanna där i flera dagar.


Trä och hantverk gillar jag. I ett av husen hittade jag en gammal rar farbror som hade gjort de mest fantastiska saker av trä. Vi började prata och han visade mig olika sorter av trä och hur man hade gjort. Jag hade velat köpa allt han hade för det var så vackert, knivar, kåsor, burkar, slevar, allt så välgjort och fint.  

Brasan värmde fint. Hans fru hade tovat tomtar.

Inte blev det sämre av att ett par spelade musik för oss.

 

Hon hade en folkdräkt som var sååå vacker. Så ska en folkdräkt se ut. Färggrann. Inte som den vi har med dova mörka dystra tråkiga färger. Nej full av färg och glädje.

 

Väggarna i storstugan hade vackra väggmålningar som jag inte kunde låta bli att fota och ta hem till min ispiration. Inte för att jag ska måla väggar men dekorera kistor och skåp med kanske.


Vi provsmakade oss igenom marknaden, allt från godis till glögg och goda små kex. Pratade med knallarna som mest bestod av hantverksduktiga människor av alla slag. Jag kan lite sakna tiden då jag var ute på marknad för det är ett roligt folk att umgås med.


 

Inne i en loge hittade vi fårskinn som var så tjocka och täta att vi aldrig sett maken. Som gjorda att sitta på ute på sjön eller vid älgjakten. Dom var från island och därför så ovanligt tjocka och fina. Britt som pratat om att det är kallt om både fötter och rumpa att sitta  på pass i älgskogen blev sugen och vi skrapade ihop våra gemensamma pengar för att köpa ett skinn. Hon skulle ha ångrat sig annars.

 

Att göra prydnader av korn och havre är ju ett gammalt hantverk och det fanns massor med fina grejor.

Om man hade pengar skulle man handlat sig fördärvad där men för min del blev det några småsaker till julklappar och naturligtvis lite gotta. Man kan inte vara på marknad utan att köpa gotta.


Så frampå eftermiddagen drog vi ner till Hassela för att äta middag och vi var hungriga som vargar efter att ha smakat lite grejor på marknaden och fått upp aptiten.

Sedan blev vi trötta. Vi drog den nya fårskinnsfällen över knäna och somnade från och till på vägen hem.


Vilken härlig liten resa och vilket härligt litet ställe. Jag vill åka dit igen, kanske på sommaren för det var verkligen mycket speciellt.


Det var inte så kul att komma hem. Lite snö låg kvar nästan bara hos mig annars var snön borta överallt. Det var kallt inne eftersom dom som ska laga värmepumpen inte har kommit ännu fast det gått två veckor.


Jag var i alla fall iväg och dansade Zumba i torsdags kväll och visst har jag träningsvärk men inte så mycket som förra gången. Fredagen åkte jag runt och tände på gravarna. DansBritt och jag var och åt lunch på byn och hon gav mig massage på mina onda ben. Jag har försökt att hålla mig borta så mycket som möjligt nu när allt är så tråkigt här hemma.


Dagens ord: Borta bra men hemma bäst, fast nu ska jag mynta ett ord. Hemma kallt och borta varmare.    

 
 
Ingen bild

Ingrid

4 november 2012 09:29

Ja håller med om att marknaden var mysig. Fina bilder du tagit så att man kommer ihåg hur det var där.

 
Kristina

Kristina

4 november 2012 14:53

Där skulle jag velat vara med, men det hade blivit ganska lång reväg.
Sådana Julmarknader gillar jag.
Ha det gott och go kram!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

 
Ingrid

Ingrid

4 november 2012 15:54

Det låter som en helt fantastisk marknad med allt det genuina hantverket och så den underbara miljön.
Jag förstår att det är skönt att komma hemifrån nu när det är både kallt och ensamt.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Skatan

Skatan

4 november 2012 16:15

Vilken härlig marknad, vilka hus, vilken värme, vilka fårskinn och vilket inlägg, Skogsnuvan!

Och jag håller med dig ... "För att vilja vara hemma måste man åka bort då och då"

Kram!

http://skatanstankar.com

 
Ann

Ann

4 november 2012 17:12

Vilket härligt ställe!!! Tänk va många små "smultronställen" som finns!! Hoppas att värmepumpreparatörn dyker upp snart! Ring igen och påminn ....

http://dansann.blogg.se

 
Soldansare

Soldansare

4 november 2012 18:59

Ja, jag kan ju bara hålla med: För att vilja vara hemma måste man åka bort då och då. Det är nyttigt och bra för kropp och själ. Kanske mest för själen...
Kram!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Karin

Karin

4 november 2012 19:35

Vilka fina gamla byggnader! Mysig marknad också!
Kram Karin

http://pixelmojan.se

 
Anki

Anki

5 november 2012 04:53

Vilken härlig dag ni fick där på marknaden :) Precis den typen av marknader som jag gillar - gediget hantverk och inte en massa tjafs... Och att det sen var på en gammal hälsingegård gör det ju knappast sämre - underbara byggnader, där hade jag gärna varit med :)
Ha det gott!
Kram

http://ankistankar.blogspot.se

 
Janne

Janne

5 november 2012 06:51

Det stämmer precis Anita. Man uppskattar nog sitt hem mer om man varit borta och sedan kommer hem. Ha det bra !

http://yngaregubben.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Av Anita - Onsdag 27 mars 07:54

  Det har varit en hel del sista veckan Lördagen var det årsmöte nere i byn och vår nya ordförande hade fixat att dom som ville kunde komma och underhålla. Dessutom hade hon lagat en massa god mat. Faktiskt hade det kommit mer folk än det brukar o...

Av Anita - Torsdag 21 mars 14:58

  Det flyger tre svanar över sjön. Borta vid åmynningen hör jag en strömstare kvittra och kastar sig i vattnet med ett plask. Är inte det vårtecken om något?   Kinabror är ute på sjön och drar upp en gädda som är mer lik en krokodil. Ett j...

Av Anita - Onsdag 20 mars 10:21

  Nu samlar jag på vårtecken. Jag har tre perioder av mitt sovliv. Sommaren naken i  sängen. Hösten den kinapyjamasen men iår blev det så kallt redan i oktober så det blev flanellpyjamas som kom på direkt och så har det varit hela vintern Vi...

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards