Direktlänk till inlägg 26 april 2013

VÅRHACKA OCH SKRYMTA

Av Anita - 26 april 2013 08:51

 

När det stormar och hagelbyarna piskar fönsterutan inser jag att det inte ska bli något jobb i trädgården men en liten vandring till skogen för att hjälpa bäcken att finna sin rätta väg kan jag ju inte låta bli att göra.


Det har ramlat gamla trädgrenar och annat jox i bäcken som hindrar dess framfart ner mot sjön och täpper till och hindrar. Det är när man rotar omkring i det kalla vattnet som man kan få VÅRHACKA, alltså röda, nariga och torra händer. Mamma varnade alltid en för det när man var liten och inte kunde låta bli att gräva i dynglokar ute på gården. "Akta dig jänta så du inte får vårhacka".


Inte hindrade det mig då och inte gör det det nu. Det är så roligt att hålla på i bäcken. När jag så småningom tassade hem genom granskogen upptäcker jag att jag varit borta i flera timmar och att jag är genomblöt i kläderna.

 

Fullmånenatt och som vanligt kan jag inte sova så det är bara att kliva upp och jag börjar baka.

Jo, ni hörde rätt. Bakar.

Som jag sa förut så är jag ovän med pösarna (jäst jäser inte för mig) men nu har jag fått ett recept med filmjölk och bikarbonat och bakpulver och en massa goa grejor i och det blev gott fast den ser ut som något som en en ko har skitit ut. Allt är inte som det ser ut minsann, det har man lärt sig.


När jag sitter här i fullmånenatten börjar jag tänka på vad jag fick höra på en meditationsafton i veckan.

En mörk granskog står för våra rädslor och ett sätt att bearbeta det är att börja bekanta sig med skogen när det är ljust och vänja sig med ljuden och och känslan och sedan gå där i natten.

 

Nu är jag ju redan bekant med min skog och jag brukar av rent praktiska skäl inte gå där i mörkret bland rötter och nedrasade träd men inte tror jag att jag blir rädd men just i skumma månljuset är det läge att kolla upp sina egna rädslor.

 

På med kläderna och ut. Månen är stark och kastar djupa skuggor. Träden knakar och kvider i vinden, det tassar och rör sig överallt, är det månne SKRYMTA som rör sig i skuggorna?


Där framme reser sig något stort och mörkt under en gran och försvinner fort mellan träden, förlåt förlåt för att jag störde nattsömnen!


Tätt tätt över huvudet kommer en hoande uggla flygande på breda vingar och undrar vad jag gör här i månskensnatten.

 

Jaha, det var det. Det är bara att gå hem igen och konstatera att granskogen mörka skuggor inte skrämde mig.

Nej, nog vet jag att mina rädslor finns på helt andra ställen.


Min rädsla har med helt annat att göra som att köra bil, snöskoter och fyrhjuling och naturligtvis motorcykel. Rädd att åka berg o dalbana och jag skulle aldrig hoppa bangyjump om man så gav mig aldrig så mycket pengar. Jag är rädd att bli helt utan pengar och för att bli överkörd av lastbilar. Rädd att köra motorsåg och röjsåg och så är jag dörädd för ormar och för att dö i cancerplågor.


Då tycks mig en granskog i mörkret som rena barnleken och jag har svårt att förstå att någon kan vara rädd för det men..... vi har ju alla olika rädslor, vilken är din?


Jag hör ju till skogen och djuren är mina vänner och "skrymta". Det är människorna och deras grejor som är dom farliga.


Dagens ord:; Frukta inte mörkret. det är bara solen som sover.

 
 
Ann

Ann

26 april 2013 09:25

Hej och gomorron Anita!
-Va kul att höra ordet "vårhacka"...! -Tänk det har jag nog inte hört sen jag var barn! Minns att man hade det då, ibland om våren!!!
Fil-limpan är ju ett gott bröd det! Ulf bakar det nångång emellanåt och jag mumsar och äter!!! Ha det så gott så hörs vi! Kram Ann !

http://dansann.blogg.se

 
Margit

Margit

26 april 2013 09:37

Gomorron min fina vän Anita! Så trevligt att läsa och "följa med dig" i fin vardag. Brödet, ja det ser verkligen så gott ut! Vore jag där hos dig, så skulle jag be om tvp skivor....Ja då är det redan fredag igen. TACK för dina goa kommentarer jah fått sv dej! Varma kramar till dig!

http://margitholm.blogg.se

 
Irja Ia,

Irja Ia,

26 april 2013 10:07

Godmorgon !!!
Jaha du tillhör också den skaran som har svårt att sova när mångubben lyser som vackrast om natten,,, det är samma här,,, Brödet ser mycket smarrigt ut, kanske en skiva till morgon kaffet tack,,, önskar dig en trevlig fredag och veckoslut,,, titta in om du vill Kram Ia....

http://40-Talisten.bloggplatsen.se

 
Ingrid

Ingrid

26 april 2013 13:12

Du är helt fantastisk Anita!
Jag skulle aldrig drömma om att ge mig iväg ut i skogen mitt i natten. Men om lusten att gå ut, i stället för att ligga i sängen, skulle bli alltför oemotståndlig vore nog skogen ett säkrare alternativ än att gå ut på samhället och konfronteras med traktens småbusar.
Hoppas att du får en fin helg!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Hanneles paradis på Hisingen

Hanneles paradis på Hisingen

26 april 2013 19:58

Spännande bilder. Dy dödar jästen med för varm vätska... använd rumstempererat och vänta.

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Janne

Janne

27 april 2013 20:37

Att baka är rogivande och så blir det ju gott bröd också. Ha det bra !

http://yngaregubben.blogspot.se

 
TantGlad

TantGlad

28 april 2013 09:07

Vårhacka det sa min mormor åkso till mig att man kunde få.
Så gott det ser ut med ditt bröd. Kan du inte dataskicka över lite för en smakbit hehe.
Ja det är nog inget farligt i skogen, men så spännande det vart när du visade skogsbilderna. Jag försvann i tanken in i skogen för så blev min upplevelse hos dig idag, och det är alltid trivsamt spännande med blandad humor och allvar inne hos dig. Du fängslar på nåt sätt.
Jag håller med om allt du skrev du heller var rädd för. Cancer är nog det som skrämmer mig mest.
Ha en fin dag och varm kram!

http://TantGlad.bloggo.nu

 
Soldansare

Soldansare

28 april 2013 15:53

Inte hade jag vågat mig ut i skogen på natten inte. Jag vågade knappt ut i skogen ensam på dagen när jag var barn och bodde i skogen. Jag var så paniskt rädd för älgar att jag pep in det fortaste jag kunde när jag såg en älg stå och glo borta i skogsbrynet. Inte för att jag trodde att han skulle ha gjort mig något, förmodligen hade han pipit in i skogen så fort han fått syn på mig.
Nu bor jag ju i stan och där finns det värre ting än älgar att vara rädd för...
Kram på dig!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Ingen bild

Titti

28 april 2013 19:48

Du är rolig du Skogsnuvan! Bakar och ränner runt i skogen på natten. Fast det är ju sån´t man kan få lov att göra när man bestämmer själv över sin tid!

Kramar!! :)

 
Ingen bild

Ethel

28 april 2013 20:01

Det där med att vara i skogen en mörk natt hade jag aldrig gjort. Nä det där med mörker det skrämer mig. Men att köra motorcykel det är en bagis. I sommar ska vi köra upp till Blaiken och träffa goda vänner. Vi jag och min käreste tänkte svänga inom till dig. Vi känner inte varandra men jag läser din blogg flera gånger i veckan och båda skrattar och gråter när jag läser. Just det historier från din vackra byggd har jag hört om i 15 år då jag jobbar med din son, vår allas Lappen. Så när du hör något muller V26 eller V27 då är det jag som kommer på min hoj. Kram och hälsning från Ethel

 
Anki

Anki

29 april 2013 05:50

Vilken fantastisk bouganvilla - så vacker!
Jag bakar samma typ av bröd - mina axlar klarar inte att knåda...
Vårhacka och skrymta... helt nya ord för mig... spännande.
Jag bor ju i kanten av skogen så den är jag van vid och inte alls rädd för. Tycker att en gata inne i stan är mycket mer skrämmande, man vet aldrig vem som finns i nästa port eller runt hörnet... i skogen känner jag mig trygg.
Önskar dig en fin vecka!
Kram

http://ankistankar.blogspot.se

 
Karin

Karin

29 april 2013 22:24

Skogens ljud och mörker skrämmer inte mig heller. Vi har mulltoa vid sommarstugan som man måste gå ut för att besöka, så man är van!
Min man hjälpte också några bäckar att få fart på vattnet. Men det var väl för att stoppet hotade att översvämma skogsvägen.
Kram Karin

http://pixelmojan.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 23 april 10:24

  Det går sakta med våren här i Fisksjön. Visserligen har alen gula hängen som gör att jag går omkring och nyser fast jag äter allergimedicin.  Kallt på nätterna så snön tinar inte trots att solen skiner på dagarna.  Vägen är visserligen bar m...

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards