Direktlänk till inlägg 16 augusti 2013

HUMLE

Av Anita - 16 augusti 2013 09:45

 

Några har frågat om vad man använder humle till och alla vet ni väl att någon humlekott i kuddvaret får en att somna bättre men humle är en otroligt fantastisk växt. Till och med här i mitt karga klimat kan en humle klättar upp till balkongen och rent av ända upp till taket om det vill sig.


Jag för min del har gjort humlen till ett tak på altanen och där kan man sitta i skuggan och lyssna till humlorna som älskar humle och se ut genom den fina grönskan och känna den söta honungsdoften.


Vi tar väl fram min farmors bok så ska ni få höra vad humlen mer kan göra. hi hi nu rimmade jag helt utan att tänka på det.

 

1. Koka te på några humlekottar, låt dra i 15 minuter och drick. Detta botar stress och sömnlöshet.

2. Töm lite starkt humlete i badet och kryp ner. Man blir garanterat lugn och trött av detta.


3. Humledricka

3 citroner

750 gr strösocker

250 gr farinsocker

1 näve torkade humlekottar

8 l hett vatten

1 tsk jäst

russin


Skär citronerna i skivor och blanda med socker och humle i en hink. Häll på hetvattnet och rör om.

Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen. Häll på flaskor. Lägg i några russin i varje flaska och ställ flaskorna kallt. Smaka efter ca 3 dygn. Håller sig minst 10 dagar.


Jag minns inte att jag smakade det där men vi var kanske för små. Skulle tro att det blir lite alkohol i den där drickan. Provar ni så berätta för mig.


 

Jag för min del använder humlekottarna som prydnad i blombuketter. Så fint att låta dom hänga ner över kanten på blombuketterna. Ser ut som druvor och färgen är så fin. En jättestor skål med humle och borstnejlikor på bordet blir så jättefint.


Så där. Då kan ni pröva några nya grejor.


En ny dag kom igår som dagar alltid gör och efter en kall natt så blev det soligt men blåsigt. Moster B kom och vi plockade vinbär och krusbär och sedan stekte jag abborrfileer och tog upp röpäran ur jorden (potatis) och vi åt en god lunch. Fiskaren Kinabror kom också förstås.


 

Så sken solen hela dagen och jag fick se att den soldrivna pumpen i dammen fungerade och sprutade vatten mest hela dagen. Kul grej. Jag gillar kul grejor.


Klockan 17 var det dags att gå till Sundsvallsborna och äta årets första surströmming och visst var det gott. Det var Oskars surströmming och den var fast och fin och jättegod.


Senare fram på kvällen kom DataFia med man och brorsonen A och vi satt och såg på Jönssonligan på tv och jag tror att jag somnade till lite då och då.  


Jag ska rakt av erkänna att jag var ganska lat igår. När moster åkt låg jag mest i hamocken och läste en bok, gick upp då och då för att plocka i mig lite bär och gjorde mig en skål med glass garnerad med smultron, hallon, jordgubbar, krusbär och svart och rödvinbär. Såg riktigt mäktigt ut.


Nu ska jag tala om att idag river jag ner skylten till loppisen för det har varit lite folk de sista dagarna och kinabror och jag ska ge oss iväg mot Bräckehållet för ikväll blir det surströmmingsskiva hos broder O i sportstugan i Hunge.

Det är bäst att ta med varma kläder för vi sitta i hans båthus och inatt var det bara 1 grad varmt ute. Nära frost nu precis när blommorna slagit ut. Alltså precis som vanligt. Varför skulle man tro annat.


Dagens ord: Det enda vi människor inte kan rå på är naturen och naturen är rättvis. Den är lika för alla. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lise-Lotte

16 augusti 2013 10:13

Men var hittar man humle??? Växer den vilt? Skulle vilja göra en torkad bukett... Du är så kreativ Anita! Jag beundrar dig.

 
margareta wårenius

margareta wårenius

16 augusti 2013 10:30

så är det humle är så dekorativ.
själv gör jag varje höst små kuddvar fyllda med humle och ger bort i present!

mw

http://margaretawarenius.blogspot.com

 
Ingrid

Ingrid

16 augusti 2013 11:46

Humle har jag inte odlat, men en granne har några imponerande fina humlestörar och använder humlen när han brygger gotlandsdricka för att få den rätta beskan.

Ha en skön helg och hoppas att frosten inte slår till!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Annika

Annika

17 augusti 2013 11:34

Så himla mysigt det låter då du berättar om din dag. Surströmming åt jg oxå i Torsdag. sååå gott. Tycker det blir godare för varje år. Att man sover bättre med Humle under kudden visste inte jag. så tack för tipset. Ha nu en skön helg.

http://www.badtant.bloggo.nu

 
Äppelblom

Äppelblom

17 augusti 2013 13:58

En liten sensommarhälsning till dig!
Tack för alla härliga blogginlägg jag just läst hos dig.
Kram

http://skogsvandring.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se