Direktlänk till inlägg 16 augusti 2013

HUMLE

Av Anita - 16 augusti 2013 09:45

 

Några har frågat om vad man använder humle till och alla vet ni väl att någon humlekott i kuddvaret får en att somna bättre men humle är en otroligt fantastisk växt. Till och med här i mitt karga klimat kan en humle klättar upp till balkongen och rent av ända upp till taket om det vill sig.


Jag för min del har gjort humlen till ett tak på altanen och där kan man sitta i skuggan och lyssna till humlorna som älskar humle och se ut genom den fina grönskan och känna den söta honungsdoften.


Vi tar väl fram min farmors bok så ska ni få höra vad humlen mer kan göra. hi hi nu rimmade jag helt utan att tänka på det.

 

1. Koka te på några humlekottar, låt dra i 15 minuter och drick. Detta botar stress och sömnlöshet.

2. Töm lite starkt humlete i badet och kryp ner. Man blir garanterat lugn och trött av detta.


3. Humledricka

3 citroner

750 gr strösocker

250 gr farinsocker

1 näve torkade humlekottar

8 l hett vatten

1 tsk jäst

russin


Skär citronerna i skivor och blanda med socker och humle i en hink. Häll på hetvattnet och rör om.

Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen. Häll på flaskor. Lägg i några russin i varje flaska och ställ flaskorna kallt. Smaka efter ca 3 dygn. Håller sig minst 10 dagar.


Jag minns inte att jag smakade det där men vi var kanske för små. Skulle tro att det blir lite alkohol i den där drickan. Provar ni så berätta för mig.


 

Jag för min del använder humlekottarna som prydnad i blombuketter. Så fint att låta dom hänga ner över kanten på blombuketterna. Ser ut som druvor och färgen är så fin. En jättestor skål med humle och borstnejlikor på bordet blir så jättefint.


Så där. Då kan ni pröva några nya grejor.


En ny dag kom igår som dagar alltid gör och efter en kall natt så blev det soligt men blåsigt. Moster B kom och vi plockade vinbär och krusbär och sedan stekte jag abborrfileer och tog upp röpäran ur jorden (potatis) och vi åt en god lunch. Fiskaren Kinabror kom också förstås.


 

Så sken solen hela dagen och jag fick se att den soldrivna pumpen i dammen fungerade och sprutade vatten mest hela dagen. Kul grej. Jag gillar kul grejor.


Klockan 17 var det dags att gå till Sundsvallsborna och äta årets första surströmming och visst var det gott. Det var Oskars surströmming och den var fast och fin och jättegod.


Senare fram på kvällen kom DataFia med man och brorsonen A och vi satt och såg på Jönssonligan på tv och jag tror att jag somnade till lite då och då.  


Jag ska rakt av erkänna att jag var ganska lat igår. När moster åkt låg jag mest i hamocken och läste en bok, gick upp då och då för att plocka i mig lite bär och gjorde mig en skål med glass garnerad med smultron, hallon, jordgubbar, krusbär och svart och rödvinbär. Såg riktigt mäktigt ut.


Nu ska jag tala om att idag river jag ner skylten till loppisen för det har varit lite folk de sista dagarna och kinabror och jag ska ge oss iväg mot Bräckehållet för ikväll blir det surströmmingsskiva hos broder O i sportstugan i Hunge.

Det är bäst att ta med varma kläder för vi sitta i hans båthus och inatt var det bara 1 grad varmt ute. Nära frost nu precis när blommorna slagit ut. Alltså precis som vanligt. Varför skulle man tro annat.


Dagens ord: Det enda vi människor inte kan rå på är naturen och naturen är rättvis. Den är lika för alla. 

 
 
Ingen bild

Lise-Lotte

16 augusti 2013 10:13

Men var hittar man humle??? Växer den vilt? Skulle vilja göra en torkad bukett... Du är så kreativ Anita! Jag beundrar dig.

 
margareta wårenius

margareta wårenius

16 augusti 2013 10:30

så är det humle är så dekorativ.
själv gör jag varje höst små kuddvar fyllda med humle och ger bort i present!

mw

http://margaretawarenius.blogspot.com

 
Ingrid

Ingrid

16 augusti 2013 11:46

Humle har jag inte odlat, men en granne har några imponerande fina humlestörar och använder humlen när han brygger gotlandsdricka för att få den rätta beskan.

Ha en skön helg och hoppas att frosten inte slår till!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Annika

Annika

17 augusti 2013 11:34

Så himla mysigt det låter då du berättar om din dag. Surströmming åt jg oxå i Torsdag. sååå gott. Tycker det blir godare för varje år. Att man sover bättre med Humle under kudden visste inte jag. så tack för tipset. Ha nu en skön helg.

http://www.badtant.bloggo.nu

 
Äppelblom

Äppelblom

17 augusti 2013 13:58

En liten sensommarhälsning till dig!
Tack för alla härliga blogginlägg jag just läst hos dig.
Kram

http://skogsvandring.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Av Anita - Onsdag 27 mars 07:54

  Det har varit en hel del sista veckan Lördagen var det årsmöte nere i byn och vår nya ordförande hade fixat att dom som ville kunde komma och underhålla. Dessutom hade hon lagat en massa god mat. Faktiskt hade det kommit mer folk än det brukar o...

Av Anita - Torsdag 21 mars 14:58

  Det flyger tre svanar över sjön. Borta vid åmynningen hör jag en strömstare kvittra och kastar sig i vattnet med ett plask. Är inte det vårtecken om något?   Kinabror är ute på sjön och drar upp en gädda som är mer lik en krokodil. Ett j...

Av Anita - Onsdag 20 mars 10:21

  Nu samlar jag på vårtecken. Jag har tre perioder av mitt sovliv. Sommaren naken i  sängen. Hösten den kinapyjamasen men iår blev det så kallt redan i oktober så det blev flanellpyjamas som kom på direkt och så har det varit hela vintern Vi...

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards