Direktlänk till inlägg 7 maj 2014

JORD UNDER NAGLARNA OCH RUFSIGT HÅR

Av Anita - 7 maj 2014 09:10

 

Ser i spegeln att jag mest liknar ett troll och händerna är nariga och bruna av jord och sol. Nu är det vår. Nu är det dags att gräva i jorden och stöka utomhus. Låter som besvärligt men jag älskar det.

Tyvärr har de sista dagarna inte inbjudit till någon värme. Nej, dubbla byxor och fleaströja och jacka och gummistövlar. Ja mössa har man inte behövt i alla fall. Det tar sig sa mordbrännarn.


 

Det här ser väl inte så bra ut ännu men vänta bara. Det tog mig en hel dag att gräva upp den här blivade rabatten mest bara för alla lupinplantor som fanns här. Vilka rötter dom har. 


Nu ska ni tro att det kommer att bli fint. På hyddan kommer det att klättra ärtor och runt omkring vallmo som kommer att lysa i solen. Lila doftande grekisk lövkoja ska jag också ha så jag kan ligga på natten och känna den underbara doften leta sig in genom det öppna sovrumsfönstret.


I den andra rabatten kommer naturligtvis massor av ringblommor att lysa. Det ska bli ringblomsalva framåt hösten minsann. Annars brukar jag inte sätta ringblommor men någon gång ska bli den första. Än är jorden alldeles för kall men nu är det i alla fall på gång. Bara jag får tid och vädret håller sig ska jag snart börja med min nya damm. Härliga tider bara det kunde bli lite värme.


 

Kinabror har mekat med grannens traktor och satt på harven. Nu ska här harvas och sättas potatis på Stedesbacken och det ska bli kul att se. Vi har köpt många olika sorters potatis för att prova. Det är ingen mening att sätta potatis här förrän i slutet av maj för jorden måste bli lite varmare och med den här väderleken och med minus på nätterna så blir det drygt.


Fåglarna har kommit nu nästan alla och jag har öppnat dörrarna till "maskin" (logen) så att svalorna ska kunna komma in och börja bygga. Dom brukar komma den 21-a  men man vet ju aldrig.


Uppe i skatboet i björken så häckar inga skator iår. Kanske för att mamman blivit dödad. Istället har några andra fåglar börjat vara där. Jag tror att det är tornfalkar men man förvånas över att dom vågar vara så nära huset. Dom flyger iväg när man kommer ut och flyger så fint och högt och tjusigt. Vi får väl se. Jag kan väl bli vän med dom också så småningom om dom kommer att bo kvar där.


Ja vad ska man berätta mer. Söndagen när jag skulle ta en promenad höll jag på att få hjärtsnörp för rätt vad det var kom tre älgar springande och det bara någon meter ifrån mig. Kände hur dyngan sprutade om dom och troligen blev dom lika rädda som jag. Inte för att jag är rädd för älgar men det vart ett så hastigt möte.


Åt middag hos Kinabror tillsammans med honom och TuppOla.


Igår började dagen med att Kinabror kom och så kom grannens syster och hennes son och fikade. Jag grävde och grävde hela förmiddagen sedan och frampå eftermiddagen kom Gamle A och vi tog en paus och fikade igen. Det blir mycket fika den här tiden.


Vinden har blivit så konstig. Det kan vara rätt lugnt och så kommer det en stormgäling. Till och med en stor virvelvind kom. Den var flera meter hög och drog med sig torrt gräs och kvistar och tjöt som en liten jäkel.

När jag gick genom skogen skrämde jag upp två tranor och naturligtvis kunde jag inte låta bli att rensa i bäcken och blöta ner händerna så dom blev ännu narigare.


Idag ska det bli snö kanske och jag vaknade till att det såg väldigt grått ut utanför. Finns det något härligare än att vakna på morgonen och känna sig så där lagomt varm och inte ha ont någonstans och ligga i sängen och tryna, lyssna på radion och höra fåglarna utanför. Idag var det skogsduvorna som kuttrade som värst. Ligga kvar och läsa och känna sig rätt fri. Ingen tvingar upp en. Frihet är ordet.


Dagens ord: Det bästa är att få göra precis som man vill och inte ha någon som bestämmer över en.

 
 
Ingen bild

margareta wårenius

7 maj 2014 10:01

jodå, kläder för alla väder. Spännande att se hur ditt projekt kommer att utvecklas(Kan bli HUR tjusigt som helst). Men Anita vad har du för handsmörja för dina nariga händer? Har själv problem med nariga händer då jag bökar i jorden? Underbart med landet och uppleva naturen så nära margareta

 
Ingen bild

margareta wårenius

7 maj 2014 10:36

Ringblumssalva! Utomlands som t ex tyskland eller schweiz eller holland so finns det "hälsoapotek" i varenda stad, läkemedel som är härställd av örter. Hyllor från golv till tak. Bland annat så finns det då Ringblumssalva och ringblomste och ringblumsansiktsvatten. Massor massor och inte speciellt dyrt heller. Brukar titta in i butikerna, dels för att det doftar underbart , dels för att inhandla div. saker. bl a ringblumssalva som jag oxå ger i present till nån vän som fyller år. Har blivit mycket förtjust i avokadoolja som är så bra för ansiktet. tycker det är väldans synd att vi i Sverige inte har den traditionen med örtbutiker, utan de flesta produkter är provade på djur eller syntetisk och jättedyra mw

 
Anki

Anki

7 maj 2014 11:17

Tror det kommer att bli urläckert med ärtor som slingrar sig i hyddan... och vallmo och lövkojor runt... oj vad det kommer att dofta :) Och ringblomssalva... det vill jag gärna köpa en burk av dig sen framåt sensommaren/ hösten...
Ha det gott!

http://ankistankar.blogspot.se

 
Ingen bild

Bamse31

7 maj 2014 12:46

Kors,vilken energi du fått.Bodde du inte så långt bort, så skulle jag be dig komma till oss och fixa våra rabatter. Jag klarar inte av det längre och inte heller min fru kan.
Ska försöka sätta upp ett par balkonlådor med blommor på balkongen. Våra små radhustomter får väl fortsätta att vara vildmark,men just nu har våran vildmark rikare blomning än grannarna. Vi har vitsippor, scilla, gullvivor och tulpaner lite här och där och jag väntar med gräsklippning tills blomningen är över. Om våra barn förbarmar sig över oss, kanske rabatterna blir ansade. Vad jag misstänker så ar du sandjord på din tomt- det är bra potatisjord, så du får bra skördar där. Om du har råd så skaffa dig en liten jordfräs, dom är bra och underlättar arbetet. Jag har själv jobbat med jordfräs i 40 år, så jag vet. Det finns nu små behändiga fräsare som är effektiva men jättelätta att sköta.
Jasså,svalorna kommer kring slutet av maj. I mitt svärföräldrahem i Västergötland öppnades ett fönster till ladugården den 10 maj. Svalorna bodde i lagårn på en bräda ovanför kornas bås.
Har du fått falkar att häcka hos dig, då tar dina småfåglar snart slut!
Hos oss häckar endast ett talgoxepar i en holk, som jag satt upp, men hos grannen försöker en hackspett bygga bo under husets brädfoder - dom hackar intensivt, särskilt tidigt på morgonen så man vaknar av det.
Har undrat över hur du har råd att alltid ha kaffe tillgängligt för alla gäster. Det måste gå åt massor med kaffe hemma hos dig. Gör du bryggkaffe eller kokkaffe?
Nä, nu får sluta för den här gången.
Kram!

 
Ingrid

Ingrid

7 maj 2014 14:37

Så häftigt att stöta ihop med tre älgar så där oförhappandes. Inte undra på om du hajade till.
Vinden är konstig här också tycker jag, för det blåser och blåser och blåser och har så gjort hela våren. Man blir helt utmattad av all blåst. Idag är det väl en 8-9 grader varmt, men jag tog in mina krukor med petunior i morse, för jag tyckte så synd om dem.
Ha det så bra Anita och lycka till med odlingarna!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Soldansaren

Soldansaren

7 maj 2014 17:32

Du har en sådan magiskt trädgård. "Någon gång när jag är död och äntligen får koncentrera mig", för att citera Tranströmer, ska jag anlägga en trädgård. Men bra kallt är det här nere i gnällbältet också, och regnigt så man blir galen. Saknade vantar när jag gick hem från jobbet.
Värmande kramar!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Ingen bild

Barbro

7 maj 2014 19:42

Det låter alldeles fantastiskt underbart det där. Önskar att jag också hade gröna fingrar. Jag förstår inte alls vad jag ska göra på våren. Förmodligen spiller jag ut en påse med fröer i min enda pallkrage och sen hoppas jag att det ska växa som 17, fast jag vet att man måste sköta om jorden både före och efter.

Jag skulle verkligen vilja gå ut på gården och börja gräva nånstans, men var och varför.... Nej jag får väl hålla mej till mitt ...... som är ?????

 
Äppelblom

Äppelblom

8 maj 2014 14:18

Jord under naglarna och rufsigt hår är inte det sämsta. Men, nariga händer är inte kul! Vet du, när jag är i torpet tar jag bryggkaffesumpen och gnider in händerna med för det finns ju olja i kaffebönan. Läste det i en tidning där de hade fiffiga tips och tyckte det var värt att prova. Det funkade! Massera bara in händerna med sumpen en kort stund och skölj med vatten. Billigt och bra! Jag brukar också kasta ut kaffesump i rabatterna för det gillar inte katterna!
Apropå rabatterna - har du förgrott luktärtefröna du fick av mig?
Här har vi 5 plusgrader och småregn, men det får nog bli en vända ut och kolla växtligheten - i alla fall ogräset.
Ha det gott!

http://skogsvandring.blogspot.com

 
Tezz På S/Y Endeavour

Tezz På S/Y Endeavour

8 maj 2014 15:32

Instämmer till fullo i dina dagens ord!
Ha en fin kväll!
;-)

http://www.sailaway.bloggplatsen.se

 
Annika

Annika

8 maj 2014 19:15

Vilken fantastisk tid vi har framför oss nu. Ser fram emot att få se hur allt växer hos dig då värmen väl kommer. Men nu ska vi väl få lite regn först vilket i allafall vi behöver för det är snus torrt i marken. bara det drar över lite snabbt nu så helgen blir fin.
Ha det gott och kramen på dig.

http://www.badtant.bloggo.nu

 
TantGlad

TantGlad

9 maj 2014 05:18

Godmorgon på dig .
Det är ju härligt med händer fulla av jord. Det är just då livet är som härligast.
En sån hydda gjorde jag åxo för några år sedan. Jag klädde den med slingerkrasse och du kan tro vad snyggt det blev.
Nu har det varit skitkallt några dagar och i dag har vi regn . Men.....det kommer alltid en sol efteråt..
Ha nu en skön helg vännen.
Kramkram

http://tantglad.bloggo.nu

 
Skatan

Skatan

16 maj 2014 11:42

Vilken vacker traktor. Helt i min smak. Skulle nästan vilja måla av den om jag på något sätt kan "kopiera" bilden till mig.

Kram!

http://skatanstankar.com

 
Skatan

Skatan

16 maj 2014 11:44

Det gick att kopiera! Så ... vi får se ... Kanske en tavla på en vacker traktor vad det lider ...

En till kram får du!

http://skatanstankar.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards