Direktlänk till inlägg 27 september 2014

TIDSBRIST

Av Anita - 27 september 2014 08:59

 

Såg ett tvprogram om tidsbrist och stress och kände genast igen mer än en av mina väninnor.

Heltidsjobb. komma hem och där sitter hela familjen och slöar och väntar på att morsan ska komma hem och laga mat. Rester från igår duger inte och morsan kastar sig i bilen för att fara och handla. Hem igen laga mat och familjen sitter fortfarande i soffan. Kanske till och med gnäller för maten inte är klar.


Tanken att man ska hjälpas åt finns inte i skallen på någon.Efter maten försvinner alla i en blink och morsan står där med disken och tvätten och städningen och blir helt förståligt förbannad och irriterad och til döden trött.


Tjejen på progammet som mätte tiden för var och en kom ju på att den enda människa i familjen som inte hade någon egentid eller fritid var mamman. Tiden räckte helt enkelt inte till.


Det var en duktig tjej som på ett bra och enkelt sätt visade på orättvisorna och gjorde ett program för hur man skulle omfördela den tid man hade i familjen.


 

Jag har också tidsbrist men vet i alla fall varför.


Se på Åsanissefilmer. skriva blogg. gå i skogen, leka med lille Jack, sitta och fika och prata med gubbarna, prata i telefon med kompisar, läsa böcker, bada bastu, spela trumma. bada skumbad. Inte undra på att jag minsann har tidsbrist för de sysslor jag egentligen skulle hålla på med. Jag ska inte trötta er med vad jag egentligen skulle gjort men nu är det faktiskt så att jag har friheten att göra precis som jag vill. För första gången i livet har jag inga tvång över mig, ingen som kräver en massa av mig utan jag gör precis vad jag vill. Är det inte härligt så säg.


När jag såg programmet så kan jag inte låta bli att tänka på kvinnofällan. Förr var kvinnorna hemma. Nu jobbar dom flesta heltid och man kanske heller sköter hemmasysslorna och håller käften bara för att slippa bråk och skäll och ta striden med tjuriga tonåringar. Man är helt enkelt för trött för att orka och det förstår jag innerligt. Att hjälpas åt måste man lära sig tidigt annars blir det som det blir. Mamman blir den som sliter mest. Att folk går in i väggen och får utmattningssyndrom är då inget att undra på. Att vara kvinna i den här tiden är minsann ingen barnlek och det finns fortfarande en generation som lärt sig av sina mammor att man ska vara så väldigt duktig och visa att man kan. Risken för att bli en martyr som går omkring och pustar och suckar och sliter häcken av sig är stor.


Man kan hoppas att nästa generation kvinnor har mer skinn på näsan och kan säga ifrån och fördela arbetet i familjen på ett rättvist sätt. Alla vill visa att man är duktigt och sedan sitter man i fällan och får göra allt själv.


Det ska bli spännande att fortsätta följa det där programmet och se hur tjejen löser tidsbristproblemet. Kanske det måste till en person utifrån för att kunna få till en ändring för det måste till om vi inte ska ha fullt med sjuka människor framöver. Inte nog med att jobben blir mer och mer stressande utan även i hemmen med allt som ska uträttas på kort tid.

 

Idag stormar det ute och DansBritt och jag hade planerat att plocka svamp men det känns inte läge för det. Vi kanske tar och kokar salva istället och sällskapar och hoppas på att morgondagen blir bättre.


Sista dagarna har det mest varit att leka med lille Jack och så har det varit lite folk här. Storfiskarn, gamle A, Tuppola med fru och nån mer också.

Igår var Kinabror och jag  till Hammarstrand för att äta och handla och på hotellet träffade jag flera personer som jag inte sett på länge och alla hade läst artikeln i ÖP och kommenterade den. Kände mig som en kändis för någon timme.


Dagens ord: Tänk efter hur mycket tråkjobb du gör. Kan någon annan göra det? Varför just du? Lägg över på någon annan som har bättre tid.Vägra bli en martyr.


 
ANNONS
 
Göran

Göran

27 september 2014 11:18

Känner igen det där FAST jag inte är pensionär. Men för att vara heltidsarbetande har jag ju eoner av fritid jämfört med dagtidsarbetande.
Men... Ont om tid (och pengar förstås) är det enda man har gott om!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Ann

Ann

27 september 2014 14:19

Hej Anita! Kram i höstvinden först och främst! Kan ju säja direkt att jag inte känner igen mej i din beskrivning, trots att jag alltid jobbat heltid! Och visst har man tidsbrist. Det har nog de flesta vare sej man jobbar eller ej! Men jag klarar damm i hörnen och lite småstökigt hemma, och då kan man nog njuta mer av att göra andra saker än att städa t ex, dessutom har då inte min familj lagt "tråkjobbet på mamma" och själv suttit och väntat!! Jag tänker heller inte riktigt på hur andra har det, det har man inte tid till... hahaha ;) ......Just nu vill vi lägga vår tid som blir över till att koppla av i vårt nyinköpta bubbelbadkar...Ett rejält ett där vi får plats med både oss själva och ett och annat barnbarn samtidigt... Kram och lycka till i svampskogen! Pussa på lille Jack! Ann

http://dansann.blogg.se

 
Gubbfan

Gubbfan

27 september 2014 16:45

Ett sätt att bidra till att lösa problemet med främst kvinnors tidsbrist är kanske att påminna om att vi slöa karlar kanske inte behövs. Inte så många i alla fall för att människosläktet skall bestå.
Fortsätter vi karlar att bära oss åt med kvinnoförtryck, medvetet eller omedvetet, som faktiskt programmet handlar om, med våld mot inte bara kvinnor utan också mot andra karlar och mot barn samt inte minst vår natur, så kanske man får välja bort de flesta foster av hankön redan på mödravårdscentralerna eller vid förlossningen.
Vi får allt passa oss och börja hjälpa till.
Att sedan alltför många mammor klemar bort sina pojkar och låter de slippa hjälpa till medan flickorna av naturliga skäl skall ta ansvar är ju också grej att fundera över och ändra på.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

 
Tezz på Endeavour

Tezz på Endeavour

27 september 2014 20:45

Det är därför jag bor på ett skepp och jobbar helger och kvällar.
Barn har jag, men de är ganska stora och får hjälpas åt och ta hand om sej själva och den yngsta..
Ingen kvinnofälla här inte! Har levt i en sån förut i ett stort hus, och har väl lärt mig nåt med åren ;-)
Här hjälps vi åt och vi lever ett annorlunda liv..

http://www.sailaway.bloggplatsen.se

 
Anki

Anki

28 september 2014 07:30

Såg också programmet... och led lite med henne...
Har också tidsbrist - av samma anledningar som du... prioriterar det jag själv vill numer.
Ha det gott!

http://ankistankar.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se