Direktlänk till inlägg 25 november 2014

DE DÖDA FÄBOVALLARNA

Av Anita - 25 november 2014 08:12

 

Förr fanns det fäbovallar lite här och där i skogarna. Dit ledde vackra gröna stigar. Där hördes skällkornas klockor ljuda i sommarkvällen. Där gick dom fina fjällkorna omkring. Jag älskar kor. Deras lugn och vackra ögon.


Vallpigorna mjölkade, gjorde messmör och ostar.

 

Jag hann aldrig med att vara vallpiga innan fäbodarna försvann. Det hade annars varit en dröm för mig istället för att plågas inomhus på kontor.


Även här på skogen fanns en fäbod, Vallbodarna. Det bodde till och med en familj med många barn där en tid. De stackars barnen som i snö och kylade trampade fram i snön kilometer efter kilomter för att komma ner till skolan som faktiskt fanns i Fisksjön hur otroligt det än låter.


Så flyttade dom, bostugan brann upp men ladugården fanns länge kvar. När vi var små gick vi dit för att plocka bär. Runt vallen växte de största rödaste hallon man sett och de sötaste smultron.

 

Varmt och skönt var det på vallen för de jättegranarns som fanns där stod som skyddande soldater mot vinden. Vid den gamla husgrunden växte en rosbuske av okänd sort. Vem hade planterat den tro?

Jag tog en ltien bit rot och nu blommar den i min rabatt och minner mig om den tiden. Den doftar så otroligt gott även om den blommar kort tid.

 

Så i söndags då vädret var skapligt så gick Kinabror, Jack och jag upp dit. Det var så länge sedan jag varit dit och om jag vetat vad jag vet nu skulle jag inte gått dit.


Så tråkigt. så ledsen blev jag. Stigen var totalt förstörd.

 

Djupa vattenfyllda spår efter skogsmaskin, kalhyggen överallt och vallen full med nerfallna träd och ris.

Ladugården lyckades vi hitta men det var bara några ruttna brädor kvar.

 

Endast en gammal jaktkoja står kvar. Vi vilade där en stund och då kom en jägare vandrande.

 

Kände mig ledsen hela dagen. Allt det vackra är snart borta överallt runt omkring, alla djur borta, alla människor försvunna, i skogarna finna bara mullrande skogsmaskiner och skjutgalna jägare, kalhyggen brer ut sig, stigar är borta överallt. Det är ett äventyr att gå överallt där markberedarna dragit fram och gjort hålor överallt.


Det känns som om allt är slut och det är bara någon envis figur som jag som kämpar mig kvar på rena tjurn.


Nåja på kvällen var jag på bokcirkel och igår var det regn hela dagen. Vi for och hälsade på fd grannen en stund och så gick den dagen.


Idag ska jag till tandläkaren och laga en tand. Pengar går det till både det ena och det andra minsann. Skulle väl ta och leta reda på adventsstakar och stjärnor men jag är inte på något humör precis.


Dagens ord: Aldrig mer ljuder några koklockor i skogen runt omkring. Aldrig mer hör man någon locka på korna som farmor gjorde.

 
 
margareta.lundgren@hotmail.com

margareta.lundgren@hotmail.com

25 november 2014 08:58

Ja det är tragiskt att allt är borta vid Din fäbod. Jag har själv vallat kor på en fäbod i Orsa 1969. Den finns kvar och det är även kor där på sommaren. Det finns en del tappra yngre och även äldre som håller den levande. Margareta

http://gzct

 
Ingen bild

Bamse31

25 november 2014 11:28

Jag blir så nedstämd,när jag hör dig berätta om skogs- å naturskövling. Vi hade ett gammalt torp i västra Uppland, med skog på tre sidor å en betesäng med kreatur på den fjärde, rena idyllen. På 50 år lyckades man förstöra allt, vi sålde! Inga betande kreatur kvar, skogen skövlad, marken i skogen sönderplöjd med djupa hjulspår runt omkring. Inga bär kvar, svampställena förödda, oframkomligt pga grenar ris å kvistar, som lämnats kvar att ruttna ner.
Vad gör Miljöpartiet- inte ett skit. Vad gör Centerpartiet -inte ett skit å dom andra som säger sig vilja måna om vårt land, gör heller ingenting. Det är förmågan att tjäna pengar på snabbaste sätt, som styr!
Det måste till en ny naturskyddade lagstiftning!
Det är inte bara vargarna det handlar om. 😫

 
Göran

Göran

25 november 2014 13:45

Mitt livs 13-14 första somrar tillbringades också på en gammal fäbodvall. Själv minns jag inte till några kor men mina två äldre syskon kommer ihåg både korna och fäbodpigan som skötte om dem. De gamla timmerstugorna står kvar, tomma och övergivna. Det som fortfarande är bebott är de sommarstugor som byggts från 40-talet och framåt. Och några enstaka äldre stugägare minns den sommarbutik min mormor drev i en av dessa gamla fäbodstugor. Öppen mer eller mindre dygnet runt. Ofta fick nån granne slut på fotogen sent på kvällen och då gick mormor ut och pumpade från plåtfatet på gården.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

margareta wårenius

25 november 2014 15:59

Sverige ser inte längre ut som för. Och de flestra vet inte ens om det. Men våra skogar runt om i Sverige ser faktikt inte längre ut som man kanske kan tro. Sedan 50-talet hat 60% av skogarna i Sverige kalhuggits . Man har huggit ned skog ända in på husknutten. Och livsmiljöer för djur och växter som finns i skogen har förstörts. Det beror framförallt på att vi har en skogspolitik som inte fungerar som den ska och som i princip kan hugga ner flera hyndra år gamla nqaturskogar lite hur som helst. De lagar som finns är alldeles för svaga och bryter man mot dem så händer i princip oftast ingenting. Skogen är viktigare än många av oss tror. Den är ett hem för tusentals djur , insekter och växter. Den ger oss rent vatten och ren luft. Och den är en fantastisk miljö för oss människor att vistas i . margareta

 
Anki

Anki

26 november 2014 07:32

Såå sorgligt... förstår hur du känner. Här har det ju aldrig funnits några fäbodar, men nästan alla små lantbruk är borta - allt ska vara såå stort. De skogsområden som en gång fanns, de krymper för varje år som går... ny skog planteras, men den gamla skogen med sin mångfald är borta för alltid.
Fina bilder från den tid som en gång var... och rosen... vilket härligt minne från en svunnen tid och likaså en svunnen plats.

http://ankistankar.blogspot.se

 
zaq

zaq

27 november 2014 20:10

KAn bara instämma i det sista du skrev, så kände jag i somras där ajg satt på byggkanten i Hansjön, Farmor som kaukade efter korna och deras skällor, alldeles tyst... Ja, Mormor levde ju likadant, men Farmors, de hade sommarlagårn tvärsöver sjön, så det blev ju som på ett anant vis... Och den sommarlagårn är bara några murkna stockar kvar av också, skogen har tagit sig tillbaka på alla marker som de gamla så strävsamt brukade..

http://zaq.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Av Anita - Tisdag 5 mars 13:00

  Nästan lika lat som katten har jag varit sista veckan. Kinabror och jag har tittat på skidskytte och det har varit mycket sånt. Jag gillar ju inte sport men just skidskytte och Vasaloppet vill jag titta på.   Vasaloppet föresten är ju något ...

Av Anita - Tisdag 27 feb 10:01

  Nu har jag inte skrivit på ett tag för nu har den tid kommit som kallas för vårvinter Det är nu det är kallt på nätterna och solen börjar värma. Det är nu vi börjar ha folk som kommer hit. Det är då jag har mycket att göra.   Det är nu vi...

Av Anita - Torsdag 22 feb 08:31

  När man nästan gett upp hoppet så kommer en sådan sagolik dag som man glömt att det kan bli fast det är vinter. Bara någon grad kallt. Solsken hela dagen. Fågelkvitter    Måndagen var det tovningskurs och vi har gjort ganska många fåglar....

Av Anita - Söndag 18 feb 09:27

  Nu kommer Kinabrors son med familj, frun, tre barn och två hundar. Kinabror har eldat i sommarstugan. Det lyser välkomnande i alla fönster. Vägen och gårdsplanen är skottad. Vattnet fungerar och brasan är tänd. Älggrytan och potatisen puttra...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards