Direktlänk till inlägg 25 december 2014

OM ATT ÄTA FÖR MYCKET GRÖT

Av Anita - 25 december 2014 10:00

 

Dan före julafton snöade det igen, fullkomligt vräkte ner. Så det var bara att kasta sig ut i snöskiten och skotta och skotta. Svor gjorde jag också. Sedan åkte jag till fd grannen med torkat älgkött och enbärsdricka, något han minns från sin barndom.


På kvällen kom DansAnn med familj och som vanligt med en burk hemgjord senap. Vi drack glögg och pratade en stund. Alltid lika roligt när hon kommer.


Senare kom Datafia med sin familj och vi fikade lite och satt och mådde gott i värmen från kaminen. Tittade ut och fick se att det börjat snöa igen och lika mycket som sist. Då svor jag igen.

 

Så blev det då julafton och jag tittade med lessenhet på min ärtkoja. Där ärtorna växt sig gröna och fina och goda finns det bara död snö nu och sommaren känns så oändligt långt borta. Skottade och skottade och svor.


För mig var det ju en ovanlig julafton. Här brukar det ju krylla av folk en sådan dag och så nu, alldeles själv. Telefonen ringde massor med gånger så julhälsningar fattades inte. Pratade med Sonen och Fjällan hade fått komma hem med sin brutna arm så hon slapp i alla fall vara på sjukhus på julafton.


Jag åkte en sväng ner till kyrkan och tände ljus på gravarna och for till Datafia och drack kaffe. Tänkte vänta med att ta mig lite mat till senare. Det är inte kul att äta ensam.


Nu ska ni få höra vad kvällen bjöd på för oväntade händelser.

 

Det knackade på dörren och där stod en frusen tomte. Han hade en rätt hemsk historia att berätta för mig.

Vår tomte bor i Vårkallhöjda och brukar komma på spark men han hade hört att barnen gärna ville se honom komma flygande i luften efter fina renar för det har man sett på tv.


Under sommaren och hösten hade han skaffat renar och tränat och tränat dom. Tanken var att han elegant och fint skulle landa på alla gårdar och få mycket beröm. Även en tomte tycker om att bli beundrad förstås.


Första flygturen gick bra och Rudolf med röda mulen lyste fin så han såg bra och slapp krocka med flyget från England som kör tomteresor till Finland.


Första landningen skedde på andra sidan sjön hos "Mitt ljus i mörkret". Där var det fest och på trappan stod en jättekastrull med gröt för att svalna lite. Det var nu det hände. Medan tomten var inne i huset passade dom på.

 

Renen Rudolf älskar gröt och renarna satt i sig all gröt. Ni vet ju själv hur mätt och tung man blir av risgrynsgröt. Det bar sig inte bättre än att renarna var alldeles för tunga för att orka lyfta. Dom lades sig ner i snön och rapade och fes istället och den stackars tomten fick ta säcken på ryggen och trava över sjön i snön men en tomte ger sig aldrig. Han kämpar

på precis som jag gör när jag skottar.


Han gick först till folket "Väst i gålan" och sedan hit till mig. Han hade med sig hälsningar från de snälla folket att jag skulle skynda mig dit och äta julmiddag med dom. 

Så jag skjutsade tomten ner till byn så han kunde fortsätta med sitt jobb och sedan for jag "Väst i gålan" och åt en jättegod julmiddag och hade trevligt med grannarna.

Hoppas att tomtens renar kan flyga hem idag. Skulle tro att tomten fått ligga över hos "Mitt ljus i mörkret" och att han tar sig hem idag.


Jag hade tänkt gå på midnattsmässa i vår lilla fina kyrka men när jag tittade på termometern och såg att det var .26 grader stannade jag hemma och eldade istället.


Idag skiner solen men det är görkallt idag också så det blir bara att hålla sig inne och elda.


Dagens ord: Är det inte det ena så här det det andra. Toksnö eller tokkallt. Vad tog lagom vägen?: 

 
ANNONS
 
Karin

Karin

25 december 2014 13:10

Här kan man kanske säga: Slutet gott, allting gott!
Idag har vi fått säsongens första snö, några cm. Redan är plogbilar i farten och så saltar de dessutom. Barnen är överlyckliga och åker pulka.
Kramar Karin
PS Har du smakat enbärsdrickan?

http://pixelmojan.se

 
Göran

Göran

26 december 2014 13:35

Ja, det är ju inte bara snön som förvärrar vårt lidande såhär års. Man ska ju stå ut med den där förb... kylan också. Där jag bor är det nära till havet och så länge det är öppet vatten har vi lite högre temperaturer än t.ex väster om stan.
Men... å andra sidan har vi även fuktigare luft så kylan känns ju lika jävlig ändå. Nej, tacka vet jag midsommar!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
TantGlad

TantGlad

27 december 2014 07:27

Håller med....Äre inte det ena, så är det det andra. Äre inte tokkallt, Äre tokvarmt. Äre inte.............

Lagomt är nog bäst.
Hahaha.....Du berättar så roligt. Sitter och ler när jag läser om gröt och renar. Underbart berättat.

Ha en skön lördag nu. Hos mig Äre -20 och du lär väl ha kallare? Du bor liksom i kallhåla.

Kramelikram.

http://tantglad.bloggo.nu

 
Annika

Annika

27 december 2014 18:36

Ja nog har vi fått vinter alltid. Den tidning vi skulle ha haft på Julaftonen fick vi i morse i brevlådan???? Ikväll blir det Norrskens spaning och det är nog den enda fördelen med kylan. Njut nu så gott du kan för snart är de här helgerna över.
Kramen fina du.

http://www.badtant.bloggo.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se