Direktlänk till inlägg 10 februari 2015

OGRÄS

Av Anita - 10 februari 2015 13:48

 

Tö, halka på vägen och gårdsplanen är som en skridskobana med vatten på. När jag gick ut imorse försökte jag vända bilen på gårdsplanen och det bara spann och rörde sig inte ur fläcken. Jag skulle iväg på en tillställning med musik men det var ju bara att ställa in. Nu blev jag så less så nu skiter vi i det här och vandrar iväg till sommaren. I alla fall i tanken.


Tänker prata lite om en blomma som en del kallar för ogräs. Varför säger man det om de blommor som sprider sig och klarar sig i alla vädern? När man bor här då får man kämpa för att få till blommor sä jag år så glad för dom som sköter sig själva och inte behöver så mycket omvårdnad.

Lupinerna. Om man försöker sätta för är det nästan omöjligt att få dom att ta sig men lyckas man få till en enda planta så har man snart trädgården full av vackra, ståtliga. färgranna blommor.

 

Det börjar med bladen. gröna frodiga där daggdroppar glittrar. Så kommer blomspirorna i alla färger.

Om man tittar noga på dom så är dom oftast tvåfärgade. Titta få du se.

 

De vita lupinerna finns det en särskild historia om. Lägg en vit lupin i en glasskål i solgasset en hel dag. Då har man ett ansiktstvatten som det sägs att man blir yngre av

.  

En del sorter av lupiner mal man rötterna och använder som mjöl. Ska vara bra för dom som inte tål vanligt mjöl.

 

Starka, tåliga och vackra. vad mer kan man begära.

Doften är inte stark men ljuv. lite honungsdoftand. Fjärilar och humlor flockas i hopar runt omkring och det är ett evigt mysigt humlesurr från lupinängen.


När blomningen är över blir det gråludna frökapslar som också är vackra på sitt sätt.

Har man många som jag har så hör man hur det smattrar precis som när man poppar poppcorn när dom spricker och kastar ut sina frön som blir nya plantor i ännu några färgkombinationer.


Det brukar hända precis då det är dags att plcoka svarvinbären. Nu i vinterns tid minns jag doften och svartvinbär och ploppande av lupinerna som en glad musik aoch ett minne av sommaren.


 

Så till sist kan man hacka upp lupinerna och bladen och använda som gödning. 

Så kära vänner glöm att lupiner är ett ogräs.


Dagens ord: Det en del kallar ogräs kan vara både livskraftigt. starkt, vackert och nyttigt.  

 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

10 februari 2015 15:05

Här är minsann inte Lupiner ogräs, för de växer inte vilt alls. Vi har ju vår blåeld i stället.
Jag har försökt odla lupiner med ganska dåligt resultat. De är väldigt vackra!!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ingen bild

Signe

10 februari 2015 15:54

Jag bor i Närke här har vi gott om lupiner. Tycker också att dom är vackra !

 
Ingen bild

Flurig

10 februari 2015 16:05

På vårt lantställe har jag försökt odla lupiners mer än 40 år,utan att lyckats. Ibland har en planta jag satt kunnat blomma den säsongen, men inte kommit tillbaka. Jag frågade enblomsterhandlare på Hötorget en gång hur jag skulle bära mig åt, och fick svaret : "om man vill ha dem, trivs de inte, om man INTE vill ha dem, kan de bli hur mångasom helst"

 
skogsnuvan

skogsnuvan

10 februari 2015 18:00

Flurig om du sätter en planta så ta med lite jord som fanns runt den för den innehåller ett ensym som gör att plantan rotar sig bättre. Får du en att bli får du fler. Sätter du frö så lägg dom i blöt lite innan

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

 
Ingen bild

margareta wårenius

11 februari 2015 05:09

en generös blomma - som ursprungligen kom från Italien

 
TantGlad

TantGlad

11 februari 2015 05:26

Tack för ett sommarinlägg. Såååå fint med svensk sommar och alla lupiner som jag tycker är vackra blommor.
Sommar sommar sommar..........

http://tantglad.bloggo.nu

 
Göran

Göran

11 februari 2015 07:06

Tack för vackra bilder. Om de vore sällsynta skulle botanikerna älska dem. Och vanligt folk likaså!
Lupiner är vackra liksom maskrosorna. När jag bodde i villa beslutade jag tidigt att ge upp kriget mot de sistnämnda och istället tycka om dem. Lika bra för ingen kommer ju nånsin att vinna kriget mot maskrosorna. När min gräsmatta var full med gula prydnadsväxter brukade jag ibland säga nåt nedlåtande till de grannar som hade dragit upp sina. Typ; Har du sett att min gräsmatta är mycket finare med allt det gula i?
Behöver jag säga att jag snabbt blev idiotförklarad av flera på den gatan?

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Äppelblom

Äppelblom

11 februari 2015 11:36

Ser att vi är många som gillar lupiner. Här har vi massor med lupiner utmed dikeskanten och när det är blomningstid är det så vackert. Jag har också försökt att få dem att växa i närheten av vårt hus, men det blev inte så lyckat. Jättebalsamin däremot är mycket enklare att få att växa.
Var rädd om dig när du går ut i halkan. Här kör jag med både stavar och broddar för att jag ska hålla mig upprätt.
Må så gott och tack för alla fina lupinbilder!

http://skogsvandring.blogspot.com

 
Göran

Göran

11 februari 2015 12:00

Föresten... Det kanske är så att det vi inte kan kuva eller kontrollera benämner vi som ogräs..? För vi människor VILL ju väldigt gärna vara naturens makthavare över både djur och växter. Det är väl också därför de kallas maskrosbarn, de där som växer upp ÄNDÅ. Som växer upp TROTS ALLT! De där som trotsar motgångar och hinder precis som maskrosorna som utan problem tvingar sig genom både asfalt och betong

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Karin

Karin

11 februari 2015 12:34

Här har jag haft lupiner rabatten, som kom från en planta jag grävde upp i norra Skåne. Den växte bra i några år, och jag fick många plantor. Men så dog alla på en gång. Kanske ska jag försöka igen?
Fina bilder, som jag har njutit av en lång stund!
Kramar Karin

http://pixelmojan.se

 
Skatan

Skatan

11 februari 2015 14:42

Jag älskar lupiner och har alltid gjort ... Har "planterat" in några på tomten på Femöre och hoppas att de ska sprida sig ordentligt.

Kram!

http://skatanstankar.com

 
Soldansare

Soldansare

11 februari 2015 17:20

När jag var lite fick jag alltid höra att lupiner var giftiga.
Utan för mitt hus finns det blodröda lupiner. Det har jag aldrig sett någon annanstans.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Cordelia

Cordelia

11 februari 2015 17:27

Lupiner är faktiskt min favoritblomma! Det är helt fantastiskt att promenera förbi ett färgsprakande fält med lupiner en ljum sommarkväll och känna doften från dom.

http://hemlighus1.wordpress.com

 
Annika

Annika

11 februari 2015 18:38

Tack... nu har du fått mig att gilla denna blomma ännu mer. Inte bara vacker utan användbar oxå. Älskar Lupiner men helst inte i mina rabatter. Men att se dem i dikena eller på hyggen är ju helt underbart.
Kram på dig.

http://www.badtant.bloggo.nu

 
Korpunge

Korpunge

12 februari 2015 13:33

Tack för detta tips. Visste inte att den var så användbar och visst är dom fina. Härliga bilder!
Ha en fin torsdag

http://korpunge.bloggo.nu

 
Kraka

Kraka

13 februari 2015 13:34

Jag älskar lupiner! Har alltid gjort det och funderar på att "odla" lite sådana vid min stuga.

http://kraka.moah.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Söndag 15 sept 10:34

Vet inte riktigt var jag ska börja. Sitter och tittar ut genom fönstret och inser att nu kommer inte sidensvansen att ha något kvar att äta när dom kommer senare i höst.   En flock trast på säkert 100 stycken fullkomligt rensar rönnen. Lite sy...

Av Anita - Fredag 13 sept 08:39

Mina bloggvänner Anki och Åke visar skyltar en gång i veckan och ibland har jag tänkt göra det men det är bara en sak. Det finns inte så många skyltar här i Fisksjön, bara några gamla mötesplatsskyltar och ibland någon varning för jakt men jag kom på...

Av Anita - Tisdag 10 sept 09:17

  Tar väl det positiva först. Söndagen sken solen stundtals och var varm och skön men så fort den gick i moln blev det kallt och ruggigt.   Älgjakten var i full gång men jag kunde inte hålla mig från att gå till skogen och plocka lite lingon. ...

Av Anita - Lördag 7 sept 14:53

Fredagen började som en vanlig fredag med att Kinabror och jag åkte till Hammarstrand för att äta lunch och handla mat. Den här fredagen for vi till en gårdsbutik för att handla grönsaker. När det finns ett sådant fint ställe ska man ju utnyttja de...

Av Anita - Fredag 6 sept 08:39

  Precis så har det varit den här veckan. Omväxlande sol och omväxlande svarta moln och häftiga regnskurar.  Idag skiner solen men det blåser isande vindar och bara 8 grader varmt.   Det har varit nära frost nu en del mornar och jag ängslas ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se