Alla inlägg under maj 2015

Av Anita - 13 maj 2015 08:52

 

Är man trädgårdsälskare ska man nog bo söderöver. Alla trädgårdsprogram är från trädgårdar i Skåne och så skitenkelt att odla där.Ingen utmaning alls möjligen då mördarsniglarna som vi inte har här.


Söderöver är det ett överflöd av allt. Medan det här är mycket blad och få blommor är det nästan övertäckt med blommor där. Nu pratar jag om det odlade.

Visst finns det överflöd av maskrosor och älgört och annat men .....

Jag vet att där är marken täckt av vitsippor och chilla. Vitt och blått och vackert. Visst finns det vitsippor nere mellan mina björkar men bara några enstaka tuvor och visst finns det schilla och krokus men bara enstaka.

Ibland unrar jag om jag inte uppskattar de få blommorna lika mycket om inte mer.


Visst finns det överflöd här också. Just igår när jag krattat löv hela dagen och fraktat bort kärra på kärra med löv så tänkte jag på det.


Det är dessutom överflöd av vatten. Ån har blivit dubbelt så bred som vanligt.

 

Det var uppehållsväder så gott som hela dagen igår och jag har hunnit med en hel del faktiskt. Min hand är bra mycket bättre nu och jag kan till och med hålla i krattan om jag har handskyddet på mig. Så gott som all krattning klar. Dammarna är rensade från löv och hammocken har fått dynor på. Nu är det bara att vänta på att solen ska börja värma så jag kan sitta ute och dricka kaffe och ligga och ta en middagslur och lyssna på fåglarna.

 

Jag har städat alla katt och hundgravar. Mina fina katter Tigern och Oskar. Tänker på dom ofta. Så ovanliga och speciella kattor. Det är inte lika kul att bada bastu nu när jag inte har min bastukatt med mig. Vem äter ölkorv och dricker öl med mig nu. Ingen!


Igår kunde jag i alla fall ta av täckbyxorna och gula jackan för första gången iår. Stövlarna fick vara på för det är väldigt blött överallt av regnet och den smältande snön.


Jag åt matjesill med potatis och faktiskt hittade jag några strån av gräslök i kryddgården. Sådan ny gräslök smakar väldigt gott. Ser att det kommit upp lite spröda nässlor lite var stans så snart är det dags att göra nässelsoppa.


Är klart medveten om att jag förfallit och blivit en lufs. Förr målade jag alltid tånaglarna när det började bli vår men det har jag skitit i iår. Varför skulle jag. Går omkring som en lufsa med okammat har och samma kläder nästan hela veckan. Vem skulle bry sig. Gubberna som kommer hit ser mig nog inte som ett sexobjekt i alla fall. Dom är nog mer ute efter sällskap och kaffe. Tur är det föresten.


Nåja nog om det. När jag läser bakåt i min blogg ser jag att jag har tråkigare och tråkigare för varje år. Hur ska det bli framöver om det ska fortsätta på det viset. Mest av allt sörjer jag dansen.


Idag ska jag försöka börja med blomrabatterna om det inte börjar regna. Jag ska åka och hälsa på fd grannen också en sväng. Jag var inte dit förra veckan. Nu får jag väl gå ut och titta på fåglarna och lukta på blommorna och gosa med dom söta humlorna som börjar brumma ute. Än har jag inte sett en enda fjäril.


Dagens ord: Den som inte är van vid överflöd gläds ändå åt det lilla.

ANNONS
Av Anita - 11 maj 2015 07:48

Så kom regnet i så gott som hela veckan. Sjön steg som aldrig förr och den lilla lugna ån forsar och brusar så det hörs på långt håll.

Tofsvipan. morkullan och sädesärlan har kommit. Nu fattas bara svalan av sommarfåglarna.

Vitsipporna under björkarna nedanför huset har äntligen slagit ut och två små blå krokusar har också vågat sticka upp huvudet.

Tibasten under kraftledningen på vägen till Kinabror blommar med sina väldoftande, knallrosa men giftiga blommor.

Vårnätterna är korta och ljusa och ingen snö har kommit på en hel vecka.


Jag jobbar lite lätt på att bli lite mera impulsiv och inte planera så mycket. Började med att bjuda Datafia och familj på middag en dag mitt i veckan bara så där utan vidare. Jag gillar ju att laga mat åt många. Trist att bara laga åt sig själv.


Det andra var att jag tog och följde med TuppOla till Rödön för att se på når Sofie tävlade i bågskytte.

Halvägs till stan började det låta konstigt i bilen och avgasröret hade ramlat ner och släpade i marken. Jag skulle ha blivit galen men TuppOla tog det lugnt och band upp det med bogserlinan och nästan i stan brann den av men vi tog oss till en mack och köpte upphängningar och så for vi iväg ut på Rödön.


Vilket vackert ställe. Det var en jaktstig med 30 djur att skjuta på så det tog hela dagen.

 

Vilken fin och ovanlig plats.Marken var full av blåsippor.

 

Storsjön låg där blå och fin och utsikten över fjällen fanns där. Vi gick över kullar och vackra ängar och fina skogstigar.

 

Det där med bågskytte är en speciell sprot och det var roligt att följa med och se.

Det finns olika typer av bågar och Sofie har en sådan där teknisk sak som ser ut som järnskrot.

 

Sedan finns det träbågar i Robin Hoodstil och dom tycker jag är jättefina och ser gedigna och liksom riktiga ut.

   

Nu är det så att jag ser andra saker än dom som är fyllda av spänning av tävlingen.

Jag upptäckte något märklig och magiskt vid Storsjöns strand som tände mina funderingar.

 

Det var stenar överallt som var utlagda i mönser. En sol, ett jättestort pengagram.

Stigar utmärkta med stenar och ett kors med ett rep och en text No More.

 

Längre fram en jättering med tre gropar där man tydligen eldat och tre små gravar med stenar runt om.

Till slut på en kulle ett fredstecken.

   

Jag blev nyfiken. Vem har gjort detta? Varför? Någon form av cermoniplats tro?


Det var en väldigt trevlig dag och det regnade inte ens och på eftermiddagen blev det riktigt fint väder. Det var nog bra att vila handen en hel dag och jag sov gott efter att ha vandrat omkring i friska luften hela dagen.

Det gäller att inte alltid följa sina planer utan att göra lite annat då och då. Det gör humöret lite bättre i alla fall.


Igår kom Pappersbeda med dotter och hunden Bob. Sedan åkte jag ner till Datafia och grattade hennes gubbe som fyllde år. Krattade lite grann när det var uppehåll ett tag och sedan slutade jag dagen med att fara på bio.


Så är det måndag igen och en ny vecka. Ser ut som om det inte regnar än i alla fall så det blir väl att klä på sig och gå ut och kratta.. Handen känns lite bättre och handskyddet håller tummen stel så det går att få till det på något vis i alla fall. Lassgårds nya film om en liten plats som heter Viskan. Som vanligt var han jättebra.


Dagens ord: Om man håller ögonen öppna stöter man alltid på nya spännande saker att titta på. 


ANNONS
Av Anita - 5 maj 2015 17:57

När Kinabror och lille Jack åkte till Skåne hastigt och lustigt följde jag inte med. Det var en hel del inbokat de här veckorna så jag stannade hemma.

Nu sitter jag här med min skadade hand och mina vinterdäck kvar på¨bilen och jag drabbas av lite låghet. Lite svårt att hålla i ratten också så jag får mest hålla mig hemma. 


Ibland önskar jag att jag inte planlade allt så noga utan kunde göra lite vad som helst när som helst bara andan föll på.Visst skulle jag lämnat allt och följt med och mött våren i Skåne.Våren har liksom stannat upp här. Kallt på nätterna och inga blommor har börjat blomma inte ens en blyg liten krokus. Några  tufsiga tussilago och en massa gamla löv är allt som finns att titta på. Vilken idiot jag är.

Jag kan gott sitta här och glo på småfåglarna och ekorrarna för inget annat finns att se.

   

Jag satt mig och tittade på sommarens dansprogram och skrev in i almanackan (som den planerare jag är). Hoppas att jag kommer iväg många gånger i sommar och att någon vill dansa med mig så jag inte blir sommarens panelhöna fast jag är som jag är.


Datafia är ledig några dagar och vi har umgåtts lite varje dag. Jag hjälpte henne att ge råd om hur hon skulle göra med sin örtodling och fröer och hon bjöd på middag.

 

Lite grann hann jag kratta igår. Voltaren och handskydd på och jag lyckades en liten stund så en av mina många gräsmattor är krattade nu. Det går men det går i snigelfart. Det kommer att ta tid. Jag som hade så många planer. Man borde inte planera så mycket. En skadad hand är väl ingenting egentligen men det är konstigt så svårt allt blir om man inte kan använda tummen.


 

Som tur är så är jag vänsterhänt så jag kan fixa lite småsaker som att bättra på stenarna i örtagården. Hörde ni så tjusigt det låter ÖRTAGÅRDEN. Nåja, det är väl kanske lite överambitiöst att kalla min lilla plätt för det men det finns ju alla sorters örter där i alla fall (utom dom som dött i vinter förstås).


Det har regnat inatt och är gråmulet. Datafia och jag har varit ner till Hammarn och handlat. Jag träffade en gammal jobbarkompis och on stackarn hade tappat en framtand och det skulle kosta 20000 kr. Då är min hand en skitbaggis.  Vi passade på att äta lunch och köpa frö. Jag fick tag i majrovor till slut och en slingerväxt som heter Månvinda. Den ska visst dofta gott på kvällen. Hoppas det om den nu hinner blomma innan frosten kommer. Det vet man ju aldrig här.


Det finns väl inte så mycket mer att skriva om en sådan här dag, lite grå och regnig men tack och lov ingen storm. Man får väl vara glad för det lilla.


Dagens ord: Den som planerar har kanske ordning och reda

men den som gör saker på impuls har säkert mycket roligare. .


Av Anita - 2 maj 2015 08:05

 

Är det bara vi som bor nära naturen som tänker som jag? Nu när kälen i marken sakta tinar upp och jorden blir lite mjukare då kan man, om man stillar sig ch lyssnar och känner riktigt, känna hur det rör sig i marken av allt som växer och vill upp i ljuset.


I luften är fullt av fladdrande vingar och jag går ut på bron varje kvall för att lyssna till fåglarna. För varje dag kommer nya toner i fågelsången, många vackra men en del skräniga som björktrastarna som har kommit i stora flockar.


När jag var yngre var den här tiden full av förväntan och blodet kändes som om det strömmade fortare i kroppen. Allt spännande som skulle hända och låg framför en som en skimrande matta. Den mattan, mina vänner. har med åren blivit sliten och luggig och vad finns att se fram emot för en gammal kärring som jag?


Nu lämnar vi dom här funderingarna och går över till sista dagens händelser.

 

Läkarbesök och rtg och som tur var så var det inga ben i handen som var av men det fanns andra skador som väl kommer att läka sig själv. Handstöd och Voltaren och tålamod är det som gäller och mitt tålamod är inte en av mina bästa egenskaper. När jag ser allt som jag skulle göra och inte kan blir det lite missmodigt.


Ja, till slut blev det då sista april. Jag hämtade Sofiepropp vid bussen. Vi åt hos Kinabror och sedan for vi ner och tittade på brasan.

 

Det ösregnade och där stod den tuffa kören och sjöng och blev naturligtvis genomblöta. Tappert sjöng dom Vinter rasat och Sköna maj välkommen. 

 

Trots ösregn och kyla hade byborna kommit. Vi är ett härdat folk minsann.Kaffe på Håsjögården värmde gott efteråt.


SofiPropp och jag for hem och började se en film "Små gula citroner" och eldade i braskaminen. Vi hade tänkt att det skulle bli en lugn kväll men så fick vi se att "Mitt ljus i mörkret" på andra sidan sjön hade tänt en jättebrasa.

Han ringde och bjöd Kinabror, Sofiepropp och mig hem till sig på ärtsoppa.


Klart vi for och på vägen började det blötsnöa och regna om vart annat men hos "Mitt ljus i mörkret" och sambon var det massor med trevliga människor och inne i huset var det varmt och skönt så vi blev kvar där rätt länge och myste.

Ibland blir det oväntade bäst.

 

Vi var ut en sväng och tittade på brasan för så småningom lugnade det sig men snö och regn. "Mitt ljus i mörkret" lyste ganska fint av egen kraft minsann och Sofiepropp hon hade som vanligt telefonen uppe.

 

Den flickan har minsann ett helt underbart vackert hår. Där ligger man i lä.


Vi sov länge igår morse och när man tittade ut var världen vit igen men som tur var så försvann snön frampå dagen.

Kinabror har åkt till Skåne idag för att vara barnvakt till sina barnbarn men jag kan inte följa med och det känns tristDet är konstigt så besvärligt det blir när man inte kan använda båda sina händer. Det ska ju räfsas i trädgården och stökas i jorden. Däck ska bytas på bilen. Att bygga och snickra är ju en omöjlighet och bänken under björken har jag lejt bort till Gamle A att göra. Nu blir det att be om hjälp med en hel del saker och det är det värsta jag vet.


För fasen det kunde varit värre och jag borde ju vara van. Är det inte harpest och sorkfeber och trasigt knä så ska det väl vara något annat varje år och det är väl så det ska bli. Jag hatar den här jävla ålderdomen då man inte tål ett dugg utan att bli dålig men som sagt. Det kunde vara värre men inne i skallen finns det så mycket som snurrar och som jag ville göra och så blir det just ingenting.


Dagens ord: Utan de regniga grå dagarna skulle de soliga dagarna vara färglösa.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

51 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se