Direktlänk till inlägg 17 juni 2015

SÅ KONSTIGT DET BLIR

Av Anita - 17 juni 2015 15:24

Jo då, lite bättre är det idag. Framför allt så blåser det mindre. Bara det är ju en fröjd. men.......så sent det är.


 

Så här såg det ut i min trädgård ifjol i början på juni.

Så här ser det ut idag.

 

Ni ser vilken skillnad. Endast smörbollar och någon enstaka påsklilja har slagit ut.

Inga syrener att sätta ute på bron iår, inga midsommarblomster, inga skogstjärnor. Det blir att sätta hägg i krukorna för dom har i alla fall slagit ut. Däremot är det mer maskrosor än vad jag någonsin sett förut. Åkrarna är helt gula.

Ni ser ju själv vilken skillnad.


 

Jag hittade lite förgätmigej på en vägkant och då får man väl vara nöjd med det. Det gäller att inte ha för höga krav den här förbaskade så kallade försommaren.


Tänk så annorlunda midsommar har blivit.

När jag var barn satt vi björkar runt bron och pappa gjorde en lövmatta.

Farmor och jag gick till underjordiska bäcken och kastade pärlor och paljetter till vättarna.Vad vi åt minns jag inte för man var ju inte så intresserad av mat på den tiden.


Så kom den lyckliga tiden då det vimlade av barn här. Då var det fint väder och vi satt alltid utomhus och åt. Det har vi inte gjort på många år nu.

Jag gjorde alltid midsommarstång och vi dansade och lekte kuragömma och alla barn följde med för att ge vättarna blanka saker.


Några år var det fest bort vid Kinabrors brygga. Det var innan han köpte det stället så det var bybor (som var flera stycken då) och semesterfolket. Vi åkte båt över till "mitt ljus i mörkret" och åkte upp på Vårkallhöjda och grillade och sjöng och var uppe till solen gick upp.


I vanliga fall nu för tiden gör jag ingen midsommarstång men sätter björkar framför bron och gör en stor krans att hänga ovan dörren och blommor i massor överallt. Naturligtvis gör jag björkmatta och går bort till vättarna.

Dessutom lärde jag mig ijol hur man gjorde en speciell kvast som man sopade in lyckan med.

 

Då träffades hela meditationsgänget och gjorde kvastar och det var ju trevligt. Inte ved jag om det hjälpte men det skadar inte att försöka.


Nu iår har jag totalt tappat sugen efter alla kyla,blåst och regn. Ingen fest blir det här och jag är bortbjuden på middag men idag är det som sagt rätt ok och jag har satt ut blomlådorna. Få se om jag får någon lust att hugga björkar och pynta. Det känns faktiskt som det blir sämre och sämre, man skulle inte tänka på hur roligt det var förut och hur mycket energi man hade. Känns liksom bortkastad möda när jag ska sitta här själv.


Dagens ord:Det var bättre förut till och med vädret.


 
ANNONS
 
Ingen bild

Bamse31

18 juni 2015 02:27

Jasså, det var den farmor som lärde dig om vättar å trolltyg, undrade just varifrån du fått dom ideerna. Min mor var i din farmors generation. Hon var född 1890 och hade också en påtaglig dragning till det ockulta. Hon trodde på mycket som vi kallar skrock. Hon spådde i kort mm. Den generationen kanske var sådan!
Jodå, jag tycker också att det i mångt å mycket var bättre förr, men jag kommer ihåg en midsommardansen när jag var 16 är. Hade köpt en ljus fin gabardinkostym som jag var så fin i, och gick till dansen i den. Kostymen var extremt tunn å det blev svinkallt frampå kvällen. Försökte dansa mig varm, men frös ändå så jag stod å darrade. Hur jag kom hem minns jag inte, men jag trodde att jag skulle bli jätteförkyld. Jag klarade mig dock utan men.
Så, midsommar kunde vara kalla också förr i tiden. Det här måste ha varit år 1947.
När vi hade vårt torp gjorde vi alltid en majstång till ängen å vi band kransar i satte på huvudet. Nu tänker ja köpa,en liten, 40 cm hög, majstång å sätte på matbordet. Det får,räcka med deta + de blommor vi har i trädgården. Vår gula daglilja har just börjat blomma och en bondpionplanta har också slagit ut i blom. Fast nu i kväll har det börjat regna å ska göra det hela torsdagen😒😒😒. Vågar inte skriva mera nu, det bli för mycket från mig. Spalten är ju din. Kram!

 
Karin

Karin

18 juni 2015 17:52

Vi var i Idre en midsommar, och det var bara några + grader. Barnen dansade runt majstången i vinterkläder, mössa och vantar.
För ca 5 år sedan var vi i Abisko över midsommar, och då hade vi 25 gr. Då hade vi varmast i Sverige. Och det såg ut på väderkartan, att det skulle bli varmt där i år igen. Vi får flytta dit där, Anita!
Här är regn, blåst och rusk, men varmt och skönt inomhus.
Önskar dig nu en riktig mysig helg, ute eller inne, var du nu befinner dig!
Kramar Karin

http://pixelmojan.se

 
Annika

Annika

19 juni 2015 07:55

Vilken skillnad...Men idag är det klarblå himmel och ingen blåst så nu tror jag väl att sommaren har kommit på riktigt.
En riktigt skön och fin midsommar till dig.
Kram

http://www.badtant.bloggo.nu

 
Ingen bild

flurig

19 juni 2015 12:41

Min mormor var väldigt noga med att inte störa de underjordiska. Innan man slängde ut slaskvatten, skulle man stampa hårt i marken, så man inte blötte ner dem.

Här i Uppland är också midsommaren kylig , regnig och blåsig, så det blir innekväll; det kan också vara mysigt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Lördag 25 maj 08:41

  Så varmt och skönt det varit. Därför var det korta byxor topp och sandaler so jag hade på mig i torsdags och vilket rent misstag det var.   Jag följde med PappersBeda till Östersund och det var bara 5 grader varmt och regnade. Fy sjutton så ...

Av Anita - Onsdag 22 maj 18:45

  Nu är nog den bästa tiden. Varmt och skönt och fjärilar och humlor och inte ens mygg ännu.   Igår var det rekordvarmt och fram på eftermiddagen kom TuppOla och vi åkte till Östersund för att gratta Sofie Propp när hon fyller år. Indalsälve...

Av Anita - Måndag 20 maj 22:15

  Sådana här dagar är det minsann en ren fröjd att vara pensionär. I den ljuva vårens tid när friheten känns som en gåva. Jag tänker på hur man hade när man jobbade. Hur man längtade ut i solen. Hur man undrade hur man skulle hinna med allt man sk...

Av Anita - Fredag 17 maj 07:37

  Sista dagarna har gjort mig riktigt nöjd både med vädret och med min insats. Tänk att energin kan komma tillbaka så fort bara det blir fint väder.   Tisdagen plockade jag ut pelargonerna till växthuset. Jag lagade sprickor med ull så att de...

Av Anita - Måndag 13 maj 09:16

Ibland ska det vara första gången på länge som man man gör något och så var det den här helgen.   Första gången på flera år som min bloggvän Skatan kommer och hälsar på. Det var så roligt att träffa henne igen och på något sätt kändes det som igå...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se