Direktlänk till inlägg 9 september 2015

NATUREN LÄKER

Av Anita - 9 september 2015 18:15

 

Idag har DansAnn och jag plockat svartvinbär så nu har mina svartvinbär räckt till 5 familjer och det är väl bra.

 

På begäran av en del av mina bloggvänner ska jag berätta lite för er hur man gör salva.

Egentligen är det inte så svårt men det är tidsödande och tar många veckor innan det är klart.

Svårigheten är egentligen att få tag i burkar och grejor som ska användas.


Jag lärde mig en del av farmor och av pappa och så har jag gått på örtkurs och läst massor av böcker. Sedan får man prova sig fram och till slut blir det bra. Folk som provar salvorna för att se om dom är bra behöver man också ha.


Så börjar man med att plocka växterna och hacka och tömma på fin olivolja. En del ska stå i solen i 8 veckor och en del ska stå mörkt.


När tiden gått silar man och värmen olja. Man smälter bivax i vattenbad och blandar ihop och sedan ska man röra tills det blir kallt och fluffigt. I en del salvor tillsätter jag lite honung eller lite lavendelolja.

Farmor sa att det var det allra bästa att göra salvan när det var fullmåne så i augustimånens sken satt jag där och rörde och rörde. Dessutom ska man röra motsols. Vet inte om det bara är fjask men jag gjorde så i alla fall.


 Styvmorsviolsalva

En av mina favoriter. Den har många prövat på eksem och psoriasis och andra hudproblem och blivit mycket bättre. Jag har redan gjort slut på den jag hade så jag har faktiskt hittat mer som jag lagt i olja för framtida bruk.

Grobladsalva

 

Kallas av indianerna för " Den vite mannens spår".Stoppar blödningar. Dödar bakterier. Drar ut var ur sår. Läker vätskefyllda blåsor. Bildar ny hud och får fula sår att läka bättre.


Daggkåpa

 

Inflammationshämmande. Sammandragande. Sårläkande. Nybildar skadat hud. Oren hy. Lindrar svullnader. Självsprickor. läker blåsor. Bra för slapp och åldrad hy.


Vallört

Svårläkta sår. Inflammerade åderbråck Bråck. 


Ringblomma

En av dom bästa salvor för torrhet och fotsprickor är ringblomsalva men det är sent och mina ringblommor är bara i knopp ännu. Hoppas dom hinner slå ut så jag får göra salva av dom.


Johannesört. rosmarin. rölleka och klöver står i fönstret för att bli klara om några veckor men dom får jag berätta om när dom är klara.


Kådsalva

Så är det då kådsalva. Den är svår att göra. Vill gärna brännas fast och går dåligt att värma i vattenbad. Det gäller att ta kådan av gran när den är mjuk och röra ut i lite varm olja och bivax.

På farfarfars tid använde man fårtalg istället för bivax och tog något vitt under stallgolvet troligen någon sorts svamp.

Farfarsfar hade folk med bensår och svår eksem boende här i flera dagar för behandling.

Alla vet väl att kådsalva drar ut infektioner och stickor och läker. Det finns också en variant med tallkåda som luktar tjära och ska vara bra.


Jag har också gjort en salva med ros mest bara för att den luktar gott, faktiskt lite åt vaniljhållet och gör i alla fall huden mjuk och fin.


Så där. det var lite om salvkok.


Ute på gården står mitt nya kylskåp och väntar på att några starka karlar ska komma och bära in det.

 

Soligt och fint är det och jag mår riktigt gott när jag ligger vilande i min hammock. lätt gungande och med katten spinnande på magen.


Dagens ord: Man kan inte begära att man ska vara lycklig jämt men just nu känner jag mig mycket nöjd.

Nöjd är en fin känsla lite lagom vardaglig precis som jag.

 
ANNONS
 
Familjenblogg

Familjenblogg

9 september 2015 18:51

Detta låter mycker intressant!

http://familjenblogg.bloggplatsen.sr

 
Ingen bild

Lise-Lotte

9 september 2015 19:41

Ingen salva som läker en trasig själ?
Tack än en gång för allt du delar med dig av. Balsam i själen att läsa när allt är tungt!

 
Ingen bild

Flurig

9 september 2015 20:01

Jag gör ju också salva, men bara av olivolja och bivax, det är min universalsalva, är bra till alt!

Tänk, jag minns när jag var barn på Öfsjö, vi var till skogs och letade efter kåda, vi tuggade det som tuggummi. Det var rätt knepigt, minns jag, ofta tog man fel och tog något som kallades "gurka", det smulades sönder i munnen och var väldigt otäckt.

 
Ingen bild

Bamse31

10 september 2015 00:02

Anita! Du är traditionsbärare! Var rädd om dig å se till att din tradition vad gäller såväl salvor som garnfärgning å annat förs över till en ny generation t ex SofiePropp ( hon verkar vara händig). Tror inte sonen vill ta över å han bor ju i Skåne. Du skulle haft en dotter! Folkmedicin är en kunskap som måste föras vidare. Förr fanns det många kloka gummor å även gubbar som kunde mycket om naturläkemedel. Nu finns det inte många kvar. Min mor berättade för mig om en klok gubbe, som botade en person somtappat allt hår. Han tog koskit å smörjde in skallen å lade ett tjockt bandage ovanpå, så fick han gå så nåra veckor å håret kom tillbaka. Dehär var på 1800 talet. Min mor var liten men bevittnade händelsen. Därmed vill jag inte säga att du ska göra salva av koskit😀det bli bästa vädret i landet uppe hos dig så passa på att vila i hammocken med katten på magen. Kramen!

 
TantGlad

TantGlad

10 september 2015 21:38

Det är mysigt att läsa din blogg. Alltid!
Spännande med salvan. Har du ingen försökskanin hehe.
Kanske nån av dina läsare kan tänka sig att ställa upp.
Fick mig en dos kunskap åxo i dag. Fick lära mig lite om dessa växter. Kunskap är alldrig för tungt att bära.
Kramar till dig❤

http://tantglad.bloggo.nu

 
Ingen bild

hubblibubbli!

11 september 2015 11:26

På loppisar brukar det finnas små burkar. Tror det skulle vara många som skulle köpa dina salvor jag. Hur gör man för att få dom att hålla, så dom
inte blir gammal fort? Eller klarar det sig när man blandat till dom?
Själv är jag så att jag samlar burkar och sånnt, men har aldrig nått att
lägga i dom. Men tänker hela tiden att jag ska.. nångång!

 
Anki

Anki

14 september 2015 07:46

Spännande att läsa om hur du gör salvorna! Skulle gärna prova, men tror inte jag har det rätta tålamodet.
Min farmors mormor ansågs på sin tid som "klok gumma" och farmor berättade ofta om hennes salvor och om folk som kom till henne för att få hjälp med olika krämpor... tyvärr har jag inte ärvt hennes kunnande...

http://ankistankar.blogspot.se

 
Ingen bild

Annonym

24 september 2015 00:44

Svineri på ponnytävlingarna i Ljungby
21 september 2015
Sverige De nationella hoppningarna för ponny hos Ljungby Ridklubb är bland landets mest populära. Den gångna helgen förstördes stämningen av onyktra föräldrar och barn som saboterade både bana och anläggning.


- På lördagskvällen erbjöd vi möjligheten att beställa pizza för leverans till tävlingsplatsen. Vi hade också öppet serveringen för dem som ville äta sin beställda pizza där. Tyvärr fanns det föräldrar som inte bara åt utan även drack en del. Några blev onyktra och förstörde stämningen, berättar tävlingsledare Mali Larsson.

Det var inte bara ett antal vuxna som inte kunde sköta sig. Det fanns även barn som stökade och saboterade under lördagskvällen. Mali berättar att det fanns ungdomar som körde med elcyklar mellan hindren inne i ridhuset. Banan till den första söndagsklassen saboterades med flyttade hinder som ändrade avstånd och hindernummer som byttes ut.

- Det var ändå inte det värsta. Vi fick larm om att ett omklädningsrum stod under vatten och trodde att någon ledning gått sönder. Det hade det inte. Det var avlopp i både handfat och duschar som täppts till med toalettpapper och sedan var vattnet påsatt och det var nog tio centimetert djupt vatten på golvet, säger Ninni Svensson som också var tävlingsledare.

- Inte nog med detta. Det hade även varit bråkigt vid uppstallningen och det hade kissast i serveringen. På söndagsmorgonen undrade vi varför vi arrangerar tävlingar, säger Mali Larsson som betonar att det handlade om en liten klick och att de allra flesta alltid uppträder korrekt.

- Det fanns föräldrar som kom till oss och tyckte att vi kunde avbryta tävlingen och ställa in söndagsklasserna. Men trots svineriet är det ändå det stora flertalet som sköter sig. Då ska inte ett fåtal förstöra för dem så därför fortsatte vi men allt sabotage är polisanmält och vi kommer även att skicka rapport till Ridsportförbundet, säger Ninni.

Eftersom tävlingsplatsen ligger ganska långt från stadskärnan är båda tävlingsledarna övertygade om att det är tävlingsdeltagare som är ansvariga för svineriet.

 
Sanna

Sanna

22 augusti 2016 10:25

Åh älskar att få sån här kunskap, plockade ringblommor igår till blivande salva och har redan gjort olja på bla nässlor och granskott...har inte gjort salva tidigare men vill verkligen lära mig så jag skall prova på så får vi se om jag lyckas. =)

http://www.krimskramsan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se