Direktlänk till inlägg 8 november 2015

ÄNTLIGEN KLAR

Av Anita - 8 november 2015 12:28

 

När jag står på övervåningen i farmors gamla kök och stryker gardiner så känner jag mig irriterad. Att styrka gillar jag lika lite som att putsa fönster. Jag är äntligen klar med hela nervåningen men det har banne mig tagit hela veckan.

Jag har ju ett lätt ångstrykjärn man farmor hade ett tungt järnstrykjärn som man värmde på spisen. Då på den tiden strök man ju allt och en massa volanger och krusiduller. Vilket tålamod.


Hon bakade också finkakor till fester. Fina damer skulle ha kalas och bräcka varandra. Minst 7 sorter skulle det vara och kanske 100 st av varje. Tänk att baka och grädda så mycket bröd och hålla jämn och lagom värme i vedspisen. Så svårt! Vilket tålamod. Där ligger man i lä. Tror inte jag skulle ens klara att göra en enda plåt bröd i vedspisen.


Nu är jag i alla fall klar och jag ser ut även om jag har missat några fläckar här och där. En märklig tid är det när smörblommorna blommar i november.  

Visst har vi hunnit med mer, Vattengympa. Besök hos fd Grannen. Lunch i Hammarstrand tillsammans med DansBritt och hennes kompis och faktiskt "Mitt ljus i mörkret" som bor på andra sidan sjön.

 

Kinabror, Jack och jag har tagit lite promenader i det fina vädret. Vi gick väst i gålan och hann gå en tur innan solen gick ner.

 

När solen dalar blir det genast kolmörkt ute.

 

Det är något mystiskt över skogen när solen står så lågt. Känns som om vad som helst kan dyka upp ur skogens djup. Tyst är det också. Bara kacklandet av svanarna som ligger nere vid sjön hörs. Till och med lommen har gett sig iväg.


Igår vaknade jag till strilande regn och jag kunde inte låta bli att tycka synd om dom som har julmarknad. Fint väder i flera veckor men precis nu blir det regn.


Nu åkte Kinabror, TuppOla och jag iväg till Strömsnäs i alla fall. Så mycket fint som det fanns där. En tant hade tovat underbara tavlor och tomtar. Jag har ju inte gjort en ulltavla på länge. Jag har liksom kommit av mig med hantverket. Vet inte vad tiden tar vägen.

Jag köpte paltbröd. Jag köpte ölkorv  av Spjälle och vann en fin blå halsduk och så fikade vi förstås.  På kvällen kom Datafia hit en sväng och så är det då fars dag och min sons födelsedag.


Jag kan inte fatta att han redan är 39 år. Minns den dagen med blankis och regn. Jag hade jobbat till fredagen och måndag morgon var det dags. Min fd man och jag åkte in kl 9 och kl 12 var lille lilla gubben född. 


Jag har sagt det förut och säger det igen. Det var mycket värre att köra upp för körkortet än att föda barn faktiskt


Kinabror och jag har varit ner på kyrkogården och tänt ett ljus på pappas grav. Nu skiner det upp ute så jag ska faktiskt gå ut och plocka nypon och torka. Man får passa på att vara ute nu för snart snart kommer den förfärliga vintern. 


Dagens ord: Två människor ser ut genom samma fönster. den ena ser smutsen den andra ser stjärnorna och med de rena glasklara fönster jag har just nu borde jag verkligen se livet utanför i gyllene sken.

 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

8 november 2015 17:03

Ja, tänk vad forna tiders kvinnor slet. Där ligger vi i lä. Fast jag har också strukit med strykjärn som värmdes på spisen. Det var när jag jobbade på Stora Karlsö. Där fanns ingen ström, så man hade inget annat val om man ville ha sina kläder slätat.
Här är också busväder, men det är ju inte oväntat att det skulle komma en höststorm och regn behöver vi storligen.
Ha det gott!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Staffan H

Staffan H

8 november 2015 17:10

Jag har läst lite då och då om vad en god husmor förväntades göra förr i världen. Stortvätt med efterföljande mangling eller strykning hörde till sådant. Husmor skulle, om jag minns rätt, räkna med en veckas arbete med tvätten. Huga!

http://staffanhuss,wordpress.com

 
TantGlad

TantGlad

8 november 2015 20:58

Nog slet dom allt, kvinnorna förr i tiden. Jag kom på en sak nu........när vilade dom? Nu klagar man över hårt arbete, och att man blir så trött, men då får man komma i håg att vi har helt andra förutsättningar idag.
Livet är enklare på ett "plan". Men kanske hårdare på annat plan. Mycke stress och krav. Kvinnorna blir utslitna med andra saker och ting i dag.
Detdär strykjärnet som var så tungt kommer jag ihåg. Ett sånt "strykjärn" tror jag faktiskt att jag har kvar.

Du....detdär med fönstrerna och vad man ser då man tittar ut var tammesjutton bra sagt .
Själv ser jag nog inte skiten. Själv ser jag helt andra saker som......himlen, katten, bilen, solen, ......allt möjligt, men "inte" smutsen. Man ser det man ser, eller vill se.

Visst blir det mörkt så fort solen försvinner där borta i horisonten. Då blir det bäckasvart, och ute i skogen kan det nog te sig lite mystiskt kan jag tänka mig.
Men hellre en promenad i skogen, än en promenad i stan. Hemska saker.

Ha nu en fin ny vecka och stor KRAM till dig.

http://tantglad.bloggo.nu

 
Karin

Karin

9 november 2015 08:01

Fint ordspråk du har sist! Jag ser absolut den underbara naturen, jag struntar i smutsen!
Ha en riktigt fin vecka!
Kramar karin

http://pixelmojan

 
Ingen bild

bamse31

9 november 2015 08:57

Ditt ordspråk denna vecka gäller inte mig. Jag ser varken smuts eller stjärnor, möjligen kan jaga se mera dagsljus flöda in, strykning har inte varit men starka sida, även om jag jobbat en säsong som pressade på en klädesfabrikens min ungdom. Min mor gjorde som din farmor å allt skulle strykas på den tiden.
Tvättmaskin fanns inte, så det blev storväxt på våren å på hösten. Vi hade en gumma som vi lejde för tvätt. Hon kallades för enånitti, för hon var låghalt så det blev aldrig två jämt när hon gick.
Nu är vi inne i den månad jag tycker sämst om, för det är så mörkt å kulet. Mörkret kommer direkt när solen går ner, som du också noterade. Har du fått tag i paltbröd! Detroit en av mina älsklingsrätter, men finns inte att få här nere.
I förrgår gjorde jag rullrån, som jag bjöd till farsdagskaffet igår hos min äldsta dotter.dom gjorde succe'.
Bor ingen i fd grannens stuga nu. Tråkigt om dennsr tom.
Kramen

 
Ingen bild

bamse31

9 november 2015 10:28

Förutom en del extra bokstäver tycker min iPad att det ska vara storväxt i s f stortvätt å Detroit i st f Det är.
Ha,ha,ha.

 
Korpunge

Korpunge

9 november 2015 20:16

Ja nog slet de ordentligt på den tiden det begavs sig. Idag ligger vi nog som sagt i lä där vad det gäller dessa hushållssysslor.
Här har jag putsat mina fönster och i fredags kom lilla barnbarnet och hälsade på och satte sina små avtryck på rutan. Dom får vara kvar ♥
Ha en fin vecka
Kram

http://korpunge.bloggo.nu

 
Åke

Åke

9 november 2015 20:30

Ja våran farmor eller mormor hur kunde dom med vedspisen??? Inget vred, undra om dom hade termometer... En annan sak vilket trädslag var bäst? Tjocka vedträn eller smala pinnar... Jag har en rätt modern vedspis och har i alla fall bakat sockerkaka (med hjälp av termometer) Dessutom griljerat julskinkan :) Men sedan får det vara... men övning ger färdighet sägs det...

http://www.nacka144.se

 
Annika

Annika

10 november 2015 09:08

Visst slet de ont och hade ett tungt jobb. Men de var ändå kloka och tog sig tid att dricka sitt förmiddags och eftermiddags kaffe tillsammans med vänner. Idag stressar vi bara på. Så skönt att ha fönsterputsning klar. Jag tycker att det blir så tvär tyst då solen går ner. Då vill man verkligen kura skymning.
Ha en fin dag.
Kramen

http://www.badtant.bloggo.nu

 
Bengt

Bengt

10 november 2015 19:52

Inte nog med det var tungt utan hur hann de med allt?
det är nog den konstigaste november i vår levnadstid (smörblommor.).
Kanske det kunde dyka upp ett litet troll!
Kram från Bengt.

http://bengtalfred.bloggplatsen.se

 
Carina

Carina

11 november 2015 16:26

Åh, vilka underbara höstbilder. Speglar verkligen hösten i Sverige

http://carinaxnilsson.wordpress.com

 
Dunsaluns

Dunsaluns

11 november 2015 21:05

Mmm, folk var duktiga förr i tiden. De hade inget val, vilket slit. Jag beundrar dem verkligen. När vilade de? När det blev mörkt?... Om barnen sov ordentligt?...
Mycket är bättre nu. Vi har det bra som kan välja. Vi får välja lite för mycket nästan. Det krävs mental energi till alla val. Jag vill ta det bästa av "dåtiden" och tillämpa det i mitt/våra liv, men det är ofta en kamp. Det ställs nästan krav från samhälle (skola/ jobb) att man har den där höga standarden som vi egentligen inte behöver. Och många blir sjuka av alla mentala intryck hela tiden och tar sömnmedicin efter att ha tillbringat hela kvällen med skärmljset i ögonen.

Jag önskar att jag kunde lite mer. Har du nåt tips på hur man bakar i järnspisen? Eller lagar mat i "järnugnen"? Jag har bara kokat kaffe. I början rök det in förskräckligt, men sen lärde jag mej "elda i draghålet". Blev de inte förskräckligt varmt i stugorna när det skulle lagas mat?
Tack för att jag får läsa din fina blogg när jag får en lugn stund över :) (Det är annat än reklam, nyheter och jobb)
Ta hand om dej Anita

http://dunsaluns.bloggplatsen.se

 
emma

emma

11 november 2015 21:34

Så fina bilder!

http://www.pennspar.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se