Direktlänk till inlägg 24 november 2015

IDAG TAR JAG FRAM SPARKEN

Av Anita - 24 november 2015 14:16

 

Det är inte så många ljusa timmar nu och inte att undra på.Det är trots allt bara en månad kvar till jul. Idag är det lite mildare men det känns som om det ska bli snö.


Eftersom jag ska äta hos Kinabror så tänkte jag åka spark på isen dit med pannlampa för det blir nog kolsvart tills jag kommer hem.


Söndagen var det dags att stöpa ljus något som min kompis IM och jag har gjort nu i flera år. Nyheten är att vi ska försöka göra blockljus också och det har vi inte gjort förut.

 

Hon har med sig hunden Jansson och han är inte rädd för katten han inte utan gick rakt på den och hälsade och så var det lugnt mellan dom. Annat är det med hunden Jack som är rädd för katten. Han och Jansson lekte utomhus ett tag men sedan kom Jansson in och ville ligga i värmen.

 

Att ha varmt i vedspisen är bra för då är det lätt att hålla rätt temperatur ¨på stöpmassan.

Klart att vi fikade lite grann och Kinabror kom in och Gamle A kom en sväng också. Lite soppa till lunch blev det.

 

Att göra blockljus är ju något nytt men IM satt här och gjorde iordning formarna av olika förpackningar. Att få vekarna att sitta mitt i kan ju vara ett knåp. Nyfikna katten Morris måste också vara med och kolla läget.


Smälta ljusstumpar i olika färger fick vi ju göra och sedan tömma i och försöka göra randiga ljus och enfärgade ljus. Dekorera med guldpenna och såna bilder som man kan dekorera ljus med. För att vara första gången blev vi väl rätt nöjda ändå.

 

Det tog oss så gott som hela dagen och sedan kom Kinabror för att äta middag och dagen var slut.

Igår tror jag att jag bara ägnade mig åt att städa efter ljusstöpningen. Det blev ett fali före som vi säger här.


Visst, leka med katten och hunden och mata fåglarna och laga fika och fika och äta med Kinabror . Jag var tvungen att åka till Kälarne och göra räkningar åt fd Grannen annars har han tjatat så jag blivit alldeles galen. Det tog ju någon timme och dagen gick fort som en blixt men skit samma.Jag är pensionär och då har man ju tid sägs det.


Idag har Kinabror och jag suttit och tittat på gamla papper och förvånad oss över vilken stor och fin bondgård det var en gång i tiden. Att man hade 10 barn och lyckades bygga upp allt detta från ingenting. Vi är alltså den fjärde generationen som har bott på den här gården och det känns ganska märkligt och när man läser gamla papper så börjar man mer tänkta på det. Är vi dom sista som kommer att bo här tro. Byn där det till och med fanns skola för alla barn som bodde här. Det är i alla fall inte så länge sedan.


Ja så for vi en sväng på granngården för att handla frö och kattmat och sedan började jag hänga upp ljus på huset så det ska vara klart till första advent. Kinabror har redan letat gran och satt ut utanför så nu är vi snart beredda.

Så kom Gamle A och vi fikade och nu ska jag gå ut och ta fram sparken som sagt.


Dagens ord:Det gäller att utnyttja den lilla stund det är ljust minsann.

 
 
Bengt

Bengt

24 november 2015 18:56

Vad detta inslag ger mig underbara minnen när jag orkade bo och sköta mitt Hökåsen!
Kramis!

http://bengtalfred.bloggplatsen.se

 
Hillevi

Hillevi

24 november 2015 19:48

Jamen, hur fina blev inte de där blockljusen, då! Applåder!

http://gyllensilver.wordpress.com

 
Ingen bild

Bamse31

25 november 2015 00:40

Full fart hos dig redan nu! Du gör alltid så fina saker, ljus , tomtar kransar julbockar mm. Jag kommer inte att göra mycket pynt till julen eftersom jag är ensam i år. Är hos min äldsta dotter på själva julafton å väntar sedan inte hem någon i helgen. Men du lär väl få huset fullt med släkt å vänner! Du får säkert en mycket trevlig julhelg som gör rättvisa åt all möda du lägger ner.
Det är fantastiskt att dina förfäder kunde driva bondgård där uppe! Det går inte idag, fast vi har bättre klimat, bättre redskap å bättre utsäden. Men kraven på lönsamhet sätter käppar i hjulet. Man var förnöjsam tidigare, nu är det bara stora vinster som räknas. Hade ni verkligen skola i den lilla byn - fantastiskt!
Om jag kunde börja om mitt liv, så skulle jag bosätta mig där hos dig och vara med å driva din fädernegård.
Kramen

 
Göran

Göran

25 november 2015 15:13

Jo, de små familjejordbrukens tid är ju längesen förbi. Som barn tillbringade jag några sommarveckor hos släktingar i en liten by som hette Måläng i Fåker, Jämtland. De hade en sån där gammaldags bondgård med 10-12 kossor, höns, ett par grisar och får samt en urgammal häst som gubben körde i skogen med om vintern. De var ju gamla men levde av vad gården gav. Såna finns inte nu längre. Nu är det stordrift som gäller om det ska gå runt.
Säkert slet de nåt fruktansvärt men det var jag nog för liten för att förstå (9-10 år). Men jag har i alla fall upplevt det under ett par sommarveckor!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Soldansare

Soldansare

25 november 2015 20:12

Vilka fina ljus! Nu är jag ju lite nyfiken på hur man lyckas få till ränderna.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Ingen bild

Korpunge

25 november 2015 21:58

Så fina ljus det blev!
Ja det är helt otroligt och sorgligt, hur byar har tömts på sina innevånare men vad vet man, en dag kanske det blir andra bullar. Som världen ser ut idag kanske det får börjas om från början igen med jordbruk osv.
Kram

 
Korpunge

Korpunge

25 november 2015 22:07

Tror det blev att jag la in min mailadress i stället för länken till bloggen *skrattar* Så det kan bli. Hoppas det inte gör nåt
kram

http://korpunge.bloggo.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 23 april 10:24

  Det går sakta med våren här i Fisksjön. Visserligen har alen gula hängen som gör att jag går omkring och nyser fast jag äter allergimedicin.  Kallt på nätterna så snön tinar inte trots att solen skiner på dagarna.  Vägen är visserligen bar m...

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards