Direktlänk till inlägg 2 december 2015

EN HYLLNING TILL SPARKEN

Av Anita - 2 december 2015 09:26

 

En kväll tog jag på pannlampan och körde sparken bort till Kinabror. Det gick elegant och fint fast det var mörkt. Skulle jag gått på blankisen vet man inte hur det slutat. Det är svårt nog med halkan när det är ljust.


Sparken är en vidunderlig grej. Man kan frakat varor och ved på den.

Man kan sätta sig och vila om man blir trött.

Det finns till och med sparkar där man kan fälla ner hjul så man kan köra när det inte är is eller man har sandat på vägen. För äldre är den mycket stadigare än en rullator när det är vinterföre.


Man kan tokåka fort på sjön och frakta fiskegrejorna på den och sitta där ute och pimpla utan att behöva släpa med sig en massa.

När barnen är små kan man sätta på en sparklåda och skjutsa dom i. Jag har ett svagt minne av hur härligt det var att ligga nerstoppad i fårskinn och titta på himlen och höra medarna rassla mot isen.


Man kan sätta ihop flera sparkar och göra ett sparktåg och susa nerför backarna med skrik och skratt. Minns när vi åkte nerför bräckabacken i full fart. Tur att det var lite trafik då.


Tomten kan komma på spark och ha säcken på sitsen.

Blir det en dålig sommmar kan man strunta i att sätta ut trädgårdsmöbeln och nöja sig med att sitta på sparken och känna solen värma.

Man kan köra ikapp med sparkar. Det gjorde vi ofta förut.

En en del sätter till och med motor på sparken och drar iväg.

Så härmed: Ett fyrfaldigt leve för norrlands hjälp nummer ett. SPARKEN Hurra hurra hurra hurra.


Nu är det väl dags att berätta om veckan som varit. Helgen gick fort. Kinabror och jag åkte till Bräcke på lördagen mitt på dan. Blötsnön vräkte ner och jag var glad att jag slapp köra..

Vi stannade till hos AMV och Gubben och frampå eftermiddagen for vi till Hunge på julbord. Där träffade vi TuppOla och hans fjälla och vi åt så vi var alldeles för mätta som vanligt. Sedan for vi till TuppOla och fjällans sportstuga och drack glögg och så tillbaka till Bräcke där vi låg över. En trevlig helg.


Söndagen hem.

Hunden Jack är så förfärligt rädd för katten och katten gör allt för att reta honom. När han gick ut i snön för att slippa katten var han nog på ett hiskeligt humör för då tog han och dängde upp tomten jag hade gjort.

Han åt upp näsan och tog tomteluvan och busade runt och fick labbefnatt.

 

Inte gick det att få stopp på den hunden inte.

 

Han bara busade på och det krävdes att Kinabror verkligen höjde rösten för att han skulle släppa.

 

Igår var Kinabror och jag till Östersund. Vi hämtade upp SofiePropp och for iväg för att kuta i affärer, en sysselsättning som jag inte gillar så där vidare och trött blir man. Mina gamla åderbråcksben och min höft värkte så när jag kom hem lade jag mig på soffan och orkade inte ens packa upp mina påsar.


 

Det är i alla fall skönt att se att det är ljust på min gård nu till och med i gammelstugan. Som ni ser så är det lite snö men inte så att jag är riktigt förbannad. Jag har fått av det mesta av snön på bilen och köpte ett överdrag i stan så nu ska det väl bli slut på skrapande och sopande åtminstone på framrutan.


Idag har jag inga planer men oj så mycket det finns att göra inomhus men först ut och mata fåglar och dra hem soptunna och hämta post. Sådana vardagliga sysslor som också ska göras. Plocka disk och tvätta kläder. Ja ni vet, sånt som inte blir av när man är borta och ute på roligheter.


Dagens ord: När katten retar hunden hämnas han på tomten. Hoppas det inte är lika med oss människor för då attans blir det nog dåligt med julklappar iår. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Flurig

2 december 2015 17:25

Ja, tänk vilket allroundfordon sparken kan vara! Tyvärr är det aldrig sparkföre här i Stockholmstrakten, men jag minns väl vintrarna hemma i Östersund.

Vi bodde högt upp på SamuelPermansgatan, så det svischade ordentligt när for ner till "stan", å andra sidan var det drygt ibland att komma hem i uppförsbacken. En del sparkar försvann också när någon "lånade" sparkar, flera återfanns av brandkårens dykare i vattnet under Frösöbron varje vår

 
Bengt

Bengt

2 december 2015 17:36

Du gör verkligen reklam för sparken. men för oss här i södra Sverige är det inte till någon nytta utan man sätter hjul på den! Då kanske vi också kan ha nytta m.m av en spark.
Vov, vov vilka härliga bilder!
Kramis!

http://bengtalfred.bloggplatsen.se

 
Annika

Annika

2 december 2015 19:18

Håller med dig om att en spark är ett fantastiskt fiffigt fortskaffningsmedel. Kul att se ditt hus i vinterskrud. Det är vackert även om du nu inte gillar snö. Första snön kommer just nu hos oss. Ogillar oxå detta elände....men lite fint är det allt.
Kramen

http://www.badtant.bloggo.nu

 
TantGlad

TantGlad

2 december 2015 20:08

Haha....har nog tänkt som du skriver....om sparken.
Den är ett himla bra fordon.
Miljövänlig är den åxo.

Dina slutord är ALLTID lika härliga. En tänker liksom till lite, då man läser dem. Sen så kommer leendet. För detdär leendet dyker nästan alltid upp då jag läser dina slutord.

Nu ska jag ta och köra mina slutord.

Det är nu sex månader kvar till midsommar. F-n vad fort tiden går. Snön är snart ett minne blott.

Kram på-re

http://tantglad.bloggo.nu

 
Ingen bild

Bamse31

3 december 2015 00:30

Jag delar din uppfattning om sparken.jag var skolbarn under kriget, bilar fanns knappt å de som fanns gick på gengas å hade snökedjor på vintern.
Man åkte spark vintertid, å vägrenhållarna sandade bara mitten på vägbanan så vid sidorna var det alltid sparkföre. Det var hårda vintrar i början på 40-talet vilket gynnade sparkåkningen inte bara i Norrland utan även i Svealand. Vi barn åkte spark till skolan så skolgården var full med sparkar-ändå kunde man ju träda in dem i varann.
Jag har upplevt alla de moment av sparkåkning som du räknar upp å jag har flera: vi satte segel av säckväv och sparkseglade på isarna samt åkte spark på snövidder i månskenet på senvintern, när dagsmejan gjort snöytan till en isskorpa när kylan satte in efter solnedgången. Å så kunde man va lite romantisk å skjutsa sin käresta på sparken.
Tråkigt att förutsättningarna för sparkåkning har försvunnit, åtminstone här nere😢😢😢
Jasså, katten har tagit kommandot över Jack!
Han angrep nog tomten i glädjen av att för tillfällen vara befriad från katten, tror jag. Kram.

 
Ingen bild

Bamse41

3 december 2015 00:34

Jag delar din uppfattning om sparken.jag var skolbarn under kriget, bilar fanns knappt å de som fanns gick på gengas å hade snökedjor på vintern.
Man åkte spark vintertid, å vägrenhållarna sandade bara mitten på vägbanan så vid sidorna var det alltid sparkföre. Det var hårda vintrar i början på 40-talet vilket gynnade sparkåkningen inte bara i Norrland utan även i Svealand. Vi barn åkte spark till skolan så skolgården var full med sparkar-ändå kunde man ju träda in dem i varann.
Jag har upplevt alla de moment av sparkåkning som du räknar upp å jag har flera: vi satte segel av säckväv och sparkseglade på isarna samt åkte spark på snövidder i månskenet på senvintern, när dagsmejan gjort snöytan till en isskorpa när kylan satte in efter solnedgången. Å så kunde man va lite romantisk å skjutsa sin käresta på sparken.
Tråkigt att förutsättningarna för sparkåkning har försvunnit, åtminstone här nere😢😢😢
Jasså, katten har tagit kommandot över Jack!
Han angrep nog tomten i glädjen av att för tillfällen vara befriad från katten, tror jag. Kram.

 
Åke

Åke

3 december 2015 12:15

Ja sparken är ett härligt vinterfordon. Jag åker mycket på den när isen lagt sig. Vi har inte någon snö än vid kusten... Brukar frysa på tills nyår. Då blir det både spark och skridskor :) Förutsättningarna här på norra ön är dåliga då dom är så bra på att sanda.

http://www.nacka144.se

 
Göran

Göran

4 december 2015 16:04

Inte en dag för tidigt att någon drar en lans för sparkåkning, ett underskattat nöje vintertid. Jag har faktiskt en gång haft sparken som arbetsredskap. På mitt allra första jobb som springschas på kvartersbutiken där jag bodde. I sjuan och åttan i skolan hade jag jobb som springpojke sex dagar i veckan och under de vintrigaste veckorna använde jag en s.k varuspark. D.v.s den hade ett avlångt flak därfram istället för en sittplats. Det rymdes fyra banankartonger på den vilket var väldigt praktiskt strax före jul när tanterna bunkrade upp!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Emma

Emma

1 januari 2016 07:38

så mysigt på gården, har du två hus?

http://dunsaluns.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Emma

1 januari 2016 07:53

Ja! Du har så rätt! Jag har varit ute med sparken nu i halkan och den är fantastisk! Så himla roligt att susa fram med ungarna också! Vi använder inte så mycket spark som när jag var liten, för det mesta så är de så duktiga på att sanda, så det blir svårt att susa iväg till barnen i grannbyn tyvärr.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Av Anita - Torsdag 30 juli 14:41

Så iförrgår for alla iväg utom Kinabror och jag. Det blev tomt och tyst. De enda som förde ljud var alla svalorna som flög omkring och kvittrade glatt.   Mulet och grått och regnskurar men det blåste i alla fall inte. Hörde ni, jag försökte leta...

Av Anita - Måndag 27 juli 20:44

  När man var barn så byggde vi kojor i skogen och var där nästan jämt. De här tuffa killarna gjorde det lite enklare för sig. Dom renoverade det gamla grishuset och var där nästan jämt. Man hörde ett fnitter då och då från skogen. Här har dom i n...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se