Direktlänk till inlägg 12 februari 2016

PÄRAN ÄR SNART SLUT

Av Anita - 12 februari 2016 17:04

Päran (potatisen) är snart slut. Det är bara några små kvar i källaren. Krypan (mandelpotatisen) finns det lite kvar av för dom går sönder när man kokar dom så dom har blivit kvar till sist.


Så har jag då mina favoriter Cherie heter den. Den är röd i skalet och har formen som mandelpotatis. När man kokar den blir skalet brunt men inuti är den gul och fin. Inte blir den mosig heller utan blir fin att steka.

 

Potatis som var människornas överlevnad förr är ju nu farlig sägs det men nog ska jag äta upp även dom små potatisarna.


När man kokat dom och skalat dom rullar jag dom i ströbröd som är blandat med salt. peppar och örtkrydda. Så steker jag dom i smör. Oj så goda dom blir så man kan rakt äta dom utan något annat till om man inte har något. En ren delikatess ska ni tro Mums Mums filibabba.


Igår var det meningen att jag skulle fara och gå på vattengympa men jag vågade inte för timmerbilarna och så kände jag lite mosig också, ont i ryggen och början till blåskatarr så jag stannade hemma. Frampå eftermiddagen kom Storfiskarn och så for vi och åt på hotellet för då hade bilarna slutat fara efter vägen. Lite kaffe hos Datafia efteråt och så gick den dagen sin väg.

 

Morris och jag roade oss med att blås såpbubblor, ja det vill säga jag blåste och han roade sig med att kvadda bubblorna. Han gillar verkligen det och när han är sugen på den leken hoppar han upp och sätter tassen på burken med såpbubblor och jamar. Då är det bara att sätta igång och blåsa.


Idag började det snöa och blåsa och blev ett riktigt styggväder. Jag tog bilen och åkte iväg till Hammarstrand för att som vanligt är på fredagarna jobba lite, handla lite och så var Dansbritt och jag och åt på hotellet.

Det är meningen att hon ska komma hit ikväll och ligga över och att vi ska gå till Kolbjännsjön och titta på fisket om vädret blir bättre förstås.


Annars hörde jag på radion att man skulle öka kostnaden för läkarbesök till 300 kr och det är dubbelt så mycket som förut och rekord för hela Sverige. Vi har ju rekord på att ha högsta skatten också och dyraste maten. Lägsta inkomsterna har vi också. Jajamen så kan det vara. Man gör sitt bästa för att få bort oss från landsbygden men då kan dom hoppa upp och fisa för vi kämpar oss kvar som det tuffa folk vi är.


Slutar dagen med ett dagens ord: Man kan tro att det går bra att slå ner oss och bestämma över oss men det är bara vad man tror, tro mig. 

 
 
Ingen bild

Liliann

12 februari 2016 17:54

Du kanske testat men en rejäl klick smör i krypankoket, låt koka upp ich stäng sedan av plattan och låt koka på eftervärmen mindre sprickrisk!

 
Åke

Åke

12 februari 2016 19:29

Du har ju snart berättat om hela byn :) Du känner inte till någon Valle? Lång, var krullhårig som ung och typ smal. Kan vara runt 55-60 år... Annars har jag varit mycket i Hammarstrand :)

http://www.nacka144.se

 
Ingen bild

Bamse31

12 februari 2016 23:45

Jäskesta! Ä påran snart slut! Men dom som ligger i hinken ser fina ut! Blev skörden dålig förra året?
Då har du ingen sättpotatis så du får väl lov att köpa, men dom tar hiskligt betalt för sättpotatisen. Vi brukade alltid se till att vi hade sättpotatis kvar från fjolårets skörd. Det var billigare att köpa matpotatis om den egna tog slut. Det där receptet på att steka småpotatis ska jag pröva.
Jag lagade stekt fläskkarré med råstekt skivad
potatis, vitlökssmör å lite råa grönsaker till middag idag. Hade gjort iordning en ganska stor sats med smält smör med pressad vitlök i.
Allt smakade mums men glädjen fördunklades av att jag, jävla blindbock, råkade stjälpa bägaren med ännu flytande vitlökssmör ut över bordsduken, som numera alltså luktar vitlök.,kan inte tvätta den i maskin, för då kommer hela tvättmaskinen att lukta😟😟😟.
Det var bra att du avstod vattengympan när du inte kände dig fullt ok.
Katten Morris verkar vara en framåt katt å katter i gemen är klokare än vad många tror.
Priset på läkarbesök här ligger nog i nivå med det uppe hos dig. Jag har redan betalat så mycket att jag har frikort, det är hjärtkontrollerna syn å prostatakontroller å ständiga tester på varanvärdet ( blodförtunning jag måste leva med pga pacemakern)
Det blir nog inget besök på ev pimpeltävling i morgon, för ni ska få snö hörde jag på tv för nåra minuter sedan så du å DataFia får väl ta fram nån Åsanissefilm.
Kramen på er båda två å klia Morris bakom öronen från mig😌.

 
Göran

Göran

13 februari 2016 08:24

I mina trakter minns många äldre människor hur man förr brukade kommentera dåliga framtidsutsikter när det gällde pengar.
"En får stö´ på pärer´n" brukade man säga när man visste att det skulle bli knappa tider. Du förstår ju såklart vad det betyder. Men för läsande sörlänningar kanske det är svårare att lista ut att man får stödja sitt näringsintag på potatisen. För den hade även de mindre bemedlade ofta ganska gott om.
Dina ser ju fina ut även om de knappast räcker till nästa skörd. Då kan du prova att göra gamle stjärnkocken Werner Wögelis älsklingsrätt, dopp-i-kopp. Kommer från Tornedalen och är helt enkelt smält smör med lite gul lök samt salt och peppar i en kopp. I detta doppas de minsta potatisarna innan man äter dem, gärna mandelpotatis.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
TantGlad

TantGlad

13 februari 2016 11:38

Pärer är gott det. Mandelpärer med......fast det är väl som du säger.....man kokar lätt sönder den. Svår å skala är de åxo.

Din söta katt Morris då. Visst är dom väl för go. När en katt vill nåt, då är det bara att lyda. Det är ju dom som bestämmer vart skåpet ska stå haha.

Hoppas att du får en trevlig kväll med din gäst.
Nu får du Ha det gott.

Hejsvejs!

http://tantglad.bloggo.nu

 
Soldansare

Soldansare

13 februari 2016 16:22

Åh, vad gott det lätt ditt potatisrecept! Och vad söt han är din katt. Han vet vad han vill.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Tezz på Endeavour

Tezz på Endeavour

14 februari 2016 10:18

Åh vad gott det där med potatisen lät! Det måste jag prova nån dag.
Äter väldigt lite av potatis, ris, pasta etc, mest sånt som quinoa,glutenfri couscos och amarant.Men det är gott med potatis, dock gillar jag faktiskt mandelpotatis bäst.
Skulle potatis vara farlig? Det har jag missat. Men alltid är det något som de får för sig är farligt, förut var det kaffe, nu är det potatis..
Sen ändras det och kaffet är hälsosamt. Lyssnar inte på sånt där längre(om jag någonsin gjort det)
Gullig Morris är! Klappa han från mig.
Kram och ha en fin allahjärtansdag

http://www.sailaway.bloggplatsen.se

 
Anki

Anki

14 februari 2016 10:24

Så bra att ni kan roa er inomhus du och Morris - såpbubblor är kul för både gammal och ung :)
Verkar väldigt orättvist det där med kostnadshöjning för läkarbesök... plus att ni har både högre skatt och dyrare mat...
Tack för din hälsning... och Tack detsamma till dig!
Ha det gott!

http://ankistankar.blogspot.se

 
kickilina2009@hotmail.com

kickilina2009@hotmail.com

14 februari 2016 10:42

Tack för fin kommentar på min blogg, ha en fin alla hjärtans dag i lilla skogen och visst är potatis gott och nyttigt jag gillar det, otroligt mättande o gott, vilken go katt du har :)
mvh o kram Kicki

http://lenakristina.bloggo.nu

 
Gubbfan

Gubbfan

16 februari 2016 20:48

Den där sorten Cherie låter intressant.
Den gula mandeln brukar jag ha, fast den är svår här söderut.
Vi brukar rå-steka den i tunna skivor. Skalet kan vara kvar.
Det är nog den godaste potatis-sorten i alla fall.
Men du har potatis kvar i alla fall.
I en månad har vi fått förlita oss på köpe-potatis.
Känns helt fel.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards