Direktlänk till inlägg 12 april 2016

BÄCKEN SOM RYMDE OCH FÅGELBOET I TIBASTEN

Av Anita - 12 april 2016 08:08

Så tillbaka till skogen och här händer det mycket den här tiden.

Bäcken har rymt. Eftersom trummorna i bäcken är igenfrusna så hoppade allt vatten över i diket som går fram till gården så nu hör man inte ett svagt brus från skogen utan ett riktigt dånande bubblande ljud så fort man går ut.

Det bubblar och sprutar vatten rakt upp som en riktig geiser från Island fast i miniatyr. Diket fortsätter ner mot sjön men det är dålig med flödet så Kinabror har hackat och stökat för att få det att rinna ut i sjön istället för att fylla hela åkern nere vid sjön.


Så när jag gick strandstigen bort till Kinabror fick jag se att tibastbusken hade stora knoppar och är på väg att slå ut. Kanske ska jag börja att berätta om tibast. Trots allt kanske inte alla vet vad det är.

Det är en giftig liten buske där blommorna slår ut innan bladen kommer. Den är starkt rosa och doftar jättegott lite åt mandelhållet.

Här en bild från ett tidigare år.

 

Där i en klyka i busken upptäcker jag ett litet litet fågelbo med ett pyttelitet ägg kvar sedan ifjol.

 

Så otroligt gulligt och genast börjar min fantasi att fara omkring. Tänk dig att du vore en liten liten fågel och byggde bo i tibastbusken. Där skulle vinden vagga boet och doften från växten och de rosa vackra blommorna runt omkring skulle glädja din syn. När jag berättade om det för Kinabror påstod han att fåglar inte har något luktsinne men inte vet jag. Tänk att man vet så lite fast man är född i skogen. Undrar föresten om fåglar återkommer till gamla boet eller om dom bygger nytt varje år. Ja det finns mycket att fundera över en fin vårdag. Hoppas bara att den lilla fågelhonan fick flera ägg och att dom andra kläcktes som dom skulle.


Nästa fundering kommer nu. Jag fick ett skott av en bekant ifjol på en blomma som hon inte visste vad det var. Den har blanka fina blad och nu har den börjat blomma med konstiga blommor. Är det någon som vet vad det är tro?

 

Det har hänt en del under de få dagar jag varit hemma. Städat bort hundhår och katthår och grus. Det blir mycket nu när det börjar tina på gården.

Varit till Hammarstrand och ätit fredagslunch med Kinabror och Dansbritt.


Fint väder i helgen. TuppOla har varit här hos Kinabror och dom har pimplat. Tror att Rosenknoppen var här ett tag också.

Jag har legat och solat på Kinabrors brygga fast med alla kläder på. Såååå varmt att man ligger bar är det inte men ansiktet behöver lite sol.

AMV och Gubben har varit här och eldat ris.

Söndag kväll åkte hela gänget till Hammarstrand och lyssnade på ett kusinbarn till oss som har ett gäng som heter Fluru. Dom var verkligen jättebra och tjejen har en otrolig röst.


Igår hjälpte Kinabror mig med att försöka ta bort det rostiga röret i bastun och oj vad det var fullt med sot och aska. Inte undra på att det rök in minsann. Nu blir det till att skaffa nya grejor för jag är faktiskt bastusugen nu när det börjar bli ljust på kvällarna. 


Så kom Storfiskarn cyklande för att hjälpa till att sätta upp fågelholkarna.

 

Han är smidig som en liten ekorre och klättrar lätt upp i träden och jag tänker avundsjukt på när jag kunde klättra upp i favoritbjörken och sitta där och gunga på en gren som en fågel. Sådana äventyrligheter tillhör en gången tid för mig tyvärr.


Det är mycket som tillhör en gången tid, både det man saknar och det man slipper. Jobbet saknar jag minsann inte men min smidiga kropp kan jag sakna och mitt släta skinn. Nåja det är som det är med det.


Vi satt för första gången ute på altanen i solen och fikade igår i alla fall och jag har plockat undan snöspadar och sparkar och snart snart kan man börja kratta men än ligger det drivor av snö överallt för nätterna är kalla och då går det sakta.


Dagens ord: Naturen är full av små under bara man har ögat att se dom..  
 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Margareta wårenius

12 april 2016 09:16

Så kul med all inspiration som du fick av din resa, man kan verkligen hemmablind. Och nu väntar dig sköna dagar ser jag. Ha så skönt!

 
kristina Nygren

kristina Nygren

12 april 2016 10:19

Vilka härliga vårbilder, och en lilla bäcken som mynnar ut i en sjö säkert, vi går mot en härlig tid. Hoppas att sommaren blir bättre än förra året.
kram kicki

http://lenakristina.bloggo.nu

 
Ingen bild

Bamse31

13 april 2016 01:21

Vilken fin tid på året] Fast jag finns i storstaden kan jag leva mig in i det du ser å skriver om, för jag har samma !upplevelser lagrade inombords sedan sedan jag var yngre.
- Fåglar har nog luktsinne, men kanske inte lika vårt.
Den som värpte det där ägget har nog omkommit, tror jag. Mn det kan vara ett "blindägg, dvs ett ägg i en kull, som inte blivit befruktat och därigenom aldrig kläcks. Du kan ta det till dina samlingar Anita.Jag hörde porlet av smältvatten i din bild, som jag skrivit tidigare, det väcker många barndomsminnen om hur man hjälpte våren.
Blommor å dylikt är inte min starka sida, även om jag vet vad Tibast är. Den brukas som prydnadsväxt i villaträdgårdar här nere.
Den växt du ställer fråga om känner jag ej till. Roligt att du tar dig råd att göra restaurangbesök så ofta.Jag går mycket sällan på spontant restaurangbesök.
-Hoppas du får fart på bastun, får det är skönt med bastubad. Jag badar flera gånger i veckan i min ångbastu.- Kramen!

 
skogsnuvan

skogsnuvan

13 april 2016 08:38

Till Bamse: Jo men visst är det här en fin tid. Då när man har hela våren och sommaren framför sig. Kinabror och jag äter lunch på hotellet och turas om att betala. Det kostar bara 85 kronor för både buffe varmrätt och efterrätt och det har vi råd att unna oss en gång i veckan även om jag har dåligt ställt. Det är billigt tycker jag och eftersom jag varken röker eller dricker så unnar jag mig det.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Bamse31

13 april 2016 12:26

Oj va billigt! Det kostar säkert 100 kr att bara gå,inpå n restaurang här i stan går man på ett ställ typ matserveringar kanske det kan bli billigare för enklare rätter, men knappast under 85.lite nöje måstematcher bli att åka till Hammarstrand
Du ska inte tro att jag missunnar dig restaurangbesöken,, lite nöje måste vara att åka till Hammarstrand.

 
Soldansare

Soldansare

13 april 2016 18:57

Visst är det trevlig med alla sådana där små vårsaker. När jag var barn gick min mamma och jag alltid till "Åbo-forsen" på vårarna. Då brusade det och forsade det av smältsnö.
Jag tror att fåglar bygger nya bon varje år. Åtminstone brukar det vara så med skatorna. De kommer tillbaka varje år och plockar pinnar ur sina gamla bon för att bygga nya, gärna i samma träd som det gamla boet av någon märklig anledning.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Karin

Karin

15 april 2016 19:42

Visst måste man hjälpa våren på traven. En porlande bäck hör våren till.
Kolla denna länken: fageln.se. Nere till vänster finns länkar till live-kamera, där kan du följa ruvning, matning av fågelungar från örn, uggla och stork. Man kan endast se någonting dagtid, när det är ljust.
Kramar Karin

http://pixelmojan.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Onsdag 12 aug 08:37

  Nu börjar nätterna bli kalla, härom natten bara några grader. Det är dagg i gräset och en annan ton i luften. Som vanligt hade jag planer för dagen som det inte blev något av.   Plockade rödvinbär och gjorde en massa gele. Då blev det till a...

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

  Mulet och varmt. Morgonfika hos AMV och Gubben. Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan. Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav. Vattna blommor och gå ner till sjön. AMV och jag sitter på strandstugeveranda...

Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

  Tre dagar med full fart.  I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffa...

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se