Direktlänk till inlägg 16 november 2016

NOVEMBERDAGAR

Av Anita - 16 november 2016 12:16

November är en konstig månad och det har jag väl sagt förut. En del mornar när man vaknar är det över 15 grader kallt. En del mornar är det snö som faller och ibland så stormar det.

Igår var det tö och regn och halka.

 

Det var dags för bakdag. Pappersbeda kom vid halv niotiden. Då hade hon redan varit iväg till bakstugan och eldat upp ugnen i någon timme. Hon hade blandat till degen så den stod på jäsning.

Vi satt och och drack kaffe och knaprade på några pepparkakor och sedan gjorde vi runda bollar av degen.

 

Så rakar man bort elden från ugnen och föser in den längst in och sopar och rengör med en björkkvast så all aska kommer bort. Sedan är det bara att kavla runda kakor och jag står och gräddar. Pappersbeda är en hejare på att kavla och jag trivs ju i värmen så vi går bra ihop. Vi träffas inte så ofta som förr så de här timmarna vi har i bakstugan är så fint. Vi har så mycket att prata om de här timmarna så allt går lätt och vi ser fram emot det här. Vi har bakat tillsammans i 19 år nu så ni kan tro att det går på rutin och vi samarbetar väldigt bra.

 

Det går väldigt bra och snart kommer Kinabror för att få smaka lite. Frampå eftermiddagen kommer en gubbe till och vill provsmaka och även jag tar en bit för att testa. Tunnbröd är så roligt att baka.

 

Det värsta med bakningen är att städa efter sig. Det blir ju massor av mjöl överallt. Det blev över 100 kakor och vi kände oss väldigt nöjda med dagens arbete. Visserligen har jag ont i mina ben inte nog med att jag har åderbråck utan jag ramlade ner i en stol som tappade sitsen dagen innan så jag hade ont förut och inte blev det bättre av att så stilla framför bakugnen i flera timmar.


När vi åkte hem snöade det förfärligt, någon blandning mellan snö och regn. Paketera, frysa in, diska upp degbunkar och annat grejs och hoppa i badkaret för att tvätta bort allt mjöl som satt i håret och överallt.


Steka korv och göra potatismos till mig och Kinabror och sedan var jag så trött att jag småsomnade i soffan och vaknade av att jag snarkade.


Det var alltså en vanlig dag i Paradiset Fisksjön. Idag är en alldeles speciell dag. Det är en dag som kommer att ändra mitt liv ganska mycket men det pratar vi om sedan.


Kinabror han har besiktat bilen idag och den har gått igenom.

Storfiskarn kom och även han försökte fixa med min telefon. Vi försökte få in min mail på telefonen men det gick inte heller. Less blir jag.


Så kom Pappersbeda och klippte mitt hår en liten bit och nu har halva dagen gått. Ute flaxar mina fåglar runt som söta små smycken. Redan har jag kokat flera kaffepannor med kaffe och fler lär det väl bli.


Jag bara väntar. Väntar och väntar.


Dagens ord: Livet är som en chokladask. Man vet inte vad som döljer sig inuti och man hoppas alltid att ta den godaste pralinen. 

 
 
Karin

Karin

16 november 2016 14:17

Det är något stort på gång förstår jag. Men jag kan inte gissa, jag har ingen aning. Men gläds med dig, och din förväntan!
Har ni en bakstuga någonstans? Det låter mysigt att baka tunnbröd. I Skåne säljs mest degiga limpor, som bara innehåller luft, och som inte mättar något.
Kramar Karin

http://pixelmojan.se

 
Ingen bild

Barbro

16 november 2016 17:32

Ja nu blir man verkligen nyfiken.... Ser fram emot morgondagen eller när det nu blir!

Det är jätteroligt att baka tunnbröd, för mej blir det kanske en gång per år på sommaren ifall Marie vill ha sällskap. Vi byts av och gavlar och gräddar om vartannat. Annars blir man varm/less. Roligast är när det kommer nån som kanske sett att det ryker i bakstugan och vill komma och smaka.

Härligt, nu har du bröd till jul. Jag får knata er på Jamtlis julmarknad och köpa några påsar.

 
Soldansaren

Soldansaren

16 november 2016 20:13

Hoppas att det är något som kommer att förändra ditt liv till det bättre i alla fall. Det ska bli väldigt intressant att höra vad det är.
Kram på dig!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Annika

Annika

17 november 2016 09:17

Jag hoppas oxå att det var nåt bra du väntade på. Som jag saknar min mammas goda hembakade tunnbröd och lufsor till Julen. Såååå gott. Du bor så fint där vid sjön. Ha nu en bra dag och helg., Kramelikram på dig.

http://www.badtant.bloggo.nu

 
Ingen bild

Bamse31

17 november 2016 15:46

Oj, Anita, bakade ni i en riktig ärilsugn! Det finns inte många kvar av den sorten, så var rädd om den!
Jag hade en morbror som hade bageri å en stor ärilsugn spm jag som barn var med å ladda med ved. Den skulle tändas till natten å sen på småtimmarna började man baka, först rågbrödskakor, sedan limpor å sist wienerbröd å småkakor. Men tunnbröd bakades inte för bageriet fanns strax utanför Uppsala å i den regionen bakades inte tunnbröd, men vilket gott rågbröd det blev. Nåt sånt finns troligen inte att köpa i handeln längre. Det fanns ett i Dalarna ganska länge, men nu har även dom gått över till elektrisk ugn å brödsmaken blev en helt annan
Ska bli spännande att läsa om din speciella dag idag. För egen del skag hylla mitt yngsta barnbarn, som fyller 16 år idag- en jätttesöt tjej, som går i musikgymnasiet häri stan. Kramen!

 
TantGlad

TantGlad

17 november 2016 16:17

Du är för härlig du. Läser och ler mig genom hela ditt inlägg.....åsso du då. Blir glad av din selfie som är såååå härlig.

Mången kram.

http://tantglad.bloggo.nu

 
Sanna

Sanna

18 november 2016 08:43

Åh låter som en helt underbar dag <3 Ja inte med värken då, men hoppas att den lagt sig nu <3
Var typ tusen år sedan jag var i en bakstuga, saknar det verkligen...
Nu blir jag nyfiken...hoppas att det är något bra du väntar på <3

SV: Tack för alla tips! :)

Önskar dig en fin helg <3
Kram
Sanna

http://krimskramsan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Av Anita - Tisdag 5 mars 13:00

  Nästan lika lat som katten har jag varit sista veckan. Kinabror och jag har tittat på skidskytte och det har varit mycket sånt. Jag gillar ju inte sport men just skidskytte och Vasaloppet vill jag titta på.   Vasaloppet föresten är ju något ...

Av Anita - Tisdag 27 feb 10:01

  Nu har jag inte skrivit på ett tag för nu har den tid kommit som kallas för vårvinter Det är nu det är kallt på nätterna och solen börjar värma. Det är nu vi börjar ha folk som kommer hit. Det är då jag har mycket att göra.   Det är nu vi...

Av Anita - Torsdag 22 feb 08:31

  När man nästan gett upp hoppet så kommer en sådan sagolik dag som man glömt att det kan bli fast det är vinter. Bara någon grad kallt. Solsken hela dagen. Fågelkvitter    Måndagen var det tovningskurs och vi har gjort ganska många fåglar....

Av Anita - Söndag 18 feb 09:27

  Nu kommer Kinabrors son med familj, frun, tre barn och två hundar. Kinabror har eldat i sommarstugan. Det lyser välkomnande i alla fönster. Vägen och gårdsplanen är skottad. Vattnet fungerar och brasan är tänd. Älggrytan och potatisen puttra...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards