Direktlänk till inlägg 19 december 2016

VÄGEN MOT JUL

Av Anita - 19 december 2016 10:57

 

Vägen mot jul kommer sakta bit för bit. Sakta. bit för bit plockar jag fram julsaker.

Egentligen är det ganska onödigt för det blir bara Mannen och jag på julafton och det känns lite konstigt för för det mesta brukar ju huset vara fullt av folk. men nu är det ju så att jag är en julfreak som vill ha fram alla mina julsaker

 

Dom gamla slitna julbonaderna som hängt med så länge jag minns. Dom är lika slitna som jag men älskade ändå. För mig står dom för en härlig barndomsjul som inget kan leva upp till nu för tiden.


 

Jag såg att Ernst på tv gjort girlanger av lingonris och det är klart att jag gjorde en sådan också bara för att försöka. Skulle gjort den dubbelt så lång så det blivit vågor på den men nu blev det som det blev. Vet i alla fall att det inte alls var svårt.


 

Lördagen var en solig och fin dag med några grader kallt, alltså ett perfekt väder för att vara ute. Nu blev det inte så mycket utesysslor för vi skulle ju åka och handla en massa grejor till jul. Det är lika bra att handla det mesta i god tid så det inte blir stressigt.

 

Tog mig till att koka knäck något jag inte gjort på många år. Det blev faktiskt väldigt bra, lagom hård och god.


Så kom då söndagen och det var matlagning för hela slanten.

Tog upp älgkött och älghjärta som legat i saltlag och torkade det i ugnen.

Tog fram älgtunga och kokade den med massor av kryddor och salt och den blev bra den med. Det var evigheter sedan jag kokade tunga.

Så var det revbensspjällen som skulle stekas och allt det där tog mest hela dagen.

 

Katten Morris var som en galning igår. For omkring och busade med det mesta. Kanske är det väderomslaget som gör honom alldeles galen.


Vaknar imorse med att det var ovanligt varmt i sovrummet och när jag tittade ut såg jag att nästan all snö var borta. Det var 6 grader varmt ute och blankis. Vi svenskar vi bara pratar om vädret hela tiden men nog är det märkligt att det far upp och ner hela tiden.


Mina gamla knän gillar inte det och nu har jag haft rätt ont i ett par dagar i det ena knät men det är inget att gnälla över. Jag är glad att jag är så pass skaplig som jag är. 


Varje jul när det är dags att klä julgranen funderar jag över hur det ska bli nästa år. Det gjorde jag ifjol men inte kunde jag tro att det skulle vara så här iår. Man vet aldrig vad som händer och det är ingen ide att fundera över det för det oväntade väntar alltid bakom hörnet på gott och ont. Glöm inte det.


Nu är det stressens tid för många och handlandet tid. Det är märkligt med oss människor. Vi vill visa vår kärlek med att köpa dyra julklappar till varandra och barnen blir överösta med saker som går sönder på en gång. Affärerna vimlar av plastgrejor som går sönder så fort man leker med dom. Minsta lilla unge ska ha en mobiltelefon och helst en ny varje år. Däremot har vi inte tid varken för barn eller gamla. Tiden är en bristvara nu för tiden. Mångas liv består i att frakta barn fram och tillbaka hela tiden, vakna på morgonen och börja skynda skynda på en gång.


Jag är glad att jag inte längre behöver jäkta och stressa utan kan ta livet i en lugn takt även om jag ibland tycker att jag inte hinner med men ska jag vara ärlig så är det bara latheten som gör att jag inte hinner med. Många timmar framför tvn på kvällarna, ligga länge på morgonen. Sitta länge med kaffekoppen och inte göra så mycket nytta före kl 11 men vad då.

Jag har stressat och jäktat och härjat i hela mitt liv. Nu är dags att njuta av friheten. Ibland kan jag tycka att det är synd att jag slutat med mina hantverk och sånt men jag får ju skylla mig själv.


Då när man hade bråttom blev det något gjort för man måste men nu kan man ju tänka "det gör jag en annan dag".

Slutar dagens lite röriga inlägg med en bild jag tog härom dagen när vi åkte spark på sjön.

 

Dagens ord: Om man inte hinner allt man tänkt är det kanske meningen så och det kan bli bra ändå kanske ännu bättre.  

 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

19 december 2016 13:56

Jag kan också sakna alla de timmar man satt och stickade och broderade, stoppade strumpor och fållade handdukar. Händerna fick aldrig vila och man skulle presterar och vara effektiv även när man satt och lyssnade på radio eller såg på tv.
Nu ligger jag på rygg i soffan om kvällarna och ser på tv, det är allt, men jag har faktiskt inte dåligt samvete för den skull. Jag tycker att jag gjort mitt och förtjänar lite lättja så här på ålderns höst.
Kram, på dig Anita!
/Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ingen bild

Barbro

19 december 2016 19:10

Ja visst har vi det bra. Sitter och förundrar mej över att jag inte har bråttom, inte känner mig stressad utan kan lugnt ligga och glo på TV både dag och natt, ingen press.

Hoppas du och Mannen (va roligt att du har sällskap!) får en riktigt härlig jul!

 
Soldansaren

Soldansaren

19 december 2016 20:14

Jag brukar plocka fram allting redan till den första advent. Jag tycker att det är framme så kort tid, för efter jul brukar jag vilja få bort det fort som ögat igen, så för att hinna njuta av det börjar jag tidigt.
Visst är julen en underlig tid. När vi istället kunde ta oss tid att umgås och vara tillsammans så hetsar vi nästan ihjäl oss stället. Jag tycker att det är en krånglig högtid. Det är så mycket som ska vara så fantastiskt... och dyrt. Man blir helt slut innan det börjar.
Önskar i alla fall dig och Mannen en riktigt fridsam och mysig jul!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Göran

Göran

19 december 2016 21:56

Fint med alla dessa retro-prylar! Jag har nånstans i förrådet en julkrubba som var standard i svenska hem i min barndom på 60-talet. Vem har en sån idag?
Och ibland när jag gnäller som värst över hur stressigt det är innan jul tänker jag på hur det måste ha varit för tidigare generationer. Min mormor till exempel gjorde hemlagad leverpastej, syltor och aladåber av olika slag. Allt skulle vara hemlagat på hennes julbord...
Medan jag antagligen är den siste i min släkt som rullar köttbullarna själv och griljerar skinkan...

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Sanna

Sanna

19 december 2016 23:11

Vad mysigt ni har det <3 Själv stressar jag tyvärr halvt ihjäl mig för att göra alla till lags...är huvudet "dumt" får kroppen lida heter det ju...

SV: Tack <3

http://krimskramsan.bloggplatsen.se

 
Åke

Åke

20 december 2016 04:31

Du plockar fram god bitar på godbit 😃 Underbart att läsa till dina bilder 👍 Sparken står klar 😊 Jag stressar inte, jo snickringen uti matsalen då... jag ska sitta där på julmiddag, allt är inte klart... lister får tomten ha överseende med 😉 Likaså elen blir inte klar, men det finns ju stearinsljus... det gick ju förr 😂 Alla trådar är dragna men elektrikern befinner sig i Vemdalen med sitt stugbygge, han har ringt in och beställt alla kontakter/uttag o dosor tills idag som jag ska hämta ut. Jag monterar dit dem för syns skull...

http://www.nacka144.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 19 sept 08:49


  Min bloggvän Skatan hittar fyrklöver överallt och jag hittar hjärtan. Hjärtan i sanden, på svampar. på potatisar och på träd och nu på hallgolvet bland löven som blåser in så ligger ett hjärta. Undrar vad det betyder.   Det är tomt och tyst ...

Av Anita - Lördag 16 sept 08:29


  Den här veckan har det varit ömsom regn och ömsom sol och solen den här tiden ger ett vackert sken åt det mesta. Går man i skogen kan man få se så vackra saker som det här som ser ut som det vackraste trädgårdsdetaljer. Ingen gör så vackert so...

Av Anita - Måndag 11 sept 18:50


Nog finns det massor av nyttigt att göra. Gräs som ska klippas och blommor som ska tas in. Tvätt som ska tvättas och fönster som ska putsas och allt ute som ska plockas in men jag råkade gå bakom smedjan och där var det massor med giftiga svampar och...

Av Anita - Torsdag 7 sept 08:33


I tisdags kom en väninna som jag inte träffat på ett helt år. Hon kom för att plocka svartvinbär men inte bara det. Hon har 13 mil hit så det var nog mest för att träffas. Hon hade med sig flera yllesockar som hon stickat till mig så nu är de kalla v...

Av Anita - Måndag 4 sept 15:39


Det är måndag och jag ligger i vinbärsbuskarna och klipper ner gamla torra grenar och det blåser och löven singlar ner och faller och singlar ner och faller. Katten Morris snor runt benen och vill ha sällskap.     Lördag morgon vaknar jag till...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

51 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se