Direktlänk till inlägg 31 januari 2017

KVINNORS ARBETE FÖRR

Av Anita - 31 januari 2017 15:26

Det finns hur många filmer och hur mycket skrivet om mäns arbete förr men lite om kvinnors. Nu har de starka och duktiga kvinnorna i den här delen av kommunen gjort en film om hur kvinnorna i gamla tider, faktiskt arbetade och slet och gjorde ett jättejobb.

Den visades på trivselträff i Västanede och man fick nästan tårar i ögonen.


Jag tycker att jag är ganska ung men nog kände jag igen nästan allt. Tvättdagar vid sjön när hela vinterns förråd av vittvätt skulle kokas och sköljas. 


Allt stök med korna, mjölkning och utfodringen. Allt jobb med slåttern. Nog minns jag kornmjölsgröten och bryta (tunnbröd i mjölk och lingonsylt) Nog minns jag mattvävarna och konserveringsapparaten. Nog minns jag separatorn

som man separerade mjölk och grädde. Den har man dragit många gånger så det plingade trevligt.


Jag minns hur noga det var med lakan och hur man drog mangeln så allt skulle bli slätt och fint men krusade band till örngotten har vi nog aldrig gjort vad jag minns.


Så var det allt stök med julen. Lutfisk och slakt av gris och konservering av mat.

Tvätta mattor gör jag än idag och eldar i värmaren. 

 

I det här huset finns så mycket saker kvar. Saker som säkert dom unga inte ens vet vad man har det till.

 

Separator, rullrånsjärn, gorånsjärn, våffeljärn för vedspis, locktång som man värmde i spisen, sax att klippa får med. Ja det mesta. Alla gamla julsaker och girlander i taket. Girlander i taket till jul är det väl nästan bara TuppOla och jag som har fortfarande. Flaggor i granen och vita kristyrgrejor med änglar på är väl också omodernt. Jag är nog rätt omodern. Kanske lever jag i fel tid måntro. Gillar gamla grejor och inte nya vita svarta och st+ålmöbler. Hua så otrivsamt.


Känner att jag verkligen känns som om jag vore uråldrig som varit med om det mesta i filmen.

Baka tunnbröd kan jag. Jag kan växtfärga, jag odlar naturligtvis potatis och grönsaker, plockar bär och gör saft och sylt precis som man gjorde förr i tiden.

Ibland känns det som tiden stått stilla här i paradiset Fisksjön.

Inte så länge sedan ladugården var full med fjällkor och någon liten söt kalv. Inte länge sedan det inte fanns el och inte vatten och slask heller.


Inget bb utan jag föddes i soffan i köket.

 

Naturligtvis finns soffan kvar och den säng jag ligger i är över 100 år gammal.

Tänk så fort tiden går. Jag tror inte de unga människorna har en aning om hur det var och tycker att man är så gammal så det skulle växa mossa på en.


Något som jag aldrig har lärt mig riktigt är att brodera fina mönster, väva vackra spetsar eller sticka och virka. Jag kan inte spinna heller och är inte något vidare på att baka.


Det var så roligt att se den här filmen och det var massor av folk som var där. Stolarna räckte nästan inte till.Tyvärr var det bara äldre som är lediga på dagarna. Egentligen är det dom unga som borde sett den här filmen.


Vad annars. Söndagen kom TuppOla och skulle försöka pimpla. Han fick bara några mörtar men det var fint och skare på sjön.

 

Jag följde med ut på sjön och gick till kanalviken en sväng. Min favoritstrand på sommaren men nu var det förstås snö där också även om det inte är mycket. Tänkte på hur härligt det det var att bada i det varma vattnet där på sommaren.


Vi gick hem och åt spagetti med köttfärssås. Mitt älgkött är slut så köpt köttfärs blir det inte alls lika god sås av, fet och läbbig och inte alls lika mustig och god men det gick väl att äta.

 

Så gick solen ner och det blev en ny vecka.


Igår var en tråkig dag. Inte en människa syntes till men jag pratade i telefon med rätt många. Jag väntade på samtal från sjukhuset för att höra hur det är med fd grannen. Han ligger fortfarande i respirator men är i alla fall inte sämre. Vi får väl se hur det går.

 

Idag är det 12 grader kallt men solen skiner så fint. Ljuset är vackert när solen håller på att gå ner. Kinabror är på väg hem och om någon timme är han nog här. Det ska bli skönt att få lite sällskap på gården igen.


Annars sover jag dåligt på nätterna. Dagarna går ann när man har fullt upp att göra.

Läste en kompis blogg nyss och hon torkade panelerna för fullt och då undrar jag i mitt stilla sinne. Har jag missat något? Jag vet att jag har missat fönsterputsningen för det ser man nu när ljuset börjar komma tillbaka men panelerna. Ja ja. ibland kan det vara bra att man inte vet vad som ska göras. Då slipper man ju gräma sig för det man har ogjort. Inte behöver jag krusa banden på örngotten heller eller svärta spisen som jag såg att dom gjorde på filmen. Putsa koppar klarar man sig utan att göra också. Min moster lärde mig ett bra ordspråk.


Dagens ord: Man behöver inte göra allt som man tror är nödvändigt det går så bra ändå.


 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

31 januari 2017 19:49

Ja tänk vilket slit kvinnorna hade det förr. Det har nog dagens ungdomar svårt att föreställa sig. Jag vet ju själv hur det var t ex när jag var hembiträde i 17-årsåldern och fick stå och tvätta barnen kläder på tvättbräda i badkaret och på spisen stod det alltid en gryta med vittvätt.
Vi har mycket maskiner som underlättar allt hushållsjobb, men den absolut sista maskin jag skulle kunna tänka mig att avstå ifrån är tvättmaskinen.
Ha det Anita!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Karin

Karin

31 januari 2017 20:35

Stadstös som jag är, så har jag inte varit med om "kvinnors slit".
Tvättmaskin fanns i ett nybyggt hyreshus som vi flyttade till när jag var 5 år. Visserligen fick man passa temperaturen, och slå av värmen när önskad temp var uppnådd. Stenmangel fanns, och den hanterade jag galant när jag blev tonåring. Som ung mamma hade vi gastvättmaskin det var lite olustigt, men inget arbetskrävande.
Har aldrig syltat och saftat, utan det var fint på 60-70 talet att köpa det man behövde, för det visade att man hade det gått ställt. Nu har denna åsikt svängt, nu är det ett plus i kanten för det man har gjort själv. Och det smakar onekligen bäst!
Vad du får mig att minnas Anita!
Kramar Karin

http://pixelmojan.se

 
Korpunge

Korpunge

31 januari 2017 22:21

Ja här har jag haft ett lättsamt liv i jämförelse må jag säga men jag gillar gamla saker ändå. Ett rullrånsjärn har jag tänkt köpa mig länge men då lär det väl bli en nyare variant förstås men nog ligger det värme i gamla grejer, den saken e klar och nu kommer jag ihåg att jag också har en fin liten film om bland annat hur morfars syster satt och spann på spinnrocken. Det tog verkligen andan ur en. Sen gjorde hon hårspännen av sitt eget hår som hon knypplade. Mamma har kvar ett och det är otroligt tjusigt!
Saftar svartvinbär gör jag men då i modernare tappning, jag ångar den och den blir god den med. Sylt med vanlig konservering då men ändå, hemlagat e bäst!
Ha nu en fin fortsättning på veckan
Kram

http://korpunge.bloggo.nu

 
Ann

Ann

1 februari 2017 13:15

Hej! Ja tänk vilket slit det var förr i tiden! Och vad vi egentligen har det bra nu och det är ju liksom så självklart! Att vi bevarar kunskap och minnen av arbetet förr i tiden och värnar om det och försöker att bevara kunskapen är ju såååå viktigt! Jag gillar ju det gamla och genuina och fast huset vårt inte är så gammalt så är det vi äger och har och använder ofta i alla fall gammalt och nött , för att inte säja de gamla julsakerna som är det vackraste som finns!
Nu är ljuset på väg tillbaka Anita! Vad fint det är i paradiset och nu är Göte tillbaka ....Nu kan vi nästan säja som Thor Modén (på tal om gamla tider): "- Härliga tider!...Strålande tider!!"
Kram så länge från Ann

http://dansann.blogg.se

 
Soldansaren

Soldansaren

1 februari 2017 19:19

Några paneler torkas det inte här heller men jag fick hjälpa min mamma att mangla lakan förr. Nu har jag påslakan och inte manglar jag dem, inte. Min mamma är fortfarande duktig. De enda gånger jag hör henne ilskna till är när folk inte förstår arbetet bakom fint gammalt hantverk. Som när hennes väninna tvättade knyppelduken mamma gjort åt henne i tvättmaskinen!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Anki

Anki

2 februari 2017 07:53

spännande film att få se hur allt gick till förr, men som du skriver så är det nog de som är unga idag som skulle behöva se den.
Jag har varit med om en del av det du beskriver, men inte allt slit eftersom jag är uppvuxen i staden till största delen. Somrarna tillbringade jag på landet och deltog i allt arbete som förekom. Lärde mig mjölka och konservera och en hel massa annat ... och att krusa örngottsbanden.
det var ett bra ordspråk du fått av din moster! Så sant som det är sagt!

http://ankistankar.blogspot.se

 
Anki

Anki

2 februari 2017 07:55

Bara jag igen ... var lite snabb att skicka... Vill bara tillägga att bilderna är såå fina - allra helst de två sista! Vackert!

http://ankistankar.blogspot.se

 
Åke

Åke

3 februari 2017 03:19

Jag är inte bekväm men jag skulle inte vilka byta till den tiden... tänk vad alla fick slita. Däremot önskar jag att många skulle fått leva så och inte fick allt serverat. Jag tänker på tv spel och dumburken som förstör många barns uppväxt. Visst finns det nyttiga program... men att få lära sig hur kläder tillverkas hur man färgar garn osv. ta bara mjölken och smöret eller som osten... potatisen på hösten som ska upp, grönsakerna som växer i backen och inte i hyllorna på Ica som ett exempel... mor visade mycket som stöpa ljus tex... jag kommer på mig än idag hur ljusstumpar ska sparas fastän det är mer än 40 år sedan jag bodde med far och mor... Du är ju lite äldre än mig så du fick vara med på så mycket mer... tänker på ladugården osv. Jag kommer från ett industrisläkte... masugnar, skogsarbetare och fabriker... så det är väl inte undra på att man gick i det spåret... Härliga varma bilder du bjuder upp med (som vanligt) :)

http://www.nacka144.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

  Mulet och varmt. Morgonfika hos AMV och Gubben. Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan. Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav. Vattna blommor och gå ner till sjön. AMV och jag sitter på strandstugeveranda...

Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

  Tre dagar med full fart.  I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffa...

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se