Direktlänk till inlägg 21 mars 2017

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ VÄTTAR OCH TOMTAR?

Av Anita - 21 mars 2017 10:00

Nu undrar ni väl vad jag håller på med men det ska jag strax berätta. En dag fick jag för mig att kasta en massa gamla tidningar som jag tänkt läsa någon gång men har dom legat där i 8-9 år lär dom väl aldrig bli lästa så nu skulle det röjas. Mitt bland tidningarna hittade jag ett häfte om Vättar.

   

Det fångade mitt intresse totalt och visade sig vara berättelser om vettar skrivna om trakterna runt omkring och människor som berättar om sina möten med vättar. 


Vad är nu en vätt? 

Det finns många berättelser om varför dom är osynliga för dom flesta och varför dom bor i en annan värld under vår.


Jo det säges att Adam hade en kvinna vid sin sida före Eva. Hon var fruktsam och födde barn varje år och förökade sitt släkte så kraftig att gud blev förtörnad och dömde henne och sin avkomma att ända till domens dag framleva sina liv under jorden i berg och bergskrevor osynliga för vanliga människor.


Nu för tiden har väl dom flesta vättar försvunnit eller är det så att vi har så bråttom så vi inte uppfattar dom längre. Farmor hade konstakt med vettarna och ropade alltid en varning när hon kastade ut hetvatten så hon inte skulle bränna någon som råkade vara i vägen.


Sedan hade vi vår underjordiska bäck dit vi alltid gick (och fortfarande går) varje midsommarafton. Där bodde vättarna och det är bra att vara vänner med dom så vi kastar pärlor och paljetter och blanka saker till dom som gåva och varför ska man sluta med det?  Det är ju så mycket vi inte vet fast vi tror att vi har koll på allt vi människor.


Jag lekte med en vätt när jag var liten och vid Kolbjännsjön finns det gott om dom, gjorde i alla fall. Jag har hört en jordnära och vardaglig man som inte tror på varken fan eller gud berätta om hur han såg ett tåg med kossor och små människor som gick på andra sidan tjärnen. Visst hade vi upplevt en del konstiga saker där borta också när vi bodde där i skogskojan när jag var ung.


En tant som bodde där berättade om tomten som bodde i ladugården och som hade en läkesten som jag har fått ärva efter henne.


Nå jag funderar bara över vad det är för skillnad på tomtar, alltså dom där små tomtarna som vaktade djuren och skötte om i ladugårdar,. Dom små tomtarna som tant Asta hade i sitt hus och på vättarna. Jag vet inte???? Är det någon som vet och kan berätta det för mig tro. 


Det var i alla fall väldigt spännande berättelser och bara som en varning så går ni i djupa skogen så varna om ni pinkar så ni inte pinkar på någon osynlig vätte för då kan det gå dig illa.


Nog om det för jag vet att dom flesta tror att man är helt galen men ok må så vara. Jag fortsätter nog att kasta pärlor i underjordiska bäcken i alla fall. Jag är gammal nog att skita i vad andra människor tänker om mig.

 

Idag snöar det som sjutton. Hela Kinabrors familj har kommit och det är fullt ös. Ljuset har i alla fall kommit också även om det inte ser speciellt vårlikt ut men det märks på blommorna som börjar se rätt fina ut till slut.

 

Jag ska på läkarkontroll idag vid tvåtiden och jag gruvar mig för jag känner mig rätt frisk och när jag känner mig frisk brukar det visa sig att jag inte alls är frisk och tvärt om. Inga pester har jag haft och inga stukade handleder eller skadade knän inte ens en förkylning eller magsjuka så vi får se vad som är fel. Alltid gruvsamt.


Sedan är det styrelsemöte på fiskevårdsföreningen så den här dagen lär väl dra iväg med en väldig fart. Fy så det snöar  och vägarna lär väl bli som sjutton innan jag kommit iväg. 


Dagens ord: Som pensionär tycker man att det är jäktigt om man har mer än en sak man måste göra.

 
ANNONS
 
TantGlad

TantGlad

21 mars 2017 14:00

Helt riktigt. Känner åxo så, att jag skiter fullständigt i vad andra tänker och tycker om mig. Kör mitt eget race.

Jag tror absolut på tomtar, vättar å annat småfolk Alla har inte förmågan att se dom....beror ju på hur långt andligt vi konmit i livet.

Kul att hitta gamla tidningar för sånt är intressant och roande tycker jag.

Ha det gott och kramen.

http://tantglad.bloggo.nu

 
Anki

Anki

21 mars 2017 14:26

Kul med gamla tidningar och skrifter som man inte minns att man har :)
jag vet inte skillnaden på tomtar och vättar, men är äker på att de finns!
Hoppas det går bra hos doktorn idag!
Ha det gott!

http://https://ankisbildblogg.wordpress.com

 
Ingen bild

Flurig

22 mars 2017 11:44

Nog finns det mycket vi inte vet...
Min mormor brukade alltid stampa i marken innan hon slängde ut slaskvatten etc. "Underjordingarna" gillade inte att bli blöta, så om man stampade, kunde de springa undan.

 
Ingen bild

Bamse31

22 mars 2017 12:49

Jag tror inte på vättar och tomtar och andra osynliga väsen och de här berättelserna med Adam och Eva det är bara sagor men ändå ligger det någonting i det du säger om att människan inte vet allt om saker och ting. Jag tror att det finns någonting ännu som vi inte har fått klart för oss vad det är för något som spelar in i vår religiositet. Det finns så många berättelser från levande personer om hur du sett spöken dvs människor från andra riket och hur människor som upplevt döden sagt att de blivit förflyttade utanför kroppen innan man sedan återfått livet och kommer tillbaka igen. Någonting finns där men hur det går ihop i tillvaron det finns det ingen som vet inte det som någon vetenskapsman eller annan person kan klarlägga dessa förhållanden så får en var tro vad de vill om sådana här saker.

Jag har försökt hitta den där Kolbjänn- sjön på kartan men har gått bet på det. Det var ju där ni hade ädelfisk eller. Vad trevligt att du kunde leka där som barn och att ni hade en koja eller kula att leka i jag skulle vilja att vara med där. .

Jaha, du gruvar dig för att gå till doktorn. Jag ska till min ögonläkare nu den 20 åttonde och jag gruvar mig också litegrann för jag vet inte om han kommer att föreslå operation vilket innebär en minst femtioprocentig risk för att jag ska bli helt blind så att jag funderar väldigt mycket på min framtid just nu i det hänseendet
Kramen

 
Ingen bild

Bamse31

22 mars 2017 19:35

Jag talar numera in Mina kommentarer. Jag har en app som skriver ut mitt tal. Ibland missuppfattar appen vad jag säger och då blir det snett. Ditt sista inlägg vart inte riktigt så som jag hade sagt. Om texten verkar något osammanhängande beror det på detta. Då får man gissa sig till vad jag hade tänkt säga.

 
Göran

Göran

22 mars 2017 21:49

I Sundsvall fanns det ända in på 70-talet en man som ägde en sport- och cykelaffär i centrum. Vare morgon då han kom dit stod han och lyfte bort små, för andra osynliga, "gubbar" från trappan innan han låste upp sin butik. Jag hade också en arbetskamrat på 80-talet som såg "småfolk". Inte bara hemma utan på jobbet också. Man kunde se honom på håll gå en omväg runt någon liten tomte som bara han kunde se. Även inne i fabriken!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Ingrid

Ingrid

23 mars 2017 16:01

Här på Gotland har vi Bysen, Bjäru och Torspjäsku som ställer till det, för att inte tala om Di sma undar jordi.
Hoppas att det gick bra vid doktorn!
Kram, Ingrid

http://stenstugu,.com/wp

 
Soldansare

Soldansare

23 mars 2017 19:29

Visst finns det vättar och tomtar, vad som nu är skillnaden. Hoppas att det finns några även hos oss i stan. Tror vi behöver dem. Vill gärna tro att det är någon som sköter om vår innergård och håller koll på att det inte börjar brinna i den kvarlämnade askan vid grillplatsen. Någon som sköter om hararna och igelkottarna som faktiskt hittat hit in och säger åt dem att inte gå ut på vägen.

Hoppa att det gick bra hos doktorn!
Kram!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Tezz på S/Y Andromeda

Tezz på S/Y Andromeda

24 mars 2017 09:52

Jag tror varken att du är tokig, eller bryr mig heller om vad andra tänker om mig. Klart att de finns annat än bara det de flesta av oss kan se. Jag tror inte, jag är redan övertygad om att de finns väldigt mycket mer omkring oss, och är tillfreds med det.
Kram

http://www.sailaway.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Onsdag 12 aug 08:37

  Nu börjar nätterna bli kalla, härom natten bara några grader. Det är dagg i gräset och en annan ton i luften. Som vanligt hade jag planer för dagen som det inte blev något av.   Plockade rödvinbär och gjorde en massa gele. Då blev det till a...

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

  Mulet och varmt. Morgonfika hos AMV och Gubben. Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan. Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav. Vattna blommor och gå ner till sjön. AMV och jag sitter på strandstugeveranda...

Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

  Tre dagar med full fart.  I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffa...

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se