Direktlänk till inlägg 31 juli 2017

DAGARNA MAN GLÖMT ATT DOM FANNS

Av Anita - 31 juli 2017 07:33

Så kom dom till slut. Dom varma och sköna dagarna.

Det man hade tänkt att det inte skulle bli blev äntligen av.

Jag har öppet fönster mot sommarnatten utan att frysa.

Vi har lagt ut båten i sjön.

Det blev varmt i vattnet. Igår kväll 21 grader.

Jag har tvättat håret i sjövattnet.

Det är folk på badstranden.

Det är båtar på sjön.

Brorsonen A har åkt vattenskidor.

Jordgubbarna börjar bli röda.


Men för att ta det från börjar så börjar vi väl med fredag. Det var som vanligt att åka ner till Hammarstrand men innan dess så röjde Sonen och jag bort lite sly. Det vill säga han röjde och jag talade om vad som skulle bort. Sedan släpade jag en massa stenar från kabelgrävningen och gjorde en ny blomrabatt eller rättare sagt, kanten till en gammal rabatt. Vi lade ut båten och jag rodde en lång tur på sjön. Vi stekte kolbullar nere vid sjön och hann precis äta innan regnet kom.

 


Så blev det lördag och jag vaknade till en härlig solig dag. En sak har jag lärt mig av livet och det är att man inte ska försöka plocka hjortron mitt på dagen. Nej det är tidig morgon som gäller innan broms och mygg och knott blir alltför envisa. Så redan vid halv 8 drog jag iväg ut på sjön. Det blåste så det blev rätt jobbigt att ro och jag är ju ovan nu när det är mer än ett år sedan jag satt vid årorna.


Gick iland i kanalviken och vandrade bort till den lilla myren. Hade dåliga tankar på att det skulle vara moget men vilken glad överraskning. Mylta! Massor av mogna stora fina bär.

 

Massor av färska björnspår också förresten.

Jag plockade och plockade och hinken blev tyngre och tyngre.  

Så var det att ro hem och det var sidvind och motvind om vart annat och jag blev rätt trött. Hade dessutom ont i mitt högra knä efter att trampat snett när jag hållit på med stenen.


Så var det då dags för årets surströmmingsskiva. Det var Broder B fru som fixat det men vi höll till nere hos Kinabror för han har ju utepaveljonen  med tak och ute ska man vara när man äter surströmming. Broder B har skånefrämmande som inte ätit strömming förut.

 

Det var modiga människor och han med skägget och tunnbrödstuten åt upp tre strömmingar och det tycker jag var tufft för att vara första försöket.

 

Jag hade värk i mitt ena knä och vänster armbåge var jätteöm. Kände mig alldeles ur slag och nu förstår jag att  ro tre dagar på raken skulle visa sig i en gammal kropp Man har ju glömt att man är gammal och inte tål lika mycket som förut. Jag förvandlas till en ung människa när det blir sommar och tror att jag ska orka vad som helst.


Nåja jag gick hem ganska tidigt och inte alltför sent om Sonen och Fjällan hem. Hon hade stukat foten på vägen genom strandstigen och kunde inte stiga på foten så hade fått bära henne och nu låg dom nere för hon kunde inte ta sig uppför trappan till sovrummet. Allt kan hända minsann. Vissa festade till klockan 2 på natten.


Så blev det då söndag. AMV och jag tog cyklarna och letade oss till en hjortronmyr men där var det dåligt, Vi fick bara ihop några dl. Nåja hem och koka hjortronsylt till framtida njutningar med glass och hjortronsylt.


Vi bestämde oss för att fara till Hällesjö hembygdsgård på hantverksdag. Det var AMV, Gubben, Kinabror och Broder B med fru.

 

Så mysigt det var där. Tala om sommarfest.

 

Dragspelsmusik, härligt väder och nere vid ån kokade man kams och naturligtvis skulle jag smaka det.

 

Vi gick runt och tittade på alla gamla hus, såg utställningar och tittade på allt som fanns att köpa. Jag köpte en Bernard Nord bok för en krona. Det var om något ett  klipp.


Jag har så många minnen från härliga sommarfester där. När jag står där så minns jag när pappa och stockholmsKarin dansade omkull i en häftig snoa. Nu dansade ingen på dansbanan. Vi blir bara tråkigare och tråkigare vi svenskar, inga improviserade grejor alls fast musiken visst passade till en eller annan scottis eller snoa.


Nåja hem igen och ner och bada och det var faktiskt 21 grader i vattnet. Brorsonen A hade kommit med sin fartbåt och nu skulle han prova att åka vattenskidor. Han hade lånat en våtdräkt av broder B men gått upp en hel del så det var vissa problem med att få på sig overallen och vi skrattade och tänkte att den skulle spricka men det gick bra. och han kom upp på vattenskidorna och tycket att det var härligt så nu blir det väl hans modell ett tag.


Så åt Sonen, Fjällan Kinabror och jag plankstek för det hade Sonen önskat sig.

Maten den här helgen var ju inte dålig. Allt på en gång. Började med kolbullar nere vid sjön, så var det surströmming och sedan kams och så avsluta med plankstek. Oj vilken helg. Tur att man inte bantar säger jag bara.


Medan vi satt nere vid sjön såg vi att på höger sida badade Sundsvallsborna och deras främmande. Väst i gålan hade man tagit ut sin flotte och for omkring med den och på badstranden satt det folk också och det har det inte gjort på hela sommaren.

Så kom Broder B och frun och nu hade det blivit ombyte hos dom. Skåningar for och nu kom nya. Det var Mimio med man och det var länge sedan jag träffat henne. Hon skrev blogg men har slutat. Roligt att se hennes glittrande uppenbarelse igen. Det är en så härlig tjej.


Tänk att en sommarkväll kan vara så mild. Satt på bron och pratade en stund men en av Sundsvallsborna och så ringde AMV och undrade om vi inte skulle cykla ner till byn en sväng så då gjorde vi det fast kvällen började bli sen.


Var på graven och cyklade genom byn och det var varmt och skönt och en härlig sommarkväll. Kanske den enda i sommar. Man har ju inte så stor tro på sommaren. Man hade nästan glömt hur det kändes.

 

Så idag är det då en första augusti Lite mulet ute men ändå varmt 15 rader klockan 8 det är inte illa. Inga planer för dagen har vi men det blir ingen resa till Frösön som vi tänkt oss eftersom Fjällan inte kan gå.


Dagens ord: Dagar av sommar ska man ta vara på och samla i hjärtat för hårdare och kallare dagar.

 
 
Ingrid

Ingrid

31 juli 2017 10:37

Så underbart att du fick några fina sommardagar och fullt upp med folk som vanligt den här årstiden. Hoppas att de där foten snart blir bättre. Jag vet inte vad det är som händer, men det verkar vara fotstukar/brytar-epidemin.
Ha en fin vecka!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
ibod11

ibod11

31 juli 2017 18:42

Hahaha, jag skrattar åt mig själv för jag sitter verkligen och suckar högt av längtan efter hjortron och surströmming (ja, inte tillsammans men gärna samma dag). Jag tror inte att jag vågar öppna en surströmmingsburk i det villaområde jag bor i nu. Då skulle nog någon skicka hit polisen ;)
Som vanligt väldigt fina bilder och en kul läsning :D

http://ibod11sblog2.wordpress.com

 
Soldansare

Soldansare

31 juli 2017 18:59

Åh, hjortron. Att äta hjortron råa direkt ur hinken som pappa kom hem med var det bästa jag visste. Men sen kom mamma och motade bort mig för det skulle ju bli kvar något till sylten :) Jag var sällan med och plockade hjortron, det ansågs för jobbigt för en liten unge att klafsa runt på myren, men jag tror nog att pappa mest ville vara i fred och kunna gå som han ville.
Men att du vågar ge dig ut bland alla björnspåren!
Hoppas Fjällans fot läker sig fort.

http://soldansarenssida.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Av Anita - Onsdag 27 mars 07:54

  Det har varit en hel del sista veckan Lördagen var det årsmöte nere i byn och vår nya ordförande hade fixat att dom som ville kunde komma och underhålla. Dessutom hade hon lagat en massa god mat. Faktiskt hade det kommit mer folk än det brukar o...

Av Anita - Torsdag 21 mars 14:58

  Det flyger tre svanar över sjön. Borta vid åmynningen hör jag en strömstare kvittra och kastar sig i vattnet med ett plask. Är inte det vårtecken om något?   Kinabror är ute på sjön och drar upp en gädda som är mer lik en krokodil. Ett j...

Av Anita - Onsdag 20 mars 10:21

  Nu samlar jag på vårtecken. Jag har tre perioder av mitt sovliv. Sommaren naken i  sängen. Hösten den kinapyjamasen men iår blev det så kallt redan i oktober så det blev flanellpyjamas som kom på direkt och så har det varit hela vintern Vi...

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards