Direktlänk till inlägg 21 augusti 2017

RÖNNEN DIGNAR AV BÄR

Av Anita - 21 augusti 2017 14:14

Det finns så många myter om rönnen bla att den kan spå väder. "Rönnen ska bara bära börda en gång sägs det och det skulle betyda att det blir lite snö.

Mycket rönnbär ger kall och snörik vinter säger ett annat. Inte vet jag vad man ska tro men jag hoppas innerligt att det blir lite snö och inte så kallt. Det räcker ju med en sommar som ingen sommar var. Det sägs också att man ska ha en rönn på gården för då kommer inte trollen. Jag har massor med rönn. Kanske därför jag aldrig sett något troll.


Men.....nu ska vi inte prata om det. Än är det inte vinter i alla fall.

Lördagen var Kinabror, AMV o Gubben och deras kompisar bjudna på surströmming till TuppOla och hans fjälla i deras sportstuga i Hunge. Det är fjärde året nu vi varit där på sommaren. TuppOlafjällan hade sina två bröder med fruar och en brorson med fjälla där också.

 

Som det regnade hela dagen. Det bara forsade ner och vindrutetorkarna gick på fullt och tog nästan inte undan regnet i alla fall.

 

Nu är det så att det finns ett litet båthus på tomten och det är jättefint och mysigt där inne.

 

Så det var dukat där inne och det blåste inte så det var varmt och skönt i alla fall.

 

Surströmmingen framdukad och det fanns flera sorter att välja på.

 

Det sjöngs snapsvisor och stämningen var god. Vad gör lite regn.

När mörkret börjar falla upphörde regnet också.

 

Det glittrade lite i grönt utanför på vattnet. Det är en å som är utanför och ser så fint ut.

 

Lampor i taket tar bort det värsta mörkret så pass att man ser att rensa strömmingen och mer behövs väl inte.

 

TuppOlafjällans bröder och brorsonen är av samesläkt och dom till och med drog till med att sjunga en jojk och det lät bra och trevligt. Jag försökte spela in det men misslyckades föra över det till bloggen tyvärr. Sedan blev det tävlingar i musik och lite dans för en del och många glada skratt.

 

Hunden Alice låg på golvet och ville vara med hela kvällen men hunden Jack som är kvällstrött han gick och lade sig i bilen.

 

Vid tolvtiden var festen slut och Kinabror och jag låg över i Bräcke hos AMV och Gubben.


När vi åkte hem på söndagen var vädret bättre men ett förfärligt blåsväder. Är det inte det ena så är det det andra. Jag började plocka bär. Först krusbär som jag skulle försöka göra gele av men det var ett misslyckande. Det blev så lite så det var bara en liten burk och inte var det särskilt gott heller. Ibland misslyckas man men det är bara naturligt. Man kan inte lyckas jämt för då blir man omänsklig.l


Så blev det svartvinbär istället och så kom Broder B:s son och två av hans kompisar.

Dom brukar vara här på vintern men nu kom dom på sommaren. Tjejen i gänget är så otroligt trevlig och vill veta det mesta om allt. Hon hade plockat svamp och ville höra så hon inte fått med något giftigt och det hade hon inte som tur var.


 

Jag gick bort till Kinabror för att äta middag vid 5-tiden. På Gubbflon var det massor med fjärilar men inga humlor och inga getingar. Så lite insekter över huvud taget.


Idag har vi varit och hjälpt fd Grannen med räkningar och så har jag stekt massor med biff. Tänkte bjuda ungdomarna på middag idag.


Annars har sista festen varit nu vad jag vet. Sista dansen har varit. Det känns som om jag gör mindre och mindre för varje sommar. Förr hände det bara grejor men nu måste man själv ta tag i allt om det ska hända någonting och jag har väl blivit för lat och bekväm för det också.


Dagens ord: Vi kan bara göra så gott vi kan vad kan vi annars göra. 

 
 
Soldansaren

Soldansaren

21 augusti 2017 18:30

Verkade ju jättemysigt i det där båthuset, måste jag säga. Men det där med surströmming, det vet jag inte just... Jag och min bästa kompis åt rönnbär när vi var barn och lekte att vi bodde i skogen och måste livnära oss på vad som fanns där. Vi blev prickiga över hela kroppen båda två, så det där med rönnbär det vet jag inte heller.. just. Men jag har en väldigt vacker rönn utanför mitt jobbfönster som jag njuter av att följa årstidsväxlingarna i.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
ibod11

ibod11

21 augusti 2017 21:19

Jag har också hört båda talesätten om rönnen och jag har aldrig sett något samband mellan snömängd och hur mycket rönnbär det finns. Men så är det nog med många talesätt - de är bara myter :)
Trevligt med surströmmingsfest...och gott.

http://ibod11sblog2.wordpress.com

 
Ingen bild

Bamse 31

21 augusti 2017 23:30

Ta vara på rönnbären som finns på dina träd Anita jag gjorde så en höst när vi hade mycket rönnbär på våra rönnar som vi har och gjorde rönnbärsgelé och den blev jättegod. jag gjorde så mycket så jag har lite grann kvar ännu. Jaså ni har haft surströmmingsskiva redan, jo det var ju premiär i lördags ja. Jag gillar sur strömning och hos mig ska vi ha en liten skiva men inte så mycket folk. Det blir jag och en jämtländsk kvinna som jag fått kontakt med genom hemtjänsten och kommit underfund med att vi båda gillar surströmming och så har jag några grannar i min omgivning som också äter surströmming, så då vi blir ett litet gäng i alla fall . ni verkar ha haft kul på eran fest och så ska det vara annars är det ju ingen fest. Här hemma fortgår kräft skivorna och jag ska delta i en nu 31 augusti och sen kommer en i september och det blir det mycket sång och mycket spel för det är sångkörer som har skivorna
skulle vara trevligt att veta vilken sort av dom ni käkade som var godast. Jag har tänkt att köpa dom här som är fileade för dom är enklare att hantera i stadsmiljö där man har grannar inpå knuten som inte gillar lukten. Kandu ger mig ett tips.
Katten fick tydligen inte följa med på surströmmingsfesten. Min äldre bror hade en katt som gillade surströmming. Brorsan slog vad med några kompisar om att katten skulle äta surströmming och det visste han att den gjorde fast dom andra trodde honom inte så han vann vadet . Undrar om din katt äter surströmming också. Testa!. . . kram!

Anita

24 augusti 2017 09:15

Jag tycker bäst om filéer Det är lättare att rensa dom Jag gillar Oskars och Kallans bäst

 
Tezz på S/Y Andromeda

Tezz på S/Y Andromeda

22 augusti 2017 18:49

Åh vilket jättemysigt båthus! Perfekt att sitta i och äta. Surströmmingen hoppar jag dock gärna över ;-) Men jag har sommarjobbat i min ungdom med att packa den på burkar, och fy farao vad man stank i veckor efteråt fast man duschade varje dag.

http://www.sailaway.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Av Anita - Tisdag 5 mars 13:00

  Nästan lika lat som katten har jag varit sista veckan. Kinabror och jag har tittat på skidskytte och det har varit mycket sånt. Jag gillar ju inte sport men just skidskytte och Vasaloppet vill jag titta på.   Vasaloppet föresten är ju något ...

Av Anita - Tisdag 27 feb 10:01

  Nu har jag inte skrivit på ett tag för nu har den tid kommit som kallas för vårvinter Det är nu det är kallt på nätterna och solen börjar värma. Det är nu vi börjar ha folk som kommer hit. Det är då jag har mycket att göra.   Det är nu vi...

Av Anita - Torsdag 22 feb 08:31

  När man nästan gett upp hoppet så kommer en sådan sagolik dag som man glömt att det kan bli fast det är vinter. Bara någon grad kallt. Solsken hela dagen. Fågelkvitter    Måndagen var det tovningskurs och vi har gjort ganska många fåglar....

Av Anita - Söndag 18 feb 09:27

  Nu kommer Kinabrors son med familj, frun, tre barn och två hundar. Kinabror har eldat i sommarstugan. Det lyser välkomnande i alla fönster. Vägen och gårdsplanen är skottad. Vattnet fungerar och brasan är tänd. Älggrytan och potatisen puttra...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards