Direktlänk till inlägg 1 september 2017

BRA BÖRJAN OCH BLÖTT SLUT

Av Anita - 1 september 2017 08:56

Så skulle det bli av. Potatisen skulle upp ur jorden. Tidigare än någonsin men innan pärskrikorna dragit upp och hackat på varendaste en.

Igår var en mulen och tyst dag och jag packade korgen med tunnbrödmackor och kaffe och så tog vi med hinkar förstås och for bort till Mustacken där vi sätter potatis iår.

 

I backen blommar fortfarande lejongapen.

Jorden är sandig och mjuk och perfekt till potatis.

 

Mustachen kör med upptagaren och potatisen bara sprutar upp så det är enkelt och lätt att plocka upp den.


Tro det eller ej men den första potatis jag tar i ser ut som ett fint rosa hjärta. Det vimlar av hjärtan nu lite överallt både på träd i sanden och på svampar och nu på potatis. Den sorten heter Cherie och det passar ju bra det.

 

Potatisen är lagomstor, len och fin och helt utan skador och vilken fantastisk skörd.

 

Det går fort att plocka upp dom och det är bara ett nöje och vädret är så fint.

Så fikar vi.

 

Sitter på den gamla trädgårdsmöbeln som fanns redan då Mustachens farmor bodde i huset. Vi hade en likadan när jag var liten.

 

Så nöjda vi känner oss när vi sitter där och mår gott och bagaget är fullt med potatis.

 

Pärkätten full i källaren och nu ska vi väl ha potatis länge länge kanske hela vintern.Det känns gott i min samlarsjäl.


Det känns som om det är den dag då man tar farväl av sommaren.

Kinabror tar fram grillen och grillar för sista gången den här sommaren. Tar ner väggarna till paveljongen och stoppar ner dom i sin låda till nästa år.

 

När jag går strandstigen är det så tyst. Sjön ligger tyst och blank och genom molnen skymtar jag solljuset som reflekterar sig i vattnet.

 

Bäcken porlar inte längre den bara viskar försiktigt "sommaren slut, sommaren slut".


Framåt kvällen blir molnen fler och fler och precis när DansAnn och hennes man kommer för att plocka svartvinbär så börjar det regna. Vi stod där ute i regnet och plockade och pratade för det var länge sedan vi sågs. Så småningom blev vi genomblöta och Kinabror kokade kaffe och vi gick in för att värma oss. Nöjd med dagen men onödigt att det skulle sluta med regn.


 

Så september och här kommer månadsbilden. Björken börjar få lite gula löv nu som ramlar på gräsmattan. Hösten kan vara fin men nog blev sommaren alltför kort iår och alltför kall.


Idag ska vi väl ner till Hammarstrand och äta och handla och sedan har vi tänkt plocka lingon Kinabror och jag.


Dagens ord: När källaren är full med potatis och saft och sylt och inlagda röror och gele då kan man trots allt känna sig väldigt nöjd och belåten.

 
 
Soldansaren

Soldansaren

1 september 2017 14:32

Verkar ändå som en ganska härlig ta-farväl-av-sommaren-dag.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
ibod11

ibod11

1 september 2017 14:51

Det måste vara en skön känsla när så mycket gott finns samlat inför vintern. Vilka vackra bilder, månadsbilden är som en tavla :)

http://ibod11sblog2.wordpress.com

 
Ingrid

Ingrid

1 september 2017 15:44

Det är rikedom när man kan få plocka upp så fin egen potatis.
Hoppas att ni fått bra med lingon. Jag kom just hem efter ett besök hos en bekant som bjöd på rårakor och rårörd lingon sylt. Så gott!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ingen bild

Bamse31

1 september 2017 18:47

När jag var barn i slutet på 30 talet och i början på fyrtiotalet särskilt då hade vi på höstterminen ett potatislov. Man hadeSkur lov också för att golven skulle skuras i i skollokalerna och då fick man och få lov den eller dom dagarna man skurade men potatis lovet var särskilt för då skulle alla gå ut till bönderna och hjälpa till att plocka upp potatis. Det här var i september alltid.
Jag kommer ihåg hur man låg med sina klasskamrater och plockade potatis. bonden hade plöjt upp och man hade särskilt sorts hacka som man hackade funder jordtorvorna medför att komma åt potatisen men det var roligt faktiskt
Vi hade också mycket sandjord i trakten och just där man satte potatisen var det sandjord så att det var lätt att komma åt och jag kommer med glädje ihåg dessa potatislov. det var trevligt att ni fick en bra skörd av potatis detta år. Ni verkar ha det så trivsamt där uppe och alla som bor i byn verkar vara som en enda stor familj och håller ihop. Det är dock uppenbartatt ni har väsentligt tidigare höst uppe hos er en här nere. Jag har ingen tanke på att plocka in trädgårdsmöblerna och göra iordning för hösten å i slutet av denna september månad kommer mina vinrankor att mogna och det ser ut att bli ganska små frukter för sommaren har varit dålig så att frukterna blir inte så stora som de normalt brukar vara. .
Du har mycket som jag saknar. Potatis källaren och en källare full med sylt och saft och inläggningar. Det skulle vara en dröm att ha det så men här i stan har vi inga såna möjligheter det är bara djupfryst och frysskåp som gäller och det är tråkigt.
Kramen

 
skogsnuvan

skogsnuvan

2 september 2017 09:54

Till Bamse. Vill bara säga att jag tycker mycket om dina berättelser. Du borde sannerligen göra en blogg själv så fler får läsa om ditt liv. Här går det inte med druvor men jag fick en planta av björnbär igår och jag ska se om den går. Dom växer ju inte vilt här men det är en odlad sort. Mot alla odds så växer min ek så det knakar så kanske kanske. Äppelträd har jag försökt med flera gånger men dom har dött. Nu finns det ju mera härdiga sorter så kanske ska jag försöka igen. Nog vore det lite mysigt med lite äppelpaj från egna träd

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

 
Åke

Åke

3 september 2017 12:09

Vilken härlig tid :) Vi brukar sätta några fåror som plockas till Surströmmingen... men i år blev det inga satta. Nu ligger dessutom 2 burkar i kylskåpet av havets delikatess... men än har jag ingen riktig smak, kanske till nästa helg :)

http://www.nacka144.se

 
Tezz på S/Y Andromeda

Tezz på S/Y Andromeda

4 september 2017 08:52

Åh egen potatis! Så gott.. Det är alltid så härligt att gå in och läsa hos dej, det är en sån vacker idyll, en sån kontrast till så mycket annat.. Ja nog är hösten här alltid, även på öland. Nu har det regnat tre dagar i sträck..
Kram

http://www.sailaway.bloggplatsen.se

 
Ann

Ann

4 september 2017 09:14

Hej min vän!
Tack för att vi får komma och plocka svartvinbär! Nu kan vi dricka svartvinsbärssaft framöver vintern och stötta kroppen med lite extra C-vitaminer dessutom! Det gjorde ju inget att det regnade då vi hade så mycket att prata om! Man glömde ju regnet liksom! Det var ju riktigt trevligt i regnet...Åsså blev det ju en skön kaffestund med Göte och Jack! .....Jack!!!Vilken underbar hund!! Jag hoppas att vi får träffas snart igen och fortsätta att prata! Det blir för långt mellan gångerna fast vi bor så nära varandra!! Ha det gott och hälsa göte! Kram Ann

http://dansann.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards