Direktlänk till inlägg 14 oktober 2017

GAMLA SAKER SOM INGEN BRYR SIG OM

Av Anita - 14 oktober 2017 12:13

Jag pratar inte om mig själv nu även om det ligger lite sanning i att jag också är en sådan sak men jag såg att jag skrivit en berättelse för några år sedan om vattenvärmaren nere vid sjön. Jag skrev bättre förut och visst fanns det saker som var bättre. Jag tror att jag ska låta berättelse om vattenkokaren gå i repris nu.

 

Så här kommer berättelsen .

Gammalt stod kärringan nere vid sjön och luttvättade lakan och värmde vatten till grovtvätten och trasmattorna men så kom tvättmaskinen och värmarn stod där år efter år och blev rostigare och rökröret krokigare och krokigare.

Så kom jag på att ingenting går upp mot att tvätta trasmattor nere vid sjön. Så stod den där med eld i magen och knastrade trivsamt med röken som flög ut över sjön. Doften av rök och såpa är alldeles speciell.


Så kunde man färga garn i den och färga tyg till batikkjolarna till småjänterna och koka kams i när man var många.


När det blev älgjakt kokade vi ben och slamsan och potatis och gjorde hundmat som räckte ända till jul.

Så blev det vinter och vi åkte skridskor på isen Då kokade vi mjölkchokladen i värmaren.


Vi kokade ren älghorn när Tuppola skjutit sin första älg.

När vi lekte fångarna i skogen och var över 20 personer kokade vi maten i den.

När vi badade bastu kokade vi vatten för att tvätta oss.


Tänk jag tycker att den har repat sig värmarn. Rosten lyser liksom guldaktig och röret är liksom rakare.

Kanske är det med den som med livet. Även om man är rostig och bortglömd  En dag kanske man får en ny vår och rosten förvandlas till guld bara för att man är behövd.

 

Nåja åter till dagen som idag är. Dagen som idag är är dimmig. I Kinabrors skog går en kille och röjer och på vägen far älgjägarna. Jag har gått till Kinabrors sommarstuga och satt på elementen för imorgon kommer han och Jack hem.


Jag har ju bestämt mig för att jag ska vara ledig på helgerna och inte göra så mycket. Minns ju när man jobbade så skulle man ju skynda skynda och göra allt på helgerna för att hinna med. Nej det får vara slut på det nu. Visserligen har jag varit och jobbat en stund idag bara för att jag inte hann i veckan.


I förrgår var det deppardag. Det spöregnade både natt och dag och jag hade värk i min arm så mycket att jag inte ens fick mig till att fara på vattengympan. Bara låg i soffan och deppade och såg på tv.


Igår kom AMV och Gubben. Gubben han spikade på sin carport och AMV och jag for till Fd Grannen. Han fyllde 75 år och det var minsann ordnat för oss.

 

I matsalen på äldreboendet var det fint dukat med koppar och gräddtårta.

 

Fd grannen hade beställt tårta och fika för oss och vi satt där och mådde gott.

 

Vi gjorde lite ärende på byn innan vi for hem. Det hade slutat regna men var mulet och grått. Jag gick badstrandsrundan och tittade på svanarna som  på väg att flytta

 

 Längre fram på kvällen precis innan det mörknade kom solen fram en liten stund och fick sjön att lysa så vackert. Det är inte ofta man sett det den här hösten. De där klara soliga höstdagarna har lyst med sin frånvaro.

 

Väntar på att jag ska få besök av fd svägerskan och så kanske om dimman lättar att jag ska tända upp i bastun och bada bastu.


Dagens ord: Blir man nog gammal så slutar man vara bara gammal och då blir man antik och värd hur mycket som helst. Undrar när det blir?

 
 
ibod11

ibod11

14 oktober 2017 14:19

Jag har inte följt dig så länge men inte tycker jag att du verkar riskera att bli bortglömd :) Du träffar folk och hittar på mycket kul även nu sedan det har blivit lite tomt omkring dig.
Fin berättelse om vattenvärmaren :) Den är inte heller bortglömd verkar det som.
Vilken underbar bild på solnedgången över sjön. Som en tavla :)

http://ibod11sblog2.wordpress.com

 
Anki

Anki

15 oktober 2017 09:43

Så fint du berättar om den gamla vattenvärmaren - tänk så mycket ni gjort tillsammans!
Trevligt med födelsedagskalas - 75 år ... det är inte så gammalt numer ... förr var det väldigt gammalt!
Fantastiska bilder över sjön ... vilken solnedgång! Wow!

http://https://ankisbildblogg.wordpress.com

 
annechristine

annechristine

15 oktober 2017 11:30

Hej på dig min vän.

Glad blir man av att läsa allt finurligt som du berättar om...vattenkokaren t,ex och allt klokt som du tänker och delar med dig av. Nån får en aha-känsla lixom. Du har ju så rätt i dina funderingar. Fast rostar det gör du alldrig så härlig som du är.

Kram från TantG...annechristine menar jag ju

http://annechristines.bloggo.nu

 
Karin

Karin

15 oktober 2017 18:35

Vilken vacker solnedgång! Jag bor 1 mil från Öresund, och några fantastiska solnedgångar ser jag inte härifrån tyvärr. Men naturen bjuder på mycket annat, den fina färgskalan av höstlöv har vi.
Kram Karin

http://pixelmojan.blogspot.se

 
Ingen bild

Bamse31

17 oktober 2017 18:01

I mitt föräldrahem fanns sådan där vedeldad panna att koka tvätt i. . Jag vet inte om att vi någonsin kokade mat i den . Lite senare i livet när jag har du köpt mitt sommartorp köpte jag en sådan där panna på aktion för billig penning. jag slog sönder plåt plåten runt och använde bara själva kopparpannan som sommar dusch och till det var den utmärkt men jag kunde naturligtvis inte använda den längre att elda under. Jag fick solvarmt vatten till duschen. Vi hade inte elektricitet på torpet på den tiden. Slutligen stod den under hängrännorna och samlade upp regnvattnet. jag lämnade kvar den på torpet till nya ägarna när vi sålde. jag var inte så smart som du när det gällde användningen av den fina kopparpannan
Idag har vi gråmulet och mörkret lägger sig över staden. Det är de här molnen som har kommit in efter orkaner som svepte över engelska öarna , som gör att vi har det så mörkt här ute .har passat på att plocka i ordning och ta undan lite sommarmöbler och dynor och sådant inför vinter. Men det tror jag du har gjort för länge sedan eftersom ni är tidigare däruppe med sådana här åtgärder. Kramen .

Anita

17 oktober 2017 19:29

Det är rostfritt i innergrytan Hade det varit koppar hade det inte varit så bra att koka mat i

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Av Anita - Tisdag 5 mars 13:00

  Nästan lika lat som katten har jag varit sista veckan. Kinabror och jag har tittat på skidskytte och det har varit mycket sånt. Jag gillar ju inte sport men just skidskytte och Vasaloppet vill jag titta på.   Vasaloppet föresten är ju något ...

Av Anita - Tisdag 27 feb 10:01

  Nu har jag inte skrivit på ett tag för nu har den tid kommit som kallas för vårvinter Det är nu det är kallt på nätterna och solen börjar värma. Det är nu vi börjar ha folk som kommer hit. Det är då jag har mycket att göra.   Det är nu vi...

Av Anita - Torsdag 22 feb 08:31

  När man nästan gett upp hoppet så kommer en sådan sagolik dag som man glömt att det kan bli fast det är vinter. Bara någon grad kallt. Solsken hela dagen. Fågelkvitter    Måndagen var det tovningskurs och vi har gjort ganska många fåglar....

Av Anita - Söndag 18 feb 09:27

  Nu kommer Kinabrors son med familj, frun, tre barn och två hundar. Kinabror har eldat i sommarstugan. Det lyser välkomnande i alla fönster. Vägen och gårdsplanen är skottad. Vattnet fungerar och brasan är tänd. Älggrytan och potatisen puttra...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards