Direktlänk till inlägg 15 november 2017

TUNNBRÖDBAK

Av Anita - 15 november 2017 15:38

 

PappersBeda och jag bakar tunnbröd två gånger om år. Den gamla bastun som jag badade i när jag var barn byggdes det om till bakstuga men den härliga energin finns fortfarande kvar.


Om ni inte visste det så är det en del att göra när man ska baka. Kvällen innan fraktar jag dit ved och de grejor som vi ska ha. Jag gjorde en ny kvast att sopa aska med och hämtade nyckeln. Tände brasan så att muren skulle bli varm så det skulle gå fortare på morgonen.PappersBeda handlar resten av grejorna. Vi använder både vetemjöl. kornmjöl rågsikt och grahamsmjöl och en massa andra grejor.


Då kommer Pappersbeda tidigt på morgonen och tände upp. Hon började göra degen. Vi har ett jättebra recept som  inte behöver stå över natten. Jag tänder upp och så dricker vi kaffe och äter macka innan vi sätter igång.

 

Trö ihop degen och göra ämnena.

 

Så känner man efter om ugnen är varm. Det är jag som gräddar för jag gillar värme och jag som eldar och så sopar man undan askan med nya kvasten så att ingen aska fastnar på brödet.

 

Nu ligger glöden längst in och på sidorna och det är dags att kavla och grädda.

 

Det brukar bli så där 100 kakor och det behövs minsann. 50 kakor var ungefär

 

Det tar någon timme och vi gör lite paus för att göra fler ämnen och dra ut glöd över botten på ugnen så den blir varm igen om den börjar kallna. Det brukar alltid komma folk som vill provsmaka men i igår kom det bara två gubbar.


Så ska det paketeras och så ska det städas. Det är så varmt och skönt i bakstugan och luktar så gott och småpratet rullar fram och tillbaka och radion spelar musik och allt går som en dans för det mesta.


Jag skickade med Kinabror bröd till alla hans barn och barnbarn. Fd Grannen och fler därtill ska också ha och så blir det ju jul och då går det åt mycket.


Tråkiga nyheter nådde mig i helgen och idag känns det lite tråkigt också. Kinabror åker till Skåne och hunden Jack stannar hos mig. Han har suttit på trappan till Kinabrors hus och tjurat i flera timmar för att katten är inne.

Som lök på laxen så började det snöa och snöa och snöa.

 


Vi gick långa promenader i skogen innan det blir för mycket snö. Nu har hunden kommit in och Storfiskarn har varit här och druckit kaffe med mig och dagen har gått. Hoppas bara att det blir lugnt inatt med hunden och katten och hela faderullan.


Dagens ord: Bättre ha hunden till vän än till fiende.

 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

15 november 2017 19:22

Så härligt gott det måste dofta. Jag känner det nästan ändå hit när jag ser bilderna.
Kram

http://stenstugu.com/wp

 
ibod11

ibod11

15 november 2017 21:58

Jag sitter här och nästan dreglar. Så gott med hembakat tunnbröd :) Här nere säljs bara tråkigt, okryddat och ganska smaklöst tunnbröd och särskilt till jul saknar jag lite godare sorter. Men vanan att äta skinkstut finns inte här. Jag gör det i alla fall och försöker tänka att det är riktigt gott tunnbröd ;)

http://ibod11sblog2.wordpress.com

 
Åke

Åke

16 november 2017 04:47

Vilket fint inlägg, så perfekt berättande 🤗 Åh så härligt jag kan tänka mig aromen i lokalen. Min mor bakade tills för tiotals år ett par gånger om år.. man åt så man höll på att svimma när brödet var färskt. Jag skjutsade henne någon gång och vad imponerad man var av allt bröd när bilen var fullastad 👍 Ett annat roligt minne jag har är kring 1980 körde jag lastbil och distrubererade tunnbröd i Sundsvalls trakten, min arbetsgivare då ägde Dorotea Tunnbrödsbageri. Så en gång i veckan åkte man dit upp och fyllde lastbilen, och ibland var inte allt klart så man väntade tills lastbilen vart fylld och där vid paketeringen stod alltid en bytta med smör. Gissa hur det smakade 😉 Ett minne som aldrig kommer att förglömmas 🤗

http://www.nacka144.se

 
Anki

Anki

20 november 2017 09:51

Så mysigt det ser ut att baka tunnbröd - mycket jobb förstås, men med ett gott resultat!

http://https://ankisbildblogg.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Söndag 21 okt 14:19

Igår var det soligt och fint och hunden Jack och jag tog flera promenader.    Det luktar så gott i skogen nu och solstålarna letar sig in mellan träden. Vi kan inte gå så långt nu för det är älgjakt igen och man vet inte vad man stöter på men vi...

Av Anita - Lördag 20 okt 09:10

Nu är tiden då hallen alltid är full med gula löv. Dom flyger in så fort man öppnar dörren och följer med skorna in men vad gör det, det är ju bara löv.   Nu är tiden då fåglarna börjar bli hungriga och tjatar på mig om mat så fort jag kommer ut...

Av Anita - Onsdag 17 okt 08:02

Så är det dags igen. Tunnbrödbakandet. PappersBeda har handlat allt som behövs. Jag har fraktat ner ved och vatten och fika och lite av varje som behövs. Det är mycket som behövs ska ni tro.   Vi har bakat i många år nu. Ibland blir det bra iblan...

Av Anita - Måndag 15 okt 08:47

  Den här helgen har varit den varmaste jag minns under oktober månad. Till och med vinden har varit ljum som om man varit utomlands. Nu flög löven omkring gula som guldpengar. Jag hade velat åka till Sollefteå på höstmarknad men eftersom Kinabr...

Av Anita - Lördag 13 okt 07:55

  Torsdagen började jag med att steka älgbiff och en stor gryta blev det med lök och massor av annat gott.    Kinabror skulle få besök av en gammal jobbarkompis som vi umgicks mycket med i ungdomens dagar. Klart att jag ska bjuda på god mat då...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

51 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se