Alla inlägg under april 2018

Av Anita - 10 april 2018 09:23

Vaknade av en smäll.

Tänkte att nu rasade snön från förstukvisten eller rent av så rasade förstukvisten. Rasade tak har man ju hört mycket om den här vintern.

 

Med andan i halsen kutade jag ner för trappen och upptäckte att katten Morris hade vält ner den stora tunna glasvasen som påskriset med allt pynt stod i. Hela golvet var fullt med små små glasbitar och ris och påskpynt och allt möjligt.


Mitt i allt satt han den rackarn och såg bara belåten ut. Jag skällde som en bandhund och han hoppade upp i köksfönstret och lade sig i och tittade på ekorrarna och somnade mitt i mitt skällande. Helt oberörd. Det är katt det.

 

Inte hade han gjort något. Vad bråkar du i människa. 


Jag tog fram kvasten och tog bort det värsta. Insåg att det var lika bra att ta fram snabeldraken och dammsuga innan någon glasbit fastnade i mina fötter. Men.....först lite frukost och matande av fåglar och ekorrar.


Det var ju andra planer än att städa så jag tog mig till att skotta av bilen, hämta posten och köra ner till Hammarstrand för att jobba.

Hämtade biljetter till sommarens föreställning på vridläktarn vid Döda Fallet. Det är Dunderklumpen som spelas där. Vridläktarn i sig själv är en speciell sak. Istället för att man byter scen så åker man runt och ser olika sener åt flera håll. Nåja, nog om det. Far dit om ni kan.


Så var det då bara att åka hem. Innan städningen så gick Kinabror, hunden Jack och jag på en promenad på sjön för att se om det gick att gå i skoterspåren som nu blivit igensnöade med flera dm blötsnö. Det gick och solen började lite svagt titta fram bakom molnen och plötsligt blev det varmgrader och skoteroverallen kändes alldeles för varm. Kaffe och sedan tog jag mig till att börja städa.


Jag hatar att städa och det var väldigt skitigt efter påskhelgen då det varit mycket folk och hund och katt. Fick byta vatten tre gånger och det var alldeles svart.


Så pratade jag i telefon med två av mina vänner och så var det dags för middag hos Kinabror. När jag gick över gården var det soligt och varmt och småfåglarna kvittrade och två svanar flög över gården.

Pölsa och potatis blev jag bjuden på och så kom Storfiskarn och fikade.


Jag tvättade håret satt på mig min blommiga morgonrock. Satt mig i soffan och tittade på Robinsson och på Farmen och så var dagen slut. Det blev inte alls som jag tänkt mig men jag har ju i alla fall rent och fint tack vare kattens bus.

 

Dagens ord: Bättre en städdag än en rasad förstukvist.

Av Anita - 8 april 2018 09:59

Nu är vi rörande eniga Kinabror och jag. Det har kommit åtminstone 2 dm snö sista dagarna kanske rent av mer, men nu sjutton blir det inte mer skottande. Vi vägrar och trampar ner snön på gården. Det får väl vara någon måtta på plågorna.


Nu har Broder B och från åkt tillbaka till Skåne och det är tomt i byn, bara Kinabror och jag kvar.

 

Hunden Jack har fått ett jätteben och en ny leksak så han har det han roar sig med men vårtecken är det dåligt med.


Jag ser att bofinkarna har kommit och nere i ån skriker svanarna.

Skatorna kraxar. Det är inte kallt idag och solen tittar fram i glimtar lite då och då. Ett vårtecken kan vara att det börjar bli blommor på min boganvilla och rosen i söderfönstret har flera knoppar. Det är väl ljuset.


Jag har drömt väldigt underligt. Jag skulle göra pannkakor till kungen. Tydligen skulle han äta dom i sängen. När jag och en betjänt kom in i sovrummet låg kungen och snarkade under ett rött sidentäcke. Bara fötterna stack fram och vi lyckades inte väcka honom så jag fick ta mina pannkakor och gå igen. Vilken konstig dröm.


Från det ena till det andra. Jag sitter vid köksbordet och ser ut över snön och ekorrarna och fåglarna och längtar efter barmark och doft av vår. Ser att en del av bloggvännerna har krokus och tussilago och vintergäck och snödroppar och jag undrar om vi ens får det till pingst.

 

Se själv så mycket snö det är. Visst blir man less.


Jag ska sätta mig och skicka ut en massa kallelser till vägföreningsmöte och jag gruvar mig för datorn krånglar.

Äsch, jag har svårt att komma igång med sånt jag inte gillar men ibland går det inte att skjuta upp saker längre.


Sitter här och skriver blogg istället och det har jag inte minsta problem med. Det är jag det. Skjuta på allt till det sista.

Det får väl bli dagens ord


Dagens ord: Varför göra saker idag om man kan skjuta upp dom till en annan dag.  men....vissa saker försvinner inte för att man gör så. Det är liksom att stoppa huvudet i sanden och tro att igen ser en.    

Av Anita - 5 april 2018 09:42

Det första jag minns av henne var på Qul i Backen, vår egen folkpark. En alldeles riktig folkpark med två dansbanor, moderna och gammeldansbanan, korvstånd och tombola, kaffe med dopp och så den lilla scenen och träbrädorna man satt på varje fredagskväll och alla fina artister som kom i sina  bussar.

Visst, i backarna och buskarna var det nog till att slåss och dricka brännvin och pussas och kanske till och med mer. Jag dansade och dansade men missade aldrig artisterna. Mamma och pappa tog med oss ungar varje fredag och det var verkligen något att se fram emot.


Så stod hon där Lillbabs. En blommig klänning med en kjol vid som en blåklocka, en midja med brett skärp och högklackeskor. Håret i en höbolm precis som det skulle vare. Skulle tro att det var på 70-talet. Hon var modetjejen och den glada glittrande och så förblev det hela hennes liv. Vilken ärta.


Så gick då livet både för henne och för mig. Hon hade det nog inte så lätt alla gånger men oj så hon jobbade på.

Så för 10 är sedan såg jag henne på nytt. Då sjöng hon på jazzklubben i Kälarne och det var fullsatt till sista stol.

Så kom hon intrippande i höga klackar och ett stort leende på läpparna. Liten var hon. Det hade jag inte sett förut men bara till formatet. Hon sjöng hon skojade med gubbarna och det lyste omkring henne. En aura av genuin värme.


Lillbabs man liksom trodde att hon alltid skulle finnas. Hon var liksom så levande och uppfyllde hela lokalen när hon kom in. Man riktigt såg hennes värme. Känns konstigt att hon är borta. Det är så många artister som försvunnit sista året. Det påminner mig om att jag snart själv är 70 år och det känns inte alls bra. Jag har ju så mycket ogjort.


Nåja, det fina vädret tog slut.

 

Jag har varit utomhus nu i en hel vecka. Hela dagarna har jag vänt ansiktet mot solen och bara tankat sol.

I förrgår kom AMV och Gubben och barn och barnbarn och vi satt borta hos Broder B och fikade och grillade korv. Det är fint att vi kan gå mellan gårdarna och vara än här än där.


Så kom bakslaget. Snö, massor av snö. Vaknade igår morse och det snöade. Ja vad gör man. Jag fick mig i alla fall till att skotta av bilen och åka på vattengympa. Kinabror stannade hemma för han är förkyld. På kvällen kom Lille Liam (som inte längre är liten) och Broder B:s fru och vi satt och såg på tv. 


Idag ska jag måla kistan jag släpat in. Det är mulet och grått ute men har slutat snöa.

 

Nog längtar jag till tiden då jag kan gå i skogen och plocka blåsippor och sätta i en liten skål. Det lär väl dröja väldigt länge iår. Med en meter snö så lär det väl ta tid innan den är borta. Kanske till i slutet av maj. Nu är jag less på vintern om ni inte har hört det förut. 


Dagens ord: Livet är skört, alltför skört och alldeles för kort för att man ska hinna uppfylla sina drömmar.

Av Anita - 3 april 2018 09:11

En bit av Fisksjövägen är bar, hurra. När jag kom utanför infarten till Broder B kände jag lukten av dansk fläskestek. Det riktigt vattnades i munnen.

Det är Broder B som samlar oss alla och bjuder på fläskestek.

 

Tänk er fläskestek med knaprigt svål, rödkål och brysselkål potatis och gräddsås. Oj vilken njutning. Det är andra året han gör i ordning det och så härligt gott det är. Det kommer nog att bli en tradition nu hoppas jag.

 

Det var igår det och solen sken från klarblå himmel 



Söndagen åkte Kinabrors son och barnbarn hem men det har ju kommit fler istället så vi är nästan lika många.

Söndagen sken solen från klarblå himmel och vi satt nere vid sjön och solade.

 

Givetvis grillade vi korv också och karlarna körde skoter och fiskade lite. Det där med snöskotrar är ju ett äventyr. Kinabrors gick sönder, TuppOlas gick sönder, SnickarMagnus hade tappat rutan och nog krånglade Broder B:s också. Nej det är bättre att ta sparken. Den håller bra den.

 

Söndagskväll eldade jag i bastun och satt där ganska länge. Det var varmt och skönt och avkopplande. 


Nätterna är väldigt kalla men dagarna är fina men inte tinar det mycket inte och det är fortfarande massor med snö. Lite inspiration får man i alla fall när man sitter i solen och låter hjärnan suga åt sig lite ljus.


Jag fick i alla fall för mig att ta in en kista som ser anskrämlig ut. Den är inte antik så jag ska måla om den med gammaldags pulverfärg och måla blommor på den. Jag måste ta upp mitt målande igen för slutar man måla så blir man riktigt tråkig och tråkig vill jag inte bli även om jag börjar bli gammal.

 

Nu börjar i alla fall vårtecknen dugga lite tätt. Inga blommor och inga videkissar men talgoxarna har börjat sjunga och locka och när jag badade bastu kom den första svanen flygande och landade vid åmynningen. Någon liten plätt vid sjöstranden är bar och på landsvägen har snön helt tinat bort. Det luktar vår också inte bara fläskestek.


Ekorrarna har blivit som galna. Nu knackar dom till och med på fönstret och talar om att fröna är slut. Jag måste fara och köpa en ny säck för än är det inte färdigmatat. Finns ju inget att äta för dom den här tiden när det är snö överallt.

 

Nu är det dags för lite kaffe. Jag har mina planer för dagen men kanske blir dom ändrade som vanligt så vi får väl se vad det blir. Utevistelse blir det i alla fall. Man måste tanka sol när man kan. Ingen vet hur många dagar det varar.


Dagens ord: Det vi verkligen vill- tar vi oss tid till. 

Av Anita - 1 april 2018 15:22

Är du en riktig häxa? frågade en av Kinabrors barnbarn. Vad svarar man på det? Jo, på skärtorsdagen är nästan alla tanter häxor när vi åker till Blåkulla. Något roligt ska man väl ha.

 

Det var den natten det.


Så blir det långfredag och hela gänget utom jag drar iväg till Lillsjön på pimpeltävling. Jag stannar hemma för att förbereda inför påskaftonsfesten. Solen gassar från klarblå himmel. Glada kommer dom hem och barnen hade fått fiskar och priser och var förstås glada.

 

Så blir det spagetti och köttfärssås och sedan hade jag planer på att bada bastu men det blev som vanligt ändrade planer

. Nu har Broder B med fru och ett av barnbarnen kommit. Dottern jobbar men hade skickat med en påsktårta. Hon är en hejare till att baka, rena konstverket blev det.

 

Så kom SnickarMagnus med fru och Datafia med man och två av barnbarnen och plötsligt så var det sex små barn där och ljudnivån blev hög och tårtan tog slut snabbt som en höna skiter.


Så blev det påskafton och solen skiner från en klarblå himmel. Det skulle bli en liten fisketävling bara för oss nere vid sjön. 

 

DansBritt kom också och jag tror att Kinabror vann.

 

Vi andra som inte fiskade njöt i solen och nu hade Lille Liam och hans pappa och två av Liams kusiner kommit så det var väldigt många barn på sjön.

 

Som vanligt sken solen och som vanligt så blev det korvgrillning.


Jag gick hem och började fixa med maten.

 

Vi höll till i Kinabrors hus och tur nog så är det bara några meter mellan husen. Dansbritt hjälpte mig att bära över all mat till hans hus.

 

Massor med mat går det åt när man är så många. Alla mina bröder med familjer och bekanta och huset fullt. Jag trodde att vi skulle bli 20 stycken men vi blev 22 och maten räckte och Jack den rackarn länsade sophinken i natt.

 

Lite efterrätt blev det också även om det var betydligt enklare än tårtan vi fick dagen innan. Som ni vet så är jag inte någon bra bakare men jag tycker att jag lagar rätt bra mat och jag tror att alla blev mätta. Ungarna letade förstås efter påskägg och det var en uppsluppen och glad stämning hela kvällen.


20 grader kallt på morgonen men på eftermiddagen stod termometern på 15 grader.

 

Och solen den sken och så blev det natt och månen den sken.

 

och solen gick ner och lämnade bara en rosa skymning kvar.

 

Vilken sagolik påskhelg.

I morse åkte Kinabrors Son med ungar hemåt mot Skåne efter att ha varit här en vecka med jättefint väder. Däremot har ju Broder B med fru och barnbarn och gammelmågen varit här och SnickarMagnus med fru och Datafia med gubbe och TuppOla. 


Det såg ut som om det var en försäljningsplats med motorer imorse. Skotrar och fyrhjulingar och bilar och jag vet inte vad.

Och solen sken från klarblå himmel och skotrarna for som getingar kors och tvärs över sjön och killarna fiskade upp både abborrar och mörtar och gäddor.


Vi kvinnor satt vid stranden och gosade och pratade och så grillade vi förstås korv. Nu finns bara ett att säga.


Dagens ord: Nu är det minsann lätt att leva.    

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards