Direktlänk till inlägg 15 januari 2019

BRA SOMMAR FÖR BJÖRKVED

Av Anita - 15 januari 2019 10:19

Som ni vet så gillar jag inte att hålla på med ved. Ni som inte behöver elda förstår nog inte riktigt hur mycket jobb det är med veden innan den ligger i brasan och värmer och gör det mysigt.


Stockarna ska hem, sedan kapas och klyvas och ligga ute och torka. Sedan ska den bäras in i vedboden. Så ska den bäras in i huset och i vedkorgen och eldas och sedan ska askan ut. Ja ni hör själv.

 

Nu ska jag se det från den fina sidan. Det var varmt och torrt i somras och jag har aldrig haft så bra ved. Torr björkved som brinner och ger mycket mer värme än andra träd.

 

Så ska den ligga och torka

 

Så gassade solen på veden och torkar den och så är det mitt jobb kvar, att trava in den i vedboden.

 

Jag var uppe tidigt innan hettan och insekterna kom igång. Att jobba mitt på dagen var ju omöjligt den här sommaren.


Björken är ett underbart träd. Vit och vacker och med gröna fina blad.

Så mycket den är bra till förutom att ha som ved. Att göra möbler av och köksinredningar. Det mörknar inte och är hårt och hållbart.

Björksav som man kan göra dricka av. Saven är rena medicinen och man kan använda den som ansiktsvatten och de spröda bladen kan man ha i sallad.

 

Björkkvast till bastun. klä midsommarstången med och göra lövmatta att ha framför bron. Ja  nävern förstås som man kan göra fina saker av och täcka tak och allt möjligt.


Nu kommer jag inte på något mer men jag ska lägga in några klampar i min spis och känna värmen från moder björk sprida sig i köket och koka mitt kaffe så det doftar gott. Tack för björken.


Nu går vi över till dagar som i dagar är. Ute har det snöat men har slutat nu. Det var 20-da knut härom dagen och många kastar ut julgranen och släcker alla stjärnor och ljusstakar men se det gör inte jag.

Granen har små rosa kottar och allt ljus behövs än så jag har kvar julen hela januari ut. Visst jag har plockat undan tomten och ängeln som stormen rivit ner.

 

Ser att ängeln fått lite sot på näsan.  Jag tillverkade flera sådana i olika modeller för några år sedan men nu gör jag inte mycket sånt. Vet inte varför jag blivit så jäkla lat. Åldern kanske.


Dagens ord: När vedboden är full känner man sig lite rik även om man är en fattiglapp.

 
 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

15 januari 2019 20:45

Jo, nog vet jag att det är mycket jobb med ved till uppvärmning. Jag hade turen att ha en rastlös man som tyckte om att hålla på med projekt utomhus. Ingenting var någonsin besvärligt. Jag önskar att jag hade talat om för honom många fler gånger hur mycket jag uppskattade det. När jag blev ensam kvar sålde jag för det var mycket jag inte skulle ha orkat med. Jag beundrar verkligen dig som kämpar på med allt. Visst får du hjälp ibland men oj, vad mycket du klarar av själv :)

http://ibod11.com

 
Ingen bild

Mösstanten

16 januari 2019 10:09

När man bor som jag så tänker man inte på hur mycket jobb det är med ved och sånt. Men då var det något som var bra med den här heta sommaren - att veden torkade så bra.

 
Carina

Carina

16 januari 2019 15:09

Håller med dig fullständigt och jag brukar säga att när lingonsylten är kokad, känner jag mig rik. God fortsättning på det nya året

http://ennasbarn.bloggplatsen.se

 
Soldansare

Soldansare

18 januari 2019 16:00

Vedhantering var min pappas livsluft när han var i sin krafts dagar. Nu är han 82 och hugger ingen ved men när det begav sig var klyva och stapla ved en konstform för honom. Tänk vilken nytta du kunde haft av honom! Doften av nyhuggen ved och motorolja och ljudet från motorsågen, det är barndomen för mig.

http://soldansarenssida.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Av Anita - Tisdag 5 mars 13:00

  Nästan lika lat som katten har jag varit sista veckan. Kinabror och jag har tittat på skidskytte och det har varit mycket sånt. Jag gillar ju inte sport men just skidskytte och Vasaloppet vill jag titta på.   Vasaloppet föresten är ju något ...

Av Anita - Tisdag 27 feb 10:01

  Nu har jag inte skrivit på ett tag för nu har den tid kommit som kallas för vårvinter Det är nu det är kallt på nätterna och solen börjar värma. Det är nu vi börjar ha folk som kommer hit. Det är då jag har mycket att göra.   Det är nu vi...

Av Anita - Torsdag 22 feb 08:31

  När man nästan gett upp hoppet så kommer en sådan sagolik dag som man glömt att det kan bli fast det är vinter. Bara någon grad kallt. Solsken hela dagen. Fågelkvitter    Måndagen var det tovningskurs och vi har gjort ganska många fåglar....

Av Anita - Söndag 18 feb 09:27

  Nu kommer Kinabrors son med familj, frun, tre barn och två hundar. Kinabror har eldat i sommarstugan. Det lyser välkomnande i alla fönster. Vägen och gårdsplanen är skottad. Vattnet fungerar och brasan är tänd. Älggrytan och potatisen puttra...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards