Direktlänk till inlägg 3 februari 2019

TJÄDERN

Av Anita - 3 februari 2019 11:48

Innan vi börjar med historien om tjädern så kan jag bara konstatera att nu har kylan mildrats och det har börjat snöa istället. Snö inte måttligt utan rent hemskt varje dag 

 

Klart att jag skulle klä på mig och gå ut och sopa av bron, mata fåglar, skotta och hämta ved men jag sitter här och gruvar mig. Kinabror har tagit traktorn och håller som bäst på att skotta upp vägen till sin sommarstuga för det är snart sportlov och hans son med familj kommer och ska bo där. 


Nu skiter vi i det och jag ska berätta om tjädern.

 

Det kom en jägare och bar på en nyskjuten tjäder och gav till Kinabror. Den skulle ju hänga ett tag och möra på sig så den hängde uppe på Kinabrors vind. Sedan skulle man flå den. Det kom Jägaren och hjälpte till med.


Jag har faktiskt aldrig varit med att göra iordning en tjäder men jag har sett och varit med så nu blev det min tur att fixa den.

Vissa saker minns jag. Att den skulle ligga i mjölk ett dygn för att ta bort den värsta viltsmaken. Vet också att man ska steka den jättelänge för det är hårt kött och kan bli segt.


Som tur var så fanns det internet och där kan man hitta massor av recept men jag slog samman några och gjorde min egen variant. Kryddade den med salt och viltkrydda. Stoppade tjädermagen full med rökt fläsk i tärningar palsternacka lök, och morötter. In i stekpåse och där fick den steka på svag värme (160 gradder) i nästan tre timmar.

 

En tjäder är ganska stor och väger nog 2 kilo ungefär kanske lite mer.


Gjorde sås på skyn med vin och grädde och kryddor. Stekte trattkantareller och karlhohansvamp och värmde sockerärtor.

 

Garnerade med frysta lingon och persilja. Serverade med potatis och gurka och svartvinbärsgele.

  Så satt vi där på lördagskvällen, Jägaren som skjutit och flått tuppen, Kinabror som haft den inne hos sig och så jag som lagat till den. Tala om lagharbete.


Det blev bra och gott och roligt nog så har tjädern både mörkt och ljust kött. Det blev massor över så jag har frysit in till två middagar till.

Jag tycker om att laga mat. Det är så roligt att göra något som man inte gjort förut  Hae planerat en efterätt också med hjortron men hade inte ingredienser till det så det blev ingenting.


 

Om det inte snöade så förbaskat så kommer det nog att bli en bra vecka.

Imorgon kommer min fd klasskompis och en vän hit. På Onsdag ska jag ut på oväntade äventyr, torsdag ska Kinabror och jag till Bräcke, han och klippa hår och jag att laga bil, fredag är det som vanligt handla och äta i Hammarstrand och på lördag är jag bjuden på 60-årskalas. Äntligen händer det någonting om nu inte snöan förstör alltsammans och inget blir som man tänkt.


Dagens ord: Om man ska säga något positivt så är det i alla fall bara 11 grader kallt diag.

 
ANNONS
 
Anki

Anki

3 februari 2019 14:00

Så kul med tjädern! har aldrig smakat någon gång, men din beskrivning av receptet låter verkligen underbart smakligt!
Mycket roligt framöver för dig - hoppas det inte blir oväder bara!
Ha det gott Anita!

http://ankisbildblogg.wordpress.com

 
Ingrid

Ingrid

3 februari 2019 16:53

Tjäder har jag aldrig ätit, men det var säkert hur gott som helst.
Hoppas nu att snön och kylan inte ställer till det, utan att ni kommer iväg på det ni har planerat.
Kram, Ingrid

http://ilevander.blogspot.com

 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

3 februari 2019 19:02

Det är kul att testa nya recept och nya ingredienser. Det ser väldigt gott ut och var säkert det också.
Hoppas nu att vintern och snöandet håller sig lite lugna så att allt det roliga som väntar inte blir förhindrat :D

http://ibod11.com

 
Göran

Göran

4 februari 2019 18:26

Härligt skrovmål ni fick! Tjäder har jag kvar, som sagt. Struts och känguru har jag ätit men inte våra inhemska fåglar. Kanske får man chansen att testa. Känner flera som varit i Thailand och käkat orm och det ska visst också vara gott. Brorsan har ätit björnskinka på ishotellet i Jukkasjärvi en gång och det lät också intressant.
Här blev det ugnsbakad lax med citronsås och råris idag. Det går också att vrida ihop en skit av!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Åke

Åke

5 februari 2019 02:26

Tjäder!!! Vad härligt din tillagning låter. Måste bara varit exelent med det rökta fläsket... ja allt det andra med såklart. Ditt/erat lagarbete så kul 👍 Orter som Bräcke och Hammarstrand påminner mig om orter när jag reste där uppöver... Det är en man jag måste kolla upp med dig om som heter Walle något... återkommer när kag kommer på efternamnet... Snö ja, det har kommit bra här nere i Strängnästrakten med... kanske 30 cm... jag har nog 60 hemma men du har nog mer... man får väl skotta som vanligt när jag kommer hem...

http://www.nacka144.se

 
Lena i Wales

Lena i Wales

6 februari 2019 07:23

Wow, ser gott ut.
Vet inte om jag ätit tjäder, har definitivt inte tillrett någon själv.
Verkar kallt hos dej, burr.

http://lenaiwales.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

  Mulet och varmt. Morgonfika hos AMV och Gubben. Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan. Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav. Vattna blommor och gå ner till sjön. AMV och jag sitter på strandstugeveranda...

Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

  Tre dagar med full fart.  I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffa...

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Av Anita - Fredag 31 juli 19:23

Vad gör man när man inte kan sova. Det händer sällan men strax före fullmånen kan det hända att jag ligger och vrider mig i sängen Utanför är det svart som det börjar bli nu. Jag läser och läser och ögonen kliar. När klockan närmar sig 3 kliver jag u...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se